Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Houten zorgwoning in tuin

Zorgwoning in de tuin

Mantelzorgwoning in je tuin?

Een zorgwoning in de tuin? Het lijkt misschien een vreemd idee, maar het kan zowel voor jou als voor je ouders of schoonouders of een andere zorgbehoevende een mooie oplossing zijn. Een zorgwoning moet je zien als een onafhankelijke woning waarin de zorgbehoevende zijn zelfstandigheid bewaart, met als bonus dat de zorgwoning zich in de nabijheid van je eigen woning bevindt. Dit type van woning biedt tegelijkertijd veiligheid en onafhankelijkheid. Een ander niet te verwaarlozen voordeel is dat een vergunning voor een compacte woning in de tuin relatief gemakkelijk te verkrijgen is. De formaliteiten hier rond kun je vergelijken met het aanvragen van een vergunning voor een garage of een tuinberging. Heel vaak is een zorgwoning een betere oplossing dan een zoektocht naar een serviceflat of een zorginstelling.

Een vergunning voor een zorgwoning

De reden waarom een vergunning vrij gemakkelijk loopt is dat een zorgwoning niet bekeken wordt als een volledig nieuwe woning, maar eerder als een aanvulling op een bestaande woning. Bij twijfel en voor je begint stap je best eens naar de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening. Daar helpt men je graag met het realiseren van de zorgwoning, en dit onder de juiste voorwaarden. Er zijn bijvoorbeeld eveneens vereisten naar isolatie voor ramen, wanden, vloeren en dak, waar je rekening mee moet houden. Combineer je het realiseren van een zorgwoning met de heraanleg van de tuin, en bijvoorbeeld het plaatsen van een tuinafsluiting of schutting, dan sla je twee vliegen in een klap. Je kunt dit alles dus in een vergunning laten opnemen.

Het ontwerp van een zorgwoning in de tuin

Denk goed na over het ontwerp van de zorgwoning en schakel hier een architect en eventueel een aannemer voor de ruwbouw of afwerking voor in. Er komt meer bij kijken dan enkel het ontwerpen van de zorgwoning zelf. Er moeten nieuwe nutsleidingen en aansluitingen op het water-, elektriciteitsnet of de rioleringen komen. De afstand tot je eigen woning en de nabijheid bij andere woningen moet je eveneens bekijken.

Meer informatie over ontwerpen en vergunningen? Lees meer op architect en vergunning.

Zorgwoning In De Tuin (1)

Mantelzorgwoning: een combinatie van een bouwproject en een tuinproject

Wil je van start gaan met het bouwen van een zorgwoning, dan komt het er bijvoorbeeld op aan om het goede moment te kiezen. Het bouwen van een zorgwoning kun je bekijken als een combinatie van een bouwproject en een tuinproject. Daarom is het een goed idee om in de lente met de bouw van start te gaan. Het weer is meestal geschikt voor bouwwerken in de lente, en de kans op vriesdagen, waardoor de bouw stil kan liggen, is uitgesloten. De grond is geschikt om grondwerken uit te voeren en om bijvoorbeeld bijkomende bestratingen te voorzien. De lente is verder het ideale tijdstip omdat de dagen langer beginnen te duren. Dit alles betekent evenwel dat je op tijd moet beginnen met het plannen en het aanvragen van de nodige vergunningen.

Tips voor het interieur van je zorgwoning

Naast deze plannen is ook een belangrijke rol weggelegd voor het interieur. Hoe het interieur werkt, waar en hoe je gaat wonen en hoe je de ruimte wil indelen, zijn vragen die je je zeker moet stellen. Voldoende bewegingsruimte en een minimum aan trappen is belangrijk. Verder is het mooi meegenomen dat je de ruimte maximaliseert binnen een compacte ruimte. Dit wordt nog belangrijker als de tuin waarin je de woning wenst te bouwen beperkt is qua grootte.

Een open woonkamer

Bij de meeste zorgwoningen zie je een open woonkamer terugkomen. Hierbij integreer je de keuken in de leefruimte, zodat je een combinatie van een living en een leefkeuken krijgt. Daarnaast is het aangewezen om een badkamer en een slaapkamer te voorzien. Je beperkt in het ontwerp het aantal deuren en zorgt ervoor dat elke ruimte met een rolstoel toegankelijk is.
In een zorgwoning moet er voldoende opbergruimte zijn, maar de woning mag ook niet met kasten volgestouwd worden. Bij de verhuis naar een zorgwoning moet de zorgbehoevende goed nadenken over wat hij of zij in zijn leven wil behouden. Een proces van opruiming van de eigen woning gaat hand in hand met het verhuizen naar een zorgwoning. Het selecteren van zaken die je wenst mee te nemen naar een zorgwoning, kan ook een uitgelezen kans zijn om hier een mooi proces van te maken. Al te vaak gebeurt een verhuis naar een woonzorgcentrum holderdebolder en is er geen ruimte om te bedenken of te bespreken wat je precies wil behouden in je leven. Een goede schrijnwerker kan je helpen met het nodige maatwerk om elke vierkante centimer optimaal te benutten!

