Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Vloer leggen parket tegels

Vloer leggen

Vloer leggen

Tijd voor een nieuwe vloer? Ontdek info, vergelijk prijzen of vraag gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit jouw regio.

Nieuwe vloer leggen?

Een nieuwe vloer kan je zelf leggen als je al enige ervaring hebt, maar het is nooit slecht om de hulp van een tegelzetter/ vloerder in te schakelen en zo enkele rake tips te krijgen. Op deze pagina ontdek je waar je rekening mee moet houden wanneer je vloertegels wil vervangen, parket wil herstellen of vloerverwarming wil plaatsen. Of je kan meteen de hulp inroepen van erkende vakmensen en enkele gratis offertes aanvragen voor jouw opdracht.

Tip: Speel op zeker en vergelijk een paar prijsoffertes voor de geplande werken. Of het nu gaat om een volledig nieuwe vloer of een chape die je wil vervangen. Vul het groene formulier in en wij bezorgen je een aantal offertes van professionele vloerders in de regio. Gratis en zonder verplichtingen.

Prijs vloer leggen

Vloer leggen prijs per uur

Als je wil kan je kiezen voor een vast uurtarief om je vloer te laten leggen. Dat is op zich duidelijk, zeker bij heel grote projecten zoals een antieke parketvloer restaureren of bij een volledige renovatie van een huis. Toch wordt het zelden gebruikt. Vloeren en alles wat erbij hoort - denk aan egaliseren, opschuren, tegels vervangen of chape leggen - is perfect uit te drukken in een prijs per vierkante meter.

Hoeveel kost een vloerder of een vloer laten leggen per uur, als je dan toch voor uurtarief kiest. Het uurtarief van een professionele vloerder ligt tussen de €35 en de €50 euro per uur.

Vloer leggen prijs per m²

Een prijs per uur kan dus zeker, maar tegenwoordig bepalen de meeste vloerders - en bij uitbreiding bijna alle bedrijven - hun prijs per vierkante meter. Een prijs per m² is dus de gangbare werkwijze omdat je die gemakkelijk kan toepassen op nagenoeg elke opdracht. Vloertegels plaatsen, oude vloer uitbreken, een chape leggen als ondervloer of nieuw parket plaatsen. Allemaal perfect uit te drukken in vierkante meters. Enkel bij heel grote renovatieprojecten of kleine oplapwerken is een tarief per uur handig. In alle andere gevallen ga je beter voor een prijs per m².

Hoeveel kost een vloer leggen per m² dan exact? Richtprijzen verschillen bij elke vakkman, maar gemiddeld kan je rekenen op een richtprijs tussen de € 30 en € 50 per vierkante meter. De totale prijs hangt natuurlijk af van het uurtarief, het materiaal en de voorrijkosten.

Richtprijzen vloer leggen

Zit je met het idee om een nieuwe vloer te laten leggen? Parket vernieuwen of vloer met natuursteen laten leggen? Of zoek je een ervaren vakman om een chape als ondervloer te leggen? Ongeacht je project is het altijd leuk om op voorhand een idee te hebben van de de gangbare prijzen. Richtprijzen helpen je een eind op weg. Ze geven niet de exacte kostprijs weer, maar je hebt toch al een idee waarover je spreekt wanneer je een vloerder aanspreekt om je vloertegels te vervangen. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen voor de voornaamste opdrachten van vloerders.

Type opdracht vloer leggen Richtprijs per vierkante meter
Vloertegels natuursteen plaatsen € 30 - € 80
Vloertegels keramiek plaatsen € 15 - € 60
Betonvloer gieten € 70 - € 150
Chapewerken € 10 - € 25
Kurkvloer plaatsen € 30 - € 65
Laminaat plaatsen ca. € 10
Parketvloer leggen € 35 - € 55
Parket opschuren € 20 - € 35
Vloer egaliseren € 10 - € 20
Vloer isoleren € 20 - € 35
Vloerverwarming leggen € 30 - € 60

De ene vakman is misschien net begonnen en zal zijn prijs voor het leggen van een vloer per m² lager zetten dan een bedrijf dat al 20 jaar ervaring heeft. Daarom kan het interessant zijn om meerdere prijsoffertes aan te vragen voor je het leggen van jouw vloer. Via Casius kan je gratis en zonder verplichtingen een aantal offertes vergelijken van erkende bedrijven uit je buurt.

Meer info bij de prijzen om een nieuwe vloer of ondervloer te leggen vind je op de pagina prijs vloer leggen.

Vloertegels leggen: soorten tegels

Natuursteen tegel

Aan een natuursteen hangt een verhaal vast en net dat maakt ze aantrekkelijk. Onze planeet bevat een haast eindeloze variatie aan stenen en in theorie kan je die allemaal in jouw vloer verwerken. Graniet, marmer, hardsteen, basalt of zandsteen zijn de populairste. Wil je iets anders? Geen probleem, de keuze is aan jou. De kleuren van de stenen gaan van zandkleur tot peilloos zwart en alles daartussenin. Natuursteen is een ambachtelijk product waar heel wat arbeid in kruipt. Dat voel je aan de prijs.

 • Natuurstenen zijn zeer duurzaam
 • Uitgebreide keuze
 • Elke steen is ander. Je bent dus zeker van een unieke vloer
 • Niet de goedkoopste steen
 • Let op met onderhoud. Sommige stenen verdragen geen zuur of zijn minder krasbestendig.

