Verwarming

Radiator

 

Speksteenkachel | Pelletkachel | Condensatieketel | Zonneboiler | Infraroodverwarming | Warmtepomp

 

Centrale verwarming

verwarmingOp vlak van verwarming van de woning is er de laatste jaren een enorme ontwikkeling aan de gaan. De druk van de voortdurend toenemende wereldbevolking op onze aarde is enorm. We beseffen dat onze aardse voorraden van fossiele brandstoffen schaarser worden, terwijl de vraag blijft toenemen. Daarbovenop wordt steeds duidelijker dat het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool een nefast gevolg heeft voor de leefbaarheid van onze planeet. Deze bewustwording heeft, zeker in West-Europa, geleid tot een zoektocht naar het gebruik van meer duurzame, hernieuwbare energiebronnen om de woning te verwarmen. Ook de overheid probeert hierin een steentje bij te dragen door het uitreiken van diverse subsidies, premies en aantrekkelijke groene leningen.
De laatste jaren gaat het dan ook zeer hard in deze sector. Denken we maar aan warmtepompen, zonnepanelen en zonneboiler, de opkomst van de pelletkachel,... Dit in combinatie met een toegenomen isolatie van de woning en een gecontroleerde ventilatie om zoveel mogelijk warmte te recupereren.
Deze evolutie is absoluut aan te moedigen. Maar door de vele technologische innovaties en het tempo waarmee deze elkaar opvolgen, is het voor de leek en eindgebruiker moeilijk om het overzicht te behouden bij de keuze van een geschikte manier om te verwarmen. Wetende dat een modaal gezien ruim 2/3 van het energiebudget uitgeeft aan het verwarmen van de woning, is het des te belangrijker je goed te informeren en offertes te vergelijken.
Om een weloverwogen beslissing te nemen dien je te weten welke opties er allemaal bestaan. Zo gaan we uitleggen welke verwarmingssystemen er bestaan, welke brandstoffen er mogelijk zijn, uit welke verwarmingselementen je kan kiezen, hoe je deze moet onderhouden, welke premies er gelden,...

 

Belang van isolatie
Voor we verder ingaan op de verschillende mogelijkheden is het belangrijk om aan te stippen dat een efficiënte, zuinige installatie nutteloos is in combinatie met een slecht geïsoleerde woning. Vooraleer je dus een beslissing maakt om je installatie te optimaliseren moet je zeker nagaan of ook andere factoren zoals dak- en vloerisolatie en het huidige buitenschrijnwerk niet aan verbetering toe zijn. Een verwarmingsketel kan nog zo efficiënt omspringen met energie. Maar wanneer de duur opgewekte warmte onmiddellijk verdwijnt via het ongeïsoleerde dak en door het enkel glas van het oude buitenschrijnwerk, boek je eigenlijk geen vooruitgang. Om echt duurzaam te verwarmen én te besparen moet je proberen de warmte zo goed mogelijk binnen te houden zodat de ketel zo weinig mogelijk in werking zal treden. Lees hier meer over isolatie en diverse toepassingen.

Overweeg je dus om de verwarmingsinstallatie te vervangen, ga dan eerst even na hoe de rest van de woning presteert op vlak van isolatie. Contacteer desnoods een vakman om na te gaan wat er verbeterd kan worden. Hij zal je een gepaste offerte op maat kunnen aanbieden.

Wilt u graag vrijblijvend enkele offertes voor isolatiewerken opvragen?

 

Verschillende systemen en brandstoffen

Kachels en haarden (hout en kolen)
De oudste en meest gezellige bron van verwarmen is zonder twijfel een houtvuur. Deze manier van verwarmen heeft zijn voor- en nadelen. Hout was lange tijd makkelijk beschikbaar. Maar het rendement van een open haard bedraagt slechts 10%. Een traditionele open haard brengt veel sfeer, maar het grootste deel van opgewerkte warmte verdwijnt in de schouw.
Gedurende decennia werden vele huizen verwarmd met steenkoolkachels. Maar door het intensieve, vuile werk en de beschikbaarheid van olie en later gas, stortte het gebruik van kolen als brandstof helemaal in elkaar.
Met het gebruik van de gietijzeren kachel werd het rendement vergroot naar 45%. Niettemin verwarmt de kachel of open haard slechts plaatselijk en is het voorzien van brandhout een zeer arbeidsintensief werk. Men schakelde dan ook over op kachels die gebruik maakten van olie of gas. Deze brandstoffen waren aanvankelijk zeer goedkoop en door de aanleg van een net makkelijk aanwendbaar.
In de jaren zeventig van de 20e eeuw werden we echter geconfronteerd met de gevolgen van de internationale oliecrisis. De prijzen schoten de hoogte in waardoor men opnieuw interesse kreeg voor hout als brandstof om te verwarmen. De houtkachels werden herbekeken zowel op vlak van design als rendement. De moderne, gietijzeren houtkachel haalt een rendement van meer dan 70%. De moderne inbouwhaarden en cassettes behalen een rendement van ongeveer 65%.

