Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Laminaat plaatsen

Laminaat plaatsen

Laminaat plaatsen

Overweeg je laminaat te plaatsen? Hier ontdek je de voor- en nadelen van laminaat en vind je een overzicht van richtprijzen.

Verschil tussen laminaat en parket?

Laminaat is geen hout

Afgaand op het uitzicht zou je denken dat laminaat en parket identiek zijn, maar dat is niet zo. Laminaat is eigenlijk geen houten vloer, maar bestaat uit verschillende lagen kunststof. Elke laag heeft zijn functie.

  • De onderlaag zorgt voor stevigheid en en zorgt dat de planken recht blijven.
  • Daarna komt de basislaag. Deze laag bestaat uit samengeperste houtvezels en lijm.
  • Met de decorlaag kies je het uiterlijk van je vloer. Op deze papieren laag kan je in principe eender welk motief printen.
  • De toplaag beschermt het laminaat. Hoe dikker, hoe steviger je vloer en hoe beter die bestand is tegen beschadigingen of slijtage.

Parket is wel hout

Parket is daarentegen wel gemaakt uit hout. Je kan kiezen uit twee types: massief parket of meerlagig parket. Een massieve parketvloer bestaat uit massieve stukken hout die in lange planken worden verzaagd. Meerlagig parket bestaat uit drie lagen hout die haaks op elkaar zijn geplaatst. Vaak zijn de onderste lagen uit iets goedkoper hout gemaakt.

 

Wil je snel, gratis en vrijblijvend tot 3 offertes ontvangen voor het plaatsen van laminaat? Bij Casius brengen we je in contact met erkende vakmensen uit jouw buurt!

Voor- en nadelen van laminaat

Laminaat heeft enkele opvallende voordelen, waardoor het een van de populairste vloeren is bij verbouwingen. De prijs van laminaat is in verhouding met andere vloeren laag. Voor een euro of 10 per vierkante meter ben je er meestal al vanaf.

Laminaat is bovendien onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk te plaatsen. Zeker als je kiest voor kliklaminaat, is jouw laminaatvloer in geen tijd geplaatst. Laminaat is afgewerkt met een slijtvaste toplaag, dus je mag er water of vochtige doeken op gebruiken. Handig om eventuele vlekken snel op te ruimen.

Grootste nadeel bij het plaatsen van laminaat is de krasbestendigheid. Laminaat is beschermd met een slijtvaste toplaag. Die beschermt de lagen eronder, maar krassen zal je er nog lange tijd in kunnen zien. Dat komt omdat de toplaag gemaakt is uit plastic. Je krijgt de krassen er dus niet meer uit.

De opvallendste voordelen van laminaat

  • Behoudt zijn kleur en is vochtbestendig
  • Grote variatie
  • Installatie is kinderspel dankzij het kliksysteem
  • Prijs-kwaliteit misschien wel de beste keuze

En de nadelen van laminaat

  • Krassen en andere vormen van beschadiging krijg je moeilijk weg
  • Laminaat biedt weinig akoestische isolatie

Plaatsing van een laminaatvloer

Ondervloer laminaat

Geen kat die laminaat droogweg op de chape legt. Neen, er komt altijd een beschermende onderlaag onder. Deze laag beschermt het laminaat tegen vocht en oneffenheden en helpt je vloer isoleren.

Welk soort ondervloer of -laag je kiest, hangt af van wat je belangrijk vindt. Sommige ondervloeren hebben een beter vochtscherm, andere types isoleren beter tegen geluid. Denk voor je een ondervloer koopt na over het gebruik van je ruimte. Komt het laminaat op een zolder te liggen waar je amper komt? Ga dan voor een goedkope onderlaag.

Laminaatvloer

Kliksysteem laminaat

Zowat elke laminaatvloer werkt met een kliksysteem. Vroeger kwam daar nog een lijmlaag aan te pas, maar dat is verleden tijd. Je hoeft laminaat enkel maar in te passen en vast te klikken.

Laminaat is vrij eenvoudig te leggen, dus met een beetje ervaring kan je dit zelf proberen. Twijfel je toch aan je kunnen, dan kan je altijd beroep doen op een erkende vakman om je te helpen.

Houten vloer

Prijs van laminaat

Laminaat plaatsen is budgetvriendelijk, zoveel is zeker. Je kan al snel een hele ruimte afwerken zonder je bankrekening in brand te zetten. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van rond de € 10 per vierkante meter laminaat. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden.

