Dakisolatie

Isover Leader

 

Lambdawaarde | Glaswol | Rotswol | Pur | Duurzame isolatiematerialen

 

Waarom isoleren?

isolatieHet thermisch isoleren van de woning is de laatste jaren enorm populair. En terecht. In een ongeïsoleerde woning gaat maar liefst 75% van de verbruikte energie naar verwarmen. Door het toenemende besef dat energie een schaars en daardoor kostbaar goed is, doet de overheid er alles aan om de mensen te stimuleren om hun woning aan te passen. Het consequent en goed isoleren van het dak van uw woning heeft dan ook vele voordelen. Als u weet dat maar liefst 25% van de warmte in de woning verloren gaat via het dak, dan zal het niet verbazen dat dit een voelbaar effect heeft op je energierekening. Het plaatsen van dakisolatie is dan ook een investering die zichzelf op relatief korte termijn weer terugbetaalt.

Naast een dalende energierekening zal ook het algemeen comfort binnen in de woning toenemen. Een woning die goed is geïsoleerd, is aangenamer om te verblijven. Zowel in de winter als in de zomer. Isolatie houdt immers ook de warmte buiten.

De overheid subsidieert het isoleren van dak en woning maar gaat zelfs verder door middel van bij wet bepaalde voorschriften voor nieuwbouwwoningen en verbouwingen en het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC) bij verkoop en verhuur.

 

Welke isolatie voor welke toepassing?

Er zijn tal van materialen die men kan aanwenden om de woning te isoleren. Het is ook van belang om zo dicht mogelijk tegen de verwarmde ruimte te isoleren. Denk je er aan om je zolderdak te isoleren maar wordt deze niet gebruikt als leefruimte, dan is het beter om je vloer te isoleren. Het heeft immers geen zin om een ongebruikte en onverwarmde ruimte te isoleren. Dit zorgt enkel voor warmteverlies.

Isolatiematerialen krijgen een bepaalde factor mee die het rendement van het materiaal aangeeft. Belangrijk hierbij zijn de lambdawaarde en de R-waarde.

Lambdawaarde

De lambdawaarde of warmtegeleidingscoëfficiënt is verschillend voor elk type materiaal en geeft aan in welke mate dat materiaal warmte geleidt. Factoren die invloed hebben op de lambdawaarde zijn temperatuur, dichtheid en vochtgehalte. Hoe lager deze warmtegeleidingscoëfficiënt, hoe minder warmte dit materiaal zal geleiden en dus hoe beter geschikt om als isolatie te gebruiken. Zo heeft koper een lambdawaarde van 390. Dit is zeer hoog waardoor koper uitermate geschikt is als geleider. Hout daarentegen heeft een lambdawaarde van maximaal 0,5.

 

Materiaal Lambdawaarde (W/mK)

PUR platen dak

0.028
PUR platen muur 0.023
Gespoten PUR 0.030
Minerale wol 0.032
EPS 0.040
Hout 0.18
OSB plaat 0,13
Staal 50
Standaard draagmuur 0.41
 Standaard facademuur 1.47 
 Bepleistering 0.52
 Ongewapend beton 1.30
 Gewapend beton 1.70

 

 

R-waarde
De r-waarde of warmteweerstand geeft aan in hoeverre en materiaal warmte zal geleiden. Bij een lage weerstand, zoals bij metaal, zal het materiaal de warmte zeer goed geleiden. Lucht daarentegen heeft een hogere weerstand en is daardoor een slechte warmtegeleider. Hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de weerstand en dus hoe beter de thermisch isolerende kwaliteiten. De R-waarde bij isolatie wordt uitgerekend in m2K/W en berekend door de dikte van de isolatie (in cm) te delen door de lambdawaarde.

 

Soorten Isolatie

Vandaag de dag zijn er tal van isolatiematerialen die in aanmerking komen voor het isoleren van het dak. Een goede keuze voor een bepaald materiaal is dan ook van groot belang voor een goede, efficiente toepassing. De keuze moet en kan bepaald worden door een aantal factoren zoals dakconstructie, gewenste binnenafwerking, budget, ecologische overwegingen, gewenste resultaat (bijv. passiefwoningen),... Kies als dakisolatie dus niet zomaar het eerste beste materiaal maar vraag raad bij een vakman.


We zetten alvast de verschillende soorten dakisolatie met hun voor- en nadelen op een rijtje.


