Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Kostprijs thuisbatterij

Prijzen en premies thuisbatterij

Je hoort er steeds meer over: een thuisbatterij. In combinatie met zonnepanelen is het dé weg naar een grotere energievrijheid... of zijn ze nog te duur en niet rendabel? Hier lees je er alles over.

Alle info over thuisbatterijen

De Vlaamse regering verlaagt elk jaar de premies voor het plaatsen van thuisbatterijen. Zoals het er nu voorstaat is het in 2025 zelfs helemaal gedaan met een premie voor het installeren van een batterij. Het is daarom mogelijk geen goed idee om je investering uit te stellen! 

Op deze pagina ontdek je alle info over de prijs van thuisbatterijen en over de premies die je momenteel nog kan ontvangen.

Verbruik zoveel mogelijk je 'eigen' elektriciteit

Zeker wie zonnepanelen heeft, denkt wel eens aan het installeren van een thuisbatterij. Logisch: je wil maximaal rendement van je zonne-energie en vaak gebruiken gezinnen de meeste elektriciteit op het moment dat de zon niet of minder schijnt. Zeker op momenten dat de prijs voor elektriciteit door het dak gaat, lijkt het een goede zaak om zoveel mogelijk energie zelf te gebruiken: overdag je thuisbatterij opladen om 's avonds de elektriciteit te gebruiken. Zeker nu je digitale meter niet meer terugtelt wordt het extra belangrijk om zoveel mogelijk je eigen elektriciteit te 'oogsten'.

Prijs thuisbatterij kan oplopen

De voordelen van een thuisbatterij zijn duidelijk, maar thuisbatterijen zijn niet goedkoop en dus een aanzienlijke extra investering. Zijn ze dat waard? Verdien je de investering snel terug? Kan een premie thuisbatterijen veel interessanter maken? 

We geven je graag een overzicht van de voor- en nadelen van thuisbatterijen en een indicatie of een thuisbatterij voor jou een goede zaak is.

Wil je meteen een concrete offerte voor een thuisbatterij?

Dat kan! Klik op de groene knop en je kan gratis en vrijblijvend tot drie offertes aanvragen van installateurs van thuisbatterijen bij jou in de buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en altijd gaan voor de beste deal.

Zo haal je het meeste rendement uit je zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen op je dak? Dan is het in de eerste plaats zaak om zoveel mogelijk van de opgewekte energie zelf te gebruiken. Zeker als je elektriciteitsmeter niet meer terugdraait is dat de belangrijkste tip. Dat kan je onder meer doen door zoveel mogelijk huishoudtoestellen overdag te laten werken (als de zon schijnt). Een was laten draaien, de afwasmachine, de droogkast,... meestal zijn ze voorzien van startuitstel waardoor je ze kan plannen in de loop van de dag. Probeer ook de verschillende toestellen dan niet samen te laten werken. Dat is een beetje gedoe, maar het is een goede stap om meer rendement te halen van je zonnepanelen.

Is een thuisbatterij nuttig voor mij?

Je installateur van thuisbatterijen kan je adviseren en bekijken of een thuisbatterij een goede zaak is voor jou. Klik op de groene knop en wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met de beste installateurs uit jouw buurt.

Huis met pv-installatie
Fluvius zonnepanelen teruglevercontract

Tip: maak van je digitale meter een slimme meter

Er bestaan ook slimme systemen die kunnen samenwerken met je digitale meter. Zo bestaan er bijvoorbeeld 'slimme stopcontacten' die pas aan gaan wanneer je zonnepanelen een bepaald vermogen opwekken. Er zijn verschillende systemen op de markt die je meestal kan inpluggen in je digitale meter. Enkele van deze systemen zijn: Smappee, Spider Connect, HomeWizard en Smart Power Flow. Ze bieden je vaak voor een geringe prijs heel wat intelligente toepassingen om meer te halen uit de photovoltaïsche productie installatie op je dak.

Dit soort slimme toepassingen schieten als paddenstoelen uit de grond, dus vergelijk zeker welke systemen er op de markt zijn en wat hun voordelen en kosten zijn.

Hoe weet ik of een thuisbatterij interessant is voor mij?

Om te weten of een thuisbatterij voor jou een interessante investering is, kijk je in de eerste plaats naar je verbruik. Heb je veel energie over, ook al probeer je zoveel als mogelijk overdag energie te verbruiken? Dan is het mogelijk een heel goed idee om een thuisbatterij te overwegen. Je kan dan je 'overproductie' stockeren en bv. 's avonds gebruiken wanneer je televisie, oven, verwarming, ... elektrische stroom nodig hebben.

Wil je weten of je overproductie groot genoeg is? Je installateur weet raad. 

Ook de Vlaamse overheid heeft een simulator waarmee je kan checken of een thuisbatterij voor jou interessant is. Je vindt deze simulator hier.

Thuisbatterij

Vergeet zeker geen terugleveringscontract af te sluiten!

