Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Laminaat vloer parket leggen

Laminaat plaatsen

Laminaat plaatsen

Overweeg je laminaat te leggen? Hier ontdek je de voor- en nadelen van laminaat en vind je een overzicht van richtprijzen.

Verschil tussen laminaat en parket?

Afgaand op het uitzicht zou je denken dat laminaat en parket identiek zijn, maar dat is niet zo. Laminaat is eigenlijk geen houten vloer, maar bestaat uit verschillende lagen kunststof. Elke laag heeft zijn functie.

  • De onderlaag zorgt voor stevigheid en en zorgt dat de planken recht blijven.
  • Daarna komt de basislaag. Deze laag bestaat uit samengeperste houtvezels en lijm.
  • Met de decorlaag kies je het uiterlijk van je vloer. Op deze papieren laag kan je in principe eender welk motief printen.
  • De toplaag beschermt het laminaat. Hoe dikker, hoe steviger je vloer en hoe beter die bestand is tegen beschadigingen of slijtage.

Parket is daarentegen wel gemaakt uit hout. Je kan kiezen uit twee types: massief parket of meerlagig parket. Een massieve parketvloer bestaat uit massieve stukken hout die in lange planken worden verzaagd. Meerlagig parket bestaat uit drie lagen hout die haaks op elkaar zijn geplaatst. Vaak zijn de onderste lagen uit iets goedkoper hout gemaakt.

Voor- en nadelen van laminaat

Er zijn enkele opvallende voordelen

  • Behoudt zijn kleur en is vochtbestendig
  • Grote variatie
  • Installatie is kinderspel dankzij het kliksysteem
  • Prijs-kwaliteit misschien wel de beste keuze

... maar we liegen niet: er zijn ook nadelen

  • Krassen en andere vormen van beschadiging krijg je moeilijk weg
  • Laminaat biedt weinig akoestische isolatie

Plaatsing van een laminaatvloer

Ondervloer

Geen kat die laminaat droogweg op de chape legt. Neen, er komt altijd een beschermende onderlaag onder. Deze laag beschermt het laminaat tegen vocht en oneffenheden en helpt je vloer isoleren.

Welk soort ondervloer of -laag je kiest, hangt af van wat je belangrijk vindt. Sommige ondervloeren hebben een beter vochtscherm, andere types isoleren beter tegen geluid. Denk voor je een ondervloer koopt na over het gebruik van je ruimte. Komt het laminaat op een zolder te liggen waar je amper komt? Ga dan voor een goedkope onderlaag.

Laminaat vloer leggen of parket

Kliksysteem

Zowat elke laminaatvloer werkt met een kliksysteem. Vroeger kwam daar nog een lijmlaag aan te pas, maar dat is verleden tijd. Je hoeft laminaat enkel maar in te passen en vast te klikken.

Laminaat is vrij eenvoudig te leggen, dus met een beetje ervaring kan je dit zelf proberen. Twijfel je toch aan je kunnen, dan kan je altijd beroep doen op een erkende vakman om je te helpen.

 

Laminaat vloer leggen of parket

Prijs van laminaat

Laminaat is budgetvriendelijk, zoveel is zeker. Je kan al snel een hele ruimte afwerken zonder je bankrekening in brand te zetten. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden.

Werkzaamheid Prijs per m²
Laminaat plaatsen € 6
Laminaat en ondervloer plaatsen € 7
Laminaat, ondervloer en plakplinten plaatsen € 8
Laminaat, ondervloer en overzetplinten plaatsen € 10
Laminaat, ondervloer en hoge MDF plinten plaatsen € 11
Laminaat diagonaal leggen € 4 extra

Bespaar door offertes te vergelijken!

Dankzij Casius vond ik iemand die zijn vak kende. Het was de eerste keer samenwerken met Casius, maar ik zal zeker nog gebruik maken van hun dienst.

Romain Dieu

Offertes aanvragen