Glaswol
Het meest bekende en tevens meest verspreide isolatiemateriaal is glaswol. De redenen hiervoor zijn welbekend: glaswol heeft goede isolerende eigenschappen, is goedkoop, kan makkelijk (zelf) geplaatst worden als dakisolatie en heeft goede brandwerende eigenschappen.
Glaswol is een minerale wol die wordt geproduceerd uit zand en gerecycleerd glas dat onder hoge temperaturen wordt gesmolten. Dit mengsel wordt afgekoeld tot draden die tot een deken worden samengekleefd. Het principe valt te vergelijken met het maken van een suikerspin waarbij het merendeel van de glaswol uit lucht bestaat.

Glaswol is verkrijgbaar bij verschillende leveranciers en in verschillende afmetingen. Zowel in platen als op rol met flensdeken op verschillende breedtes. Deze flensdekens zijn uitermate geschikt om dak of vloer te isoleren tussen gordingen, kepers of roostering. Het flensdeken wordt geniet op het daktimmerwerk en dient onmiddellijk als damprem tussen de verwarmde ruimte en de koude buitenlicht. Hierdoor kan er geen condensatie optreden.
De lambda-waarde voor glaswol zit rond de 0.032.


Voordelen
- makkelijk te plaatsen als dakisolatie
- brandwerend
- goedkoop
Nadelen
- irriteert huid en luchtwegen
- onderdak noodzakelijk


Producenten
De bekendste producent van glaswol is zonder twijfel Isover. Dit bedrijf is een dochteronderneming van de bekende Franse glasfabriek Saint-Gobin. De naam Isover komt van het Franse isolation en verre (glas).
Daarnaast brengen bedrijven als Knauf en Ursa ook isolatiemateriaal uit glaswol op de markt.

 

Saintgobain 3698Bis

Kostprijs
Glaswol is nog steeds de beste keuze inzake prijs/kwaliteit. Gezien de lage kostprijs, het gemak in plaatsing en de thermische eigenschappen blijft glaswol een populaire keuze. De kostprijs van dit materiaal hangt uiteraard samen met de gekozen dikte en uitvoering. Zo kan u kiezen voor panelen, matten of rollen met flensdeken. Het zelf plaatsing van dakisolatie is perfect mogelijk maar verzamel voldoende informatie vooraleer u van start gaat. Prijzen beginnen vanaf 5 euro per m2 voor een dikte van 6 cm. Voor een dikte van 20 cm zal u al snel rond de 15 euro per m2 betalen. 

 

Een plaatsing door een vakman met ervaring is echter aangewezen en wordt ook aangemoedigd door een verhoogde premie. Deze vakman komt ter plaatse de woning bekijken en geeft u de beste oplossing op maat. Daarbovenop kan deze vakman u verzekeren dat de isolatie vakkundig is geplaatst en komt u, indien de woning ouder dan 10 jaar, in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%. Hou er steeds rekening mee dat er na de isolatiewerken ook nog moet afgewerkt worden. En dat het isoleren van kleinere ruimtes in verhouding duurder zal zijn dan bijvoorbeeld een grote zolder.

 

Wil u dus een juiste inschatting van de kosten, contacteer dan vrijblijvend een vakman voor een offerte voor uw dakisolatie.

 

Rotswol
Rotswol of steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt uit gesmolten basalt. Het productieproces is gelijkaardig aan dat van glaswol. Enkel de grondstof, steen in plaats van glas, is anders. Rotswol wordt naast het isoleren van woningen ook aangewend in de landbouwsector.

Rotswol wordt aangeboden in dekens en platen en is eenvoudig (zelf) te plaatsen als dakisolatie. Rotswolplaten hebben een betere stijfheid dan glaswol. Een waterdichte plaatsing is van zeer groot belang aangezien rotswol zijn isolerende eigenschappen verliest indien vochtig.

De lambda-waarde voor rotswol zit rond de 0.032.

 

 

Voordelen

- natuurlijk product

- onbrandbaar

- makkelijk te plaatsen en minder irriterend dan glaswol

Nadelen

- onderdak noodzakelijk

- thermische eigenschappen onderhevig aan wind en vocht

 

Producenten
De twee grootste producenten van rotswol zijn het Deense Rockwool en het Duitse Knauf. Deze producten zijn vlot verkrijgbaar in elke bouwhandel.

