Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Elektriciteitswerken

Elektriciteitswerken laten uitvoeren?

Hier vind je erkende elektriciens uit jouw buurt. Zowel voor kleine of grote elektriciteitswerken brengen wij je in contact met de perfecte vakman of -vrouw.

Elektriciteit vernieuwen

Elektriciteitswerken in een bestaande woning?

Het vernieuwen van elektriciteit in je woning hoeft niet zo heel lang te duren en kan ook zonder veel slijpen of breken. Je beslist zelf hoe uitgebreid je upgrade wordt, maar enkele punten komen bijna altijd aan bod: zekeringskast aanpassen, draden en leidingen vervangen en nieuwe stopcontacten plaatsen. Dat kost allemaal geld, maar met een beetje geluk kom je in aanmerking voor een premie voor jouw elektrische installatie.

Kostprijs elektriciteit vernieuwen

Wat is de prijs voor elektriciteitswerken? Wie zelf een deel van het werk op zich neemt, kan de prijs drukken. Je kan stopcontacten en schakelaars vervangen, leidingen blootleggen en eventueel de zekeringskast al onder handen nemen. Op die manier kan je besparen op de werkuren van je vakman.

In totaal mag je toch uitgaan van minimum € 4.000 euro, afhankelijk van het tarief van je elektricien en de grootte van de werken. Benieuwd naar de exacte kosten voor een elektricien? Lees het in dit uitgebreide artikel met alle elektricien prijsinformatie. Benieuwd naar de kostprijs van jouw project? Vraag dan gratis offertes aan en vergelijk de prijs van erkende elektriciens uit je regio.

Alle info over het vernieuwen van elektriciteit in je woning vind je hier.

Wil je in contact komen met erkende elektriciens uit jouw buurt?

Ons netwerk is er om jou snel, gratis en vrijblijvend vooruit te helpen met al jouw elektriciteitswerken. We hebben ook elektriciens uit jouw buurt in ons netwerk!

Wat is gemiddeld verbruik elektriciteit?

Verbruik je meer of minder dan andere gezinnen? Het is eens goed om dat te checken om te weten of je nog veel vooruitgang kan boeken. Blijkt jouw elektriciteitsverbruik hoger dan een gezin met ongeveer dezelfde gezinssamenstelling, dan weet je dat er werk aan de winkel is om minder te verbruiken én dus ook minder te betalen!

Gemiddeld verbruik elektriciteit 

De belangrijkste factor in het elektriciteitsverbruik is het aantal gezinsleden. Meer mensen, hoe hoger het gemiddelde verbruik van elektriciteit in een gezin. Dat is logisch. Of je verwarmt met een elektrische installatie of verwarmt met gas, zal ook een groot verschil geven in het elektriciteitsverbruik.

Gemiddeld verbruik van een Belgisch gezin:

Aantal personen Jaarverbruik
1 persoon 1908.20 kWh
2 personen 2900 kWh
3 personen 3600 kWh
4 personen 4100 kWh
5 personen 4300 kWh
Gemiddeld verbruik elektriciteit

Hoeveel kWh per dag 2 personen?

Natuurlijk heb je veel zelf in handen over je elektriciteitsverbruik. Maar gemiddeld genomen verbruiken twee personen ongeveer 8 kWh elektriciteit per dag. Dat komt neer op een bedrag van ongeveer € 2 per dag. Natuurlijk schommelt de prijs van de elektriciteit sterk en hangt veel af van hoe je verwarmt, of je airco gebruikt in de zomer en of je elektrisch rijdt. Wie zonnepanelen op het dak heeft zal al snel heel wat minder betalen.

Hoeveel stroomverbruik is normaal?

Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt per jaar ongeveer 3.000 kWh aan elektriciteit. Let op: dit gemiddelde geeft een vertekend beeld omdat dit het gemiddelde is van gezinnen met en zonder zonnepanelen. Wie zonnepanelen op het dak heeft zal al snel veel minder elektriciteit van het net afnemen. 

Keuring elektriciteit

Elektrische installaties moeten conform zijn met het AREI en dus gekeurd worden. Bij zo'n keuring komen vaak steeds punten aan bod. Is een ééndraadschema aanwezig? Ontbreekt de aarding of een differentieelschakelaar? Zijn de kabels goed geïsoleerd? En zijn alle stopcontacten correct aangesloten? Benieuwd hoe een elektricien tewerk gaat bij een aardpen slaan? Bekijk dan het artikel.

Een keuring is verplicht bij de verkoop van een huis, wanneer je een nieuwe elektrische installatie gebruikt of wanneer je jouw installatie uitbreidt. Laat je de installatie plaatsen door erkende elektriciens? Dan kan zo'n keuring geen probleem opleveren. Beroep doen op erkende elektriciens is altijd een goed idee.

Alle info over elektrische keuring vind je op deze pagina.

Elektrische installatie

Elektrisch verwarmen

Elektrische verwarming is een effectieve bijverwarming. Vooral wanneer je snel een kleine ruimte of kamer wil opwarmen, is elektrisch verwarmen het beste alternatief voor een traditionele verwarming. Je hoeft geen duizenden euro's uit te geven om ruimtes die je weinig gebruikt te verwarmen. Dankzij een elektrisch verwarmingselement kies je zelf wanneer en hoe hard je elke kamer opwarmt.

Kostprijs van een elektrisch verwarmen

Type verwarming Richtprijs per stuk
Accumulatoren vanaf € 500
Infrarood vanaf € 100
Warmtepomp vanaf € 2.200
Vloerverwarming € 40 - € 65 per m²
Centrale radiatoren vanaf € 350
Verplaatsbare radiatoren vanaf € 25

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van accumulatoren, elektrische radiatoren, luchtblazers of infraroodverwarming? Hier ontdek je alle info over elektrisch verwarmen.

