Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Kelder Isoleren Met Schuim

Kelder isoleren

Kelder isoleren

Kelderisolatie plaatsen?

Is kelderisolatie de moeite waard? Heb ik niet genoeg met dak- of vloerisolatie? En welke voordelen biedt het isoleren van mijn kelder nu eigenlijk? Allemaal vragen die steek houden wanneer je een zoveelste artikel over isolatie leest. Want kelderisolatie lijkt wat overbodig, niet?
Isoleren van de kelder biedt je huis een extra bescherming tegen de koude ondergrond en houdt vocht en schimmel tegen. Zie het een beetje als een isolerend matje onder je slaapzak wanneer je gaat kamperen. Dankzij kelderisolatie dringt de koude vanuit de ondergrond je huis niet langer binnen. Je schakelt de koudebrug onder de grond dus uit en de isolatie beschermt je kelder tegen vocht en schimmelvorming.

Kelderisolatie kan je op twee manieren laten plaatsen: ofwel isoleer je het plafond van de kelder, ofwel isoleer je de vloer. Is er plaats genoeg om comfortabel te bewegen? Dan zal het plafond worden geïsoleerd, dus rechtstreeks onder de vloer van het gelijkvloers. Is de kelder te klein, dan komt er isolatie op de vloer van de kelder.

Kelderplafond isoleren

Het plafond van een kruipkelder isoleren doe je met isolatieplaten of met isolatieschuim. Isolatieplaten zijn handig voor effen oppervlaktes waar weinig leidingen over heen lopen. Snelle plaatsing en bescherming tegen vocht en koude zijn de grootste voordelen.

Als je kelder veel hoeken heeft of alle leidingen en buizen lopen tegen het plafond van de kelder, dan kies je beter voor isolatie in de vorm van PUR, PIR of ander schuim. Dankzij het schuim heb je geen last van vreemde kanten en kan je het isolatiemateriaal direct tegen het plafond spuiten.

Keldervloer isoleren

Is het niet mogelijk om het plafond van de kelderruimte te isoleren en wil je je huis toch beschermen tegen warmteverlies en vocht van de ondergrond? Dan kan je altijd de bodem van de kruipruimte isoleren. Bodemisolatie met isolatieparels of isolatiechips zijn dan de meest gebruikte opties

 • Isolatieparels of EPS-parels zijn korrels die bestaan uit piepschuim. Ze worden in de kelderruimte gespoten en beschermen je huis tegen warmteverlies en tegen schimmel en vocht. Isolatieparels zijn ideaal voor lagen kelders: ze zijn licht, gemakkelijk aan te brengen en blijven op water drijven als dat nodig is. Zo verlies je de isolerende waarde niet.
 • Isolatiechips lijken erg hard op de isolatieparels van hierboven. Allebei zijn ze gemaakt uit piepschuim (of EPS) en allebei isoleren ze en beschermen ze tegen vocht en schimmels. Isolatiechips hebben een andere vorm die praktischer kan zijn voor sommige kelders.
Plafond Kelder Isoleren

Kelder isoleren langs buitenzijde of binnenzijde?

Je kan meer dan enkel het plafond of de vloer van een kelder isoleren. Ben je van plan om de kelder als een verlengstuk van je woning te gebruiken en er effectief een leefruimte van te maken? Dan isoleer je beter de hele kelder in plaats van enkel de vloer of het plafond te isoleren. Algemeen genomen heb je keuze uit twee opties: je kelder isoleren langs de buitenzijde of langs de binnenzijde.

Kelder isoleren buitenzijde

Net zoals het isoleren van een dak of een woning, is isoleren langs de buitenzijde vooral weggelegd voor nieuwe constructies zoals een nieuwbouw. De vloer, het plafond en de wanden worden geïsoleerd om een complete isolatieschil te creëren. Isoleren gebeurt, net zoals bij de muren van het huis, vaak met isolatieplaten zoals PUR, PIR of XPS.

Kelder isoleren binnenzijde

Een kelder van langs de binnenzijde isoleren is de beste – en eerlijk gezegd zo ongeveer de enige - optie bij een bestaande woning omdat de kelder niet te bereiken valt langs buitenaf. De grootste struikelblokken hier zijn eventuele vochtproblemen. Overleg eerst met jouw vakman of er een vochtbestrijding nodig is, voor je begint met isoleren. Net als bij een buitenisolatie wordt hier de voorkeur gegeven aan isolatieplaten omdat die nu eenmaal gemakkelijk te plaatsen zijn. Daarvoor komt een dampscherm om vocht te weren en een afwerking naar keuze.