 Rotswol

Kostprijs

Rotswol is wat duurder dan glaswol, maar blijft een van de goedkopere isolatiematerialen op de markt. De kostprijs van rotswol hangt wordt bepaald door de dikte die nodig is. Wil je dit laten plaatsen door een vakman dan ligt de prijs wat hoger. Wel heeft u dan recht op een hogere premie waardoor de meerkost wordt gecompenseerd. Ook hangt de totale kostprijs met plaatsing af van de moeilijkheidsgraad en toegankelijkheid.

Wil u dus een correcte inschatting van de kosten voor uw dakisolatie, neem dan zeker contact op met een vakman voor een vrijblijvende offerte.

 

Pur en pir

Gespoten Pur
Polyurethaan is een kunststof dat tal van toepassingen kent. Een van die toepassingen is de isolatie van woningen en gebouwen. Gespoten PUR-schuim kan toegepast worden in heel de woning. Zowel als dakisolatie, in muren als vloerisolatie. Groot voordeel is de snelle plaatsing en uitharding van het materiaal. Door het spuiten worden ook alle kieren en spleten naadloos opgevuld en krijg je een isolatieschil zonder onderbrekingen.

Naast gespoten PUR kan u dit materiaal ook krijgen in vaste platen. Deze zijn wel zelf te plaatsen als dakisolatie.

Een variant op PUR zijn de PIR-platen. Dit materiaal bezit min of meer dezelfde eigenschappen als PUR maar inzake brandveiligheid scoort PIR een pak beter.

De lambda-waarde van pur bedraagt ongeveer 0.023. Voor PIR ligt dit op 0.026.

 

Voordelen

- snelle en naadloze plaatsing als dakisolatie

- ongevoelig voor schimmels

Nadelen

- niet voor doe-het-zelvers

- brandbaar

- gezondheidsrisico's

 

 

Purplaten Isolatie

 

Producenten

Bekende producenten van harde pur en/of pir-platen zijn het Belgische Recticel en Unilin. Daarnaast heb je ook nog Enertherm, Kingspan en Xtratherm.

 

Kostprijs

Isoleren met gespoten pur kan enkel uitgevoerd worden door een gespecialiseerde firma die beschikt over het juiste materiaal. De kostprijs is afhankelijk van dikte en oppervlakte. Voor een gespoten dikte van 10 cm moet u rekenen op 20 euro per m2 exclusief btw. Wil u een correcte prijs, vraag dan vrijblijvend een offerte voor deze werken.

Er kan ook geïsoleerd worden met harde pur platen. Deze zijn vaak voorzien van een tand en groef en worden met lange vijzen geschroefd op de kepers, gordingen (zadeldak) of op een onderlaag van osb (platte daken). De plaatsing hiervan kan zelf uitgevoerd worden maar is delicaat. Vraag daarom vrijblijvend offertes voor het plaatsen van dakisolatie en kom in contact met onze vakmensen.

 

Duurzame, groene isolatiematerialen

Vandaag de dag worden er steeds meer duurzame en ecologische isolatiematerialen aangeboden. Deze natuurlijke isolatiematerialen worden steeds vaker toegepast maar er is nog een lange weg af te leggen. Ecologische materialen worden nog steeds geassocieerd met alternatieve hippie-toestanden maar hebben wel degelijk een meerwaarde ten opzichte van de meer traditionele materialen zoals hierboven beschreven. Niet alleen zijn deze ecologische isolatiematerialen veel gezonder. Daarbovenop isoleren ze ook gewoon beter. Waarom er dan nog steeds wordt gekozen voor andere isolatiematerialen? Dat is te wijten aan een aantal factoren. De grote producten van isolatiematerialen bewaken nu eenmaal hun verworven positie. Daarbovenop is het isoleren met duurzame isolatiematerialen kostelijker dan pakweg glas- of rotswol.

