Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
grasmatten leggen

Grasmatten of gras zaaien?

Grasmatten aanleggen?

Wat zijn grasmatten?

Grasmatten zijn vers uitgesneden stukken van een nieuw gazon. Ze bestaan uit gras, wortels en een dunne laag aarde. Voor wie geen zin heeft om wekenlang verveeld naar zijn gazon te kijken en te wachten tot het gras groeit, is dit de ideale oplossing. Grasmatten kan je gemakkelijk uitrollen in jouw tuin en na enkele weken heb je een volgroeid gazon.

Verschil met gewoon gras?

Eigenlijk weinig. Grasmatten - of graszoden - zijn gewoon gras. Je koopt het gewoon een paar stappen verder in de ontwikkeling. Wanneer je gras zaait, moeten de zaden nog ontkiemen en uitgroeien tot gras. Bij grasmatten is dat allemaal al gebeurd. Je hoeft enkel te wachten tot de wortels door de de grasmat in de ondergrond groeien en zo de matten stevig verankeren op je gazon.

Voorbereiding, aanleggen en onderhoud

Voor je grasmatten laat aanrukken, moet je het oude gazon verwijderen en de ondergrond klaarmaken. Trek onkruid uit, bemest de grond met een bodemverbeteraar en spit alles goed om. Daardoor kan het gras beter kiemen en krijg je sneller wortels doorheen de ondergrond. Laatste stap is het egaliseren van je tuin. Maak de grond mooi vlak met een tuinwals of door erover te lopen. Achteraf kan je de bovenlaag opnieuw licht losmaken met een hark. Een luchtige grond is belangrijk. Anders kan het overtollige water niet weg en dat betekent rotte wortels.

Wanneer de grasmatten er liggen, moet je ze genoeg water geven. Het gras ziet er mooi groen uit, maar de wortels moeten nog door de zoden heen groeien en hebben dus veel water nodig. Test na een week of 2 de sterkte van je gazon door er aan te trekken. Blijft het stevig liggen, dan zit je goed. Maar wacht nog even met extra bemesten. Na twee à drie maanden kan je afrijden en bemesten zoveel je wil.

gazon woning

Wanneer grasmatten leggen?

Je legt grasmatten best aan tijdens periodes wanneer er genoeg vocht in de bodem zit. Dat betekent dus het voorjaar of het najaar. Maar zelfs tijdens die periodes ben je afhankelijk van regen. Wacht dus altijd tot het gaat regenen om de grasmatten te leggen. De temperatuur mag niet te laag of te hoog zijn en er moet genoeg vocht in de bodem zitten. Is de bodem te droog? Wacht dan tot er regen verwacht wordt.

De prijs van grasmatten

Als je grasmatten laat aanleggen door een ervaren tuinman, mag je rekenen op € 6 à € 8 per vierkante meter. Je tuin wordt voorbereid, effen gelegd en de nieuwe grasmatten worden aangelegd.

Offertes grasmatten aanvragen

Recente opdrachten voor tuinwerken

donderdag 21 september 2023

Overkapping plaatsen

Ik ben op zoek wie mijn overkapping kan plaatsen


Tuinaanleg en -onderhoud Merksem
donderdag 21 september 2023

Tuinaanleg

grote huismuur vrij van planten maken


Tuinaanleg en -onderhoud Koekelberg
Offertes grasmatten