Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman

Perfecte isolatie?

Buisisolatie overbodig?

Wist je dat een perfect geïsoleerd huis nog altijd warmte kan verliezen? Iedereen kent het gevaar van koudebruggen bij ramen of de miserie van slechte isolatie in het dak. Maar ook bij je verwarmingsbuizen gaat er veel warmte verloren. Testaankoop berekende dat leidingisolatie of buisisolatie je tot €10 euro per meter leiding per jaar kan besparen. Afhankelijk van het type isolatie dat je kiest - denk aan steenwol, rockwool of schuim - loopt dat op tot honderden euro’s per jaar

Verwarmingsbuizen verliezen veel warmte omdat ze tussen de ketel en de radiatoren lopen. Dat betekent dus onverwarmde ruimtes zoals de garage, de kelder of ergens tussen muren. Koude ruimtes dus waar je snel warmte verliest. Met buisisolatie voorkom je warmteverlies en kan je besparen op je energiekosten.

Wanneer je beslist om je leidingen te isoleren, dan kies je voornamelijk uit drie types materialen: minerale wol, polyethyleenschuim of elastomeerschuim. In theorie kan je alle materialen op elke buis gebruiken, maar in de praktijk zijn er enkele zaken waar je op moet letten.

Soorten leidingisolatie

Elastomeer

Zwart elastomeerschuim - zoals het bekende Armaflex - heeft een groot voordeel: het is een heel soepel materiaal dat vlot rondom alle verwarmingsbuizen kan. Elastomeer is veruit het handigste materiaal voor buizen met bochten van 90° of voor leidingen die dicht tegen de muur lopen. Je kan er dus meer dan enkel rechte buizen mee isoleren.

Elastomeer heeft een goede isolerende waarde, dus zelfs met een dikte van 11mm houd je de warmte mooi vast.

Minerale wol

Minerale wol - zoals Isover - is minder flexibel dan elastomeer. Als je voor minerale wol gaat, zal je de isolatie moeten opsnijden om rond hoeken van 90° te doen passen. Met isolatieschaaltjes of met een kleefband kan je alles opnieuw aaneensluiten.

Kijk op voorhand hoeveel ruimte je hebt tussen de verwarmingsbuis en de muur. Minerale wol is vaak dikker dan elastomeer. Het kan zijn dat dit type isolatie niet overal tussen past.

Polyethyleenschuim

Van polyethyleenschuim zijn een paar merken bekend, denk maar aan Thermotube, Climaflex of Insultube. Het is de goedkoopste vorm van buisisolatie, maar tegelijk ook de minst praktische. Poyethyleenschuim is gemakkelijk aan te brengen bij rechte buizen, maar breekt vaak af bij gebogen leidingen. Isolerende tape om alles te dichten is een absolute must.

Hoe werkt Casius?

Asbest rond de verwarmingsbuizen?

Tot de jaren ‘80 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal. Sterk, brandvast, goedkoop en dus een ideale grondstof. Nu de gevaren rond asbest goed gekend zijn, worden de regels rond het gebruik asbest als bouwmateriaal alsmaar strenger.

In Vlaanderen moet alle asbest weg tegen 2040, maar ook in in Brussel en Wallonië gaan stemmen op om maatregelen te nemen. Meer info rond regels kan je vinden op de website van jouw gewest.

Sinds 1 oktober 2020 kan je in Antwerpen een subsidie krijgen voor het verwijderen van oude leidingisolatie die asbest bevat. Na controle kan je de oude isolatie tegen een lagere prijs laten verwijderen en vervangen door nieuwe buisisolatie. Het bedrag gaat onmiddellijk van de factuur, dus je hoeft niets voor te schieten.

Buisisolatie verwarming leidingisolatie

Vergelijk gratis offertes

Recente opdrachten voor isolatiewerken

donderdag 30 maart 2023

Spouwmuur isoleren

Spouwmuur van een bestaande topgevel dient geïsoleerd te worden. Oppervlakte 70 m².


