Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman

Perfecte isolatie?

Buisisolatie overbodig?

Wist je dat een perfect geïsoleerd huis nog altijd warmte kan verliezen? Iedereen kent het gevaar van koudebruggen bij ramen of de miserie van slechte isolatie in het dak. Maar ook bij je verwarmingsbuizen gaat er veel warmte verloren. Testaankoop berekende dat leidingisolatie of buisisolatie je tot €10 euro per meter leiding per jaar kan besparen. Afhankelijk van het type isolatie dat je kiest - denk aan steenwol, rockwool of schuim - loopt dat op tot honderden euro’s per jaar

Verwarmingsbuizen verliezen veel warmte omdat ze tussen de ketel en de radiatoren lopen. Dat betekent dus onverwarmde ruimtes zoals de garage, de kelder of ergens tussen muren. Koude ruimtes dus waar je snel warmte verliest. Met buisisolatie voorkom je warmteverlies en kan je besparen op je energiekosten.

Wanneer je beslist om je leidingen te isoleren, dan kies je voornamelijk uit drie types materialen: minerale wol, polyethyleenschuim of elastomeerschuim. In theorie kan je alle materialen op elke buis gebruiken, maar in de praktijk zijn er enkele zaken waar je op moet letten.

Soorten leidingisolatie

Elastomeer

Zwart elastomeerschuim - zoals het bekende Armaflex - heeft een groot voordeel: het is een heel soepel materiaal dat vlot rondom alle verwarmingsbuizen kan. Elastomeer is veruit het handigste materiaal voor buizen met bochten van 90° of voor leidingen die dicht tegen de muur lopen. Je kan er dus meer dan enkel rechte buizen mee isoleren.

Elastomeer heeft een goede isolerende waarde, dus zelfs met een dikte van 11mm houd je de warmte mooi vast.

Minerale wol

Minerale wol - zoals Isover - is minder flexibel dan elastomeer. Als je voor minerale wol gaat, zal je de isolatie moeten opsnijden om rond hoeken van 90° te doen passen. Met isolatieschaaltjes of met een kleefband kan je alles opnieuw aaneensluiten.

Kijk op voorhand hoeveel ruimte je hebt tussen de verwarmingsbuis en de muur. Minerale wol is vaak dikker dan elastomeer. Het kan zijn dat dit type isolatie niet overal tussen past.

Polyethyleenschuim

Van polyethyleenschuim zijn een paar merken bekend, denk maar aan Thermotube, Climaflex of Insultube. Het is de goedkoopste vorm van buisisolatie, maar tegelijk ook de minst praktische. Poyethyleenschuim is gemakkelijk aan te brengen bij rechte buizen, maar breekt vaak af bij gebogen leidingen. Isolerende tape om alles te dichten is een absolute must.

Hoe werkt Casius?

Asbest rond de verwarmingsbuizen?

Tot de jaren ‘80 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal. Sterk, brandvast, goedkoop en dus een ideale grondstof. Nu de gevaren rond asbest goed gekend zijn, worden de regels rond het gebruik asbest als bouwmateriaal alsmaar strenger.

In Vlaanderen moet alle asbest weg tegen 2040, maar ook in in Brussel en Wallonië gaan stemmen op om maatregelen te nemen. Meer info rond regels kan je vinden op de website van jouw gewest.

Sinds 1 oktober 2020 kan je in Antwerpen een subsidie krijgen voor het verwijderen van oude leidingisolatie die asbest bevat. Na controle kan je de oude isolatie tegen een lagere prijs laten verwijderen en vervangen door nieuwe buisisolatie. Het bedrag gaat onmiddellijk van de factuur, dus je hoeft niets voor te schieten.