Soorten isolatiemateriaal in de kelder

Je moet niet alleen beslissen welke delen van je huis je allemaal laat isoleren, je kan ook nog eens keuzes gaan maken tussen verschillende soorten isolatiemateriaal. Materialen die vaak een ingewikkelde naam dragen die je nachtmerries aan de lessen chemie bezorgen. Hieronder vind je een overzicht van de isolatiematerialen die het meest worden gebruikt bij het isoleren van jouw kelder.

Ben je op zoek naar een algemeen overzicht van alle soorten isolatie die worden bij het isoleren van het dak, de gevel en de vloer van je woning? Dan kan je op deze pagina terecht.

Kelder isoleren met isolatieplaten

Een hoop isolatiematerialen kan je terugvinden in de vorm van harde platen. Deze isolatieplaten zijn snel te plaatsen en kan je gemakkelijk op maat snijden. Ze hebben meestal een hogere isolatiewaarde en zijn dunner dan de klassieke isolatiedekens. Nadeel is dan weer dat je ze niet kan vervormen: je zal bijna altijd met kleine kieren zitten die je apart moet opvullen met een isolatieschuim.

 • PUR platen - een afkorting van polyurethaan - is misschien wel het populairste isolatiemateriaal. Het is efficiënt en de platen zijn bijna altijd al afgewerkt met een kliksysteem, zodat je ze heel snel kan aanbrengen. Je vindt PUR platen in verschillende diktes, afhankelijk van de plaats die je voor handen hebt.
 • PIR platen – een afkorting voor polyisocyanuraat – lijkt heel erg op PUR platen, maar bevat enkele stoffen die de platen brandveiliger maakt. Nadeel is dan weer dat die stoffen schadelijk zijn voor het milieu. Om die reden blijven PUR platen meestal de voorkeur genieten.
  XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS is meestal drukvaster dan PUR of PIR en doet het beter in vochtige ruimtes. Daarom is dit isolatiemateriaal heel populair bij het isoleren van kelders.
 • EPS heeft ook al zo’n moeilijk, officiële naam maar is eigenlijk gewoon piepschuim. Ze bestaan dus grotendeels uit lucht en zijn een goeie isolator. EPS is het goedkoopste en ook het lichtste van alle isolatiematerialen.
Kelderisolatie

Kelder isoleren met spuitisolatie

Ben je geen voorstander van isolatieplaten of smeekt de indeling van je kelder gewoon spuitisolatie, dan heb je nog steeds een hoop opties om uit te kiezen.

 • Gespoten PUR is – net als de variant in isolatieplaten – populair. Bij kelderisolatie wordt dit materiaal vooral gebruikt om het plafond van de kelder te isoleren.
 • Gespoten glaswol is een andere optie, maar komt vaker voor bij het isoleren van vloer, dak of spouwmuur. Het is een minerale wol die we allemaal kennen al Supafil van Knauf. Ben je van plan om je kelder van binnenuit te isoleren, dan is Supafil te overwegen. Vraag wel altijd raad bij jouw isolatiespecialist. Er zijn andere materialen die beter samengaan met vochtige ruimtes.
 • Isolatiekorrels/ chips worden gemaakt uit piepschuim en komen handig van pas bij het isoleren van kruipkelders of kruipruimtes waar je niet in kan staan. Ze kunnen tegen schimmels, vocht en zelfs kelders die onder water staan.
 • Icyene is een recenter isolatiemateriaal dat tegelijk isoleert en vocht kan doorlaten. Aanbrengen gebeurt met water, waardoor het ecologischer is. Icyene is iets duurder dan de andere soorten isolatie, maar zeer geschikt voor het isoleren van kelders.

Prijs kelder isoleren

Wat zijn de kosten om kelderisolatie te plaatsen? De totale prijs hangt af van isolatiemateriaal waar je voor kiest, de oppervlakte die geïsoleerd moet worden en de bereikbaarheid van de kelder. Waarom is die bereikbaarheid belangrijk? Neem appartementen met grote kelders die toegankelijk zijn via een trap. Het kost jouw vakman een stuk minder om het werk uit te voeren en de kelder te isoleren. Vergelijk dat met een oude, alleenstaande woning met pakweg een kruipkelders waar je je in bochten moet wringen om te kunnen werken en je begrijpt onmiddellijk dat zulke kelders langer duren.

Om je toch een idee te geven van de prijs, kan je je baseren op een aantal richtprijzen in onderstaande tabel. Let op dat dit richtprijzen zijn en de effectieve prijs altijd zal verschillen. In onderstaande tabel geven we de prijzen voor het laten plaatsen van isolatie door een erkende vakman.