Keramische tegels

Keramische tegels bestaan uit een mengsel van - onder andere - klei en zand. De mix krijgt de juiste vorm en wordt op hoge temperatuur gebakken. Extra mineralen zorgen voor stevigheid en een glazuurlaag maakt de tegel bestand tegen water en geeft hem zijn typisch glanzende uiterlijk. Keramische tegels kan je heel gemakkelijk verven. Dus als je dacht dat bij natuurstenen al veel mogelijkheden waren, is de keuze hier bijna eindeloos. Van sierlijke patronen over egale kleuren tot Mondriaanse kunstwerken. You name it, we got it!

Denk ook al even na over welke voegen je graag wil? Dikke of dunne? Donkere voeg of toch liever wat lichter? Geen onbelangrijke keuze, want voegen dienen niet enkel om de vloer mooier te maken. Ze hebben ook een grote invloed op de stevigheid.

 • Oneindig veel keus
 • Goedkoper dan natuursteen
 • Gemakkelijk onderhoud
 • Let op met kwaliteit. Keramische tegels hebben een eerste en tweede keus.
Tegelzetter vloer laten leggen tegels
Vloertegel laten leggen door tegelzetter

Parket leggen

Een parketvloer kan je moeilijk omschrijven als een echte tegelvloer. Maar wie toch wil kiezen voor het uitzicht van parket zonder de nadelen, kan kiezen voor een keramische parketvloer. Keramisch parke  heeft de look en feel van parket, maar bestaat uit keramische tegels. Het is net alsof er een badkamervloer in hout ligt. Bovendien zijn de keramische tegels goed bestand tegen vocht en krassen.

Kurkvloer en kurktegels

Kurk is misschien een vreemd materiaal om aan dit lijstje toe te voegen, maar toch een interessante optie om wat grondiger te bekijken. Het ecologische karakter en de duurzaamheid van een kurkvloer zijn slechts twee van de vele redenen om eentje te overwegen.

Je kan de kurkvloeren opdelen in twee categorieën. Enerzijds de traditionele kurktegels die je op de ondervloer gaat verlijmen of plakken. Anderzijds kan je kiezen voor klikvloeren. Ze bezitten een  functionele klikverbinding, waardoor je ze vlotter kan leggen. Deze zwevende kurkvloeren staan bij producent en vloerders bekend als kurklaminaat, omdat het systeem exact hetzelfde is al bij een gewone laminaatvloer.

Vloerder legt kurkvloer
118 Parket Vloer Lakken

Gietvloer en betontegels

Een gietvloer wordt - nogal letterlijk - gegoten. Het resultaat is een naadloze vloer met een strakke en moderne uitstraling. Net omdat de vloer naadloos is, is dit een volledig waterdichte vloer voor de badkamer. Het is een zeer hygiënische vloer omdat er zich geen vuil of bacteriën kunnen nestelen in voegen. Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen boven elkaar. De bovenste laag kan zodanig behandeld worden dat je een antislip vloer in de badkamer krijgt. Dit is zeker geen overbodige luxe in een badkamer.

Een betonvloer is in principe ook een gegoten vloer. De lagen zijn anders opgebouwd. Enkel het bovenste laagje is van beton. Om aan beton een strakke look te geven, wordt het beton gepolierd. De toplaag wordt glanzend gemaakt en verstevigd. Of je laat je betonvloer polijsten. Hierbij wordt een klein laagje afgeschuurd. Het resultaat is een gespikkelde vloer.

Alle info over verschillende vloertegels vind je op de pagina vloertegels leggen.

Parket leggen

Massief parket

Een massieve parketvloer bestaat uit massieve stukken hout die worden verzaagd in lange planken of kleine stroken. Hout is een natuurlijk product, dus het is gevoelig aan uitzetten en krimpen afhankelijk van de temperatuur. Je moet er dus vrede mee nemen dat het hout "leeft".

Meerlagig of halfmassief parket

Meerlagig parket wordt het meest verkocht. Het bestaat uit minstens drie lagen hout die haaks op elkaar geplaatst zijn. De onderste twee lagen zijn gemaakt van goedkopere houtsoorten zoals multiplex, terwijl de bovenste laag uit hardhout bestaat. Die toplaag is tussen de 2.5mm en 6mm dik. Je kan, net als bij een massieve parket, nog gaan afschuren. Door verschillende lagen die haaks op elkaar staan te gebruiken, komt kromtrekken, uitzetten en krimpen bij dit soort parket veel minder frequent voor.

Parket schuren: stappenplan

Stap 1: voorbereiding

Zorg dat je vloer kraaknet is. Stofzuig grondig en kijk of er geen nagels, spijkers of ander materiaal rondslingert. Is jouw parket vastgemaakt met spijkers, controleer dan of die niet uitsteken. Klop ze een drietal millimeter onder het oppervlak zodat ze je schuurpapier of machines niet beschadigen.

Tip voor het voorbereiden

Om alle spijkers in je parketvloer op te sporen, kan je een lat of een breed schildersmes gebruiken. Ga de vloer af en sla de spijkers waar je tegenstoot iets dieper.

Stap 2: kanten schuren

Eerst de kanten schuren heeft als voordeel dat je een mooi afgeschuurde rand krijgt. Met de bandschuurmachine hoef je achteraf dan niet meer in de buurt van de muur te komen en kan je dus beschadigingen vermijden.

Tip voor het kantschuren

Kies voor een korrel 40. Als je merkt dat het allemaal wat te lang duurt, kan je overschakelen naar een grovere korrel 24.

Stap 3: vloer grof schuren

Begin met je vloer diagonaal te schuren in een hoek van 45° op de lengterichting. Doe dit in beide richtingen. Start met grof schuurpapier: korrel 24 of 40. Wanneer je de tweede keer diagonaal afschuurt, haaks op de eerste richting, gebruik je een fijner schuurpapier. Om te eindigen schuur je best een derde keer in de lengterichting van de parketlatten. Hiervoor gebruik je een heel fijne korrel: 80 of 120. Ben je klaar? Stofzuig de ruimte zodat de vloer klaar is voor de afwerking.