 

Tegel- en speksteenkachels
Ook de traditionele speksteen- en tegelkachels zijn weer volop in. Het principe hierbij is simpel. In de kachel wordt gedurende korte tijd een hoge temperatuur opgewekt die de tegels en spekstenen opwarmen. De opgeslagen warmte wordt vervolgens zeer langzaam als stralingswarmte opnieuw afgegeven. Deze kachels halen zelfs een rendement tot wel 95%.

 

Tegelkachel

Door de toenemende ontwikkelingen inzake isolatie en ventilatie (de passiefwoningen) komen kachels opnieuw in aanmerking. In een passiefwoning ligt het gevraagde vermogen immers veel lager dan in meer traditionele woningen. Hierdoor is het perfect mogelijk om met een moderne, plaatselijke kachel een aangenaam binnenklimaat op te wekken.

De technologie staat ook niet stil. Heden zijn er tal van mogelijkheden om een houtkachel aan te sluiten op een netwerk voor centrale verwarming. De kachel zorgt voor de opwarming van het water of lucht die vervolgens via een buizenstelsel verdeelt wordt over de hele woning.

Ook tegelkachels genieten weer volop aandacht: het zijn massieve kachels waarvan de massa gedurende een korte tijd wordt opgewarmd met een hevig vuur. Dit houdt in dat de verbranding van het hout bij hogere temperatuur kan gebeuren, wat een beter rendement oplevert. De geproduceerde warmte wordt opgeslagen in de massa (vuurvaste steen of speksteen) en vervolgens langzaam afgegeven aan de omgeving in de vorm van zeer aangename stralingswarmte. Het principe van een speksteen- en tegelkachel is gelijkaardig.

 

 

 

Hier een korte lijst van de voordelen:

Voordelen speksteenkachel:

- Snelle warmtegeleiding: De warmtegeleidende eigenschappen van speksteen zijn een pak beter dan van kleitegels. Eer een tegelkachel is opgewarmd, ben je toch al snel 2 tot 3 uur aan het stoken. De speksteenkachel daarentegen is warm op 30 minuten. We moeten hier wel eerlijk toegeven dat de huidige generatie van tegelkachels gebruik maken van hoogwaardige Chamottesteen. Deze warmen veel sneller op en geven dan ook sneller stralingswarmte.

- Voordelige prijs: Plaatsingskosten zijn veel lager dan bij tegelkachels. Daarbovenop slaagt een speksteenkachel meer warmte op dan tegelkachels. Hierdoor neemt de speksteenkachel minder ruimte in en is prijs voordeliger dan een tegelkachel.

- Speksteen is vuurbestendig: Speksteen is een grijze natuursteen die veel meer vuurbestendig is dan kleisteen (tegels). Daardoor zal er sneller herstelwerk zijn aan de tegels van een tegelkachel dan aan de speksteenkachel. Daarbovenop is de productie van een speksteekachel minder vervuilend en vergt deze minder energie dan de producten van gebakken kleisteen.

- Lange levensduur

 

Voordelen tegelkachel:

- Maatwerk: Elke tegelkachel is op maat en ter plaatste gemaakt. De klant kan in samenspraak met de ontwerper kiezen uit verschillende kleuren en afmetingen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos aanpasbaar aan specifieke wensen en interieur.

- Stralingswarmte: lange, aangename stralingswarmte met korte stooktijd en dus laag houtverbruik. Met behoud van de uitstraling van een houtvuur.

 

Pelletkachel

Werking

Pelletkachel

Een laatste kachel in deze lijst is de pelletkachel. Deze kachel genereert warmte op basis van houtpellets die worden opgeslagen in een reservoir in de kachel. Vanuit deze voorraad worden de pellets mechanisch naar de vuurkorf gebracht. In de vuurkorf worden de pellets automatisch verbrand met behulp van een gloeispiraal en gecontroleerde luchttoevoer. Het verbranden van deze houtpellets is zichtbaar doorheen het glas waardoor de pelletkachel de sfeer behoudt van een klassieke houtkachel.

De  pelletkachel regelt de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer naar gelang de gevraagde temperatuur in de woning. De warme lucht wordt met behulp van een ventilator de ruimte ingeblazen. Het geluid van deze ventilator kan als storend ervaren worden en is dan ook van de nadelen van deze manier van verwarmen.

Ook de rookgassen worden met een ventilator naar buiten gevoerd. Hiervoor volstaat een buis met diameter 80 mm waardoor de pelletkachel makkelijk te plaatsen is.