Type kelderisolatie Richtprijs per m²
Plafond isoleren met isolatieplaten € 25 - € 40
Plafond isoleren met schuim (PUR, PIR, XPS, Icyene) € 30 - € 45
Vloer isoleren met isolatieparels € 25 - € 45

TIP: Vergelijk altijd een aantal prijsoffertes voor je bouw- of renovatiewerken. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de effectieve kostprijs van je werken. Via Casius kan je gratis en zonder verplichtingen 3 gratis prijsoffertes ontvangen voor je isolatiewerken. Zo hielpen we al meer dan 250.000 in hun zoektocht naar de ideale vakman in de buurt!

Offertes kelder isoleren

Recente opdrachten voor kelderisolatie

dinsdag 03 augustus 2021

Isoleren van plafond in kelder

Plafond in kelder dient geïsoleerd met PU of andere techniek om de EPC van appartement te verbeteren. Afmeting onbekend maar kan opgemeten worden


Isolatie Gent
maandag 05 oktober 2020

Isoleren plafond kelder

Ik zoek een isolatiefirma die mij een offerte kan maken voor het isoleren van een kelderplafond. Het betreft 45m² waarvan +- 30m² in kruipkelder die een hoogte heeft van ongeveer 1m.


Isolatie Kalmthout
dinsdag 15 september 2020

Geluidsisolerend plafond van kelderappartement plaatsen

Plaatsen van vals plafond met geluidsisolatie. Dit gaat om een kelderappartement, die personen in kwestie hebben veel last van de bovenburen, dit zou aangepakt moeten worden.


Isolatie Gent
vrijdag 26 juni 2020

Kruipkelder isoleren en waterbestendig maken

Plafond kruipkelder van 132m² isoleren. Staat vaak vochtig.


Isolatie Smetlede
maandag 21 oktober 2019

Kruipkelder isoleren

Ik wens mijn kruipkelder te isoleren van 60m² met een dikte voldoende voor een premie te kunnen ontvangen. De kruipkelder heeft een hoogte van 80cm.


Isolatie Tielen
vrijdag 13 september 2019

Vloer of kruipkelder isoleren

Woning is van 1937. Er moet ofwel een plankenvloer ofwel een kruipruimte worden geïsoleerd.


Isolatie Dilsen
zondag 14 april 2019

Kruipkelder isoleren

Wij willen graag de vloer in onze badkamer en halletje heraanleggen en isoleren. Momenteel ligt deze op een houten rooster boven een lage kruipkelder. Wij hadden graag de kruipkelder van ongeveer 50 cm hoog opgevuld en geïsoleerd. De totale opp bedraagt een 12 m²


Isolatie Harelbeke
dinsdag 26 februari 2019

Isoleren van woning

1) Isolatiechape van 4 centimeter op de kelderverdieping met lambda waarde van 0,04 W/mK Totale oppervlakte: 44,75 vierkante meter (zie details m2 hieronder). 2) 2 cm PUR isolatieplaten met lambdawaarde 0,022W/mK bovenop isolatiechape in bewoonbaar deel kelderverdieping Oppervlakte: 26,75 vierkante meter 3) waar nodig egaliseren + PUR isolatieplaten (0,022 W/mK) van 4 cm op gelijkvloers, verdieping 1, en 2 Egaliseren: het is de bedoeling om enkel de grote niveauverschillen (kleine putjes en dergelijke) weg te werken en de vloer min


Isolatie Brussel
zondag 10 februari 2019

Kelderplafond isoleren

Isoleren van de kelderplafond (ong. 3.00 x 4.00 )


Isolatie Puurs
zaterdag 26 januari 2019

Isoleren van kruipkelder met pur

Kruipkelder van ongeveer 90 m². PUR schuim minstens 10 cm. Graag vakman waarvoor ik premie kan bekomen.


Isolatie Berchem (Antwerpen)
dinsdag 28 augustus 2018

Vloerisolatie aan te brengen

Vloerisolatie kruipkelder. Platen plakken. Kruipkelder 80 cm hoog. Geldig voor isolatiepremie. Ongeveer 118 m².


Isolatie Lanaken
dinsdag 19 juni 2018

Isoleren kruipkelder van chalet

Kruipkelder onder chalet isoleren met PUR. Ongeveer een oppervlakte van 50 m² en 40 cm hoogte.


Isolatie Nieuwrode
woensdag 23 mei 2018

Geluidsisolatie plaatsen in appartement

Het appartement op de gelijkvloers van een herenhuis voorzien van geluidsisolatie tegen lawaaihinder in de kelderruimtes. De huidige vloer is een parket gesteund op houten balken zonder enige vorm van isolatie. Waar een plank ontbreekt en er een stuk van het plafond uit de kelder (dun) is kan je er recht doorheen zien. Planken vloer mag evt vervangen worden


Isolatie Brussel
zondag 26 november 2017

Plafond kelder isoleren

Ik denk erover om het plafond van de (kruip)kelder te isoleren. Voornamelijk om het koude voeten gevoel in de woonruimte te verminderen. De totale ruimte is ongeveer 160 m².