Werkzaamheid Prijs per m²
Laminaat plaatsen € 6
Laminaat en ondervloer plaatsen € 7
Laminaat, ondervloer en plakplinten plaatsen € 8
Laminaat, ondervloer en overzetplinten plaatsen € 10
Laminaat, ondervloer en hoge MDF plinten plaatsen € 11
Laminaat diagonaal leggen € 4 extra

Gratis offertes vergelijken

Recente opdrachten laminaat

zaterdag 15 januari 2022

Nieuwe laminaatvloer leggen

Er is bestaande tegelvloer in de living en we willen graag die opfrissen. We willen laminaat plaatsen zonder de tegelvloer te breken. De living is ongeveer 31 m² groot. We willen graag ook nieuwe plinten plaatsen.


Vloerwerken Ham
woensdag 05 januari 2022

Laminaat en ondervloer plaatsen

Zou in 5 ruimtes laminaat willen laten leggen. Totaal oppervlakte ongeveer 60 m2. living 20m² badkamer 6m² waterbestendige 2 slaapkamers 10m² keuken daar ligt nu stenen vloer max 10m² waterbestendige Laminaat aan te kopen door plaatser.


Vloerwerken Gent
woensdag 29 december 2021

Laminaat leggen in nieuwbouw

Voor nieuwbouw huis oplevering april zoeken we een laminaatlegger voor 3 slaap kamers en 1 gang oppervlakte 46m². Mogelijks leggen van ondervloer indien nodig.


Vloerwerken Essen
dinsdag 28 december 2021

Laminaat leggen in slaapkamers

Wij zijn bezig met een verbouwing van een woning en wensen op de 4 slaapkamers + 2 overlopen laminaat te plaatsen. Het materiaal (dekzeil, ondervloer en laminaat) is reeds door ons aangekocht. Voor de afwerking dienen we nog plinten te gaan halen. Oppervlakte bedraagt +/-75m².


Vloerwerken Gentbrugge
donderdag 23 december 2021

Renoveren woonkamervloer

Vakman voor het renoveren van vloer in woonkamer (ongeveer 40m²). Momenteel liggen er keramische vloertegels waarvan twee gebarsten, om die reden wensen we een nieuwe vloer te leggen. Eén optie die we overwegen is laminaat. Als alternatief denken we ook na over betegeling. Graag een vakman die ons hierin kan informeren - wat we specifiek graag zouden willen weten: -Indien nodig: uitbreken van de huidige vloer en egaliseren -Aanbrengen beschermende onderlaag -Plaatsen van afwerkingslaag in laminaat/tegels -Voor- en nadelen van verschillende toepassingen Betreft een appartement, (kleine) lift aanwezig in het gebouw


Vloerwerken Heverlee
zaterdag 18 december 2021

Nieuwe laminaatvloer leggen

Afbreken en vervangen van 43 M3 quickstep laminaatvloer na waterschade


Vloerwerken Diest
woensdag 17 november 2021

Nieuwe laminaatvloer leggen

Op de hele verdieping is er doorlopend houtlaminaat. Een deel van zo'n 2.5m² in de nachthal dient vervangen te worden, naar aanleiding van werken waardoor de vloer werd opengebroken. Indien mogelijk, laminaat doen aansluiten met resterende laminaatplaten op de verdieping, anders de hele nachthal (14m²) vervangen met dan drempels aan de ingang van elke andere ruimte (6 deuren).


Vloerwerken Steenokkerzeel
zondag 14 november 2021

Vloer renoveren: chapen, isoleren en egaliseren

Woning (anno 30) is onderkelderd/deels kruipkelder. Kelderruimtes zijn beperkt in hoogte+ er loopt (verouderd) leidingwerk langs het kelderplafond, dus liever houden we het daar vrij van isolatiemateriaal. Wel willen we de huidige vloer (wegens hoogteverschil 2.5 cm) renoveren en tegelijkertijd isoleren. We zouden zelf de uitbraak van de huidige vloer (+/- 55 m²) en de eindafwerking in pvc-laminaat willen. Voor de chapewerken, isoleren met PUR en het egaliseren vertrouwen we op een vakbedrijf die de minimaal te respecteren laagdikte (chape/pur/egalisé) kan aangeven (ifv uitgraafdiepte) en dit op relatief korte termijn kan inplannen.


