Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Kelder Isoleren Met Schuim Wetteren

Kelder isoleren - Wetteren

Erkend Vakwerk

Snel en eenvoudig aanvragen ✔
Meerdere offertes vergelijken ✔
100% gratis en vrijblijvend ✔
Erkende vakmannen ✔

Kelderisolatie in Wetteren?

Is kelderisolatie de moeite waard? Heb ik niet genoeg met dak of vloerisolatie? En welke voordelen biedt het isoleren van mijn kelder nu eigenlijk? Allemaal vragen die steek houden wanneer je een zoveelste artikel over isolatie leest. Want kelderisolatie lijkt wat overbodig, niet?
Isoleren van de kelder biedt je huis een extra bescherming tegen de koude ondergrond en houdt vocht en schimmel tegen. Zie het een beetje als een isolerend matje onder je slaapzak wanneer je gaat kamperen. Dankzij kelderisolatie dringt de koude vanuit de ondergrond je huis niet langer binnen. Je schakelt de koudebrug onder de grond dus uit en de isolatie beschermt je kelder tegen vocht en schimmelvorming.

Kelderisolatie kan je op twee manieren laten plaatsen: ofwel isoleer je het plafond van de kelder, ofwel isoleer je de vloer. Is er plaats genoeg om comfortabel te bewegen? Dan zal het plafond worden geïsoleerd, dus rechtstreeks onder de vloer van het gelijkvloers. Is de kelder te klein, dan komt er isolatie op de vloer van de kelder

Kelderplafond isoleren in Wetteren

Het plafond van een kruipkelder isoleren doe je met isolatieplaten of met isolatieschuim. Isolatieplaten zijn handig voor effen oppervlaktes waar weinig leidingen over heen lopen. Snelle plaatsing en bescherming tegen vochten koude zijn de grootste voordelen
Als je kelder veel hoeken heeft of alle leidingen en buizen lopen tegen het plafond van de kelder, dan kies je beter voor isolatie in de vorm van PUR, PIR of ander schuim. Dankzij het schuim heb je geen last van vreemde kanten en kan je het isolatiemateriaal direct tegen het plafond spuiten.

Keldervloer isoleren in Wetteren

Is het niet mogelijk om het plafond van de kelderruimte te isoleren en wil je je huis toch beschermen tegen warmteverlies en vocht van de ondergrond? Dan kan je altijd de bodem van de kruipruimte isoleren. Bodemisolatie met isolatieparels of isolatiechips zijn dan de meest gebruikte opties.

  • Isolatieparels of EPS-parels zijn korrels die bestaan uit piepschuim. Ze worden in de kelderruimte gespoten en beschermen je huis tegen warmteverlies en tegen schimmel en vocht. Isolatieparels zijn ideaal voor lagen kelders: ze zijn licht, gemakkelijk aan te brengen en blijven op water drijven als dat nodig is. Zo verlies je de isolerende waarde niet.
  • Isolatiechips lijken erg hard op de isolatieparels van hierboven. Allebei zijn ze gemaakt uit piepschuim (of EPS) en allebei isoleren ze en beschermen ze tegen vocht en schimmels. Isolatiechips hebben een andere vorm die praktischer kan zijn voor sommige kelders.

Kelder isoleren langs buitenzijde of binnenzijde?

Je kan meer dan enkel het plafond of de vloer van een kelder isoleren. Ben je van plan om de kelder als een verlengstuk van je woning te gebruiken en er effectief een leefruimte van te maken? Dan isoleer je beter de hele kelder in plaats van enkel de vloer of het plafond te isoleren. Algemeen genomen heb je keuze uit twee opties: je kelder isoleren langs de buitenzijde of langs de binnenzijde.

Kelder isoleren in Wetteren langs de buitenzijde

Net zoals het isoleren van een dak of een woning, is isoleren langs de buitenzijde vooral weggelegd voor nieuwe constructies zoals een nieuwbouw. De vloer, het plafond en de wanden worden geïsoleerd om een complete isolatieschil te creëren. Isoleren gebeurt, net zoals bij de muren van het huis, vaak met isolatieplaten zoals PUR, PIR of XPS

Kelder isoleren in Wetteren langs de binnenzijde

Een kelder van langs de binnenzijde isoleren is de beste – en eerlijk gezegd zo ongeveer de enige - optie bij een bestaande woning omdat de kelder niet te bereiken valt langs buitenaf. De grootste struikelblokken hier zijn eventuele vochtproblemen. Overleg eerst met jouw vakman of er een vochtbestrijding nodig is, voor je begint met isoleren. Net als bij een buitenisolatie wordt hier de voorkeur gegeven aan isolatieplaten omdat die nu eenmaal gemakkelijk te plaatsen zijn. Daarvoor komt een dampscherm om vocht te weren en een afwerking naar keuze.

