Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Spuitkurk

Spuitkurk gevel

Spuitkurk gevel

Spuitkurk: renoveren en isoleren ineen

Alles verslijt, het is een harde waarheid. Je favoriete broek, het kraakbeen in onze knieën of dat voornemen om dit jaar echt eens meer te sporten. De gevel van je huis vormt daar geen uitzondering op. Na jarenlang weer en wind te trotseren, dringt een renovatie zich op. Spuitkurk kan wel eens het ideale middel zijn. Als gevelbekleding biedt het isolatie, is het snel aan te brengen en duurzaam. Door pigmenten toe te voegen, kan je een kleur kiezen die je het liefste wil.

Spuitkurk heeft veel gemeen met de bekendere variant: crepi. Beide types bepleistering gebruik je om een gevel volledig te bedekken. Ze geven een mooie en egale afwerking en beschermen je huis tegen de weersinvloeden.

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk of gespoten kurk is een mengeling van kurkkorrels, acrylaathars, olie en pigmenten om de kleur te bepalen. Je spuit dus een mengsel met stukjes kurk tegen je gevel, poorten of ramen aan. Voor je gespoten kurk kan aanbrengen, moet de gevel stofvrij en onbeschadigd zijn. Vrij vertaald: je moet de gevel voorbereiden voor je spuitkurk bovenhaalt en dat kan wel even duren. Kleine barsten wegwerken, de gevel reinigen en al laatste alles afplakken. Eens de voorbereiding klaar is, gaat het aanbrengen van de spuitkurk wel als een sneltrein. Je hoeft enkel de korrelgrootte en het kleur waarin je jouw gevel wil spuiten te bepalen.

Gevel in spuitkurk
Spuitkurk gevel

Waarom spuitkurk gebruiken?

Door wisselende temperatuur en regen zet je huis uit of krimpt het wat. Slecht nieuws voor de verf, de voegen en het hout in en rond je huis, want na verloop van tijd raken die beschadigd. Een gevelbekleding met spuitkurk heeft dat probleem niet. Het is een flexibel materiaal dat mee uitzet en krimpt met je huis. Er komen geen scheuren in en het brokkelt niet af. Wie tussen de regels door leest, heeft al door dat spuitkurk en een renovatie van je gevel hand in hand gaan.

Kurk is van nature een goede isolator en spuitkurk helpt dus de isolerende waarde van je huis op te krikken. Je legt als het ware een extra laag rondom je huis. Maar vergis je niet: spuitkurk blijft in de eerste plaats een materiaal om je huis mee te renoveren en dient dus niet louter om te isoleren. Kurk dient als een buffer en slaat warmte op, maar is niet te vergelijken met volwaardige gevelisolatie zoals isolatieplaten of PUR-schuim. Zulke types isolatie zijn vaak 8 tot 10 centimeter dik, terwijl spuitkurk maar enkele millimeters dik ligt.

De voor- en nadelen van spuitkurk

Voordelen van spuitkurk

  • Spuitkurk werkt als warmtebuffer: het houdt warmte vast;
  • Flexibel materiaal dat niet scheurt of afbrokkelt;
  • Alle voordelen van een verflaag plus de textuur van een cementafwerking;
  • Kleur verbleekt weinig door de zon;
  • Geluidsisolerende functie;
  • Kurk is een natuurlijk product.

Nadelen van spuitkurk

  • Geen volwaardige gevelisolatie;
  • Veel voorbereiding voor je het kan aanbrengen;
  • Niet elke gevel komt in aanmerking.

De prijs van spuitkurk

De eeuwige hamvraag: “Hoeveel kost dat nu eigenlijk?” Eerst moet je een blik werpen op je huidige gevel. Als daar nog veel werk aan is, denk maar aan het herstellen van barsten of losgekomen stenen, haalt dat de uiteindelijke prijs naar omhoog. Vaak wordt een prijs per vierkante meter opgesteld, zodat je een exacte kostprijs hebt voor jouw huis of gevel. Gemiddeld mag je rekenen op € 60 à € 80 per vierkante meter.

Offertes spuitkurk aanvragen

Offertes aanvragen