Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Asbest verwijderen in dak

Asbestverwijdering

Asbestverwijdering

Casius brengt je in contact met de beste asbestverwijderaars uit de buurt.

Asbest laten verwijderen?

Asbest was lange tijd een populair materiaal bij de constructie van woningen. Jammer genoeg zijn de vezels schadelijk als je ze inademt. Vaak duurt het 20 jaar of langer voor er gezondheidsproblemen optreden. Het hoeft dus niet gezegd dat asbest niet meer wordt gebruikt in de bouwsector. Vijftien jaar geleden al besloot de regering om het produceren en gebruiken van asbestbevattende materialen te verbieden.

Toch zie je in Vlaanderen nog veel asbest, vooral bij oudere woningen. Het is heel belangrijk om dit asbest op een professionele en veilige manier te verwijderen. Zelfs het herkennen van asbest is een vak op zich en kan dus niet door eender wie worden uitgevoerd.

Ben je op zoek naar een professionele asbestverwijderaar in de buurt? Casius brengt je in contact met de beste vakmannen.

Waar komt asbest voor?

Asbest is veelzijdig en werd dus op veel verschillende manier gebruikt. Meer dan 3000 toepassingen, dus er is een reële kans dat je ergens in of rond je woning asbest aantreft. In onderstaande lijst vind je een overzicht waar het verborgen kan zijn.

  • In de woning: Plafondbeplating, rookafvoer, vezelplaten, imitatiemarmer, leidingen, vloerzeil, meterkast, geiser, onderdakplaten, vloerbekleding, pleisterwerk, vloertegels, 
  • Balkon: Balkonvloer, plantenbak
  • Dakbeschot: Golfplaten, dakleien, schouwkap, afvoerbuizen,goten, schouwpijp, gevelleien, sandwichpanelen
  • Tuin: Riolering, golfplaten borders

Asbestinventaris

Bij de opmaak van een asbestinventaris stelt een erkende specialist een rapport op van alle aanwezige asbest in het gebouw. Dit rapport geeft weer hoe je de aanwezige asbest veilig en efficiënt kan verwijderen. Voor particulieren is dit rapport op dit moment niet verplicht. Maar vanaf 2021 moet elke woning die gebouwd is voor het zogenaamde risicobouwjaar - 2001 - een asbestinventaris bezitten bij verkoop. Pas tegen 2032 moet elke eigenaar van een woning ouder dan 2001 verplicht zo'n rapport bezitten, of je het nu verkoopt of niet

Zijn er premies voor asbestverwijdering?

Helaas kan men in België voor het verwijderen van asbest geen premies verwerven. Bij een renovatie maakt asbestverwijdering wel deel uit van het volledige renovatieproject. Voor deze werken kom je wel in aanmerking voor een aantal andere premies zoals de Vlaamse renovatiepremie.

 

Prijs om asbest te verwijderen?

De kosten voor asbestverwijdering kan je opsplitsen in twee grote delen. Enerzijds heb je de prijs voor de abestinventaris, anderzijds heb je de kosten voor het effectief verwijderen van de asbesthoudende materialen. Bij het verwijderen is er een onderscheid tussen ruimtes en de veel voorkomende asbesthoudende golfplaten. In onderstaande tabel vind je enkele prijsindicaties weer.

Type asbestverwijdering Prijs
Asbestinventaris € 200 - € 700
Verwijdering asbest golfplaten € 600 - € 1.250
Asbestverwijering per ruimte van 35 - 50 m² € 750 - € 1.000
201 Asbest

Asbestverwijdering

Casius bezorgt je meerdere offertes op maat voor het verwijderen van asbest.

Offertes aanvragen
Offertes aanvragen