Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Laminaat vloer parket leggen

Laminaat plaatsen

Laminaat plaatsen

Overweeg je laminaat te leggen? Hier ontdek je de voor- en nadelen van laminaat en vind je een overzicht van richtprijzen.

Verschil tussen laminaat en parket?

Laminaat is geen hout

Afgaand op het uitzicht zou je denken dat laminaat en parket identiek zijn, maar dat is niet zo. Laminaat is eigenlijk geen houten vloer, maar bestaat uit verschillende lagen kunststof. Elke laag heeft zijn functie.

  • De onderlaag zorgt voor stevigheid en en zorgt dat de planken recht blijven.
  • Daarna komt de basislaag. Deze laag bestaat uit samengeperste houtvezels en lijm.
  • Met de decorlaag kies je het uiterlijk van je vloer. Op deze papieren laag kan je in principe eender welk motief printen.
  • De toplaag beschermt het laminaat. Hoe dikker, hoe steviger je vloer en hoe beter die bestand is tegen beschadigingen of slijtage.

Parket is wel hout

Parket is daarentegen wel gemaakt uit hout. Je kan kiezen uit twee types: massief parket of meerlagig parket. Een massieve parketvloer bestaat uit massieve stukken hout die in lange planken worden verzaagd. Meerlagig parket bestaat uit drie lagen hout die haaks op elkaar zijn geplaatst. Vaak zijn de onderste lagen uit iets goedkoper hout gemaakt.

Voor- en nadelen van laminaat

Laminaat heeft enkele opvallende voordelen, waardoor het een van de populairste vloeren is bij verbouwingen. De prijs van laminaat is in verhouding met andere vloeren laag. Voor een euro of 10 per vierkante meter ben je er meestal al vanaf.

Laminaat is bovendien onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk te plaatsen. Zeker als je kiest voor kliklaminaat, is jouw laminaatvloer in geen tijd geplaatst. Laminaat is afgewerkt met een slijtvaste toplaag, dus je mag er water of vochtige doeken op gebruiken. Handig om eventuele vlekken snel op te ruimen.

Grootste nadeel bij het plaatsen van laminaat is de krasbestendigheid. Laminaat is beschermd met een slijtvaste toplaag. Die beschermt de lagen eronder, maar krassen zal je er nog lange tijd in kunnen zien. Dat komt omdat de toplaag gemaakt is uit plastic. Je krijgt de krassen er dus niet meer uit.

De opvallendste voordelen van laminaat

  • Behoudt zijn kleur en is vochtbestendig
  • Grote variatie
  • Installatie is kinderspel dankzij het kliksysteem
  • Prijs-kwaliteit misschien wel de beste keuze

En de nadelen van laminaat

  • Krassen en andere vormen van beschadiging krijg je moeilijk weg
  • Laminaat biedt weinig akoestische isolatie

Plaatsing van een laminaatvloer

Ondervloer laminaat

Geen kat die laminaat droogweg op de chape legt. Neen, er komt altijd een beschermende onderlaag onder. Deze laag beschermt het laminaat tegen vocht en oneffenheden en helpt je vloer isoleren.

Welk soort ondervloer of -laag je kiest, hangt af van wat je belangrijk vindt. Sommige ondervloeren hebben een beter vochtscherm, andere types isoleren beter tegen geluid. Denk voor je een ondervloer koopt na over het gebruik van je ruimte. Komt het laminaat op een zolder te liggen waar je amper komt? Ga dan voor een goedkope onderlaag.

Laminaat vloer leggen of parket

Kliksysteem laminaat

Zowat elke laminaatvloer werkt met een kliksysteem. Vroeger kwam daar nog een lijmlaag aan te pas, maar dat is verleden tijd. Je hoeft laminaat enkel maar in te passen en vast te klikken.

Laminaat is vrij eenvoudig te leggen, dus met een beetje ervaring kan je dit zelf proberen. Twijfel je toch aan je kunnen, dan kan je altijd beroep doen op een erkende vakman om je te helpen.

Laminaat vloer leggen of parket

Prijs van laminaat

Laminaat is budgetvriendelijk, zoveel is zeker. Je kan al snel een hele ruimte afwerken zonder je bankrekening in brand te zetten. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van rond de € 10 per vierkante meter laminaat. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden.