Isolatie Zele
donderdag 30 maart 2023

Kruipkelderisolatie

Zoldervloer ad 140 m2 isoleren met gespoten cellulose, kruipkelder hoogte ad 80 cm isoleren met gespoten PUR e Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie Type woning:: Woonhuis Hoe hoog is de ruimte onder de vloer?: 80 centimeter of hoger Waar wil je de vloerisolatie laten aanbrengen?: In de kelder Wat wil je isoleren?: Vloer isoleren Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Isolatie Moeskroen
woensdag 29 maart 2023

Geluidsisolatie of Thermische isolatie langs binnenzijde

Het bovenste deel van de voorgevel is bepleisterd met (vuil)wit crépi, de onderste twee meter bestaat uit oranje baksteen. Ik zou graag de gevel isoleren en ook het aanzicht verbeteren met een elegante oplossing. De bakstenen worden liefst verwijderd, dan wel afgedekt. De achtergevel is bepleisterd met grijs 'cement' en wil ik ook isoleren en verfraaien. Groeten, Remco Ruiter Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ja, na het vergelijken van offertes Hoe wil je de gevel isoleren?: Spouwmuur isoleren, Gevel isoleren langs buiten (incl. nieuwe gevelbekleding), Gevel isoleren langs binnen (verlijmen of voorzetwanden) Wat is de oppervlakte van de gevel?: Tussen 50 en 100 m² Welk type werken moeten worden uitgevoerd?: Gevel isoleren Ben je eigenaar van het gebouw?: Ja, ik ben eigenaar


Isolatie Brussel
dinsdag 28 maart 2023

Spouwmuur isoleren

Spouwmuur isoleren van een open bebouwing. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 90 m²


Isolatie Herentals
dinsdag 28 maart 2023

Vloerisolatie op de vloer

Voor onze bijbouw zoeken we nog iemand die de chapewerken kan en wil uitvoeren. Werken gaan door eind mei Wat is de oppervlakte van de te isoleren vloer?: tussen 10 en 50 m² Hoeveel vierkante meter chape moet er geplaatst worden?: 40 Wat is de gewenste dikte van de chape?: Geen idee, ik ga ervan uit dat de aannemer dit weet Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Isolatie Sint-Martens-lierde
dinsdag 28 maart 2023

Isoleren plafond appartement 3de verdieping

Isoleren plafond (appartement 3de verdieping) tegen geluidsoverlast bovenburen (4de verdieping).


Isolatie Gent
dinsdag 28 maart 2023

Crepi

Isoleren van zuid-west gerichte achtergevel van een rijwoning. De achtergevel bevat een een uitbouw en beslaat 3 gevels. Het is niet mogelijk om materiaal langs achter aan te voeren, het materiaal moet door of over het huis aangevoerd worden. Gaat over 65 m2


Isolatie Ekeren (Antwerpen)
maandag 27 maart 2023

Vloerisolatie op de vloer

Chape leggen in keuken , 16 à 18 vierkante meters , mogelijks met isolatie Welk type vloerisolatie wil je laten uitvoeren?: Vloerisolatie op de vloer, Chapewerken Waar wil je de vloerisolatie laten aanbrengen?: Gelijkvloers en/of tussenverdieping Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Isolatie Nossegem
maandag 27 maart 2023

Isoleren van gevel en plaatsen crépi

8 verschillende werken zijn gepland. We willen onder andere de voor- en achterzijde laten isoleren en afwerken met crépi. Dat gaat om 65 - 70 m².


Isolatie Aalst
maandag 27 maart 2023

Spuitkurk

Onze jaren 60 woning is helemaal vernieuwd, op de gevel na. Deze bestaat uit baksteen en hout. We willen informeren over isolatiemogelijkheden langs de buitenkant en ook voor onze dakkapel, indien mogelijk.


Isolatie Sint-Denijs-Westrem
Gratis offertes vergelijken