Niettemin wordt in onze samenleving de nadruk, terecht, steeds meer gelegd op duurzaamheid en het creëren van een gezond binnenklimaat. Het grote voordeel van natuurlijke isolatiematerialen is het dampopen karakter. Wat wil dit zeggen? Het komt er op neer dat een woning moet kunnen ademen. Damp (vocht) moet dus naar buiten kunnen worden afgevoerd om een gezond binnenklimaat te verkrijgen. Isolatiematerialen opgebouwd uit natuurlijke vezels zijn hiervoor uitermate geschikt. Deze vezels nemen de vochtige, warme binnenlucht op en voeren deze af naar buiten. In combinatie met een dampopen maar vochtwerende folie kom je tot een goede dampregulering. Daarbovenop zijn deze natuurlijke, ecologische materialen ook beter geschikt om in de zomer de warmte buiten te houden doordat deze duurzame materialen beter in staat zijn om warmte op te slaan.

Vanuit die optiek is het zonder twijfel de moeite waard om diverse ecologische materialen als dakisolatie te overwegen. Gezien er tal van materialen beschikbaar zijn, zetten we er alvast enkele op een rijtje.

 

Vlas

 

Vlas IsolatieVlas is zonder twijfel een van de beste keuzes wat milieu en gezondheid betreft. Isolatiemateriaal uit vlas wordt gemaakt uit het restmateriaal da overblijft na de productie van linnen. Wat overblijft is een vlaswol die bestaat uit lichte maar sterke vlasvezels. Vlas heeft een korte maar sterke groeifase en behoeft hierbij nauwelijks onderhoud (meststoffen noch milieuonvriendelijke sproeistoffen). Daarbovenop beschikt vlas over superieure vochtregulierende eigenschappen: vlas kan maar liefst 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen en later weer afgeven. Hierdoor wordt het risico op condensatie substantieel verminderd en wordt de kans op schimmel of vochtplekken nihil.

Vlaswol is door zijn samenstelling, verkrijgbaar als isolatiedekens, perfect toepasbaar als dakisolatie voor hellende daken, vloeren, plafonds en scheidingswanden. Met een lambdawaarde van 0.038 en scoort daarmee gelijkwaardig als minerale wol.

De referentie op vlak van vlas is de Nederlandse producent Isovlas.

 

 

Kurk

 

Kurkisolatie

 

Kurk is zonder twijfel het oudste isolatiemateriaal. Vandaag de dag maakt kurk weer een opgang als hedendaags isolatiemateriaal gezien de goede akoestische als thermische eigenschappen. De geëxpandeerde kurkplaten worden vervaardigd uit gemalen kurkkorrels en zijn dan ook zeer goed bestand tegen vocht. Deze korrels zijn afkomstig van de schors van de kurkeik en zijn dan ook 100% natuurlijk. Het 'oogsten' van deze kurkschors heeft daarbovenop geen nadelig effect voor de groei van de boom. Ook bij de verdere verwerking van de kurk tot isolatieplaten worden er geen extra stoffen toegevoegd. De natuurlijke harsen aanwezig in de korrels, worden immers gebruikt als bindmiddel voor de platen. Extra voordeel is het feit dat hierdoor de platen niet worden aangetast door muizen of ander ongedierte.

De lambdawaarde van kurkplaten bedraagt maximaal 0.040 W/m.K en dit blijft ook zo. Kurk is immers waterafstotend en niet capilair waardoor de isolatiewaarde op lange termijn nagenoeg onveranderd blijft.

 

 

Houtvezel

Houtvezel Isolatie

Een andere ecologisch isolatieproduct is houtvezel. Deze worden vervaardigd uit resten naaldhout en verwerkt tot stugge isolatieplaten en flexibele isolatiedekens. De toepassingen voor dit materiaal zijn dan ook erg uitgebreid en is ideaal in combinatie met een vochtregulerende leembezetting. Houtvezel heeft immers goede thermische en akoestische eigenschappen, is dampopen en reguleert het vocht naar buiten toe.

Net als vlas kent houtvezelisolatie praktisch geen nadeel en ligt de lambdawaarde rond 0.038. De kostprijs ligt echter iets hoger.

Zowel Pavatex , Gutex als Homatherm bieden deze houtvezelisolatie aan.

 

 

 

Papiervlokken

Papiervlokken of cellulose worden vervaardigd uit gerecycleerd papier. Oud papier, zoals onverkochte kranten, wordt vermaalt tot wollige vlokken maar is ook verkrijgbaar in plaatmateriaal. De meest gangbare methode is echter om de losse cellulosevlokken onder druk in holle ruimten in de blazen. Hierdoor sluit dit isolatiemateriaal goed aan met een prima luchtdichting als gevolg. Door deze toepassing kan het blazen van cellulosevlokken ook prima gebruikt worden bij renovatie zowel voor het isoleren van muren, vloeren en als dakisolatie.

