Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman

Perfecte isolatie?

Buisisolatie overbodig?

Wist je dat een perfect geïsoleerd huis nog altijd warmte kan verliezen? Iedereen kent het gevaar van koudebruggen bij ramen of de miserie van slechte isolatie in het dak. Maar ook bij je verwarmingsbuizen gaat er veel warmte verloren. Testaankoop berekende dat leidingisolatie of buisisolatie je tot €10 euro per meter leiding per jaar kan besparen. Afhankelijk van het type isolatie dat je kiest - denk aan steenwol, rockwool of schuim - loopt dat op tot honderden euro’s per jaar

Verwarmingsbuizen verliezen veel warmte omdat ze tussen de ketel en de radiatoren lopen. Dat betekent dus onverwarmde ruimtes zoals de garage, de kelder of ergens tussen muren. Koude ruimtes dus waar je snel warmte verliest. Met buisisolatie voorkom je warmteverlies en kan je besparen op je energiekosten.

Wanneer je beslist om je leidingen te isoleren, dan kies je voornamelijk uit drie types materialen: minerale wol, polyethyleenschuim of elastomeerschuim. In theorie kan je alle materialen op elke buis gebruiken, maar in de praktijk zijn er enkele zaken waar je op moet letten.

Soorten leidingisolatie

Elastomeer

Zwart elastomeerschuim - zoals het bekende Armaflex - heeft een groot voordeel: het is een heel soepel materiaal dat vlot rondom alle verwarmingsbuizen kan. Elastomeer is veruit het handigste materiaal voor buizen met bochten van 90° of voor leidingen die dicht tegen de muur lopen. Je kan er dus meer dan enkel rechte buizen mee isoleren.

Elastomeer heeft een goede isolerende waarde, dus zelfs met een dikte van 11mm houd je de warmte mooi vast.

Minerale wol

Minerale wol - zoals Isover - is minder flexibel dan elastomeer. Als je voor minerale wol gaat, zal je de isolatie moeten opsnijden om rond hoeken van 90° te doen passen. Met isolatieschaaltjes of met een kleefband kan je alles opnieuw aaneensluiten.

Kijk op voorhand hoeveel ruimte je hebt tussen de verwarmingsbuis en de muur. Minerale wol is vaak dikker dan elastomeer. Het kan zijn dat dit type isolatie niet overal tussen past.

Polyethyleenschuim

Van polyethyleenschuim zijn een paar merken bekend, denk maar aan Thermotube, Climaflex of Insultube. Het is de goedkoopste vorm van buisisolatie, maar tegelijk ook de minst praktische. Poyethyleenschuim is gemakkelijk aan te brengen bij rechte buizen, maar breekt vaak af bij gebogen leidingen. Isolerende tape om alles te dichten is een absolute must.

Hoe werkt Casius?

Asbest rond de verwarmingsbuizen?

Tot de jaren ‘80 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal. Sterk, brandvast, goedkoop en dus een ideale grondstof. Nu de gevaren rond asbest goed gekend zijn, worden de regels rond het gebruik asbest als bouwmateriaal alsmaar strenger.

In Vlaanderen moet alle asbest weg tegen 2040, maar ook in in Brussel en Wallonië gaan stemmen op om maatregelen te nemen. Meer info rond regels kan je vinden op de website van jouw gewest.

Sinds 1 oktober 2020 kan je in Antwerpen een subsidie krijgen voor het verwijderen van oude leidingisolatie die asbest bevat. Na controle kan je de oude isolatie tegen een lagere prijs laten verwijderen en vervangen door nieuwe buisisolatie. Het bedrag gaat onmiddellijk van de factuur, dus je hoeft niets voor te schieten.

