Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Elektriciens gezocht

Elektriciens gezocht?

Hier vind je erkende elektriciens uit jouw buurt. Zowel voor kleine of grote elektriciteitswerken brengen wij je in contact met de perfecte vakman of -vrouw.

Elektriciteit vernieuwen

Elektriciteit vernieuwen in je oude woning?

Het vernieuwen van elektriciteit in je woning hoeft niet zo heel lang te duren en kan ook zonder veel slijpen of breken. Je beslist zelf hoe uitgebreid je upgrade wordt, maar enkele punten komen bijna altijd aan bod: zekeringskast aanpassen, draden en leidingen vervangen en nieuwe stopcontacten plaatsen. Dat kost allemaal geld, maar met een beetje geluk kom je in aanmerking voor een premie voor jouw elektrische installatie.

Kostprijs elektriciteit vernieuwen

Wat is de prijs voor het vernieuwen van de elektriciteit in een oude woning? Wie zelf een deel van het werk op zich neemt, kan de prijs drukken. Je kan stopcontacten en schakelaars vervangen, leidingen blootleggen en eventueel de zekeringskast al onder handen nemen. Op die manier kan je besparen op de werkuren van je vakman.

In totaal mag je toch uitgaan van minimum € 4.000 euro, afhankelijk van het tarief van je elektricien en de grootte van de werken. Benieuwd naar de kostprijs van jouw project? Vraag dan gratis offertes aan en vergelijk de prijs van erkende elektriciens uit je regio.

Alle info over het vernieuwen van elektriciteit in je woning vind je hier.

Wil je in contact komen met erkende elektriciens uit jouw buurt?

Ons netwerk is er om jou snel, gratis en vrijblijvend vooruit te helpen. We hebben ook elektriciens uit jouw buurt in ons netwerk!

Wat is gemiddeld verbruik elektriciteit?

Verbruik je meer of minder dan andere gezinnen? Het is eens goed om dat te checken om te weten of je nog veel vooruitgang kan boeken. Blijkt jouw elektriciteitsverbruik hoger dan een vergelijkbaar gezin met ongeveer dezelfde gezinssamenstelling, dan weet je dat er werk aan de winkel is om minder te verbruiken én dus ook minder te betalen!

Gemiddeld verbruik elektriciteit 

De belangrijkste factor in het elektriciteitsverbruik is de samenstelling van het gezin. Als je natuurlijk verwarmt op elektriciteit of verwarmt op gas, zal dat een groot verschil geven in het elektriciteitsverbruik.

Gemiddeld is dit het verbruik van een Belgisch gezin:

Aantal personen Jaarverbruik
1 persoon 1908.20 kWh
2 personen 2900 kWh
3 personen 3600 kWh
4 personen 4100 kWh
5 personen 4300 kWh
Gemiddeld verbruik elektriciteit

Hoeveel kWh per dag 2 personen?

Natuurlijk heb je veel zelf in handen over je elektriciteitsverbruik. Maar gemiddeld genomen verbruiken twee personen ongeveer 8 kWh elektriciteit per dag. Dat komt neer op een bedrag van ongeveer € 2 per dag. Natuurlijk schommelt de prijs van de elektriciteit sterk en hangt veel af van hoe je verwarmt, of je airco gebruikt in de zomer en of je elektrisch rijdt. Wie zonnepanelen op het dak heeft zal al snel heel wat minder betalen.

Hoeveel stroomverbruik is normaal?

Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt per jaar ongeveer 3.000 kWh aan elektriciteit. Let op: dit gemiddelde geeft een vertekend beeld omdat dit het gemiddelde is van gezinnen met en zonder zonnepanelen. Wie zonnepanelen op het dak heeft zal al snel veel minder elektriciteit van het net afnemen. 

Keuring elektriciteit

Elektrische installaties moeten conform zijn met het AREI en dus gekeurd worden. Bij zo'n keuring komen vaak steeds punten aan bod. Is een ééndraadschema aanwezig? Ontbreekt de aarding of een differentieelschakelaar? Zijn de kabels goed geïsoleerd? En zijn alle stopcontacten correct aangesloten?