Tip voor grofschuren

Gebruik bij het grofschuren geen eenschijfsmachine, want het is niet zwaar genoeg en draait te traag. Een eenschijfsmachine dient enkel om af te werken.

Stap 4: afwerken

Tijd om de kleine onvolmaaktheden weg te schuren met de befaamde Woodboy. Schuur het hele oppervlak een laatste keer af. Je mag tot heel dicht bij de muur gaan, uiteraard zonder die te beschadigen.

Tip voor de afwerking

Plaats de handvaten van de Woodboy op heuphoogte.

Alle info over parketvloeren, hoe ze te leggen of te herstellen vind je op de pagina parket leggen.

Betonvloer gieten

Voorbereiden van de ondergrond

Bekijk eerst of de ondergrond beschadigd is. Is dat het geval, dan verwijder je beter de beschadigde delen. Oneffenheden of putten kan je opvullen met vulzand of je kan harde isolatieplaten aanbrengen om een stabiele ondergrond te maken.

Om lekken te vermijden, breng je daarna over de hele ondergrond een laag plasticfolie aan. Deze folie zorgt ervoor dat er geen vocht uit het beton in de ondergrond of aangrenzende wanden kan trekken. Met PUR-schuim kan je naden of openingen achteraf nog opvullen.

Wapening plaatsen

Wapening geeft stevigheid aan het beton en zorgt ervoor dat het niet beschadigd. Beton kan krimpen of uitzetten bij verschillende warmtes en de wapening in het beton zorgt ervoor dat er geen scheuren ontstaan.

Welke wapening je gebruikt hangt af van het soort vloer je wil gieten. Bij dunne, lichte vloeren zijn zwaluwstaartpalen meer dan voldoende om stevigheid te bieden. Ga je toch voor bouwstaalmatten voor zwaardere vloeren, let er dan op dat die zwevend in het beton komen te liggen. Je doet dit door ze te laten rusten op klosjes of kleine balkjes. Leidingen of elektrische kabels kan je op dit moment ook al leggen.

Leidingen leggen

Leidingen kan je onmiddellijk aanleggen. Wil je vloerverwarming of andere verwarmingsbuizen installeren, moet je een mantelbuis voorzien. Die geeft de buizen de nodige plaats om uit te zetten onder invloed van de warmte. Wil je later nog weten waar alle buizen liggen, dan kan je een plattegrond tekenen waar alle leidingen en buizen getekend staan.

Aanmaak en storten van betonvloer

Een deel cement, 2 delen zand, drie delen grind en water toevoegen. Da’s het recept om beton te maken. In een speciekuip, betonmixer of met een betonmolen maak je alles aan. Beton moet uitharden en dus moet je rekening houden dat je het beton binnen een bepaalde tijd na aanmaken al moet storten. Eens het gestort is, moet je het beton nog afvlakken met een reilat zodat je een effen oppervlak krijgt. Afhankelijk van de betonsoort, de temperatuur en de luchtvochtigheid zal je het beton nog moeten afdekken met plastic zodat het niet te snel uitdroogt.

Drogen en uitharden

Beton moet nog uitharden na het gieten. Na één à twee dagen kan je er al op lopen, maar het duurt al snel een maand voor beton helemaal uitgedroogd is. Houd hier rekening mee, zeker als je nog tegels op het beton wil leggen.

Meer info over betonvloeren vind je op de pagina betonvloer gieten.

Kurkvloer laten plaatsen?

Je kan kiezen uit tegels, laminaat, parket, natuursteen, gepolierde beton en ga zo maar door. Jawel, het aanbod materialen om een vloer mee aan te leggen is immens. Kurk is misschien een vreemd materiaal om aan dit lijstje toe te voegen, maar toch een interessante optie om wat grondiger te bekijken. Het ecologische karakter en de duurzaamheid van een kurkvloer zijn slechts twee van de vele redenen om eentje te overwegen.

Je kan de kurkvloeren opdelen in twee categorieën. Enerzijds de traditionele kurktegels die je op de ondervloer gaat verlijmen of plakken. Anderzijds kan je kiezen voor klikvloeren. Ze bezitten een  functionele klikverbinding, waardoor je ze vlotter kan leggen. Deze zwevende kurkvloeren staan bij producent en vloerders bekend als kurklaminaat, omdat het systeem exact hetzelfde is al bij een gewone laminaatvloer

Voordelen kurkvloer plaatsen

Een kurkvloer is onderhoudsvriendelijk. Nee, serieus, we menen het. Een kurkvloer is écht onderhoudsvriendelijk. Het materiaal werkt vuil-, stof- en waterafstotend en voorkomt dat schimmels en bacteriën kunnen aanhechten aan je vloer. Meer nog, de beschermende laag zorgt ervoor dat stof en vuil er gewoon bovenop blijven liggen. Je moet het natuurlijk nog schoonvegen, maar dat gebeurt in een wip.

Kurk heeft verschillende isolerende eigenschappen. Het isoleert thermisch en heeft een geluiddempend karakter, waardoor geluiden van harde voetstappen op het verdiep boven je worden afgezwakt. Bovendien wordt de warmte in de woning dankzij de kurkvloer goed bijgehouden. Je kan een kurkvloer ook combineren met vloerverwarming, maar dan boet die verwarming wel iets in aan efficiëntie in vergelijking met andere vloeren.