Elektrische vloerverwarming
Wat doet een elektricien

Wat doet een elektricien?

Benieuwd voor welke werken je wel en niet bij een elektricien aan het juiste adres bent? Klik door en lees er alles over.

lampen verlichting

Tips voor verlichting in elke ruimte van de woning

Is het tijd om nieuwe verlichting te laten plaatsen? Ontdek handige tips voor verlichting in elke ruimte van je woning.

buitenverlichting plaatsen

Buitenverlichting plaatsen

Tijd om je terras te verlichten of het zwembad letterlijk in de spotlight te zetten? Inspiratie voor functionele tuinverlichting vind je hier.

Offertes aanvragen

Casius, de kortste weg naar de beste vakman!

332 837

Opdrachten

38 405

Lopende offertes

619

Vakbedrijven

27 559

Reviews

Elektriciteit in nieuwbouw

Op zoek naar informatie, richtprijzen en offertes voor elektriciteit te leggen in je nieuwe woning? Klik door en lees alles over je elektriciteit in je nieuwbouw.

Wat is de prijs van een elektrisch netwerk?

Exacte prijzen vastleggen is heel erg moeilijk bij het leggen van elektriciteit. Elektriciens rekenen meestal niet per uur, maar per per aansluitingspunt. Ook de prijs van domotica is moeilijk in te schatten. De tabel hieronder heeft je een eerste richtprijs.

Over wat gaat het? Richtprijs
Zekeringskast aansluiten € 1.500
Volledig elektriciteitsnetwerk leggen € 6.000 - € 10.000
Domotica installeren € 3.000 - € 6.000

Elektriciteit aansluiten, waar let ik op?

Keuring van elektrische installatie

Ons land heeft regels in verband met het keuren van jouw elektrische installatie. Een keuring is verplicht in de volgende gevallen:

  • bij het plaatsen van een nieuwe installatie,
  • wanneer je je woning verkoopt die een installatie heeft van voor 1 oktober 1981 moet je een gelijkvormigheidsattest kunnen voorleggen. Heb je dat niet, dan moet je de installatie laten keuren,
  • wanneer je de huidige elektrische installatie wil verzwaren of uitbreiden,
  • Een voorlopige installatie op een werf.

Elektrisch schema

Een elektrisch schema is een grafische voorstelling van je elektrische installatie. Op dit schema kan je afleiden hoe de elektriciteit in je woning is gelegd. Zo'n schema bevat twee onderdelen: het eendraadschema dat meer uitleg geeft over de elektrische installatie zelf. Het situatieschema is een grondplan van de hele woning met daarop alle elektrische punten aangeduid.

Een elektrisch schema moet verplicht aanwezig zijn. In principe mag je dit zelf opstellen, maar dat kan een vrij technische klus zijn. De hulp inroepen van een elektricien kan hier zeker bij helpen.

Offertes elektriciteitswerken aanvragen

Recente aanvragen

dinsdag 29 november 2022

Elektriciteitswerken

Stroomkast en stroompunten nakijken. Eendraadsschema en stroom in orde brengen voor keuring.


Elektriciteit Achel
dinsdag 22 november 2022

Kleine elektriciteitswerken

Geen licht in hal + lamp spiegel in badkamer. Ik heb iemand nodig die hier terug licht kan voorzien.


Elektriciteit Tremelo
dinsdag 08 november 2022

Zonnepanelen plaatsen

Ik heb zonnepanelen aangekocht en doe de elektriciteitswerken ervan zelf. Zoek iemand om ze op het dak te plaatsen (hellend dak 45° met dakpannnen). Er zijn er 12 stuks.


Elektriciteit Berchem (Antwerpen)
zaterdag 05 november 2022

Elektriciteitswerken: schakelaars aansluiten

5 schakelaars aansluiten


Elektriciteit Gistel
zondag 30 oktober 2022

Elektriciteitswerken

1) Ik heb 1jr geleden een gerenoveerde woning gekocht. Er hangt Niko verlichting dat werkt met home control. In de gang werkt de verlichting met bewegingssensoren. Op het 1e verdiep leidt die verlichting vaak zijn eigen leven en springt het licht te pas en te onpas aan. Ik wil dit graag eens laten nakijken en zien of het mogelijk is de sensoren te vervangen naar gewone schakelaar. 2) De bel werkt op batterij, maar door regen werkt dit nooit. Ik wil laten kijken of het mogelijk is een bel te installeren verbonden met elektriciteit.


Elektriciteit Lovendegem
donderdag 27 oktober 2022

Grote elektriciteitswerken

1° een defecte schakelaar in een ruimte (dressing-rommelkamer) met twee verlichtingspunten met een afzonderlijke schakelaar per lichtpunt die weliswaar onder een dubbele dekplaat zitten 2° een defect verwarmingsapparaat Radson Menai ED (2 kW) geplaatst in 2012 3° een verlichtingstoestel oorspronkelijk voorzien van 4 spaarlampen Philips PL-L-36 W/840/4P. Ter vervanging heb ik in 2020 4 LEDtubes Philips CorePro LED PL-L HF 16.5 W 830 4P 2G11 gekocht bij Lampdirect.be maar enkele maanden geleden is gebleken dat die LEDtubes niet werken bij vervanging van de resterende oude spaarlampen die inmiddels de geest hadden gegeven. 4° In de garage zou ik een bijkomend LEDverlichtingstoestel willen plaatsen en eventueel de oorspronkelijke armatuur willen vervangen door een LEDapparaat. Opmerkingen


Elektriciteit Groot-Bijgaarden
Offertes aanvragen