Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
brandwerende deur plaatsen

Brandwerende deuren

Branddeuren maken een gebouw veiliger. Ze houden enerzijds brand tegen, maar zorgen er ook voor dat je langer een veilige vluchtweg hebt. Hier vind je meer informatie en kan je meteen gratis offertes aanvragen voor het plaatsen van brandveilige deuren in jouw woning of kantoor.

Brandwerende deur plaatsen?

Brandwerende deuren zijn van levensbelang als er brand in je bedrijfspand of woning uitbreekt. Met een branddeur verbeter je de veiligheid enorm. Zo'n deur zorgt voor een beperking van de schade aan het gebouw en helpt bij het voorkomen van slachtoffers. Brandwerende binnendeuren gaan het overslaan van de brand naar andere vertrekken in het pand tegen. Een voordeur die is uitgevoerd als branddeur voorkomt een uitslaande brand. Branddeuren zijn van groot belang om de verspreiding van vuur te vertragen en te verminderen. Hierdoor hebben de aanwezigen meer kans om te vluchten. Het geeft de brandweer en andere hulpdiensten meer gelegenheid om slachtoffers te helpen en de brand snel te blussen. Voor het plaatsen van brandvertragende deuren zijn kortom ontzettend veel goede redenen.

Zoek je snel een erkende vakman voor het plaatsen van brandwerende deuren? Bij Casius brengen we je snel en gratis in contact met de beste schrijnwerkers uit jouw buurt.

Mogelijkheden qua materiaal

Een branddeur kan nuttig zijn in elk soort gebouw. Zowel in kantoren, fabrieken, garages als woningen zijn ze toepasbaar. Als je kiest voor het plaatsen van brandwerende deuren is het erg zinvol om vooraf te bepalen wat de strategische locaties in het pand zijn. Kijk vervolgens naar de gewenste uitvoering van elke deur. De mogelijkheden qua materialen zijn groot. Zo heb je de keuze uit deurbladen van onder meer:

 • Metaal;
 • Inox;
 • Hout;
 • Aluminium;
 • Glas.

Houten en stalen deuren zijn het meest populair als branddeur. Daarna volgt de brandwerende deur met glas. Houten exemplaren hebben een sandwichconstructie met brandwerende en isolerende materialen zoals brandvertragend triplex. Stalen deuren bestaan uit elektrolytisch gegalvaniseerde, gepoedercoate of verzinkte staalplaat met daartussen isolatiemateriaal. De glazen deuren zijn gemaakt van brandwerende glassoorten. Ze kunnen uit één glasplaat of meerdere geharde glasplaten met brandvertragende tussenlagen bestaan.

Samenstelling branddeuren

Met enkel een brandwerende deur ben je er niet. In feite gaat het om een samengesteld geheel. Je dient bij je keuze te letten op de volgende onderdelen:

 • Het deurblad;
 • Het hang- en sluitwerk;
 • Het kozijn;
 • Het type sluitsysteem.

Al deze zaken zijn anders dan bij gewone deuren. Zo moet het hang- en sluitwerk zodanig uitgevoerd zijn dat er geen vlammen doorheen kunnen slaan. Bij kozijnen is het van belang dat ze door de hitte niet kromtrekken. Qua sluitsysteem is er een onderscheid tussen deuren met handbediening en automatische exemplaren. Elke brandwerende deur moet een sluitsysteem hebben dat uit zichzelf in werking treedt bij brand. De deuren op vluchtroutes moeten bovendien bedienbaar blijven. Hier zijn diverse oplossingen voor.

Je vindt deze brandveilige deuren in verschillende uitvoeringen: draaideuren, schuifdeuren, ...

brandwerende deur

Waar zijn branddeuren verplicht?

In heel wat landen zijn brandwerende deuren verplicht in appartementen. In België is dat niet het geval. Toch zijn brandvertragende deuren zeker aan te raden! Zeker bij nieuwbouw is het een must. Stel dat de wetgeving verandert, bespaart je dat later heel wat kosten.

Wat zegt de wet?

Er is Belgische en Europese wetgeving die eisen stelt aan de brandwerende deuren. Om te beginnen geldt de Belgische BENOR-ATG norm. Dit keurmerk vind je op exemplaren die voldoen aan de normen op het vlak van onder meer brandveiligheid en duurzaamheid. Daarnaast is de zogenaamde rf-bepaling een goede graadmeter van de kwaliteit. Een deur met rf 30 houdt dertig minuten stand bij brand. Het rf-zegel staat vaak op de zijkant van de deur. Verder gelden de Belgische norm NBN 713-020 en de Europese norm EN 16034. Deze stellen eisen aan de volgende aspecten en een goedgekeurde deur krijgt een verplichte CE-markering:

 • Vlamdichtheid (E): mate waarin het doorslaan van vlammen en rook wordt beperkt;
 • Isolerend vermogen (I): mate waarin de deur temperatuurstijging aan de niet-verhitte zijde beperkt;
 • Warmtestraling (W): mate waarin de deur warmtestraling tegengaat aan de niet-verhitte zijde;
 • Stabiliteit (R): mate waarin de deur stabiel blijft en de brandwerende functie behoudt.