 

De huidige generatie van pelletkachels hebben een  veel beter rendement dan de klassieke  houtkachel of open haard en zijn zowel te verkrijgen als inbouwmodellen of als vrijstaande kachels. De elektronische aansturing (automatische ontsteking en uitdoving) met instelbare thermostaat optimaliseert het verbrandingsproces en verhoogt gevoelig het gebruiksgemak. Fabrikanten propageren een rendement tot wel 97%. Dit rendement kan behaald worden mede door de relatief lage temperatuur van de af te voeren rookgassen.

Met een vulling pellets kan men - afhankelijk van de isolatie van de woning, de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur - één tot vijf dagen stoken. De as die vrijkomt bij de verbranding, moet doorgaans handmatig worden afgevoerd. Een 10kW pelletkachel verbrandt ongeveer 2kg pellets per uur.

 

Pelletkachel en centrale verwarming


Het is perfect mogelijk om een centrale verwarming te gebruiken in combinatie met een pelletkachel. Hierbij wordt er niet enkel lucht verwarmd maar ook water. Het spreekt voor zich dat deze kachels meer verbruiken maar ze kunnen perfect worden geïnstalleerd in combinatie met zonneboilers, warmtepompen,... Om een systeem te installeren aangepast aan de woning, is het aangeraden om duidelijke offertes op te vragen.

 

Houtpellets

Dit zijn uit houtafval geperste korrels. De hoeveel energie die houtpellets bevat is lager dan bijvoorbeeld stookolie. Maar de opslag is eenvoudiger (geen regels wat milieu betreft) en de pellets worden duurzaam gefabriceerd uit afval. De kleur van deze pellets zegt iets over het soort hout waaruit deze geperst zijn. Donkere pellets geven meer warmte maar minder fel. De lichte houtpellets zijn vaak geperst uit dennenhout. Deze branden sneller op en hebben over het algemeen een lage rendement. Vanuit Europa zijn er initiatieven genomen om de productie van houtpellets te normeren en certificeren.

 

Pellets

 

Met volle voorraad pellets kan je één tot vijf dagen stoken. Veel hangt uiteraard af van het type kachel, de mate waarin de woning is geïsoleerd en het gewenste binnenklimaat. Om een idee te krijgen: een pelletkachel met een vermogen van 10 kW verbruikt 2kg houtpellets per uur.

De assen die na verbranding achterblijven, dienen dagelijks en handmatig te worden verwijderd uit de aslade.

Voordelen:

+ makkelijk in gebruik door elektronische sturing

+ zichtbare vlam, sfeer van houtkachel maar wordt veel minder warm en dus veiliger

+ veel minder rookontwikkeling

+ eenvoudige manier van plaatsen

+ brandstof is een afvalproduct

Nadelen

- het gebruik van pellets is dan wel eenvoudiger dan het kappek, klieven en stokeren van brandhout. Niettemin zal je geregeld je voorraad moeten aanvullen en dagelijks de voorraad in de pelletkachel bij moeten vullen

- aankoop: de aankoop van een pelletkachel is duurder dan een traditionele houtkachel

- installatie van een pelletkachel is eenvoudig (slechts smalle rookgasafvoer nodig) maar het systeem is elektronisch gestuurd en heeft dus nood aan elektriciteit. Valt deze uit, dan heeft u tijdelijk ook geen verwarming meer.

 

Vergelijk prijzen en vraag verschillende offertes!

De installatie van een pelletkachel is duurder dan een traditionele kachel. Het is dan ook aangewezen om ten rade te gaan bij een vakman en u een offerte op maat te laten opmaken. Wij raden u zelfs aan om verschillende offertes op te vragen om u objectief een keuze te kunnen laten maken.

 

De prijzen van een pelletkachel beginnen bij 1500 euro. Afhankelijk van de gewenste kwaliteit, vermogen en specificaties zal deze prijs de hoogte ingaan. Deze goedkope modellen zijn gemaakt uit plaatstaal en hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar. De levensduur van een pelletkachel uit gietijzer loopt tot 25 jaar. De prijs voor deze modellen begint bij 2500 euro.

 

De kostprijs om het toestel te installeren begint vanaf 150 euro. Afhankelijk van de situatie en het gekozen type pelletkachel kan dit bedrag snel oplopen tot een veelvoud.

Wat het jaarlijks verbruik van de pellets betreft, moet je rekenen op minimaal 250 euro per jaar. Gebruik je de pelletkachel echter als hoofdverwarming dan mag je al snel maal 4 rekenen.

Dit zijn richtprijzen. Wil je een juiste prijs op maat van uw situatie, vraag dan verschillende offertes aan een vakman!