Werkzaamheid Prijs per m²
Laminaat plaatsen € 6
Laminaat en ondervloer plaatsen € 7
Laminaat, ondervloer en plakplinten plaatsen € 8
Laminaat, ondervloer en overzetplinten plaatsen € 10
Laminaat, ondervloer en hoge MDF plinten plaatsen € 11
Laminaat diagonaal leggen € 4 extra

Gratis offertes vergelijken

Recente opdrachten laminaat

dinsdag 19 oktober 2021

Vloer egaliseren en Kurkvloer leggen

Momenteel ligt er een originele planken vloer (oud en on-egaal) met daarop een oude laminaat. De vloer zou dus eerst moeten geëgaliseerd worden en daarna een donkere kurkvloer met houtprint (donker grijs). De kamer is ongeveer 16m².


Vloerwerken Gent
zaterdag 16 oktober 2021

Vloerwerken ifv vloerverwarming

Graag hadden we vloerverwarming gehad in plaats van de bestaande (lucht)verwarming. Hiervoor moet de tegelvloer uitgebroken worden, dan graag controleren of de chape voldoet + aanbrengen isolatie vloerverwarming en dan een nieuwe vloer plaatsen - parket/laminaat of soortgelijk. Totaaloppervlakte van +/- 150 m ² - gelijkvloers


Vloerwerken Hoeilaart
zaterdag 09 oktober 2021

Nieuwe laminaatvloer leggen

We hebben een huis aangekocht van 2005 en zouden graag de leefruimte, keuken en de gang vernieuwen zonder veel breekwerk, daarom wss. laminaat. Nu bestaat deze ruimtes uit vloer en deels parket.


Vloerwerken Neeroeteren
donderdag 07 oktober 2021

Nieuwe parketvloer leggen

Op begane grond hebben we natuurstenen vloer, op de eerste verdieping - laminaat. We willen graag die vervangen door multiplank.


Vloerwerken Lommel
maandag 13 september 2021

Klikvinyl en -plinten plaatsen

Dringend op zoek naar een vloerder om klikvinyl en plinten te leggen. Bijna zelfde als kliklaminaat. Kan gelegd worden op bestaande vinyl vloer. 1 kamer van 10,5 m2 en 1 kamer van 16m2. Deuren en omkadering moeten mogelijk bijgeschaafd worden. Dringend. Mijn broer ging ze leggen en laat het nu afweten en wij verhuizen 25/9. Vloer en plinten reeds aangekocht. Alvast bedankt. Vriendelijke groeten, Peggy


Vloerwerken Halle
donderdag 09 september 2021

Laminaatvloer leggen

Wij zouden graag een Quickstep laminaatvloer laten leggen. Het gaat hierbij om een ruimte van 7,5 x 3 meter die overloopt in een ruimte van 5 x 5 meter. Nu ligt er gewoon chape


Vloerwerken Begijnendijk
donderdag 02 september 2021

Laminaat verwijderen en opnieuw plaatsen

Verwijderen en opnieuw plaatsen van laminaat op gelijkvloers. In totaal bedraagt de oppervlakte 70m².


Vloerwerken Westerlo
maandag 30 augustus 2021

Laminaat herstellen

Een stuk van het laminaat in de slaapkamer is stuk na een inbraak. Het om 1 à 2 latten die men moet herstellen. Dit is kapot nadat het valraam erop is gevallen.


Vloerwerken Brecht
zaterdag 28 augustus 2021

Chapewerken: uitgebroken chape opnieuw gieten

Chape waar vloer eerder uitgebroken werd; gewelfd; dikte variabel (4-8 cm); toekomstige vloer afwerking: clicklaminaat (8mm); finaal peil in functie van bestaande deuren en vloer afwerking. Oppervlakte van 44 m² in twee ruimtes met breed deurgat.


Vloerwerken Oostende
woensdag 25 augustus 2021

Plaatsing laminaat in een renovatie

Ik zoek een vakman voor het plaatsen van laminaat voor een oppervlakte van 35m². Volledig nieuwe vloer, dus er hoeft niets te worden uitgebroken. Laminaat te leggen in een enkele ruimte.


Vloerwerken Steenokkerzeel
zondag 22 augustus 2021

Laminaat leggen

Laminaat leggen in twee slaapkamers is ongeveer 30m². Nog aan te kopen. Momenteel ligt er vinyl met daaronder plancher.