Kurkvloer
Plaatsing kurkvloer

Een van de grootste voordelen is de verhouding prijs - kwaliteit. Zeker bij aanzienlijke oppervlaktes kan een kurkvloer al snel enkele honderden euro’s goedkoper uitvallen dan pakweg een parketvloer. Leuk extraatje: het aanbod in kurkvloeren is enorm en breidt nog elke dag uit. Vroeger had je enkel de natuurlijke bruine afwerking, maar het aanbod kleuren en structuren is intussen stevig vergroot.  Trek je de lijn door en wil je kurk ook op andere oppervlaktes aanbrengen? Leef je uit! Je vindt kurk steeds meer terug op wanden en trappen.

Een kurkvloer is flexibel. Het rekbare en elastische materiaal heeft een hoge draagkracht. Dit zorgt ervoor dat zware meubels geen permanente druksporen zullen nalaten.

Alle info over kurkvloeren en hoe ze te plaatsen vind je op de pagina kurkvloer plaatsen.

Verschil tussen vloer en chape

Een chape, ook wel zandcementvloer genoemd, is een vloerlaag gemaakt op basis van zand, cement en water. Deze laag is aangebracht op de dragende betonlaag van je woning. De bedoeling is om een waterpas vlak te verkrijgen waarop je dan verder vloert. Bovendien werkt deze laag niveauverschillen van de “kale beton” en leidingen voor verwarming en elektriciteit weg. Met de zandcementvloer breng je de vloer verder op het gewenste peil en creëer je een stevige basis die tegen een stootje kan. Chape leggen, ofwel het maken en plaatsen van de chapelaag, is een echte klus voor specialisten. In dit artikel leer je er alles over.

Chapevloer moet waterdicht en waterpas zijn

De chapevloer zelf komt op de draagvloer of kale betonlaag van de woning. Er bestaan nauwkeurige specificaties over hoe dik een zandcementlaag moet zijn. Een goed geplaatste chape moet waterdicht en waterpas zijn. Als de basisvloer op een vakkundige manier aangelegd is, dan is de afwerkingslaag in principe een gemakkelijke klus. Dan hoeft de vloerder enkel tegels of andere vloerbedekking te leggen en te voegen.

Een traditionele chapevloer bestaat uit een mengeling van zand en cement. Daarnaast bestaan er nog andere vormen en formules.

Isolatiechape is bijvoorbeeld een traditioneel zandcementmengsel dat vermengd wordt met isolerende materialen. Dit verhindert warmteverlies via de vloer. Een voordeel van isolatiechape is dat de droogtijd korter is en dat de chapelaag in zijn geheel lichter is dan een volledige traditionele chape. Dit product gebruikt men vaak in combinatie met isolatieplaten of PUR-spuitisolatie. De chapematerie vindt gemakkelijk zijn weg en vult bepaalde holtes of kieren in isolatieplaten. Lees hier meer over vloerisolatie.

Chape

Droogtijd chape

De droogtijd hangt sterk af van de noodzakelijke dikte en het gebruikte materiaal van de chape.

Tot een dikte van vijf centimeter, moet je een week droogtijd per centimeter rekenen. Voor de extra centimeters reken je twee weken per centimeter.

Stel dat je een chapelaag met een dikte van 8 centimeter hebt, dan reken je vijf weken voor de eerste vijf centimeter, en dan nog eens zes weken voor de resterende drie centimeter. Dit brengt de totale wachttijd op 11 weken. Dit is echter een theoretische berekening. Afhankelijk van de luchtvochtigheid kan de droogtijd sneller of trager gaan. Je chapespecialist vertelt er je alles over. De cementvloer is meestal ook na twee weken beloopbaar op planken. Vraag hier echter steeds advies over aan jouw aannemer. De droogtijd kun je beter niet versnellen met bouwdrogers of door de verwarming in te schakelen. Het is een proces dat echt zijn tijd nodig heeft.

Meer info over chapewerken vind je, hoe kan het ook anders, op de pagina chapewerken.

Vloer egaliseren

Waarom vloer egaliseren?

Voor je een nieuwe vloerbedekking laat leggen, is het handig om eerst de ondergrond te egaliseren. Vooral wanneer je parket, laminaat of tapijt wil leggen of de ruimte opnieuw wil betegelen. Doe je dit niet, dan zit je in de toekomst misschien met een scheve vloer opgezadeld. Je kan dus stellen dat je vloer egaliseren het belangrijkste aspect is van een vloer leggen. Een egale vloer is de basis. En dan kijk je al snel naar egaline. Dat is een egalisatiemortel die vanzelf nivelleert en in geen tijd voor een effen vloer zorgt.

Dit kan je zelf laten doen, maar fouten zullen later zichtbaar zijn. Is je budget voldoende en wil je zeker zijn dat alles goed wordt uitgevoerd? Dan kan je op zeker spelen en een paar prijsoffertes vergelijken voor je het egaliseren van je vloer.

Vul het groene formulier in en wij bezorgen je een aantal offertes van professionele vloerders in de regio. Gratis en zonder verplichtingen.

Wanneer vloer egaliseren?

Om ervoor te zorgen dat je vloer mooi afgewerkt is, moet je zorgen dat je ondergrond mooi effen en vlak is. Door je vloer te egaliseren zorg je voor een resultaat zonder niveauverschil waar je later de vloer op kan leggen.

Egaliseren met egaline of egalisatiemortel help om niveauverschillen uit je ondervloer te krijgen, maar het is geen wondermiddel. Egaliseren wordt vooral gedaan:

 • Wanneer je een klein verschil hebt in niveau tussen twee delen van je vloer. Alles tot 2 à 3 centimeter kan je oplossen met egaline.
 • Wanneer je een deel van je vloer wilt ophogen tot de hoogte van de rest van de ruimte.
 • Om een dunne ondervloer te creëren bij het plaatsen van parket of laminaat.

