Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Buisisolatie verwarming leidingen

Buisisolatie

Perfecte isolatie?

Buisisolatie overbodig?

Wist je dat een perfect geïsoleerd huis nog altijd warmte kan verliezen? Iedereen kent het gevaar van koudebruggen bij ramen of de miserie van slechte isolatie in het dak. Maar ook bij je verwarmingsbuizen gaat er veel warmte verloren. Testaankoop berekende dat leidingisolatie of buisisolatie je tot €10 euro per meter leiding per jaar kan besparen. Afhankelijk van het type isolatie dat je kiest - denk aan steenwol, rockwool of schuim - loopt dat op tot honderden euro’s per jaar

Verwarmingsbuizen verliezen veel warmte omdat ze tussen de ketel en de radiatoren lopen. Dat betekent dus onverwarmde ruimtes zoals de garage, de kelder of ergens tussen muren. Koude ruimtes dus waar je snel warmte verliest. Met buisisolatie voorkom je warmteverlies en kan je besparen op je energiekosten.

Wanneer je beslist om je leidingen te isoleren, dan kies je voornamelijk uit drie types materialen: minerale wol, polyethyleenschuim of elastomeerschuim. In theorie kan je alle materialen op elke buis gebruiken, maar in de praktijk zijn er enkele zaken waar je op moet letten.

Soorten leidingisolatie

Elastomeer

Zwart elastomeerschuim - zoals het bekende Armaflex - heeft een groot voordeel: het is een heel soepel materiaal dat vlot rondom alle verwarmingsbuizen kan. Elastomeer is veruit het handigste materiaal voor buizen met bochten van 90° of voor leidingen die dicht tegen de muur lopen. Je kan er dus meer dan enkel rechte buizen mee isoleren.

Elastomeer heeft een goede isolerende waarde, dus zelfs met een dikte van 11mm houd je de warmte mooi vast.

Minerale wol

Minerale wol - zoals Isover - is minder flexibel dan elastomeer. Als je voor minerale wol gaat, zal je de isolatie moeten opsnijden om rond hoeken van 90° te doen passen. Met isolatieschaaltjes of met een kleefband kan je alles opnieuw aaneensluiten.

Kijk op voorhand hoeveel ruimte je hebt tussen de verwarmingsbuis en de muur. Minerale wol is vaak dikker dan elastomeer. Het kan zijn dat dit type isolatie niet overal tussen past.

Polyethyleenschuim

Van polyethyleenschuim zijn een paar merken bekend, denk maar aan Thermotube, Climaflex of Insultube. Het is de goedkoopste vorm van buisisolatie, maar tegelijk ook de minst praktische. Poyethyleenschuim is gemakkelijk aan te brengen bij rechte buizen, maar breekt vaak af bij gebogen leidingen. Isolerende tape om alles te dichten is een absolute must.

Hoe werkt Casius?

Asbest rond de verwarmingsbuizen?

Tot de jaren ‘80 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal. Sterk, brandvast, goedkoop en dus een ideale grondstof. Nu de gevaren rond asbest goed gekend zijn, worden de regels rond het gebruik asbest als bouwmateriaal alsmaar strenger.

In Vlaanderen moet alle asbest weg tegen 2040, maar ook in in Brussel en Wallonië gaan stemmen op om maatregelen te nemen. Meer info rond regels kan je vinden op de website van jouw gewest.

Sinds 1 oktober 2020 kan je in Antwerpen een subsidie krijgen voor het verwijderen van oude leidingisolatie die asbest bevat. Na controle kan je de oude isolatie tegen een lagere prijs laten verwijderen en vervangen door nieuwe buisisolatie. Het bedrag gaat onmiddellijk van de factuur, dus je hoeft niets voor te schieten.

Buisisolatie verwarming leidingisolatie

Vergelijk gratis offertes

Recente opdrachten voor isolatiewerken

maandag 27 juni 2022

Vloerisolatie op de vloer plaatsen

Vloerisolatie tussen balken met behoud van de originele plankenvloer. Het betreft een oud herenhuis van de 19e eeuw. Ik vermoed dat een isolatie op bv van cellulose vlokken een goede keuze kan zijn. 25m² ongeveer


Isolatie Koekelberg
maandag 27 juni 2022

Kruipkelderisolatie plaatsen

Kelder moet gechapt worden voor te kunnen vloeren er ligt al een vloer in op sommige plaatsen maar is te oneffen voor er een over te leggen. 70 m²


Isolatie Brussel
dinsdag 21 juni 2022

Kruipkelder isoleren en ventilatieroosters plaatsen

De kruipkelder te isoleren met platen onder betonnen gewelven. Alsook wil ik ventilatieroosters laten plaatsen voor de verluchting. Kruipkelder loopt onder de volledige woning en is wrs 100m² -150m². De hoogte is normaal geen probleem.


Isolatie Moregem
maandag 20 juni 2022

Geluidisolatie plaatsen

Wij zoeken een oplossing voor contact geluid in ons appartement (bouwjaar 1970) waarbij we overlast hebben van de bovenburen (voornamelijk schuivende meubelen, voetstappen, etc). Iets van geluidisolatie? Thermische isolatie?


Isolatie Brussel
vrijdag 17 juni 2022

PUR spuiten in duplex oppervlakte 80 m² vloerhoogte 9 cm PUR

PUR spuiten in duplex oppervlakte 80 m² vloerhoogte 9 cm PUR


Isolatie Boom
donderdag 16 juni 2022

Plafond en isolatie plaatsen

Ik zou graag een systeemplafond willen laten plaatsen met thermische isolatie. De oppervlakte is ongeveer 36 à 40m².


Isolatie Bavikhove
woensdag 15 juni 2022

Isoleren en bepleisteren gevels

Ik ben op zoek naar een vakman voor het isoleren een bepleisteren van de buiten gevels van onze woning. De totale oppervlakte is ongeveer 200m².


Isolatie Kapelle-op-den-Bos
dinsdag 14 juni 2022

Gevels isoleren en crepi plaatsen

Voor een renovatie willen we de gevel langs buiten isoleren met PUR/PIR en afwerken met crepi of steenstrips. Het betreft een totale oppervlakte van 212 m2.


Isolatie Kermt
dinsdag 14 juni 2022

Spouwmuurisolatie

Ik zou graag de spouwmuren in mijn huis willen laten isoleren door een vakman. Ik heb de oppervlakte nog niet opgemeten, maar ik kan dit later nog meedelen.


Isolatie Ukkel
maandag 13 juni 2022

Isoleren binnenmuur

Ik zoek een gespecialiseerde firma om de binnenmuur in mijn slaapkamer te isoleren met akoestische isolatie te tegen burenlawaai. De hoogte is 2,5m en de breedte is 4m ongeveer.


Isolatie Vlissegem
Gratis offertes vergelijken