 

Centrale verwarming op gas of stookolie

Condensatieketel

De laatste decennia werd er overwegend verwarmd met stookolie of aardgas als brandstof. Door de toenemende vraag neemt de prijs voor deze fossiele brandstoffen toe en is deze zeer onvoorspelbaar geworden. De prijzen van gas, stookolie en elektriciteit zijn aan elkaar gekoppeld. Gaat de prijs van een van die energiebronnen omhoog, dan volgt de rest automatisch. Niettemin vormen aardgas en stookolie nog steeds de belangrijkste brandstoffen in Vlaanderen.

De eerste systemen van centrale verwarming werkten op kolen. Eind de jaren 60 in de vorige eeuw, werden de vuile kolen vervangen door stookolie. Hierdoor nam het gebruiksgemak erg toe gezien er geen brandstof manueel diende te worden aangevuld, er geen stockeerruimte meer nodig was en het onderhoud van de ketel (assen) plots veel eenvoudiger werd. De verwarmingsinstallatie op basis van stookolie evolueerde zeer snel. Het rendement van de branders werd sterk verbeterd waardoor de gevraagde temperaturen in de ketel daalden. Een gevolg hiervan was de daling van de temperatuur van de uitgestoten rookgassen waardoor de condensatie in de schouwen sterk verminderde.

 

Condensatieketel

 

Een volgende stap na de lage temperatuursketel was de condensatieketel. Dit type ketel was een hele vooruitgang omdat het de warmte uit de rookgassen ging recupereren en daardoor het rendement er sterk op vooruit ging. Hoe lager de temperatuur in de ketel, hoe hoger zelfs het rendement van een condensatieketel. Het afgekoelde retourwater wordt met behulp van een warmtewisselaar verwarmt door de vrijgekomen, warme rookgassen. Een deel van de waterdamp zal hierdoor condenseren en warmte afgeven. Condensatieketels hebben dus een groter rendement en zetten energie veel efficiënter om in warmte. Meer nog. Vanaf september 2015 is het plaatsen van een condensatieketel verplicht het in werking treden van de Europese Eco-designrichtlijn die de impact van toestellen op het milieu wil afbouwen. Wanneer u dus besluit om een offerte op te vragen voor een nieuwe ketel, zowel voor mazout als voor aardgas, zal het hier steeds om een condensatieketel gaan. Heden is een condensatieketel dan ook de norm en is de aankoop fiscaal interessant.

 

 

Condensatieketel Schema

 

Premie

 

Wanneer de condensatieketel beantwoord aan diverse vereisten, heb je eventueel recht op een premie. In Vlaanderen heb je als beschermde afnemer (mensen die genieten van sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas) tot het einde van 2016 recht op een eenmalige premie van 800 euro bij het vervangen van de oude ketel door een nieuw condenserend model. Deze premie dient aangevraagd te worden via netbeheerder Eandis. In Brussel heb je eveneens recht op een tegemoetkoming die varieert tussen 500 en 700 euro naargelang het inkomen van de aanvrager.

 

Een overzicht vindt je op de website van de Vlaamse regering.  

 

Keurmerken en energielabel

 

Condensatieketels krijgen bepaalde keurmerken mee. Aan de hand van deze labels kan je nagaan of de gekozen ketel de juiste keuze is.

Voor verwarmingsketels op gas is het HR TOP keurmerk het belangrijkste. Dit keurmerk is een Belgisch label dat enkel kan toegekend worden aan condensatieketels op gas die een minimum rendement behalen van 95% en waarvan de gasuitstoot bepaalde waarden niet mag overschrijden.

Daarnaast is er ook het keurmerk HR+. Toestellen die dit keurmerk dragen, hebben een lager rendement.

    

 Hr Top Hr  Optimaz Elite

 

Wat verwarmen op stookolie of mazout betreft, kunnen verwarmingsketels op mazout het Belgische label Optimaz ontvangen. Dit label garandeert, net als HR TOP, het rendement en de toegelaten emissies. De condensatieketels op mazout hadden jaren een slechte reputatie wat rendement en verbruik betreft. Door de technologische vooruitgang zijn deze ketels vandaag de dag echter performanter dan ooit.

Daarnaast heeft elk toestel voor verwarming en verwarmen van sanitair water sinds september 2015 een verplicht energielabel dat gaat van G tot en met A++. Dit label geeft meer duidelijkheid over het rendement van het toestel.

 

Kostprijs condensatieketel

 

Wat kost het om een condensatieketel te vervangen? Eerst en vooral is het van groot belang om appelen met appelen te vergelijken. Kijk dus niet enkel naar de kostprijs van een bepaalde verwarmingsketel. Maar vergelijk ook het vermogen en het rendement. Op lange termijn kan een duurdere ketel een lagere energiefactuur opleveren. Een meer kwalitatieve ketel zal ook langer meegaan. Vraag dus zeker meerdere offertes bij verschillende loodgieters.