Hoe dik vloer egaliseren?

Egaline of andere producten om je vloer te egaliseren zijn vooral bedoeld als ondergrond. Je hoeft ze dus niet dik aan te leggen, want er komt nog een vloer bovenop. Bovendien is egaline een duur product. Je kan het in theorie opgieten tot een dikte van 2 à 3 centimeter, maar dat kost je handenvol geld. Meestal zal je kiezen voor een dikte van 1 à 2 millimeter.

Zit je toch met een aanzienlijk hoogteverschil dat je moet overbruggen? Dan kan je de oude chape beter laten uitbreken en een nieuwe chape gieten.

Egaline aanbrengen bij egaliseren

Egaline is een vloeibaar middel dat bestaat uit een kunsthars en cement. Je kan het uitgieten over je ondergrond en is op dit moment misschien wel het populairste egalisatiemiddel. Het is sterk, flexibel en ziet eruit als beton. Daarom zie je het steeds vaker als uiteindelijke vloerbedekking voorkomen.

Welk type egaline kiezen?

Welk type egaline je kiest hangt af van het soort ondergrond waar je op werkt en de dikte van de laag egaline die je nodig hebt. Klinkt ingewikkeld, maar in principe vast het onderscheid gemakkelijk te maken. Zit je met een betonnen ondergrond of eentje op basis van cement, dan kan je kiezen voor egaline op basis van cement. Kalkondergronden behandel je dan weer met een egaline op kalkbasis. 

Egaline als afwerking?

Egaline is eigenlijk bedoeld als ondergrond, niet echte vloerafwerking om later op te lopen. Je kan egaline op elk soort ondergrond aanbrengen. Tegels, hout, betonvloer of laminaat, maakt weinig uit. Maar als afwerkingsvloer is het niet aan te raden. Egaline is gevoelig aan scheurvorming omdat het snel uitdroogt. Verder blijven onregelmatigheden duidelijk zichtbaar, zelfs na afwerking en aanbrengen van een coating. Je gebruikt het dus beter niet als afwerking voor je vloer.

Alle info oer vloeren egaliseren en egalisatiediktes vind je op de pagina vloer egaliseren.

Vloerverwarming leggen: plaatsen volgens opbouw

Hydraulische vloerverwarming leggen

Vloerverwarming leggen in chape: nat systeem

Nat of droog heeft niets te maken met de vloeistof in de buizen, maar wel met wat rond de buizen ligt. Wanneer je vloerverwarming in de chape legt, het zogenaamde nat systeem, worden de buizen rechtstreeks in de vloer of chape gelegd. Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Zo'n isolatielaag vertaalt zich al snel in een extra opbouwhoogte die schommelt tussen de 15 en 20 centimeter. Natte systemen installeer je daarom best enkel bij nieuwbouwwoningen of renovaties waar je de vloer kan uitbreken indien nodig. Zo kan je steeds voldoende opbouwhoogte voorzien.

Bij een nat systeem moet je er rekening mee houden dat de verwarmingsbuizen de chape zelf ook doen opwarmen. Vrij vertaald: de chape zet uit en krimpt door de warme buizen die erdoor lopen. Zorg dat je steeds een wapeningsnet in de chape aanbrengt en voorzie een uitzettingsvoeg tussen verschillende ruimtes. Beide beschermen je vloer tegen de veranderende temperatuur. Doe je dat niet, dan kan de vloer beginnen barsten.

Vloerverwarming op bestaande vloer: droog systeem

Bij vloerverwarming met een droog systeem komen de buizen niet rechtstreeks in contact met de chape rondom, maar liggen ze in profielen van aluminium of gegalvaniseerd metaal, die vervolgens in een isolatieplaat van piepschuim of polystyreen worden gelegd. De isolatieplaat is een warmtegeleider en zorgt ervoor dat de warmte die de vloerverwarming opwekt gelijk wordt verspreid. Droge systemen staan bekend voor hun goede warmtegeleiding, korte opwarmtijd en zuinig verbruik. Bovendien is de kans op barsten kleiner.

Dit droge systeem is ideaal voor renovaties waar maar een beperkte vloeropbouw beschikbaar is. Heb je de middelen niet om de oude vloer volledig open te breken, dan is een vloerverwarming op de bestaande vloer je beste optie.

Vloerverwarming infrezen

Kort uitgelegd: in de bestaande vloer worden sleuven geslepen waarin de leidingen van de vloerverwarming worden gelegd. Dat gebeurt met een speciale vloerfrees die sleuven van 15 - 17 mm diep in de vloer snijdt. De breedte van de sleuven is gelijk aan de dikte van de buizen waardoor de vloerverwarming komt te stromen. Je kan de buizen dus gemakkelijk in de sleuven duwen. Daarna hoef je de vloer enkel opnieuw te egaliseren en alles aan te sluiten. Je behoudt dus de bestaande vloer en bovendien kost een vloerverwarming infrezen minder tijd dan de klassieke methodes van hierboven. Je bespaart dus een hoop tijd.

199 Vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming leggen

Voor een elektrische vloerverwarming moet je geen vloeren uitbreken. Je kan de verwarming gewoon boven een bestaande vloer leggen. Een elektrisch systeem installeren is dus eenvoudiger dan de natte of droge installaties van hierboven. Bovendien zijn ze heel erg dun. Je hoeft je vloer niet op te hogen om plaats te maken voor een elektrisch systeem.

Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt als bijverwarming om extra ruimtes te verwarmen. Een elektrisch systeem verbruikt veel energie voor de ruimte die het opwarmt. Ze worden dus enkel gebruikt in kamers waar je liever geen leidingen naar laat trekken of wanneer je geen volledig nieuwe cv-ketel wil installeren.