Soorten isolatiemateriaal in de kelder

Je moet niet alleen beslissen welke delen van je huis je allemaal laat isoleren, je kan ook nog eens keuzes gaan maken tussen verschillende soorten isolatiemateriaal. Materialen die vaak een ingewikkelde naam dragen die je nachtmerries aan de lessen chemie bezorgen. Hieronder vind je een overzicht van de isolatiematerialen die het meest worden gebruikt bij het isoleren van jouw kelder.

Ben je op zoek naar een algemeen overzicht van alle soorten isolatie die worden bij het isoleren van het dak, de gevel en de vloer van je woning? Dan kan je op deze pagina terecht.

Isoleren met isolatieplaten

Een hoop isolatiematerialen kan je terugvinden in de vorm van harde platen. Deze isolatieplaten zijn snel te plaatsen en kan je gemakkelijk op maat snijden. Ze hebben meestal een hogere isolatiewaarde en zijn dunner dan de klassieke isolatiedekens. Nadeel is dan weer dat je ze niet kan vervormen: je zal bijna altijd met kleine kieren zitten die je apart moet opvullen met een isolatieschuim.

  • PUR platen - een afkorting van polyurethaan - is misschien wel het populairste isolatiemateriaal. Het is efficiënt en de platen zijn bijna altijd al afgewerkt met een kliksysteem, zodat je ze heel snel kan aanbrengen. Je vindt PUR platen in verschillende diktes, afhankelijk van de plaats die je voor handen hebt.
  • PIR platen – een afkorting voor polyisocyanuraat – lijkt heel erg op PUR platen, maar bevat enkele stoffen die de platen brandveiliger maakt. Nadeel is dan weer dat die stoffen schadelijk zijn voor het milieu. Om die reden blijven PUR platen meestal de voorkeur genieten.
  • XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS is meestal drukvaster dan PUR of PIR en doet het beter in vochtige ruimtes. Daarom is dit isolatiemateriaal heel populair bij het isoleren van kelders
  • EPS heeft ook al zo’n moeilijk, officiële naam maar is eigenlijk gewoon piepschuim. Ze bestaan dus grotendeels uit lucht en zijn een goeie isolator. EPS is het goedkoopste en ook het lichtste van alle isolatiematerialen.

Isoleren met spuitisolatie

Ben je geen voorstander van isolatieplaten of smeekt de indeling van je kelder gewoon spuitisolatie, dan heb je nog steeds een hoop opties om uit te kiezen.

  • Gespoten PUR is – net als de variant in isolatieplaten – populair. Bij kelderisolatie wordt dit materiaal vooral gebruikt om het plafond van de kelder te isoleren.
  • Gespoten glaswol is een andere optie, maar komt vaker voor bij het isoleren van vloer, dak of spouwmuur. Het is een minerale wol die we allemaal kennen al Supafil van Knauf. Ben je van plan om je kelder van binnenuit te isoleren, dan is Supafil te overwegen. Vraag wel altijd raad bij jouw isolatiespecialist. Er zijn andere materialen die beter samengaan met vochtige ruimtes.
  • Isolatiekorrels/chips worden gemaakt uit piepschuim en komen handig van pas bij het isoleren van kruipkelders of kruipruimtes waar je niet in kan staan. Ze kunnen tegen schimmels, vocht en zelfs kelders die onder water staan.
  • Icyene is een recenter isolatiemateriaal dat tegelijk isoleert en vocht kan doorlaten. Aanbrengen gebeurt met water, waardoor het ecologischer is. Icyene is iets duurder dan de andere soorten isolatie, maar zeer geschikt voor het isoleren van kelders.

Prijs kelder isoleren in Wetteren

De totale prijs hangt af van isolatiemateriaal waar je voor kiest, de oppervlakte die geïsoleerd moet worden en de bereikbaarheid van de kelder. Waarom is die bereikbaarheid belangrijk? Neem appartementen met grote kelders die toegankelijk zijn via een trap. Het kost jouw vakman een stuk minder om het werk uit te voeren en de kelder te isoleren. Vergelijk dat met een oude, alleenstaande woning met pakweg een kruipkelders waar je je in bochten moet wringen om te kunnen werken en je begrijpt onmiddellijk dat zulke kelders langer duren.

Ook wie in Kalken, Massemen, Schellebelle, Serskamp, Uitbergen, Westrem woont zal hier ook zeker een geschikte vakman vinden voor zijn of haar isolatiewerken.

Offertes kelder isoleren in Wetteren aanvragen

Kelder isoleren in jouw regio

Andere klussen in Wetteren

Offertes isolatie plaatsen