Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Premie om te isoleren, verwarmen of verbouwen

Isolatiepremie

Isolatiepremie

Een isolatiepremie bespaart je een pak geld. Op deze pagina vind je een handig overzicht van alle premies en voorwaarden.

Isolatiepremie in Vlaanderen of Brussel

Je woning isoleren is niet goedkoop, maar je kan een deel van die investering terugverdienen door de juiste premies aan te vragen. In Vlaanderen kan je subsidies voor dak-, vloer- en muurisolatie krijgen, maar sommige steden en gemeenten voorzien nog een extra subsidie.

Ook wie in Brussel wil isoleren kan premies oprapen. Ze overlappen grotendeels met die in Vlaanderen. Je kan een subsidie aanvragen voor dak-, vloer- en muurisolatie. Bijkomend voorziet het Brussels Hoofdstedelijk Gewest premies voor de ventilatie van een gebouw en isolerend glas.

Overzicht premies Vlaanderen

Premie voor zolder- of dakisolatie

De Vlaamse overheid heeft voor 2020 nieuwe regels klaar voor isolatie. Nieuwe huizen moeten grondiger geïsoleerd zijn, maar ook bestaande woningen moeten een extra inspanning leveren. Tegen 31 december 2020 moet elk dak in Vlaanderen een isolatielaag hebben. Gelukkig zijn er ook premies voor die dakisolaties.

  • Als je de werken door een aannemer laat uitvoeren, krijg je de grootste premie. Je krijgt € 4 per vierkante meter isolatie.
  • Voer je de werken zelf uit, dan krijg je een premie van € 2 per vierkante meter.

Wil je een premie aanvragen bij de Vlaamse Overheid, dan moet het isolatiemateriaal een minimale R-waarde hebben van 4,5 m²K/W.

Premie voor vloerisolatie

De premie voor een vloerisolatie geldt niet alleen voor het isoleren van een vloer op volle grond, maar ook voor het plafond van een kelder onder een leefruimte. Bij vloerisolatie heb je enkel recht op een premie als je de werken door een vakman laat uitvoeren.

  • Voor vloerisolatie krijg je een premie van € 6 per vierkante meter.

De isolatienormen bij vloeren zijn iets minder streng. De minimale R-waarde van het isolatiemateriaal bedraagt hier 2m²K/W.

Premie voor muurisolatie

Er zijn ook premies voor wie zijn buitenmuren onder handen neemt. Afhankelijk van de manier van isoleren, voorziet Vlaanderen verschillende premies. Ook hier moet je de werken door een aannemer laten uitvoeren.

Wil je isoleren via de buitenzijde, dan moet het isolatiemateriaal een minimale R-waarde van 3 m²K/W hebben. Isoleer je van binnenuit, dan mik je op een minimale R-waarde bedraagt 2 m²K/W.

Vaak zijn er specifieke voorwaarden voor elke premie afzonderlijk. Info over de voorwaarden van premies vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Benieuwd naar wat jouw project zal kosten? Via het groene formulier hiernaast kan je aanvragen versturen naar erkende vakmensen uit je regio en kan je gratis offertes vergelijken.

Overzicht premies Brussel

Premie voor dakisolatie

Het Brusselse Gewest voorziet een premie voor wie een hellend, plat dak of zolderdak wil isoleren. Er hangen een paar voorwaarden aan vast:

  • De thermische weerstandscoëfficiënt (R) van het isolatiemateriaal moet over de hele geïsoleerde oppervlakte minimaal 4 m² K/W bedragen.
  • Aan de binnenzijde van de isolatielaag moet een condensbescherming of dampscherm worden geplaatst.

Afhankelijk van je inkomen varieert de premie van € 20 tot € 40 per vierkante meter.

Premie voor vloerisolatie

Brussel geeft premies voor de meeste soorten vloerisolatie.

  • Isoleer je via de vloerplaat, dan moet de geïsoleerde vloer een minimale weerstandscoëfficiënt (R) hebben van 2 m² K/W over het hele oppervlak.
  • Isoleren via de kelder is ook mogelijk. De minimale weerstandscoëfficiënt (R) moet hier 3,5 m² K/W zijn over het hele oppervlak van de vloer.

Afhankelijk van je inkomen varieert de premie van € 20 tot € 30 per vierkante meter.

Premie voor muurisolatie

Ook voor het isoleren van muren kan je op een premie rekenen. De bedragen variëren afhankelijk van het type isolatie.

  • De premie voor isolatie via de buitenmuur bedraagt tussen de € 55 en € 75 per vierkante meter.
  • Isoleren via de binnenmuur levert een premie tussen de € 20 en € 30 per vierkante meter.
  • Voor een isolatie via de spouwmuur bedraagt de premie € 8 tot € 12 per vierkante meter.

Ook bij muurisolatie gelden regels voor de minimale weerstandscoëfficiënt.

Een volledig overzicht van de energiepremies in Brussel vind je op deze pagina.

Vraag gratis offertes aan

Verlaagde btw in Vlaanderen

Wie een woning isoleert die ouder is dan 10 jaar, betaalt maar 6% btw in plaats van 21%. Voorwaarden zijn dat je de werken laat uitvoeren door een aannemer en dat het en dat het om een privéwoning gaat. Woon en werk je in hetzelfde gebouw? Dan geldt een btw-tarief van 6% voor het woongedeelte en 21% voor het beroepsgedeelte.

Totaalrenovatiebonus en renovatiepremie

Wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, krijgt bovenop de premies van de netbeheerder nog een extra bonus. Hoe meer energiebesparende maatregelen je combineert, hoe hoger de bonus zal zijn. Deze bonus geldt, net als de andere premies, enkel voor woningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Let op, naast deze originele voorwaarden komen er nog extra voorwaarden bij. Een overzicht van de totaalrenovatie vind je terug op de pagina van de Vlaamse Overheid.

Ook in Brussel bestaat een overkoepelende renovatiepremie. Je komt er enkel voor in aanmerking als je woning minstens 30 jaar oud is. De premie omvat thermische isolatie van vloeren, muren en het dak, ventilatie, behandelingen tegen vocht, de installatie van verwarming en sommige sanitairtoestellen.

Een overzicht van alle renovatiepremies in Brussel vind je hier.

 

Premie per gemeente

Naast de premies die de Vlaamse Overheid en netbeheerder Fluvius voorzien, kan je ook eens langsgaan in jouw stad of gemeente. Vaak bieden zij ook enkele premies aan. Bekijk je de mogelijkheden liever online, dan kan je je premie opzoeken op deze website van de overheid.

Vraag gratis offertes aan

Vraag 3 gratis offertes aan