Afhankelijk van de ruimte en hoe vaak je de verwarming wil gebruiken, kan je kiezen uit drie verschillende soorten: een verwarming met matten, elektrische kabels of een foliesysteem. Elektrische matten komen het vaakst voor omdat ze heel gemakkelijk te installeren zijn. Voor kleinere, nauwe ruimtes zijn kabels of een foliesysteem beter geschikt.

Alle info over hydraulische en elektrische vloerverwarming vind je op de pagina vloerverwarming leggen.

Vloerder legt kurkvloer

Wat doet een vloerder?

Voor welke werken ben ik bij een vloerder aan het juiste adres? Hoeveel kost een vloerder? Bekijk alles op deze pagina.

montage plinten

Plinten laten plaatsen?

Twijfel je tussen hout, MDF of kunststof voor je plinten? Hoeveel kost het om plinten te plaatsen? Meer informatie vind je hier.

Vloerder

Erkende vloerder gezocht?

Casius bezorgt je een aantal vrijblijvende prijsoffertes van erkende vloerders in de regio. Gratis en zonder verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken?

Op zoek naar een aantal prijsoffertes om een nieuwe vloer te leggen? Door gericht prijzen van verschillende vloerders te vergelijken krijg je niet alleen een beeld van de gemiddelde totale kostprijs, maar kan je ook op zoek gaan naar de beste prijs voor de kwaliteit die je verlangt. Bij Casius brengen we jou als particulier al meer dan 20 jaar in contact met de beste lokale vloerders. Via het groene formulier vraag jij snel en zonder verplichtingen prijsoffertes aan voor jouw vloerwerken.

Recente opdrachten vloer leggen

maandag 25 oktober 2021

Chape leggen + vloer betegelen: 100 m²

Nieuwe chape leggen over een oppervlakte van ongeveer 100 m². Daarna moet er ook een vloer worden gelegd met tegels van 60 op 60.


Vloerwerken Reet
maandag 25 oktober 2021

PUR isolatie en chape voorzien

Leveren en plaatsen van PUR (10 cm) en chape ( (6cm) op het gelijkvloers van een rijwoning - oppervlakte 71m².


Vloerwerken Roeselare
dinsdag 19 oktober 2021

Vloer egaliseren en Kurkvloer leggen

Momenteel ligt er een originele planken vloer (oud en on-egaal) met daarop een oude laminaat. De vloer zou dus eerst moeten geëgaliseerd worden en daarna een donkere kurkvloer met houtprint (donker grijs). De kamer is ongeveer 16m².


Vloerwerken Gent
maandag 18 oktober 2021

Vloer gieten kelder

Een deel van de tegelvloer in de kelder is door vochtophoping omhoog gekomen. Voorlopig gaat het om een 20 à 25 -tal m² , maar de hele woning is onderkelderd en ik zie op verschillende plaatsen ook wel startende beschadigingen. Tegels zijn deels kapot en dienen te worden verwijderd. Vervolgens dient een industriële gietvloer te worden aangebracht.


Vloerwerken Maasmechelen
maandag 18 oktober 2021

Houten vloer renoveren en tussenwand plaatsen

Ik ben op zoek mijn huidige houten vloer in de badkamer te renoveren. De planken liggen rechtstreeks op de steunbalken; er moet ook een nieuwe douche en een nieuw toilet geïnstalleerd worden; + een wand plaatsen om privacy te bekomen voor gebruikers van douche en toilet; nadien indien mogelijk ook nog plafond keuken herstellen.


Vloerwerken Ganshoren
maandag 18 oktober 2021

Parket vloer laten leggen

Wij willen een parketvloer laten leggen van ongeveer 100m², maar er is ruimte om meer te leggen, dus de oppervlakte is te bespreken. Nu ligt daar gewone chape.


Vloerwerken Wommelgem
zondag 17 oktober 2021

Parketvloer renoveren op gelijkvloers en verdieping

leveren en plaatsen parketvloer in woning (gelijkvloers en verdieping - totale oppervlakte 150 m²) Bestaande vloer kunnen we zelf uitbreken


Vloerwerken Merchtem
zaterdag 16 oktober 2021

Vloerwerken ifv vloerverwarming

Graag hadden we vloerverwarming gehad in plaats van de bestaande (lucht)verwarming. Hiervoor moet de tegelvloer uitgebroken worden, dan graag controleren of de chape voldoet + aanbrengen isolatie vloerverwarming en dan een nieuwe vloer plaatsen - parket/laminaat of soortgelijk. Totaaloppervlakte van +/- 150 m ² - gelijkvloers


Vloerwerken Hoeilaart
vrijdag 15 oktober 2021

Bestaande vloer uitbreken en vervangen door een nieuwe keramische tegels

Wij zijn op zoek naar een ernstige, professionele vakman, met verschillende jaren ervaring om +/- 60m2 vloeren te leggen op het gelijkvloers.


Vloerwerken Nieuwpoort
maandag 11 oktober 2021

Betonvloer leggen

We zouden graag onze vloer uitbreken en een betonnen vloer laten leggen. Graag zouden we eens willen luisteren wat de mogelijkheden zijn. Het gaat om een goeie 30m². Nu liggen er tegels in. We zouden graag een industriële look creëren


Vloerwerken Gentbrugge
maandag 11 oktober 2021

Chape gieten garagevloer

Vloer van garage is ingezakt, tegelvloer was gelegd op ondergrond van zand, deze is verzakt. Dus, graag tegels verwijderen en een chape gieten - verdere afwerking is niet nodig, is enkel om de wagen te parkeren. Oppervlakte +/- 20 m²


Vloerwerken Brussel
maandag 11 oktober 2021

Parketvloer leggen

Ik zoek iemand die parketvloer kan leggen (11m²) Het parket wordt voorzien.