Een keuring is verplicht bij de verkoop van een huis, wanneer je een nieuwe elektrische installatie gebruikt of wanneer je jouw installatie uitbreidt. Laat je de installatie plaatsen door erkende elektriciens? Dan kan zo'n keuring geen probleem opleveren. Beroep doen op erkende elektriciens is altijd een goed idee.

Alle info over elektrische keuring vind je op deze pagina.

Elektrische installatie

Elektrisch verwarmen

Elektrische verwarming is een effectieve bijverwarming. Vooral wanneer je snel een kleine ruimte of kamer wil opwarmen, is elektrisch verwarmen het beste alternatief voor een traditionele verwarming. Je hoeft geen duizenden euro's uit te geven om ruimtes die je weinig gebruikt te verwarmen. Dankzij een elektrisch verwarmingselement kies je zelf wanneer en hoe hard je elke kamer opwarmt.

Kostprijs van een elektrische verwarming

Type verwarming Richtprijs per stuk
Accumulatoren vanaf € 500
Infrarood vanaf € 100
Warmtepomp vanaf € 2.200
Vloerverwarming € 40 - € 65 per m²
Centrale radiatoren vanaf € 350
Verplaatsbare radiatoren vanaf € 25

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van accumulatoren, elektrische radiatoren, luchtblazers of infraroodverwarming? Hier ontdek je alle info over elektrisch verwarmen.

Elektrische vloerverwarming

Elektriciteit nieuwbouw

Op zoek naar informatie, richtprijzen en offertes voor elektriciteit te leggen in je nieuwe woning? Klik door en lees alles over je elektriciteit in je nieuwbouw.

Wat is de prijs van een elektrisch netwerk?

Exacte prijzen vastleggen is heel erg moeilijk bij het leggen van elektriciteit. Elektriciens rekenen meestal niet per uur, maar per per aansluitingspunt. Ook de prijs van domotica is moeilijk in te schatten. De tabel hieronder heeft je een eerste richtprijs.

Over wat gaat het? Richtprijs
Zekeringskast aansluiten € 1.500
Volledig elektriciteitsnetwerk leggen € 6.000 - € 10.000
Domotica installeren € 3.000 - € 6.000

Elektriciteit aansluiten, waar let ik op?

Keuring van elektrische installatie

Ons land heeft regels in verband met het keuren van jouw elektrische installatie. Een keuring is verplicht in de volgende gevallen:

  • bij het plaatsen van een nieuwe installatie,
  • wanneer je je woning verkoopt die een installatie heeft van voor 1 oktober 1981 moet je een gelijkvormigheidsattest kunnen voorleggen. Heb je dat niet, dan moet je de installatie laten keuren,
  • wanneer je de huidige elektrische installatie wil verzwaren of uitbreiden,
  • Een voorlopige installatie op een werf.

Elektrisch schema

Een elektrisch schema is een grafische voorstelling van je elektrische installatie. Op dit schema kan je afleiden hoe de elektriciteit in je woning is gelegd. Zo'n schema bevat twee onderdelen: het eendraadschema dat meer uitleg geeft over de elektrische installatie zelf. Het situatieschema is een grondplan van de hele woning met daarop alle elektrische punten aangeduid.

Een elektrisch schema moet verplicht aanwezig zijn. In principe mag je dit zelf opstellen, maar dat kan een vrij technische klus zijn. De hulp inroepen van een elektricien kan hier zeker bij helpen.

Wat doet een elektricien

Wat doet een elektricien?