Buisisolatie verwarming leidingisolatie

Vergelijk gratis offertes

Recente opdrachten voor isolatiewerken

woensdag 20 september 2023

Zijgevel isoleren

We wonen in een rijtjeshuis, maar een deel van de zijmuur is vrijstaand (32m2). Dit zouden we graag laten isoleren en afwerken met crepi. Bijlage 1: overzichtsfoto van de achter- en zijgevel van onze buitenmuur (bakstenen muur) Bijlage 2: overzichtsfoto met aanduiding in het lichtblauw. Dit gekleurde deel (+- 32 m2) zouden we eventueel willen isoleren en afwerken met crepi. Bijlage 3: detailfoto zijgevel, 2de verdieping. Het donkerdere gedeelte wordt door de buren dichtgebouwd en hoeft dus niet voorzien te worden van isolatie. Bijlage 4: overzichtsfoto van de achtergevel van de buren aangrenzend aan onze muur. Dit is de best mogelijke toegang tot de buitenmuur.


Isolatie Antwerpen
dinsdag 19 september 2023

Plafond kruipkelder isoleren

Plafond kruipkelder isoleren


Isolatie Lemberge
maandag 18 september 2023

Vloerisolatie op de vloer

De volledige beneden verdieping van onze woning en achterbouw moet voorzien worden van nieuwe isolatie en chape. In onze woning komt ook vloerverwarming, hiervoor hebben we al een werkman. Deze werken moeten goed aansluiten. Welk type vloerisolatie wil je laten uitvoeren?: Vloerisolatie op de vloer, Chapewerken Waar wil je de vloerisolatie laten aanbrengen?: Gelijkvloers en/of tussenverdieping Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Isolatie Grembergen
vrijdag 15 september 2023

Plafond kelder isoleren

Ik zoek iemand die het plafond van de kelder van een appartement kan isoleren.


Isolatie Mechelen
woensdag 13 september 2023

Plafond kelder isoleren

Isoleren van kelderplafond, 23m² is 1 ruimte en 3,5m² is gang. Hoogte plafond 170cm gemaakt in gebogen welfsels. Graag 10cm gespoten PUR


Isolatie Bost
zaterdag 09 september 2023

Spouwmuurisolatie

Type woning:: Woonhuis Is je muur al eens geïsoleerd?: Nee Uit welk materiaal bestaat je gevel?: Bakstenen (onbehandeld) Wat wil je isoleren?: Spouwmuur isoleren (isolatie in de muur) Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar Wat is het bouwjaar van je woning?: Na 1920 Weet je zeker dat je woning een spouwmuur heeft?: Ja


Isolatie Moeskroen
zaterdag 09 september 2023

Dak isoleren

Wij willen graag ons dak van 50 vierkante meter isoleren langs binnen en ineens twee Velux ramen vervangen.


Isolatie Lier
vrijdag 08 september 2023

Geluidsisolatie of Thermische isolatie langs binnenzijde

Gemeenschappelijke muur isoleren om geluid van buren weg te krijgen (TV/radio/stemmen) Hoeveel oppervlakte (m²) moet er ongeveer geïsoleerd worden?: Tussen 10 en 50 m² Wat voor type pand moet geïsoleerd worden?: In mijn woning Wat voor isolatie wil je laten plaatsen tegen je muren en/of plafonds?: Geluidsisolatie (omgevingsgeluiden weren of geluid binnenshuis houden)


Isolatie Brussel
dinsdag 05 september 2023

Plafond slaapkamer isoleren tegen geluid van verdieping erboven (houten plafond)

Ik ben op zoek naar iemand die een geluidsisolerend plafond kan plaatsen in 1 slaapkamer (ongeveer 17m2)


Isolatie Gent
dinsdag 05 september 2023

Isoleren van onderkant balkon/ terras

Onze living komt uit op een groot balkon/ terras dat boven een koer hangt. De onderkant van dat stukje terras zouden we willen isoleren. Het gaat om een betonnen stuk van ongeveer 12 m² waar dus idealiter 10 mm isolatie tegen komt. We willen ook nog wat isolatie achter de radiatoren in huis plaatsen.


Isolatie Brussel
Gratis offertes vergelijken