Daarnaast zijn er nog tal van andere aspecten die de totale kostprijs bepalen. Zo zal het plaatsen van een ketel bij renovatie vaak duurder uitvallen door het nodige aanpaswerk aan de huidige leidingen en circuits. Ook heeft een condensatieketel zowel voor het condenswater als voor de rookgassen een afvoer nodig. Deze dubbelwandige buizen zijn verre van goedkoop en moeten door gevel of dak gevoerd worden, maar absoluut nodig om je installatie goed en veilig in werking te laten treden.

Om een concreet idee te krijgen van de kostprijs van een nieuwe warming, dien je offertes te vragen aan een vakman met kennis. Voor een complete, eenvoudige installatie met een gascondensatieketel en verwarming met radiatoren mag je rekenen vanaf 5000 euro. Maar dit is een absoluut minimum. Is de woning groter, bevat deze veel glas, slecht geïsoleerd,... dan zal je meer vermogen nodig hebben en gaat de prijs omhoog. Ook voor vloerverwarming zal de prijs (veel) hoger liggen. Een offerte op maat is zeker bij verwarming aan te raden!

 

Er zijn verschillende merken op de markt die diverse types aanbieden. De bekendste merken zijn Bulex, Vaillant, Buderus, Junkers, Viessmann en Daalderop. Er worden zowel vrijstaande als wandmodellen aangeboden die werken op aardgas of aardolie (mazout). Technisch is hiertussen geen verschil. De beschikbare ruimte bepaalt hierbij de keuze. Een vakman geeft je graag meer informatie over de verschillende merken en types. Vraag dus verschillende offertes op en vergelijk deze onderling!

 

Zonneboiler

  

Een alternatieve manier om sanitair water te verwarmen kan gebeuren door gebruik te maken van zonne-energie. Dit systeem combineert een warmteboiler met een zonnecollector. Deze zonnecollector zet de straling van het zonlicht onmiddellijk om in warmte. Het opgewarmde water wordt opgeslagen in de warmteboiler en daar op temperatuur gehouden. De zonnecollector wordt zo goed als altijd op het dak geplaatst en dit onder een hoek van 45° en georiënteerd naar het zuiden. Om ook op winterdagen met minder zonlicht tot de gewenste temperatuur te kunnen verwarmen, wordt het systeem gekoppeld aan een traditionele verwarmingsketel die, indien nodig, kan bijwarmen. Men spreekt hierbij van na-verwarming.

 

Zonneboiler

 

Er zijn een aantal voor- en nadelen verbonden aan de installatie van een zonneboiler met warmteboiler:

 

Voordelen

- Zonne-energie is gratis, ecologisch en duurzaam

- Mogelijkheid tot verkrijgen van een premie

- Te combineren met traditionele verwarmingsketel

 Nadelen

- Een zonneboiler kan het bestaande toestel niet vervangen. Er zal steeds een klassiek toestel nodig blijven om op minder zonnige en korte dagen bij te verwarmen.

- De installatie van een zonnecollector met boiler is een investering die weliswaar op termijn zichzelf terugbetaalt

- Een zonnecollector op het dak is niet altijd esthetisch de beste keuze voor de woning. Ook kan de beschikbare ruimte en oriëntatie van het dak beperkt zijn

- De installatie van de boiler neemt plaats in binnen de woning

 

Vergelijk prijzen en vraag verschillende offertes!

 

De installatie van een zonneboiler kost geld maar wordt gecompenseerd door de lagere energiefactuur en beschikbare premies. Voor een gemiddeld gezin van vier personen moet je rekenen op een zonnecollector van 3m3 gekoppeld aan een warmwaterboiler met een capaciteit van 270 liter. Leveren en plaatsen van een dergelijk systeem ligt al snel rond de 5000 euro. Hou er echter rekening mee dat er ook andere factoren bepalend zijn. Hoe is de woning geïsoleerd? En in welke mate is de huidige verwarmingsketel geschikt om te gebruiken in combinatie met een zonnecollector. Wil u dus een realistisch beeld hebben van de kosten, vraag je best een vakman om langs te komen en de situatie ter plaatse te evalueren. Pas dan zal uw vakman u een correcte offerte kunnen aanbieden.

 

Premies

Zoals reeds aangehaald kan u aanspraak maken op een premie voor de installatie van een zonnecollector. Allereerst kan u in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder voor woningen in het Vlaamse gewest die minstens 3 jaar oud zijn. De installatie moet geplaatst worden door een bekwame aannemer met factuur.

Momenteel bedraagt de premie voor de zonneboiler 550 euro per m2 met een maximum van 2750 euro per installatie of een maximaal percentage van 50% op het totale factuurbedrag.

Vanaf 2017 worden deze premies hervormd. Zo zal de installerende aannemer vanaf 2017 over een certificaat van bekwaamheid moeten beschikken en zal het premiebedrag maximaal 40% bedragen van het totale factuurbedrag.