Isolatie Denderwindeke
maandag 13 november 2017

Isolatie kruipkelders

Isolatie plafond 1 kruipkelder met isolatieplaten - ongeveer 15 m². Hoogte 80 à 90 cm. Isolatie tweede kruipkelder met chips; oppervlakte 32 m². Toegang via eerste kruipkelder, kleine opening. Hoogte 30 à 40 cm op volle grond.


Isolatie Sint-Pieters-Leeuw
maandag 13 november 2017

Isoleren van kruipkelder

De begane grondvloer is van beton. Graag de vloer isoleren. Oppervlakte te isoleren is ongeveer 100 m² dit is een kruipkelder.


Isolatie Gavere
vrijdag 13 oktober 2017

Betonnen vloer isoleren

De begane grondvloer is van beton. Kelder is bereikbaar. Onderaan te isoleren. Ongeveer 120 - 130 m².


Isolatie Turnhout
donderdag 12 oktober 2017

Schuin dak isoleren langs binnenzijde

Zadeldak met houtwerk in goede staat, asbestleien, geen onderdak. Nieuwe sanitaire installatie op zolder (voorheen kelder/garage) dus vorstvrij voor de winter is noodzakelijk. Te isoleren oppervlakte 107 m²


Isolatie Diest
woensdag 11 oktober 2017

Vloerisolatie in de kelder plaatsen

Ik zoek een vakman voor het leggen van vloerisolatie, langs kelder en kruipkelder ,en eventueel muurisolatie na reeds bestaande crepie op de gevel.


Isolatie Groot-Bijgaarden
maandag 02 oktober 2017

Isolatie van kruipkelder

Kruipkelder te isoleren . is ongeveer 4 op 8 m en 0,5 diep. De begane grondvloer is van beton.oppervlakte


Isolatie Deurne
dinsdag 12 september 2017

Kruipkelder isoleren

Kruipkelder isoleren. De begane grondvloer is van beton, moet geisoleerd worden. Ongeveer 170 m² te isoleren.


Isolatie Keerbergen
maandag 31 juli 2017

Woning isoleren

Wij willen ons huis graag Bijna-Energie-Neutraal maken. Bijgevoegd een overzicht van aanbevelingen door een energiedeskundige. Graag een overzicht hebben per component, zoals er zijn: hellend dak, plat dak, ramen (overal hoogrendementsglas), buitenmuren, vloer die grenst aan kelder, vloer op volle grond. We zouden graag de normen willen halen, zoals vermeld in de bijlage.


Isolatie Mortsel
dinsdag 06 juni 2017

Isoleren van de woning

Isoleren dak van 48m², mogelijk om buitenmuren ook te isoleren? Kelderplafond isoleren?


Isolatie Testelt
woensdag 19 april 2017

Isoleren kruipkelder

Ik zoek een vakman voor het isoleren van mijn vloer via de kruipkelder van ongeveer 134m².


Isolatie Ravels
dinsdag 21 maart 2017

Pur vloerisolatie spuiten

Ik wil de vloer laten isoleren langs de kruipruimte , oppervlakte ongeveer 72 m². Kruipruimte is droog en heeft een betonnenvloer, kelder is 75 cm hoog. Graag advies over isolatiemateriaal.


Isolatie Ekeren (Antwerpen)
maandag 27 februari 2017

Woning isoleren

Nagaan of er een mogelijkheid is tot isoleren van de spouwmuur (+/- 80 m²) en nagaan of het kelderplafond geïsoleerd kan worden.


Isolatie Kerksken
zondag 19 februari 2017

Isoleren van kruipkelder met Pur

Graag zouden we onze kruipruimte willen isoleren. De hoogte van de kruipruimte is 60cm, de oppervlakte die moet geïsoleerd worden +/- 32m².


Isolatie Brasschaat
donderdag 08 december 2016

Isoleren zolder en kruipkelder met PUR

Isoleren van onze zolder (90 M² & kruipkelder (81 M²) met PUR.


Isolatie Tildonk
donderdag 10 november 2016

Isoleren zolder & kelder

Op de zolder ligt over de balken glaswol maar ligt er al 40 jaar en vraag mij af of het zin heeft daar nog een laag glaswol over te leggen. Ook graag prijs voor kelderplafondisolatie van ongeveer 25 m². Graag ter plaatse komen kijken of het nodig is.


Isolatie Lanaken
maandag 24 oktober 2016

Isolatie kelderplafond

Graag zou ik het plafond van de kelder laten isoleren. De oppervlakte is ongeveer 70 m².


Isolatie Berchem (Antwerpen)
Offertes isolatie plaatsen