Vloerwerken Mol
woensdag 10 november 2021

Laminaatvloer leggen

Ik zou graag een laminaatvloer laten leggen (ongeveer 34m²). Momenteel is er Linoleum aanwezig. Er zijn ook 3 stenen aan de deurstops die zouden uitgebroken en opgevuld moeten worden om laminaat over te leggen.


Vloerwerken Mechelen
donderdag 04 november 2021

Nieuwe laminaatvloer leggen

Ik zou graag laminaat laten leggen. Het is op een houten vloer die er al ligt. Ongeveer 80m².


Vloerwerken Herent
maandag 01 november 2021

Laminaat renoveren

laminaat verwijderen en nieuwe plaatsen. ongeveer 55 m²


Vloerwerken Vilvoorde
zaterdag 30 oktober 2021

Laminaatvloer leggen in appartement

Voor de renovatiewerken in mijn appartement (1e etage, geen lift aanwezig) zoek ik nog een specialist voor de afwerking van de vloer - ik dacht aan laminaat Oppervlakte van 120 m², plaatsing in januari 2022


Vloerwerken Lanaken
woensdag 27 oktober 2021

Laminaat en tegels leggen in nieuwbouw casco woning

Voor een casco+ woning zoeken we een vakman, die de gehele woning van ongeveer 170m² kan voorzien van laminaat in de slaapkamers en living. Er moeten ook tegels in de badkamer worden gezet.


Vloerwerken Paal
dinsdag 19 oktober 2021

Vloer egaliseren en Kurkvloer leggen

Momenteel ligt er een originele planken vloer (oud en on-egaal) met daarop een oude laminaat. De vloer zou dus eerst moeten geëgaliseerd worden en daarna een donkere kurkvloer met houtprint (donker grijs). De kamer is ongeveer 16m².


Vloerwerken Gent
zaterdag 16 oktober 2021

Vloerwerken ifv vloerverwarming

Graag hadden we vloerverwarming gehad in plaats van de bestaande (lucht)verwarming. Hiervoor moet de tegelvloer uitgebroken worden, dan graag controleren of de chape voldoet + aanbrengen isolatie vloerverwarming en dan een nieuwe vloer plaatsen - parket/laminaat of soortgelijk. Totaaloppervlakte van +/- 150 m ² - gelijkvloers


Vloerwerken Hoeilaart
zaterdag 09 oktober 2021

Nieuwe laminaatvloer leggen

We hebben een huis aangekocht van 2005 en zouden graag de leefruimte, keuken en de gang vernieuwen zonder veel breekwerk, daarom wss. laminaat. Nu bestaat deze ruimtes uit vloer en deels parket.


Vloerwerken Neeroeteren
donderdag 07 oktober 2021

Nieuwe parketvloer leggen

Op begane grond hebben we natuurstenen vloer, op de eerste verdieping - laminaat. We willen graag die vervangen door multiplank.


Vloerwerken Lommel
maandag 13 september 2021

Klikvinyl en -plinten plaatsen

Dringend op zoek naar een vloerder om klikvinyl en plinten te leggen. Bijna zelfde als kliklaminaat. Kan gelegd worden op bestaande vinyl vloer. 1 kamer van 10,5 m2 en 1 kamer van 16m2. Deuren en omkadering moeten mogelijk bijgeschaafd worden. Dringend. Mijn broer ging ze leggen en laat het nu afweten en wij verhuizen 25/9. Vloer en plinten reeds aangekocht. Alvast bedankt. Vriendelijke groeten, Peggy


Vloerwerken Halle
donderdag 09 september 2021

Laminaatvloer leggen

Wij zouden graag een Quickstep laminaatvloer laten leggen. Het gaat hierbij om een ruimte van 7,5 x 3 meter die overloopt in een ruimte van 5 x 5 meter. Nu ligt er gewoon chape


Vloerwerken Begijnendijk
donderdag 02 september 2021

Laminaat verwijderen en opnieuw plaatsen

Verwijderen en opnieuw plaatsen van laminaat op gelijkvloers. In totaal bedraagt de oppervlakte 70m².


Vloerwerken Westerlo
maandag 30 augustus 2021

Laminaat herstellen

Een stuk van het laminaat in de slaapkamer is stuk na een inbraak. Het om 1 à 2 latten die men moet herstellen. Dit is kapot nadat het valraam erop is gevallen.


Vloerwerken Brecht
Offertes aanvragen