Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
kaleien

Kaleien

Kaleien

Hoe kaleien je huis als nieuw laat lijken

Kaleien: verf of pleister?

Om meteen met de deur in huis te vallen: kaleien is geen type verf. Kaleien is een oude schildertechniek waarbij je een binnenmuur of gevel bepleistert met kalkpleister of mortel. Dit wordt vaak met dikke verfborstels gedaan, waardoor het heel erg op schilderen lijkt. ‘t Is een interessante techniek omdat je jouw gevel of muren snel en efficiënt een compleet nieuwe uitstraling kan geven.

Je kan je gevel of binnenmuur kaleien om op zoek te gaan naar die oude, rustieke uitstraling van weleer. Nieuwbouwwoning of een renovatie? Het maakt niet uit.  Je bootst onmiddellijk dat eeuwenoude effect van een witte hoeve na. Het kaleien van de gevel ligt het meest voordehand en zie je vaak in het straatbeeld. Maar ook elders in het huis valt de techniek toe te passen. Naast de buitenmuren kan je ook de binnenmuren, de schouw of zelfs je volledige kelder onder handen nemen.

Kaleien lijkt sterk op cementeren. Bij beide technieken bedek je jouw originele gevel met een dunne laag, waardoor je onvolmaaktheden verbergt en je buitenmuur er nieuw uitziet. Het verschil zit hem in de laag die je erop smeert. Bij cementeren is het een cementlaag. Kaleien gebeurt, zoals je intussen al wist, met een kalkpleister.

Enkel voordelen aan kaleien? Of ook nadelen?

Historisch gezien dient kaleien om boerderijen te ontsmetten en om ze te beschermen tegen vochtschade. Omdat kaleien elk jaar moest gebeuren, kreeg je na verloop van tijd dikke lagen kalkpleister op de muur gesmeerd. Weinigen hebben de zin of het geld om hun gevel elk jaar te laten bepleisteren, dus worden nu zandkorrels toegevoegd aan het mengsel om dat dikke, stroperige effect te krijgen.

Kaleien doe je - hopelijk - ook omdat je het mooi vindt. Je werkt onvolmaaktheden in je gevel weg en dankzij de blokkwast krijg je mooie strepen in de kalkpleister. Bovendien heeft de techniek ook een paar bouwkundige voordelen.

Een gekaleide muur is goed bestand tegen weersinvloeden en laat ook vocht en damp vanuit de gevel door. Je vermijdt er dus een hoop vochtproblemen, en vaak bijhorende schimmel, mee.

Muur kaleien

Nood aan een kleine oplijsting? We helpen je even door de voordelen van kaleien op te sommen:

  • Goedkoper dan het plaatsen van nieuwe gevelbekleding;
  • Een gekaleide muur of gevel heeft een hoge levensduur (maximaal tot 30 jaar);
  • Het dampdoorlatende karakter van de kaleiverf vermijdt vochtproblemen;
  • Kaleien is een milieuvriendelijke techniek;
  • Kaleien behoudt de structuur van het metselwerk en verbergt oneffenheden.

Het mag niet enkel een goednieuwsshow zijn, dus moeten we de nadelen van kaleien ook vermelden. Nu ja, nadelen? Enkelvoud is in dit geval genoeg. Net als bij schilderen kan kalei na verloop van tijd wat van zijn kleur verliezen en doffer worden. Maar da’s dan ongeveer het enige nadeel. Hou je van een landelijke uitstraling en heb je metselwerk staan dat moet worden opgewaardeerd? Niet te lang wachten, dit is jouw ding.

In welke kleuren kan ik laten kaleien?

Een gekaleide muur of gevel kan je vaak herkennen aan de witte kleur. ‘t Is historisch gezien de meest gebruikte kleur en ook vandaag zie je witte kalei het vaakst op straat. Wie liever iets anders heeft, kan kiezen uit een hoop alternatieve kleuren. Door kleurstoffen toe te voegen krijg je een fellere kleur en ook de dikte van de kaleilaag en het eventueel polieren van de oppervlakte kan het eindresultaat beïnvloeden.

Wat is de prijs van kaleien?

Kaleien lijkt misschien niet de moeilijkste techniek maar niks is minder waar. Er wordt dan ook aangeraden om dit door een professionele vakman te laten doen. Als richtprijs voor het kaleien mag je rekenen op 25 à 35 euro per m².

Offertes kaleien aanvragen

Offertes aanvragen