Niet enkel de netbeheerder biedt een premie aan. Ook vanuit de Vlaamse regering is er een tegemoetkoming voor de installatie van een zonneboiler. De zogenaamde 'verbeteringspremie' kan immers ook hiervoor aangewend worden. Op basis van het inkomen, adres en ingediende facturen zal u al dan niet in aanmerking komen. De premie voor de sanitaire installatie bedraagt maximaal 750 euro.

 

De Vlaamse overheid ook een handige tool aan om de terugverdientijd van de installatie te berekenen. De energiewinstcalculator kan online geraadpleegd worden. 

Ook is het nuttig te informeren bij gemeenten en provincies. Ook zij kunnen een premie uitreiken voor de installatie van een zonneboiler.

 

Elektrische verwarming

Het is ook mogelijk om te verwarmen op basis van elektriciteit. Deze manier van verwarmen is echter niet aan te raden. De installatiekosten zijn een pak lager, maar de prijs voor elektriciteit wordt, net als gas en stookolie (of mazout), steeds hoger en onvoorspelbaar waardoor energiefactuur wel eens dik kan tegenvallen.

Het elektrische verwarmen met accumulatie is voordeliger in gebruik maar duurder in aankoop. Dit systeem maakt het mogelijk om 's nachts op te warmen aan nachttarief om vervolgens overdag de opgeslagen warmte af te geven. In de praktijk blijkt dit systeem toch niet zo efficiënt te werken.

 

 

Infraroodverwarming

 

Een infraroodverwarming maakt gebruik van een elektromagnetische straling en is voor het menselijke oog onzichtbaar. Vergelijk dit met de zon. De stralen geven rechtstreeks warmte en zorgen voor een behaaglijk gevoel van verwarmen. Door de straling wordt niet de lucht maar wel objecten opgewarmd die op hun beurt de opgeslagen warmte aan de omgeving zullen afgeven.  Doordat de lucht niet wordt opgewarmd, ontstaat er tevens geen luchtcirculatie en is verwarmen met infrarood energiezuinig. Daarbovenop zijn de installatiekosten zeer beperkt doordat er enkel een stopcontact nodig is.

Bij infraroodverwarming maken we onderscheid tussen infraroodverwarming korte golf en infraroodverwarming lange golf. De korte golf is geschikt voor het plaatselijk verwarmen van bijvoorbeeld terrassen of grote, koude ruimtes zoals kerken maar wordt ook gebruikt in badkamers waar er kortstondig en plaatselijk moet verwarmd worden. De infraroodverwarming lange golf maakt in tegenstelling tot de korte golf gebruik van een lage temperatuur en is meer geschikt voor het constant verwarmen van leefruimtes, keukens en burelen.

Het aansturen van de infraroodverwarming gebeurd door middel van een thermostaat. De infraroodpanelen zelf zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen die bruikbaar zijn elk type interieur. In principe is het mogelijk om elke ruimte in de woning te verwarmen door middel van infraroodpanelen. In de praktijk zijn het echter vooral de badkamers die op deze manier verwarmd worden.

 

 Infraroodverwarming

 

Voordelen:

- Energiebesparend

- Makkelijke installatie. Geen leidingen nodig. Enkel stopcontacten. Geen onderhoud.

- Gezond systeem: geen luchtcirculatie, minder stof

- Veel types van verwarmingspanelen beschikbaar die ruimtebesparend zijn ten opzichte van convectoren of radiatoren. Zelfs mogelijk om de verwarmingspanelen in het plafond te verwerken.

- Behaaglijk gevoel en onmiddellijke warmte

- Ideaal in combinatie met zonnepanelen

Nadelen

- Elektriciteitsnet dient geschikt te zijn voor het plaatsen van de verwarmingspanelen

- Verwarmingspanelen zijn niet goedkoop

 

Vergelijk prijzen en vraag verschillende offertes!

 

De installatie van infraroodverwarming is makkelijk maar de panelen zijn niet goedkoop. Daarbovenop dient u voldoende stopcontacten te voorzien op de plaatsen waar u een verwarmingspaneel wenst te plaatsen.

De prijs van een standaard wit eco-paneel met een vermogen van 400w begint bij 259 euro per stuk. Voor een groter paneel met een vermogen van 1000w mag je rekenen op een kleine 500 euro. Een veel verkocht merk is Infrapower. Wenst u verwarmingspanelen te installeren met een strakker design, dan ligt de prijs nog hoger.

Heeft u geen idee wat betreft het aantal watt? Dit helpt je alvast op weg: voor het elektrisch verwarmen van een badkamer met infraroodverwarming heb je zo een 100 tot 120w aan vermogen per vierkante meter nodig.

Pas op! Dit zijn slechts richtprijzen voor de aankoop van de panelen. Wil je een juiste prijs op maat van uw situatie, vraag dan verschillende offertes aan een vakman!