Buisisolatie verwarming leidingisolatie

Vergelijk gratis offertes

Recente opdrachten voor isolatiewerken

zondag 04 december 2022

Gevel langs binnen of buiten isoleren

Wij wonen in een oude herenhuis met redelijk goede isolatie (PEB D volgens Brusselse normen). Echter wij zien dat de warmte vooral snel verloren gaat in onze woonkamer, bestaande uit i) een groot houten ensuite balkondeur met dubbelbeglaasde ramen en deels muur, en ii) twee muren met aan weerszijden koude entreehallen. Graag zouden wij willen kijken in hoeverre deze muren van buiten, dan wel via de binnenkant geïsoleerd kunnen worden. Er zijn ongetwijfeld ook nog andere muren die beter geïsoleerd kunnen worden


Isolatie Brussel
vrijdag 02 december 2022

Kruipkelder isoleren

Isoleren van kruipkelder van ongeveer 74m².


Isolatie Gijzegem
vrijdag 02 december 2022

Geluidsisolatie van wanden

We wonen in een rijhuis en we zouden graag onze muur aan de kant van onze buren willen laten isoleren door geluidsisolatie. De oppervlakte is ongeveer 15m².


Isolatie Auderghem
vrijdag 02 december 2022

Geluidsisolatie of Thermische isolatie langs binnenzijde

Plafondisolatie om contact geluiden te isoleren van de bovenburen. Het gaat om een totale oppervlakte van ongeveer 65m². Thermische isolatie boven garage. De oppervlakte van de garage is ongeveer 20m².


Isolatie Brussel
vrijdag 02 december 2022

Kruipkelder isoleren

Ik zoek een bedrijf om de kruipruimte in mijn huis te isoleren. Ongeveer 65 m², t bereiken via luiken van 1 m hoog en 70 cm breed, droog, ondergrond is aarde , bij mijn weten geen condens. Hoogte minimaal 80 cm. Zie schets.


Isolatie Tervuren
donderdag 01 december 2022

Kelderplafond isoleren met PIR platen

We hebben 6 kelderruimtes van in totaal zo'n 60 vierkante meter (hoogte 235) die we graag wilden laten isoleren met PIR platen. Er moeten aanpassingen komen voor lampen en hier en daar wat vreemde hoeken, en op een locatie zat er voorheen een opening in het plafond van een kleine vierkante meter. Advies om koudebruggen te vermijden langs de muren is ook van harte welkom. De kelders gaan gebruikt worden als ruimte voor wasmachines, wijnkelder, opslagruimte en zelfs speelkamer, dus het resultaat moet esthetisch verantwoord zijn. Daarnaast is er nog een technische ruimte (7 vierkante meter) met veel leidingen ook langs het plafond die we willen laten isoleren met glaswol.


Isolatie Brussel
donderdag 01 december 2022

Isolation vide sanitaire

Il s'agit de 5 caves avec un plafond (assez haut : 240 cm) lis, et un cave avec un plafond ondule, plus corridor. En total a peu pres 70 metres carres. Il faut prevoir des trous pour au moins une lamps dans chacun des caves. Ce sont des caves qui servent de buanderie/ cave a vin/ salle de jeu, alors le resultat doit etre bien propres et esthetiquement corrects. Alors nous pensons a des panneaux XPS de 10/12 centimetres. Des suggestions pour eviter des ponts thermiques pres des murs seront les bien venues egalement.


Isolatie Brussel
woensdag 30 november 2022

Isoleren en bekleden van buitgevel

Ik zoek voor gent een aannemer die isolatie en buitenbekleding uitvoert , buitenbekleding bij voorkeur in houtstructuur. Het zou gaan om een oppervlakte tussen de 50 en 100m².


Isolatie Gent
dinsdag 29 november 2022

Isolatie plaatsen op plafond van de garage

Ik zoek een bedrijf dat isolatie kan plaatsen op het plafond (beton) van de garage omdat mijn appartement zich boven de garage bevindt.


Isolatie Berchem (Antwerpen)
dinsdag 29 november 2022

Gevels isoleren en bekleden

We zijn op zoek naar een vakman die onze spouwmuren kan isoleren en de gevels kan bekleden. Op dit moment zijn de gevels bekleed met leien, maar die zouden verwijderd moeten worden en vervangen moeten worden door een modernere gevelbekleding. Het gaat om een totale oppervlakte van 150m² ongeveer.


Isolatie Weerde
Gratis offertes vergelijken