Ook loop je aan tegen speciale regels voor de plaatsing van de brandveilige deuren. Dit betekent dat je na het plaatsen een controle uit moet laten voeren. Je kunt echter ook in zee gaan met een plaatser die het ISIB-label heeft. Dit betekent dat het bedrijf gecertificeerd is voor het plaatsen van brandwerende deuren. Je kunt er dan op rekenen dat alles volgens de geldende voorschriften gebeurt.

Graag een paar voorstellen? Vraag via het groene formulier een paar gratis offertes aan!

Klassen brandveilige deuren

Welke aanduidingen kun je in de praktijk op brandveilige deuren tegenkomen als het gaat om de Europese veiligheidsnormen? Het betreft de klassen E, EW en EI. Deze letters combineert men met een getal dat het aantal minuten aangeeft. Zo biedt een deur met het keurmerk EW30 gedurende dertig minuten bescherming tegen vlammen en warmtestraling. In publieke ruimten zijn branddeuren van klasse EI verplicht. Deze houden vlammen tegen en blokkeren alle warmtegeleiding door de deur zelf.

Branddoorslag en brandoverslag voorkomen

Bij de brandveiligheid in gebouwen spreekt men veelal over brandoverslag en branddoorslag. Dit gaat over het doorslaan en overslaan van de brand naar andere ruimten of brandcompartimenten in een gebouw. Brandveilige deuren moeten hiertegen weerstand bieden. In dit kader kun je de afkorting WBDBO (Weerstand tegen Branddoorslag en Brandoverslag) tegenkomen. Bij brandoverslag breidt de brand zich uit via de openlucht. Als het vuur zich binnen het pand zelf verspreidt heet dat branddoorslag. Bij de brandbeveiliging van deuren is dus met name de weerstand tegen branddoorslag aan de orde. Het bepalen van de WBDBO slaat op alle onderdelen van de constructie van een gebouw. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de brandveiligheid van wanden en ventilatiekanalen.

branddeur

Wat kost een brandwerende deur?

Een brandwerende deur plaatsen moet op de juiste manier gebeuren. Uiteraard is doe-het-zelf een optie, maar de beste garantie voor een optimaal resultaat is het inschakelen van een goede vakman. Een professionele plaatser van een brandwerende deur kun je via onze service vinden. Je ontvangt drie gratis offertes met de prijs van een branddeur. Je zult zien dat de deuren helemaal niet duur hoeven te zijn. De prijzen zijn bijvoorbeeld erg afhankelijk van je wensen. Branddeuren op maat hebben vaak wel een wat hoger prijskaartje. Kan je niet wachten om te ontdekken wat de prijs van een brandwerende deur is? Dat kunnen we ons goed voorstellen. We geven je daarom graag een richtprijs van de kosten voor een brandwerende deur te installeren:

Type brandwerende deur Richtprijs inclusief montage
Goedkope brandwerende deur (rf 30) € 250 - € 300
Exemplaar met brandwerende omlijsting € 600 - € 700
Brandveilige deur met rf 60 € 400 - € 500
Hetzelfde exemplaar met brandwerend kozijn € 850 - € 950

Offertes brandwerende deur aanvragen

Een brandveilige deur heeft enkel zin als deze op de juiste manier is geplaatst. Wil jij fouten voorkomen? Verzeker jezelf dan van een vakkundige plaatsing door een echte professional in te schakelen. Deze specialisten hebben alle kennis en kunde in huis om de klus perfect te klaren. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er niet teveel speling rondom de brandwerende binnendeur zit, want langs te grote spleten krijgen vlammen de kans om over te slaan naar een naastgelegen vertrek. Ook bevestigt een schrijnwerker de brandwerende kozijnen op een correcte wijze. De vakspecialisten die bij ons zijn aangesloten geven je graag van elke gewenste brandwerende deur een prijs, dus ook van een brandwerende voordeur. Vul je gegevens in en ontvang geheel vrijblijvend een offerte voor het plaatsen van een brandwerende deur op maat of een degelijk standaardexemplaar.

Offertes aanvragen

Soortgelijke opdrachten

donderdag 21 september 2023

Op maat gemaakte branddeuren (ter vervanging van bestaande)

Voor een café en zaal dienen we 2 bestaande (op maat gemaakte) branddeuren te vervangen, aangezien de zegel weg en/of onleesbaar is. Daarbovenop moet er 1 gewone deur (op maat) vervangen worden door een brandwerende deur.


Timmerwerken Weerde
vrijdag 15 september 2023

Branddeur plaatsen

firma gezocht om de voordeur van het gelijkvloerse appartement te vervangen moet een brandwerende deur zijn


Timmerwerken Borsbeek (Antwerpen)
vrijdag 15 september 2023

EI1 Branddeuren plaatsen

Ik zoek een schrijnwerker die branddeuren ei1 plaatst , ik heb er 15 nodig waarvan 5 op maat gemaakt en 10 relatief standaard maten. Daarnaast ook een aantal (6 tal) kleine brandwerende gyproc wanden.


Timmerwerken Antwerpen
Prijsoffertes aanvragen