Bepaal de juiste kleuren voor de muren

De concrete interieurinrichting van een zorgwoning is heel belangrijk. Een uitgebalanceerde keuze naar kleuren toe, geeft een gevoel van thuis zijn en van rust. Vraag desnoods je schilder om advies voor je schilderwerken. Daarnaast is het belangrijk om het juiste meubilair te kiezen, dat duurzaamheid met comfort en ergonomie combineert. We spreken over zachte kleuren, maar anderzijds kunnen bepaalde felgekleurde objecten zeker ook hun nut hebben. Denk maar aan een felgekleurde telefoon om in noodgevallen snel iemand te kunnen bellen, of enkele opvallende kunstwerken om de geest en de waarneming actief te houden. Zorg dus voor een optimale combinatie van veiligheid en esthetiek, van rust en levendigheid.

Mantelzorgwoning hout

Graag een richtprijs?

Vul ons formulier in en wij brengen je vrijblijvend in contact met de beste vakmannen in de regio.

Opdracht plaatsen

Kies de juiste formule voor de mantelzorgwoning

Laten we even terugkeren naar het bouwen van een mantelzorgwoning. Je hebt hierbij de keuze om deze volledig vanaf nul op te bouwen, maar vaak is er bijvoorbeeld ook een mogelijkheid om een vrijstaande garage tot zorgwoning te verbouwen. Formules zoals prefab woningen zijn zeker ook mogelijk.

Een mogelijkheid waar je inderdaad nog niet aan gedacht had, is het ombouwen van een vrijstaande garage tot een zorgwoning. Hierbij heb je al een bepaalde ruwbouw voorhanden. Je kunt het herwerken van een garage tot zorgwoning vergelijken met het strippen van een woning, waarna je hem isoleert en volledig opknapt. Vaak is er al elektriciteit en water in een garage, waardoor je minder werk hebt met voorbereidende nutsleidingen.

Offertes zorgwoning in de tuin aanvragen

Een vakman via Casius vinden is snel en eenvoudig. Wij hadden snel een reactie het was onmiddellijk de juiste. De werken zijn prima uitgevoerd.

Jos Vandervoort

Soortgelijke opdrachten

zondag 27 februari 2022

Bijbouw plaatsen in houtskeletbouw

Ons huis is 22 jaar oud. Wij wensen een bijgebouw te plaatsen tegen onze bestaande woning (zal dienst doen als bureau, in de toekomst studio, mantelzorg, ...). Tevens willen wij een nieuw terras plaatsen en bekijken of het nuttig kan zijn om nu ineens de buitenmuren extra mee te isoleren. Dus wij zoeken een architect die ons kan helpen.


Bouwtekening en ontwerp Kuringen
zondag 20 mei 2018

Mantelzorgwoning eenvoudige stijl

Ik wil een mantelzorgwoning naast onze woning op de oprit. Afmetingen: max 8 m op 4 m. Eenvoudige stijl.


Verbouwing Keerbergen
vrijdag 30 maart 2018

Mantelzorgwoning bouwen in tuin

Ik wil een mantelzorgwoning voor mijn moeder. Om in de tuin te plaatsen.


Verbouwing Wilrijk
woensdag 28 maart 2018

Mantelzorgwoning bouwen in tuin

Mantelzorgwoning in de tuin voor oma gewenst. Afmetingen: 40 m² 5 op 8 m² living 5 op 5 slaapkamer 3 op 3 badkamer 2 op 3. Liefst in houtskeletbouw.


Verbouwing Ekeren (Antwerpen)
dinsdag 27 februari 2018

Mantelzorgwoning in tuin

Ik wil een mantelzorgwoning in de tuin met aansluiting op nutsvoorzieningen: afvoerbuizen, elektriciteitsleiding, wandelpad (15 m). Graag met een badkamer met een douche, en keukentje. De tuin is ongeveer een 30 ha. Ook eens komen kijken naar de oppervlakte van de tuin en eens kijken naar de oppervlakte van de mantel zorgwoning.


Verbouwing Beert
maandag 26 februari 2018

Bouwaanvraag voor bouwen mantelzorgwoning

Ik wil graag een mantelwoning in de tuin bouwen. Deze moet voorzien worden van een badkamer, keuken, woonkamer en slaaphoek. Hiervoor ben ik ook op zoek naar een architect om de aanvraag te regelen.


Verbouwing Hamme (O-Vl)
donderdag 22 februari 2018

Mantelzorgwoning plaatsen

Ik wil graag een mantelwoning in de tuin laten bouwen. Ik dacht aan een chalet of prefab constructie voor hulpbehoevend persoon met partner. Voorzien van badkamer, keuken, woonkamer en slaaphoek.


