Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Kurk isolatie op rol Merelbeke

Isoleren met kurk - Merelbeke

Erkend Vakwerk

Snel en eenvoudig aanvragen ✔
Meerdere offertes vergelijken ✔
100% gratis en vrijblijvend ✔
Erkende vakmannen ✔

Kurk isolatie in Merelbeke?

Isoleren met kurk in Merelbeke?

De kurk voor kurk isolatie wordt gemaakt van de geschilde schors van de kurkeik die voornamelijk in Portugal voorkomt. Omdat de kurk gewonnen wordt uit de schors, hoeft de boom hiervoor niet gekapt te worden en is kurk dus een zeer milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Na het schillen, groeit de schors gewoon opnieuw terug aan. Men laat de schors drogen om hem daarna te verhitten. Door de gedroogde schors te verhitten, gaat het materiaal uitzetten en dit verschijnsel noemen we "geëxpandeerde kurk". Eens dit proces, dat ongeveer een jaar duurt, afgerond is, wordt de kurk vermalen of in platen geperst. De vermalen kurk is bij velen beter bekend onder de noemer "kurkkorrels isolatie" terwijl de andere variant "kurk isolatie plaat" heet. Geëxpandeerde kurkplaat is zowel geschikt voor dak- als voor muur- als voor vloerisolatie. Kurkkorrels isolatie is ideaal voor muren, vloeren en uitvullingschapes.

Kurk isolatie voordelen

Water- en vochtafstotende werking: omdat isolatiekurk een zeer water- en vochtafstotende werking heeft, is deze manier van isoleren ideaal voor vochtige ruimtes, zoals de keuken of de badkamer.
Trekt geen insecten en knaagdieren aan: muizen, termieten en andere insecten maken van isolatiemateriaal dikwijls hun woonplaats. En dat in grote groepen. Wanneer jij hebt gekozen om te isoleren met kurk hoef je je hier geen zorgen over te maken want kurk trekt deze ongewenste bezoekers niet aan.
Brandwerend isolatiemateriaal: kurk heeft een zeer goede brandwerende werking.
Rotbeschermend materiaal: kurk zal niet vlug gaan rotten.
Isolatiewaarde van kurk is zeer goed: kurk heeft een Lamba waarde van 0.038 - 0.040 W/mK (= Watt/meters in graden Kelvin).
Kurk geluidsisolatie: kurk heeft een uitstekende akoestische isolatie waarmee het ideaal is voor de muziekkamer of voor het isoleren van de buitengevel aan de straatkant.
Lange levensduur: de isolatiewaarde van kurk neemt nauwelijks af na verloop van de jaren.
Isolatiekurk is 100% natuurlijk: kurk is afkomstig van boomschors en is daarmee een uiterst ecologisch materiaal.
Niet schadelijk voor de gezondheid: tijdens het aanbrengen van kurk isolatie hoef je geen speciale handschoenen en beschermende mondkapjes te dragen want kurk is totaal onschadelijk voor de gezondheid.

Kurk isolatie nadelen

Hoewel de nadelen verbonden aan kurk isolatie verwaarloosbaar zijn i.v.m. de vele voordelen, is er toch eentje dat het vernoemen waard is. Kurk is namelijk veel duurder dan de meeste, andere isolatiematerialen.

Toepassingen van kurk isolatie in Merelbeke

Kurk is een isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. We gaan hieronder dieper in op de meest voorkomende toepassingen.

Buitenmuurisolatie met kurk 

Kurk isolatie aan de buitengevel is nog steeds enorm populair. Dat komt omdat het een dubbele isolatie biedt. Enerzijds is er de kurk akoestische isolatie en anderzijds de kurk thermische isolatie. Door de gevel te isoleren met kurk, wordt hij waterdicht gemaakt, maar blijft hij toch dampopen. Dit betekent dat de gevel kan blijven ademen waardoor het binnenshuis altijd fris zal ruiken. De kurkkorrels worden in lagen van 3 tot 4 mm dikte in de buitenmuur (of in de spouwmuur) gespoten. Kurk isolatie zorgt ervoor dat je in je woning steeds van een aangenaam leefklimaat geniet. Zo zorgt kurk in de zomer voor de gewenste koelte terwijl je in de winter juist geniet van extra warmte.

Binnenmuur isoleren met kurk

Ook de binnenmuur kan je makkelijk met kurk isoleren. In dit geval wordt er meestal gebruikgemaakt van kurkplaten die op maat afgezaagd worden. Kurkplaten tegen de binnenmuur zorgen voor extra warmte- en geluidsisolatie.

Isolatiekurk als dakisolatie

Niet enkel voor de muren, maar ook voor de daken is kurk een uitstekende isolator. Er wordt een houten frame gemaakt waarop de kurkplaten vervolgens aangebracht worden. Meestal zijn er meerdere lagen nodig om voldoende dikte te bereiken. De platen worden om en om gelegd om te vermijden dat de naden boven mekaar komen te liggen. Dit wordt gedaan om koudebruggen tegen te houden.