Vloerwerken Evere
zondag 10 oktober 2021

Tuinhuis bevloeren: chape ophogen

Voor een tuinhuis van 3 op 4m, moet er een vloer met ophoging van +- 4cm komen. Dus eerst soort chape en dan vloer lijmen.


Vloerwerken Deinze
zaterdag 09 oktober 2021

Nieuwe laminaatvloer leggen

We hebben een huis aangekocht van 2005 en zouden graag de leefruimte, keuken en de gang vernieuwen zonder veel breekwerk, daarom wss. laminaat. Nu bestaat deze ruimtes uit vloer en deels parket.


Vloerwerken Neeroeteren
donderdag 07 oktober 2021

Nieuwe parketvloer leggen

Op begane grond hebben we natuurstenen vloer, op de eerste verdieping - laminaat. We willen graag die vervangen door multiplank.


Vloerwerken Lommel
woensdag 06 oktober 2021

Egaliseren vloer

Zoek een vakman voor het egaliseren van een vloer. Het betreft 3 aaneengesloten ruimtes op het gelijkvloers. (Keuken, berging en living). In totaal gaat het over 70m². De egalisatie laag moet over een bestaande chape aangebracht worden. De chape is in redelijke staat, maar beschadigd door het verwijderen van de oude vloer en door het inslijpen van leidingen. De ingeslepen leidingen zijn terug opgevuld. Ter info: Op de egalisatie laag zal een click-vinyl aangebracht worden. (Zwevend geplaatst met ondervloer) Het aanbrengen van de egalisatie laag staat gepland voor februari 2022.


Vloerwerken Kessel-Lo
woensdag 06 oktober 2021

Nieuwe parketvloer leggen

Plaatsen van 14m² parketvloer van Quick-Step - PARKET - INTENSO | INT3903 - verlijmd. enkel plaatsing (aankoop al gedaan)


Vloerwerken Grobbendonk
dinsdag 05 oktober 2021

Betonvloer binnen en buiten plaatsen

Wij zouden graag een betonvloer willen binnen en buiten. Garageruimte 12 cm diepte, 20m² : folie, beton, versterkt met glasvezel of wapenigsnet, aanbrengen kwartslaag, machinaal afpolieren, aanbrengen curingcompound, breuklijnen inslijpen. Buitenruimte (zal overdekt worden) van 22m², diepte 15 cm, ondergrond is grind. Buiten een bekisting te voorzien. Er zijn 2 muren, maar de andere 2 zijden hebben een bekisting nodig.


Vloerwerken Mariakerke
dinsdag 05 oktober 2021

Chape gieten

Gelijkvloers 90 m ² zou van chape (10 à 15 cm dik) en egaliseer (1 cm dik) moeten worden voorzien, liefst op korte termijn. Momenteel liggen er nog tegels her en der verspreid, (ik ben bezig met de sleuven voor de riolering), maar die kan ik -in overleg met vakman- eventueel zelf voorafgaand aan de werken verwijderen. -


Vloerwerken Neeroeteren
dinsdag 05 oktober 2021

Parketvloer plaatsen op tegelvloer

Aangezien ik de schouw heb afgebroken, is er nu een deel vloer dat niet is afgewerkt, en dus lijkt het nodig de hele vloer ineens te vervangen aangezien er anders steeds een té duidelijk kleurverschil in de parket zal zijn. Er zou dus in de woonkamer een nieuwe parket (16 m²) moeten worden geplaatst, bovenop een tegelvloer. Ikzelf zal de huidige 3-laagse parketvloer al uitbreken en de lijmresten zoveel mogelijk verwijderen. Dit zou ik op korte termijn willen laten realiseren.


Vloerwerken Loenhout
maandag 04 oktober 2021

Tegelvloer leggen

Ik zoek een vloerder voor het vernieuwen van vloer badkamer, kleine hal en keuken. Tegels. Ken de oppervlakte niet van buiten.


Vloerwerken Zellik
maandag 04 oktober 2021

Granieten vloer uitbreken en keramische tegels plaatsen

Oude, granieten vloer opbreken en opruimen en een nieuwe vloer met keramische tegels van 60x60 plaatsen. In totaal 27m² vloer zetten plus chape voorzien.


Vloerwerken Houthalen
woensdag 29 september 2021

Vloer egaliseren

De woonkamer en keuken moet een afwerklaag krijgen zodat het mooi gelijk is overal. Het gaat om ongeveer 50/55 vierkante meter. Dit zou het liefst zo snel mogelijk moeten gebeuren zodat we voor de winter beneden kunnen zitten. Nadien doen we de afwerking zelf (leggen tegels)


Vloerwerken Lanaken
woensdag 29 september 2021

Parket plaatsen in 3 ruimtes

Wij hebben 2 kamers met oppervlakte van 9m² en 16m² plus traphal van 4m². Allebei met resten van tapijt lijm. Het zou eerst geëgaliseerd moeten worden en daarna zou er parket geplaatst moeten worden.


Vloerwerken Mechelen
maandag 27 september 2021

Houten vloeren renoveren

Ik ben op zoek mijn huidige houten vloer te renoveren. De planken liggen rechtstreeks op de steunbalken. Het zijn 3 verdiepingen, op 1 verdiepingen zou ik ze willen houden en de andere mogen vervangen worden. 80m² + 100m²


Vloerwerken Lier
maandag 27 september 2021

Betonplaat op volle grond plaatsen

Wij zouden graag een betonplaat laten plaatsen. 75m² betonplaat op volle grond, gelijkvloers, alles is uitgegraven.