Benieuwd voor welke werken je wel en niet bij een elektricien aan het juiste adres bent? Klik door en lees er alles over.

lampen verlichting

Tips voor verlichting in elke ruimte van de woning

Is het tijd om nieuwe verlichting te laten plaatsen? Ontdek handige tips voor verlichting in elke ruimte van je woning.

buitenverlichting plaatsen

Buitenverlichting plaatsen

Tijd om je terras te verlichten of het zwembad letterlijk in de spotlight te zetten? Inspiratie voor functionele tuinverlichting vind je hier.

Offertes aanvragen

Recente opdrachten

zondag 15 mei 2022

Elektrische installatie renoveren.

Problemen met kortsluiting in keuken. De gehele installatie moet vervangen worden in de toekomst. Maar voor de tussentijd wil ik een oplossing zonder de muren te moeten kappen. Er moeten 2 schakelaars bijkomen en de opbouw van stopcontacten.


Elektriciteit Wondelgem
donderdag 10 maart 2022

Elektriciteit vernieuwen

Beneden verdiep renoveren: elektrische installatie beneden


Elektriciteit Lebbeke
maandag 14 februari 2022

Grote elektriciteitswerken na keuring

We gaan renoveren in ons huis en de elektriciteit zal worden afgekeurd. We zoeken iemand om de elektriciteit te komen doen en een elektriciteitskast te plaatsen.


Elektriciteit Wachtebeke
donderdag 24 juni 2021

Elektriciteit renoveren

Ik wil de elektriciteit van mijn huis laten renoveren zodat het terug conform de regels van de stad is. Het gaat om een bungalow van 1970 met een oppervlakte van 120m². Alle kabels alsook de elektriciteitsdoos moeten vervangen worden. Deze kabels lopen eveneens door in de tuin.


Elektriciteit Boutersem
dinsdag 22 juni 2021

Elektriciteit renoveren

Ik heb een huis gekocht te Ukkel en ik wil een volledige renovatie doen van de elektriciteit. Het gaat om een huis van 1960 met een gelijkvloers en een verdiep. De oppervlakte bedraagt 200m² En is voornamelijk uit hout gemaakt.


Elektriciteit Ukkel
donderdag 10 juni 2021

Renoveren elektrische installatie - woning 1950

De oude installatie werd afgekeurd, na expertise, eind 2015. Hiervan heb ik een gedetailleerd verslag dat ik zeker kan doormailen naar de vakman. Het betreft een halfopen gebouw, 2 bouwlagen, uit de jaren '50. Ik vermoed dat er sinds dan weinig aanpassingen aan elektriciteit gebeurd zijn. Deels is er aarding voorzien, maar daar zou verlies opzitten. De woning is verhuurd maar de installatie is wel echt aan vernieuwing toe. Liefst in opbouw.


Elektriciteit Opwijk
zaterdag 05 juni 2021

Renoveren elektriciteit + aansluiting

Volledig huis te voorzien van nieuwe, conforme elektriciteit-aansluitingen: alles dient te worden vervangen. Er moet ook een differentieel worden geplaatst en een nieuwe zekeringkast worden voorzien. Betreft een rijhuis (ouderlijke woonst) van 2 verdiepen en een achterbouw.


Elektriciteit Alken
donderdag 27 mei 2021

Elektriciteit renoveren

Huis met bijgebouwen uit 1958 met niet-conforme elektriciteit. Renovatieproject om eventueel tot een smart home te komen. Ik word binnen de 3 maanden eigenaar


Elektriciteit Liedekerke
maandag 26 april 2021

Renoveren van elektrische installatie

Wij hebben net een woning gekocht en de elektriciteit is niet conform. Er zouden nieuwe stopcontacten moeten komen, een nieuwe zekeringskast ed. Heel de elektriciteit zou moeten worden aangepast.


Elektriciteit Dendermonde
maandag 12 april 2021

Grote elektriciteitswerken uitvoeren

De huidige installatie is niet/maar half geaard. Ik zou de volledige installatie willen renoveren om te laten keuren. Het betreft een kleine studio (slaapkamer, living, badkamer).


Elektriciteit Gent

Offertes elektriciteitswerken aanvragen

Offertes aanvragen