Verbouwing Hamme (O-Vl)
dinsdag 13 februari 2018

Mantelzorgwoning in tuin

Graag een mantelzorgwoning in de tuin van mijn zoon. Met chauffage,tv,mogelijkheid tot koken en douchen. Ongeveer een kleine studio, oppervlakte ter plaatse komen kijken.


Verbouwing Antwerpen
donderdag 07 december 2017

Vergunning voor mantelzorgwoning te bouwen

Ik wil een kleine woning op de bouwplaats naast onze woning met garage en comfort voor hulpbehoevende ouders.


Bouwtekening en ontwerp Rekem
woensdag 15 november 2017

Mantelzorgwoning bouwen

We willen een mantelzorgwoning aan de garage of huis bouwen voor mijn ma met zicht op de tuin. Graag een prijs voor een prefab mantelzorgwoning of een woning op maat. Met plat dak. Graag met een keukentje. En een badkamer met douche en bad. Ongeveer een oppervlakte tussen 30 en 50 m².


Verbouwing Aalter
zondag 23 juli 2017

Mantelzorgwoning in de tuin plaatsen

Ik zou graag de droom van mijn broer verwezenlijken. Die zou graag bij mij willen wonen in een soort eigen woning. En we daarvoor dachten we een mantelzorg plaats te creëren in de tuin, met zijn eigen zithoek, slaapplaats en sanitair gedeelte.


Verbouwing Heppen
vrijdag 21 juli 2017

Mantelzorgwoning aanbouwen

Nieuwe aanbouw op de plaats waar de garage nu staat voor mijn schoonmoeder. De plaats is 36 vierkante meter. Bouwen van mantelzorgwoning. Mogelijkheden en materialen te bespreken met vakman. Binnen twee a drie maanden moeten de werken starten wegens verkoop van vorige woning.


Verbouwing Ardooie
woensdag 07 juni 2017

Mantelzorgwoning te bouwen

Houten woon en slaapkamer verbonden achteraan de bestaande veranda, plat dak, grote schuifdeur achter met zicht op de tuin, dakoversteek zuid gericht, zij venster, ongeveer 6 m op 3 m breed. Bijbouw mantelzorgwoning.


Bouwtekening en ontwerp Oostkamp
zondag 21 mei 2017

Mantelzorgwoning in de tuin plaatsen

Mantelzorgwoning voor ouders zicht naar tuin verlenging van de veranda met eigen badkamer en keuken, living en 2 kleine slaapkamers zodat ze zelfstandig kunnen blijven als ze willen. Oppervlakte nog niet echt geweten, nog geen plannen.


Verbouwing Kampenhout
zaterdag 29 april 2017

Mantelzorg wonen in de tuin

Ik zoek een vakman voor het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin. Materialen, soort, oppervlakte en dergelijke te bespreken met vakman.


Verbouwing Donk
dinsdag 14 maart 2017

Mantelzorgwoning tuin

Ik wil een mantelzorgwoning in de tuin voor een 86-jarige dame. Minimumvoorwaarden : badkamer, toilet, living met ingebouwde keuken, slaapkamer en een kleine berging. Graag ook de living naar het zuiden gericht (zon).


Verbouwing Zulte
zondag 29 januari 2017

Aanbouw mantelzorgwoning tuin

Ik wil een mantelzorgwoning in de tuin plaatsen. Dat mag een prefab zijn of in hout. Oppervlakte is ongeveer een 25 m². Dit zonder keuken. Graag een vakman ter plaatse voor idee, advies , mogelijkheden en prijs te bespreken.


Verbouwing Hoevenen
zondag 22 januari 2017

Mantelzorgwoning te bouwen

Wij denken erover om een mantelzorgwoning in de tuin te zetten voor mama. Graag met zicht op de tuin en voordeur naar de oprit gericht - 24m². Woning gelegen in Lennik


Nieuwbouw Lennik
zondag 18 december 2016

Mantelzorgwoning bouwen in tuin

Mijn ouders zijn allebij 90jaar. Zou ze graag bij mij thuis willen hebben. Bouwen van mantelzorgwoning in tuin. Hoe gaat dit te werk en wat kost dit ?


Aan-, uit en opbouw Begijnendijk
maandag 05 december 2016

Mantelzorgwoning in tuin

We willen graag een mantelzorgwoning in de tuin voor 1 persoon. Graag zo groot mogelijk en met goede afwerking. Wensen deze werken graag snel te laten uitvoeren.


Andere / klussen Kontich
woensdag 16 november 2016

Mantelzorgwoning bouwen

Mantelzorgwoning in houtskeltebouw in tuin voor ouders. Onze tuin is wel zeer ruim dus plaats genoeg.


Verbouwing Kapellen (Vl-Br)
woensdag 02 november 2016

Containerwoning plaatsen

Garage omvormen in een zorgwoning voor mantelzorg. Interesse voor containerwoning. Graag advies en prijsofferte voor containerwoning.


Nieuwbouw Herselt
Gratis offertes aanvragen