Er was veel ophef toen beslist werd dat de terugdraaiende teller tot het verleden zou behoren. Veel eigenaars van zonnepanelen zagen hun investering minder waard worden. Dit is echter niet zo. Enerzijds valt nu ook het 'prosumententarief' weg dat eigenaars van zonnepanelen dienden te betalen, anderzijds kan je nu een terugleveringsvercontract afsluiten met je leverancier. Die zal je dan 'betalen' voor de stroom die jij over hebt en terug op het net injecteert. Dat bedrag is wel veel lager dan wat je betaalt om stroom af te nemen, maar zeggen dat de stroom die je over hebt totaal weggegooid is, klopt allerminst.

Wat is de prijs van een thuisbatterij?

Natuurlijk zijn er grote verschillen op vlak van de prijs voor een thuisbatterij. Algemeen geldt wel dat een grotere batterij in verhouding voordeliger is. Het zal vaak een betere optie zijn om een batterij met een grotere capaciteit te installeren, zeker als je veel overschot aan energie hebt omdat er heel wat zonnepanelen op je dak liggen.

Hieronder vind je een overzicht van richtprijzen voor thuisbatterijen

Dit zijn prijzen inclusief plaatsing en 6% btw. Opgelet: er wordt verwacht dat de prijzen de komende jaren verder zullen dalen!

Capaciteit thuisbatterij Richtprijs
3 kWh € 4.000
8 kWh € 5.000
14 kWh € 10.000
Wat is de prijs van een thuisbatterij?

Welke capaciteit thuisbatterij heb ik nodig?

Het is belangrijk dat je een thuisbatterij neemt met een goede capaciteit voor jou situatie. Je wil niet te veel betalen, maar je wil wel dat je batterij voldoende groot is om echt een voordeel te geven op je energiefactuur.

Een stelregel is dat je per kilowattpiek (kWp) dat op je dak ligt je best een batterij voorzien van 1 tot 1,5 kWh. Heb je een installatie van 6 kWp, dan is bijvoorbeeld een batterij met een capaciteit van 8 kWh een prima optie. 

Hoeveel bedraagt de premie voor een thuisbatterij?

Je ziet in het overzicht dat aan een thuisbatterij nog wel een stevig prijskaartje hangt. Natuurlijk zorgt een thuisbatterij ervoor dat je meer 'eigen energie' kan gebruiken waardoor je energierekening zal dalen. Ook daalt de prijs van thuisbatterijen al enkele jaren en wordt er ook verwacht dat die trend zich doorzet. 

Om je misschien helemaal over de streep te trekken kan je ook rekenen op een premie van de Vlaamse overheid voor het installeren van een thuisbatterij.

Wat zijn de premies voor thuisbatterijen?

Zowel wie een thuisbatterij koopt als wie er een leaset mag rekenen op een premie van de overheid. Let wel, dat is voorlopig maar tot 2024 het geval... en bovendien dalen de premies die je kan krijgen elk jaar. Het kan daarom een minder goed idee zijn om je investering uit te stellen.

Een voorbeeld: In 2022 kan je voor een kleine batterij (4 kWh maximum) nog een premie krijgen van € 225 per kWh. Dat bedrag is in 2024 slechts € 75 per kWh. Een forse daling dus. Ook voor grotere batterijen gaan de premies form omlaag, dus kan het een goede zaak zijn om nu contact op te nemen met een installateur van thuisbatterijen uit je buurt.

Klik op de groene knop en wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmensen uit jouw buurt!

Hoe premie thuisbatterij aanvragen?

Een premie voor een thuisbatterij aanvragen kan vrij eenvoudig bij het Vlaams energie en klimaatagentschap. Natuurlijk zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen en heb je bewijsstukken nodig die jouw investering zoals een factuur van je elektrotechnisch installateur. Je dient ook je installatie aan te melden bij Fluvius en de premie geldt alleen voor natuurlijke personen, dus niet voor bedrijven. Het beste kan je terecht op deze website van de overheid waar je meer info vindt over hoe je de premies aanvraagt. 

Een belangrijke voorwaarde is onder meer dat je thuisbatterij minstens 10 jaar aangesloten moet blijven op het distributienetwerk. Ook de looptijd van je leasecontract moet minstens 10 jaar bedragen. Verwijder je de batterij en zal je batterij dus geen 10 jaar aangesloten blijven, dan zal je ook de premie moeten terugbetalen.

Offertes aanvragen voor thuisbatterij

Recente aanvragen thuisbatterij

maandag 14 augustus 2023

Thuisbatterij

Moet de thuisbatterij gekoppeld worden aan zonnepanelen?: Ja, zonnepanelen reeds aanwezig Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Elektriciteit Wenduine
maandag 14 augustus 2023

Thuisbatterij

Moet de thuisbatterij gekoppeld worden aan zonnepanelen?: Ja, zonnepanelen reeds aanwezig Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Elektriciteit Antwerpen
maandag 14 augustus 2023

Thuisbatterij

Moet de thuisbatterij gekoppeld worden aan zonnepanelen?: Ja, zonnepanelen reeds aanwezig Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Elektriciteit Destelbergen
Offertes aanvragen