Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Trap schilderen in moderne kleuren

Trap schilderen

Trap schilderen

Schilder gezocht om een trap te schilderen? Informeer je, filter prijzen en ontvang offertes op maat.

Trap laten schilderen?

We gaan eerlijk zijn: een trap schilderen wordt onderschat. Zelfs voor een ervaren schilder is dit precisiewerk. Een nieuwe laag verf is vaak alles wat je nodig hebt om je oude trap te transformeren. Je kan natuurlijk ook een compleet nieuwe trap laten plaatsen, maar dat is uiteraard een stuk duurder.

Houten trap schilderen

Voor je een verfborstel bovenhaalt, moet je zeker zijn dat de traptreden en de stootborden proper zijn. Anders gezegd: verwijder de oude lagen verf voor je de nieuwe erop schildert. Met een schuurborstel of een verfkrabber komt je al ver, maar als er verschillende lagen verf of vernis op je trap zijn aangebracht, volstaat enkel schuren niet. In dat geval kan je gebruik maken van een afbijtmiddel. Zo'n middel zorgt ervoor dat er de verschillende lagen loskomen zodat je ze gemakkelijk kan afschrapen.

Eens de oude lagen verf verwijderd zijn, schuur je de trap best nog eens af met een schuurmachine of wat schuurpapier. Haal met een vod nog het laatste stof weg en daarna kan je beginnen met schilderen. Zoals bij de meeste verfwerken beginnen we het opknappen door het aanbrengen van een voorbereidende laag, een primer.

Voor trappen wordt speciale verf voorzien die slijtvaster is. Twee lagen verf zou na het aanbrengen van de primer moeten volstaan.

Metalen trap schilderen

Houten trappen zijn niet gemakkelijk, maar een metalen trap schilderen zorgt voor extra uitdagingen. Intensievere voorbereiding en een uitdagend oppervlak. Allemaal redenen waarom er sneller beroep wordt gedaan op een professionele schilder.

Ook een metalen trap moet je zo proper mogelijk maken voor begint te verven. Oude verflagen verwijder je door te schuren. Daarna kan je de trap best nog eens opschuren met klassiek schuurpapier. De dikte van de korrel hangt af van het type trap. Eens het schuurwerk achter de rug is kan je de trap stofvrij maken met een vochtig doekje of een stofdoek. Na het klassieke afplakken van de randen kan het verfwerk beginnen.

Betontrap schilderen

Betontrappen worden ruwweg - heb je 'm? - onderverdeeld in twee groepen: een ter plekke gegoten betontrap of een prefab betontrap. Afhankelijk van de bekleding die je kiest, zal je manier van schilderen verschillen. Bekleed je de trap volledig in hout, dan kan je die behandelen zoals een echte houten trap. Ga je voor een combo van beton en hout, dan moet je verschillende technieken op een trap toepassen.

Beton trekt best wat vuil en stof aan, dus zorg dat die proper is voor je verf aanbrengt. Schoonmaken doe je met een speciale betonreiniger. Heb je een betonnen trap buitenshuis, dan moet je daar extra aandacht aan besteden. Een grondigere reiniging met de hogedrukreiniger helpt om het grootste vuil te verwijderen.

Eens de betontrap proper, vetvrij en - heel belangrijk - droog is, is het tijd om de voorbereidende laag aan te brengen. Opteer voor de juiste betonprimer zodat de afwerkingslagen optimaal kunnen inwerken. Gebruik je de verkeerde, dan kan de verf snel gaan afkorrelen of zal je meerdere lagen moeten aanbrengen. Dit komt uiteraard een pak duurder uit.

Cruciaal bij het kiezen van de verf voor een betontrap is de samenstelling van de verf. Voor een betontrap kies je best een verf die uit twee componenten bestaat. Die extra component is epoxyhars. Dit soort verf heeft een hardere textuur en slijt minder snel dan verf uit één component. De primer niet meegerekend zouden twee lagen betonverf moeten volstaan.

Gratis offertes aanvragen

Recente opdrachten

zondag 11 april 2021

Schilderen schrijnwerk

ALU voordeur zit op het zuiden en is helemaal verkleurd door de jaren heen; opschuren en schilderen in groen


Behang- en schilderwerken
Moderne trap met leuning

Schilder gezocht?

Casius bezorgt je gratis offertes

Offertes aanvragen
Offertes aanvragen