 

Warmtepompen

 

De warmtepomp is een ander verhaal. Bij dit systeem wordt ook gebruik gemaakt van elektriciteit om door middel van een motor warmte uit de directe omgeving te recupereren en op te warmen. De warmtepomp wordt gezien als een vorm van duurzame energie omdat omgevingswarmte uit bodem of lucht wordt aangewend voor de verwarming van woningen en sanitair water. Door de druk te verhogen, wordt deze omgevingswarmte met behulp van een compressor verder opgewarmd. Aangezien de benodigde hoeveelheid energie nodig om op te warmen, kleiner is dan de uiteindelijk geleverde energie, levert de warmtepomp een substantiële bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Reeds in de jaren '70 van de 20e eeuw was de warmtepomp beschikbaar. Door de dalende energieprijzen in de jaren '80 kwam de verspreiding van deze pompen nooit op gang. De laatste decennia is er opnieuw volop interesse in hernieuwbare en duurzame energiebronnen waardoor men opnieuw de aandacht ging vestigen op het principe van de warmtepomp. Pas de laatste jaren wordt deze manier van verwarmen op grote schaal gecommercialiseerd en aangeprezen. Hierdoor zijn de installaties goedkoper en dus interessanter geworden om in combinatie met de steeds stijgende energieprijzen ook op de particuliere markt succes te hebben.

Een warmtepomp kan op verschillende manieren werken. We zetten deze vier systemen kort op een rijtje. Welk type je uiteindelijk zal kiezen, hangt af van je woning, persoonlijke wensen en vooropgesteld budget. Ga vooral ten rade bij een goede vakman. Deze kan ter plaatste de situatie inschatten en je een offerte op maat bezorgen.

 

Water-water-warmtepomp

Het eerste systeem is de water-water-warmtepomp dat zijn omgevingswarmte uit het grondwater haalt. De temperatuur van grondwater is stabiel. Zo zal het water in de winter zelfs nog een temperatuur halen van minimum 7°C. Kies je voor dit systeem, dan zal er een kostelijke diepteboring van minimum 25 meter moeten gebeuren in combinatie met een pomp die het grondwater naar de oppervlakte zal brengen. Alsook een afvoerput om het gebruikte grondwater te lozen.

Voor het verwarmen van particuliere woningen zal er steeds voor grondwater gekozen worden. Echter is het perfect mogelijk om via de warmtepomp omgevingswarmte te halen uit een rivier of meer.

Van de vier systemen behaalt de water-water-warmtepomp het hoogste rendement. De kostprijs is aan de hoge kant maar wordt gecompenseerd door een kortere terugverdientijd.

 

Grond-water-warmtepomp

De warmte haalt dit verwarmingssysteem uit de grond. Deze installatie vergt meer werk en is dan ook duurder. Indien de beschikbare ruimte beperkt is, kan er bij dit systeem gekozen worden voor een verticale installatie met diepteboringen. Indien ruimte geen probleem is, kan je beter kiezen voor een horizontale installatie waarbij het netwerk van buizen op een diepte van ongeveer anderhalve meter wordt geplaatst. Er komt dus nog best wat grondwerk aan te pas maar deze manier is goedkoper dan de diepe grondboringen (verticale systeem). Om dit type van warmtepomp rendabel te maken, kies je best voor een goed geïsoleerde woning in combinatie met vloerverwarming.

 

Lucht-water-warmtepomp

Dit soort warmtepomp haalt zijn omgevingswarmte uit de buitenlucht om die vervolgens op te warmen en opnieuw af te geven om water op te warmen. Dit water kan je vervolgens gebruiken als sanitair water (douche, bad, kranen) en om je centrale verwarming te voorzien. In combinatie met vloerverwarming geeft dit systeem, door de lage temperatuur, een nog beter rendement.

Dit systeem is vooral populair bij de renovatie van bestaande huizen gezien de beperkte ingrepen die hiervoor nodig zijn.

 

Lucht-lucht-warmtepomp

De naam zegt het zelf: de omgevingswarmte wordt uit de buitenlucht gehaald en wordt de woning verwarmd door middel van warme lucht. Dit systeem is vooral nuttig om lucht binnen de woning te koelen (airco) maar kan ook gebruikt worden om te verwarmen. Het grote voordeel van dit systeem is net zoals de lucht-water-warmtepomp, de lage investeringskost.

 

Vergelijk prijzen en vraag verschillende offertes!

Denk je er aan te kiezen voor een warmtepomp om je woning te verwarmen, vraag dan zeker verschillende offertes. We geven je alvast enkele richtprijzen van warmtepompen om een idee te krijgen.

Voor water-water-warmtepomp moet je rekenen op een kostprijs vanaf 15 000 euro. De hoge prijs is te verklaren door de dure diepteboringen die voor dit type warmtepomp nodig zijn.