Er is echter ook een nadeel. Niettemin de vochtregulerende eigenschap van papiervlokken goed is, verliest dit materiaal zijn isolerende eigenschappen wanneer het langdurig vochtig is. Gebruik in zeer vochtige ruimten wordt dan ook afgeraden.

De lambdawaarde van dit materiaal is ongeveer 0.039. Homatherm en Isofloc brengen dit type van isolatiemateriaal op de markt. De platen zijn zelf te plaatsen. Wil u echter optimaal genieten van de voordelen van dit materiaal, zal u moeten opteren voor een professionele plaatser die de vlokken onder druk kan inblazen.

 

Hennep

Net zoals vlas is hennep een snelgroeiende en veelzijdige plant waarbij er niks verloren gaat. Door de snelle, sterke groei is er amper ingrijpen nodig (geen meststoffen noch sproeistoffen). In amper 4 maanden groeit de plant tot 4 meter hoogte en zuivert daarbij grote hoeveelheden CO2 uit de lucht. Hennep is dus een snel hernieuwbare grondstof die CO2 neutraliseert in plaats van produceert.

Net als vlas wordt hennepvezelisolatie zowel aangeboden in isolatiedekens als meer stugge isolatieplaten. Hierdoor is deze isolatie ruim toepasbaar als dakisolatie, in valse wanden, vloeren,... Door de hoge warmteopslagcapaciteit speelt hennepisolatie een substantiële rol in een gezond vochthuishouden binnen de woning. In de winter zal het de warmte binnenhouden. In de zomer zal het de warmte buiten houden.

Hennepisolatie heeft goede akoustische en thermische eigenschappen. De lambdawaarde bedraagt ongeveer 0.038W/mK. Fabrikanten zoals Thermo-hanf en Steico komen voornamelijk uit Duitsland.

 

Schapenwol

Schapenwol Isolatie Deken

Het meest voor de hand liggend, natuurlijk isolatiemateriaal is schapenwol. Het is hernieuwbaar en 100% natuurlijk. Door een aangepast productieproces zijn bindmiddelen overbodig. Schapenwol is dan ook verkrijgbaar in stugge isolatieplaten of flexibele isolatiedekens die geschikt zijn als dakisolatie. Het heeft goede thermische eigenschappen, is brandvertragend, heeft een zeer hoge warmteopslagcapaciteit, is prima vochtregulerend en kan perfect hergebruikt worden. Ook voor de doe-het-zelver is dit een interessant product. Makkelijk zelf te plaatsen en daarbovenop geen irritaties aan huid of luchtwegen. De lambdawaarde ligt rond 0.035 W/mK. Het Nederlandse Doscha en het Britse Black Mountain zijn beiden kwalitatieve producenten.

 

Premies

Met het isoleren van uw dak spaart u zonder twijfel op termijn veel geld. Energie is nu eenmaal niet goedkoop en door goed en verstandig te isoleren kan je uw energiefactuur substantieel verlagen. Ook de overheid neemt initiatieven om de woningen in Vlaanderen te voorzien van de de nodige dakisolatie. Meer nog: tegen 2020 moeten alle daken van woningen en huurwoningen in Vlaanderen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. Als extra stimulans keert onder meer de Vlaamse overheid hiervoor premies uit. Indien deze dakisolatie geplaatst wordt door een aannemer, krijgt u van de overheid een belastingsvermindering toegekent.

Ook bij de netbeheerders kan u terecht. Zowel bij zelfplaatsing van dakisolatie als bij plaatsing door een aannemer kan u een premie aanvragen. Deze loopt op tot maximaal 8 euro per vierkante meter.

Daarnaast is er in sommige gemeenten en provincies nog te mogelijkheid tot het aanvragen van een gemeentelijke of provinciale premie voor dakisolatie. En ten slotte kan u ook informeren of u in aanmerking komt voor een verbeteringspremie.

 

Werkwijze

 

1. Help!
stap 1
2. Omschrijf
stap 2
3. Bespreek
stap 3
4. Kies
stap 4

 

EENVOUDIG, SNEL, VRIJBLIJVEND en GRATIS

 

 

Offerte aanvragen

Werkwijze

Hoe Werkt Casius