Vloerwerken Brugge
zondag 22 augustus 2021

Nieuwe laminaatvloer leggen

Wij zouden graag onze laminaat vervangen Appartement 71 m2 laminaat te vervangen door ofwel 1) hoogwaardig laminaat, ofwel 2) fineerparket ofwel 3) vinyl


Vloerwerken Gent
woensdag 18 augustus 2021

Laminaatvloer leggen

Graag zou ik een nieuwe laminaatvloer laten leggen. In totaal gaat het over een 90-tal m². Gelijkvloers +/- 40 m² :momenteel bestaande tegelvloer (jaren '60). Mijn voorkeur gaat uit naar het plaatsen op de bestaande tegels indien mogelijk en desnoods de deuren in te korten waar nodig. Op de bovenverdieping gaat het om +/-50m², hier ligt een oude balatumvloer.


Vloerwerken Lovenjoel
woensdag 11 augustus 2021

Vervangen laminaat na waterschade

Een deel van onze laminaat is opgezwollen en kapot door waterschade. We zouden dit graag laten herstellen. Hoe groot het deel is weet ik niet juist maar heel onze benedenverdieping is 70m². Moest het stukje niet meer te maken zijn zouden we hem helemaal laten vervangen.


Vloerwerken Oudenaarde
dinsdag 03 augustus 2021

Laminaat vervangen door parket

Parketvloer vervangen in de living. Het gaat om een oppervlakte van 35 m². Er ligt een oude laminaat die heel hard kraakt. Dus ik heb geen idee van de ondergrond. We vermoeden dat er beton onder ligt.


Vloerwerken Edegem
zondag 01 augustus 2021

Laminaat inclusief ondervloer en plinten vervangen

Na waterschade benedenverdieping wil ik graag nieuwe laminaat leggen in deze kamers. Totaal m² : 90.57 m². Laminaat en ondervloer worden door ons aangekocht. Werken omvatten : laminaat + plinten verwijderen, ondervloer + laminaat plaatsen, plinten plaatsen, trapprofiel plaatsen. Momenteel is alles nog aan het uitdrogen, dus dit zal pas binnen een aantal maanden aan bod komen.


Vloerwerken Zolder
woensdag 21 juli 2021

Vloer egaliseren en laminaat plaatsen

Ik wens de vloer te egaliseren van de slaapkamer (4 x5m?) en nieuw laminaat te leggen. Dit op de eerste verdieping van een rijwoning


Vloerwerken Oudenaarde
maandag 12 juli 2021

Laminaat leggen

Ik zoek een vakman die de laminaat door waterschade er uit kan halen en opruimen op de eerste verdieping + tevens een nieuwe laminaat vloer kan leggen + ondervloer en plinten Het gaat om 60m²


Vloerwerken Poppel
woensdag 30 juni 2021

Plaatsen laminaat

Plaatsen laminaat (quick step) + ondervloer en plinten op vernieuwde zolder kamer. Ondergrond is OSB beplating en al geplaatst. Laminaat + plinten van het merk (Quickstep) zijn al aangekocht. Te voorziene hoeveelheid: Laminaatvloer + ondergrond: +|- 40 m2 Plinten (incl afkitten): +|- 29 lm


Vloerwerken Antwerpen
donderdag 03 juni 2021

Plaatsen laminaat vloer en trap - 80 m²

Ik zoek iemand die pvc- laminaat kan plaatsen in mijn slaapkamers en voor de trap. Totaaloppervlakte is ongeveer 80 m²


Vloerwerken Merksem
woensdag 19 mei 2021

Egaliseren vloer (met vloerverwarming)

Ik zou laminaat willen leggen maar onze vloer dient geëgaliseerd te worden. Het zou gaan om een 70m². Het zijn 2 ruimtes die in elkaar lopen. Het zou gaan om meer dan 2cm dat moet geëgaliseerd worden. Er liggen nu tegels.


Vloerwerken Grimbergen
zondag 09 mei 2021

Laminaat leggen

Boven laminaat leggen , 1slaapkamer en twee kleinere ruimtes


Vloerwerken Wachtebeke
dinsdag 20 april 2021

Vervangen laminaatvloer - kleine oppervlakte

Zoals u kan zien op de foto's is er een kleine oppervlakte van de laminaat in mijn woonkamer verouderd en niet mooi meer (slijtage). Het gaat om een kleine oppervlakte dus niet de volledige woonkamer. Ik gok 3 meter op 3.


Vloerwerken Gent
donderdag 11 maart 2021

Herstellingswerken na waterschade aan laminaat

Door waterinfilitratie lekkage radiator (intussen hersteld), is mijn laminaat beschadigd geraakt. Het gaat om een klein oppervlakte dat toch hersteld moet worden. Ik schat een dikke vierkante meter.


Vloerwerken Heverlee
Offertes aanvragen