Vloerwerken Erembodegem
maandag 27 september 2021

Beton verdichten en vloer heropbouwen

We hebben al lange tijd een vloervocht-probleem. we denken de oorzaak te hebben gevonden, maar het zou ook grondwater-gerelateerd kunnen zijn, dus willen we graag op zeker spelen en het probleem definitief oplossen. De betonlaag zou moeten verdicht worden. Nadien kan er terug PU-isolatie worden gespoten, en aansluitend terug een chape gegoten worden. Uitbraak van bestaande vloeropbouw en eindafwerking tegelwerken voorzie ik samen met een collega van me. We overwegen nog om eventueel vloerverwarming te laten leggen, aangezien de vloer dan toch wordt opengebroken. Oppervlakte is 100 m², gelijkvloers


Vloerwerken Gent
zondag 26 september 2021

Dunne vloer bovenop bestaande vloer plaatsen

Bovenop onze tegelvloer in de living, keuken en gang willen we een nieuwe vloer, die het uitzicht heeft van parket, maar in feite een vloer is die je bovenop een oude vloer kan plaatsen. Het betreft ongeveer 40m².


Vloerwerken Tielt
dinsdag 21 september 2021

Chape plaatsen 30 m²

Enkel nieuwe chape gieten zonder isolatie 30 m²


Vloerwerken Wetteren
woensdag 15 september 2021

Houten vloer vernieuwen in oud herenhuis

Vervangen houten vloer van 1ste verdieping in oud huis. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 35 vierkante meter in één ruimte. Oude vloer zal al uitgebroken worden.


Vloerwerken Berchem (Antwerpen)
woensdag 15 september 2021

Plaatsen van printbeton

Leveren en plaatsen van printbeton - 40m2 - dubbele bewapening - massieve vloer min. 13cm. Voor terras en stuk naast het huis.


Vloerwerken Turnhout
woensdag 15 september 2021

Chape plaatsen voor een buitenterras

Chape voor buiten onder een te betegelen terras van 35 m² in L-vorm. Met de nodige randisolatie, netten en uitzettingsvoegen en gemiddelde dikte van 9 centimeter.


Vloerwerken Otegem
maandag 13 september 2021

Klikvinyl en -plinten plaatsen

Dringend op zoek naar een vloerder om klikvinyl en plinten te leggen. Bijna zelfde als kliklaminaat. Kan gelegd worden op bestaande vinyl vloer. 1 kamer van 10,5 m2 en 1 kamer van 16m2. Deuren en omkadering moeten mogelijk bijgeschaafd worden. Dringend. Mijn broer ging ze leggen en laat het nu afweten en wij verhuizen 25/9. Vloer en plinten reeds aangekocht. Alvast bedankt. Vriendelijke groeten, Peggy


Vloerwerken Halle
donderdag 09 september 2021

Tussenvloeren verstevigen en herstellen

De vloer tussen het gelijkvloers en de verdieping moet verstevigd worden - ze ligt wel redelijk recht. Bij de vloer tussen de verdieping en de zolder zitten enkele balken die vervangen moeten worden.


Vloerwerken Bornem
donderdag 09 september 2021

Laminaatvloer leggen

Wij zouden graag een Quickstep laminaatvloer laten leggen. Het gaat hierbij om een ruimte van 7,5 x 3 meter die overloopt in een ruimte van 5 x 5 meter. Nu ligt er gewoon chape


Vloerwerken Begijnendijk
dinsdag 07 september 2021

Parket leggen

We zouden graag een stukje betegelde vloer 20m² laten leggen met Parket. dit is een verhoogd stukje dus de opkanten zouden moeten meegedaan worden. Graag ook plinten. We hebben ook een gashaard staan op een sokkeltje. Deze zouden we graag mee laten belasten. Graag Eik, mat vernist, mag met noesten zijn.


Vloerwerken Ekeren (Antwerpen)
dinsdag 07 september 2021

Oude vloer uitbreken en nadien nieuwe chappe en vloer plaatsen

Uitbreken van vloeren met oog op plaatsen van sanitaire, elektrische en verwarmingsleidingen. Eventueel vloerisolatie plaatsen indien mogelijk. Daarna ook chappe leggen en opnieuw tegelen. Beneden 70 m²: garage, living, keuken en hall.


Vloerwerken Roosdaal
zaterdag 04 september 2021

Vernieuwen van chape

Badkamer en berging op gelijkvloers moeten een nieuwe laag chape van 7cm dik krijgen. Het gaat in totaal over een oppervlakte van ongeveer 20m². De badkamer en berging behoren tot eenzelfde ruimte zonder niveauverschil.


Vloerwerken Wijgmaal (Vl-Br)
donderdag 02 september 2021

Laminaat verwijderen en opnieuw plaatsen

Verwijderen en opnieuw plaatsen van laminaat op gelijkvloers. In totaal bedraagt de oppervlakte 70m².


Vloerwerken Westerlo
donderdag 02 september 2021

Chapewerken

Ik zoek iemand voor het plaatsen van een chape van ongeveer 165m². Het gaat om een renovatie van een plat dak met betonstenen en het ligt in een helling.


Vloerwerken Beervelde

Offertes vloer leggen vergelijken

We deden al een drietal keer beroep op Casius en waren telkens heel tevreden. Snelle reactie op onze aanvraag en de geselecteerde vakmensen waren allemaal bekwaam, betrouwbaar en hielden zich aan de gemaakte afspraken. We zouden iedereen aanraden om van de diensten van Casius te gebruiken.

Frieda Ringoet

Offertes aanvragen