Kurkkorrels isolatie voor het plafond

De laatste jaren wordt er ook steeds meer gekozen voor plafondisolatie om koudebruggen en ongewenste geluiden afkomstig van andere (holle) ruimtes in de woning geen kans te geven. Het plafond wordt opgevuld met kurkkorrels en kan zowel langs de onder- als langs de bovenkant geïsoleerd worden.

Kurk als vloerisolatie

Kurk isolatie op rol wordt veelal gebruikt om vloerisolatie aan te brengen. De kurk op rol wordt meestal gebruikt bij zwevende dekvloeren. Voor houten vloeren maakt men in de praktijk meestal gebruik van kurkkorrels.

Kurk isolatie prijs in Merelbeke

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is kurk duurder dan andere, groene isolatiematerialen. PUR-schuim en glaswol bijvoorbeeld, zijn een pak goedkoper per vierkante meter dan het geval is voor kurk. Toch loont het de moeite om te investeren in duurzame kurk isolatie. En dat om de volgende redenen: kurk biedt je tal van interessante voordelen (zoals hierboven vernoemd) en in sommige situaties kan je rekenen op aantrekkelijke premies om de prijs behoorlijk naar beneden te halen. Hoeveel je precies betaalt voor het isoleren met kurk is in de eerste plaats afhankelijk van de uitvoering van de kurk. Kies je voor kurkkorrels, kurk op rol of kurkplaten? Verder speelt ook de benodigde hoeveelheid een grote rol in het uiteindelijke prijskaartje.

In het algemeen kunnen we stellen dat je voor kurk isolatie in Merelbeke gemiddeld zo'n 20 tot 40 euro per vierkante meter betaalt.

Kurk isolatie: zelf doen of uitbesteden?

Of het nu gaat om kurk als geluidsisolatie voor het plafond om of kurk isolatie voor de muur, het is nooit een goed idee om hier zelf aan te beginnen. Speciaal opgeleide vakmannen weten precies waar ze op moeten letten tijdens het isoleren en zij hebben zoveel ervaring dat het voor hen een fluitje van een cent is om deze klus snel en efficiënt uit te voeren. Daar komt nog eens bij dat jij, als doe-het-zelver, waarschijnlijk ook niet uitgerust bent met al het nodige materiaal om jouw vloer, dak of muur naar behoren te kunnen isoleren. Wanneer je toch zelf begint aan de isolatie met kurk loop je het risico op onherroepelijke schade en ontneem je jezelf de kans op een aantrekkelijke isolatiepremie. Bovendien geniet je bij een isolatiespecialist bijna altijd van een garantieperiode die je jezelf natuurlijk ook niet kunt geven. Heb je na verloop van de jaren een probleem met je isolatie? Ook dan kan je een beroep doen op de isolatiespecialist! 

Offertes kurkisolatie in Merelbeke aanvragen

Soortgelijke opdrachten in Merelbeke

vrijdag 27 januari 2023

Vloerisolatie op de vloer

Ik wil graag de vloer laten isoleren.


Isolatie Lemberge
woensdag 21 december 2022

Buitenmuren isoleren langs binnen en buiten

Ik zoek een aannemer die 2 buitenmuren kan isoleren. Ik vermoed dat het om twee volle muren gaat, dus spouwmuurisolatie is niet mogelijk. De voorgevel moet langs de binnenzijde geïsoleerd worden, de achterzijde bij voorkeur langs de buitenzijde.


Isolatie Lemberge
zaterdag 19 maart 2022

Vloerisolatie op de vloer

Ik ben op zoek naar een vakman voor het plaatsen van vloerisolatie. Ik heb in totaal maar 5 cm voor isolatie ,dus niet zoveel voor vloerverwarming. Wat raden jullie mij aan. Heb dan nog 7cm chappe over ,is daar ook nog iets mee te doen voor te isoleren of niet. De totale oppervlakte is rond de 80m².


Isolatie Merelbeke
maandag 19 augustus 2019

Vloerisolatie pur spuiten

Betreft een renovatie, opspuiten beton vloerplaat met PUR tussen houten liggers (raster voor parket). Dikte 10 cm, 24m². Kan uitgevoerd worden vanaf 2 september.


Isolatie Merelbeke
dinsdag 22 augustus 2017

Vloer isoleren met PUR

Op het gelijkvloers gaan we vloerverwarming plaatsen. Voor de vloerisolatie willen we werken met gespoten PUR. De oppervlakte bedraagt +- 50 m² en de PUR isolatie wordt voorzien op een dikte van 120 mm. Nadien zal deze worden afgewerkt met 60 mm chape en vloerafwerking (tegels).


Isolatie Merelbeke
dinsdag 16 mei 2017

Isoleren slaapzolder

Isoleren van zolderruimte (+/_ 200m²) die gebruikt als slaapzolder wordt door jeugdverenigingen. 16cm glaswol (of alternatief) isolatiedikte mogelijk. Achteraf, zolderruimte uitbekleden met OSB-platen (of andere eindafwerking)


Isolatie Merelbeke

Isoleren met kurk in jouw regio

Andere klussen in Merelbeke

Gratis offertes aanvragen