Voor grond-water-warmtepomp liggen de prijzen rond 10 000 tot 15 000 euro. Afhankelijk van de keuze voor een horizontale of verticale installatie.

De kostprijs voor een lucht-water-warmtepomp ligt lager. Vanaf 4000 is het al mogelijk om deze warmtepomp te installeren. Ook de prijzen voor een lucht-lucht-warmtepomp liggen in deze lijn.

Het installeren van een warmtepomp om je huis te verwarmen is dus niet goedkoop. De terugverdientijd ligt dan ook rond de 15 jaar. Neem dus een verstandige beslissing en laat je in de keuze bijstaan door een vakman met kennis van zaken. Wil je een juiste prijs, vraag dan verschillende offertes aan! 

 

Hoe warmte afgeven?

Er zijn dus een aantal manieren om het water voor centrale verwarming te verwarmen. Voor de afgifte van deze warmte binnen de te verwarmen woning, heb je ook een aantal keuzes. We sommen er een paar op en geven hiervan de voor- en nadelen.

 

Convectoren

Minder populair dan radiatoren maar nog steeds wijdverspreid bij de Vlaming zijn de convectoren. Een convector geeft warmte af door middel van convectie. Door een convector stroomt onderaan warm water die de lucht opwarmt. Hierdoor treden er luchtstromingen op die langs onder zal zorgen voor de aanvoer van verse, koele lucht en langs boven de afgegeven warmte zal wegblazen doorheen de woning. Bekende merken zijn onder meer Zehnder en Jaga.

Het voordeel van de convector is zonder twijfel de korte tijd die nodig is om warmte af te geven waardoor een systeem met convectoren beter regelbaar is. Ook zal er doorheen een convector  minder water stromen dan door een radiator. Het directe gevolg hiervan is dat de verwarmingsketel een pak minder water zal moeten opwarmen en dus minder energie zal gebruiken. Daarbovenop kan je convectoren, in tegenstelling tot radiatoren, perfect wegwerken in de kast of vloer (vloerconvectoren). De aankoop is dan weer duurder. En daar waar radiatoren tientallen jaren kunnen dienen, zal je een convector sneller moeten vervangen. Ook dient een convector op regelmatige basis onderhouden te worden. Door de luchtstroom blijft er binnen de convector veel stof achter. Dit heeft echter een isoleren werking waardoor het rendement van de convector daalt. Het is dus aan te bevelen om je convectoren op regelmatig tijdstip te ontstoffen.

 

Radiatoren

Naast convectoren werd en wordt erg vaak gekozen voor een centrale verwarming in combinatie met radiatoren. De reden hiervoor is eenvoudig. Radiatoren geven zorgen voor een snelle warmteafgifte en het plaatsen van radiatoren is eenvoudig en dus goedkoop. Zeker bij verbouwingen, waar er geen extra leidingen in muur of vloer mogelijk zijn, is de keuze voor radiatoren te begrijpen. Daarboven is het aanbod de laatste jaren enorm gegroeid. Van klassieke, retro modellen tot strakke design stukken. Voor elk interieur biedt men wel een oplossing aan.

Ook op vlak van afmetingen en diktes is er keuze zat. Laat dus vooraf goed berekenen hoeveel vermogen er nodig is om de gewenste ruimte te verwarmen.

Toch zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden. Radiatoren zijn, net als convectoren, stofhappers. Je zal dus geregeld in en onder de radiatoren moeten kuisen. Daarbovenop worden radiatoren steeds in opbouw geplaatst waardoor je altijd ruimte zal verliezen. Het is mogelijk om de radiatoren achteraf uit te kasten maar dit gaat ten koste van het rendement van de radiatoren.

 

 

Vergelijk prijzen en vraag verschillende offertes!

Wil je gebruiken maken van radiatoren om je huis te verwarmen, vraag dan offerte aan een vakman. De prijs per radiator hangt namelijk vooral af van het benodigde vermogen per ruimte. Hoe meer vermogen er nodig is, hoe groter en dikker de radiator zal zijn. Een eenvoudige radiator begint bij 100 euro en loopt op naar mate de uitvoering. Vandaag de dag zijn er ook tal van design-radiatoren beschikbaar. Van strak modern tot rustiek. Heel mooi, maar vaak erg duur! Bekende fabrikanten zijn Stelrad, Vasco, Radson, Jaga,...

Wil je dus een juiste prijs, vraag dan verschillende offertes aan een vakman!

 

Werkwijze

 

1. Help!
stap 1
2. Omschrijf
stap 2
3. Bespreek
stap 3
4. Kies
stap 4

 

EENVOUDIG, SNEL, VRIJBLIJVEND en GRATIS

 

 

Offerte aanvragen

Werkwijze

Hoe Werkt Casius