Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Kurk isolatie op rol

Woning isoleren met kurk?

Kurk isolatie plaatsen?

Wanneer we het hebben over de verschillende soorten isolatiemateriaal denken de meesten onder ons direct aan PUR-schuim of glaswol. Maar wist je dat kurk ook zeer goede isolerende en vochtwerende eigenschappen heeft? Je komt er alles over te weten in dit artikel!

Wat is kurk isolatie?

De kurk voor kurk isolatie wordt gemaakt van de geschilde schors van de kurkeik die voornamelijk in Portugal voorkomt. Omdat de kurk gewonnen wordt uit de schors, hoeft de boom hiervoor niet gekapt te worden en is kurk dus een zeer milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Na het schillen, groeit de schors gewoon opnieuw terug aan. Men laat de schors drogen om hem daarna te verhitten. Door de gedroogde schors te verhitten, gaat het materiaal uitzetten en dit verschijnsel noemen we "geëxpandeerde kurk". Eens dit proces, dat ongeveer een jaar duurt, afgerond is, wordt de kurk vermalen of in platen geperst. De vermalen kurk is bij velen beter bekend onder de noemer "kurkkorrels isolatie" terwijl de andere variant "kurk isolatie plaat" heet. Geëxpandeerde kurkplaat is zowel geschikt voor dak- als voor muur- als voor vloerisolatie. Kurkkorrels isolatie is ideaal voor muren, vloeren en uitvullingschapes.

Kurk Isolatie Op Rol

Kurk isolatie voordelen

  • Water- en vochtafstotende werking: omdat isolatiekurk een zeer water- en vochtafstotende werking heeft, is deze manier van isoleren ideaal voor vochtige ruimtes, zoals de keuken of de badkamer.
  • Trekt geen insecten en knaagdieren aan: muizen, termieten en andere insecten maken van isolatiemateriaal dikwijls hun woonplaats. En dat in grote groepen. Wanneer jij hebt gekozen om te isoleren met kurk hoef je je hier geen zorgen over te maken want kurk trekt deze ongewenste bezoekers niet aan.
  • Brandwerend isolatiemateriaal: kurk heeft een zeer goede brandwerende werking.
  • Rotbeschermend materiaal: kurk zal niet vlug gaan rotten.
  • Isolatiewaarde van kurk is zeer goed: kurk heeft een Lamba waarde van 0.038 - 0.040 W/mK (= Watt/meters in graden Kelvin).
  • Kurk geluidsisolatie: kurk heeft een uitstekende akoestische isolatie waarmee het ideaal is voor de muziekkamer of voor het isoleren van de buitengevel aan de straatkant.
  • Lange levensduur: de isolatiewaarde van kurk neemt nauwelijks af na verloop van de jaren.
  • Isolatiekurk is 100% natuurlijk: kurk is afkomstig van boomschors en is daarmee een uiterst ecologisch materiaal.
  • Niet schadelijk voor de gezondheid: tijdens het aanbrengen van kurk isolatie hoef je geen speciale handschoenen en beschermende mondkapjes te dragen want kurk is totaal onschadelijk voor de gezondheid.

Kurk isolatie nadelen

Hoewel de nadelen verbonden aan kurk isolatie verwaarloosbaar zijn i.v.m. de vele voordelen, is er toch eentje dat het vernoemen waard is. Kurk is namelijk veel duurder dan de meeste, andere isolatiematerialen.

Toepassingen van kurk isolatie

Kurk is een isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. We gaan hieronder dieper in op de meest voorkomende toepassingen.

Buitenmuurisolatie met kurk

Kurk isolatie aan de buitengevel is nog steeds enorm populair. Dat komt omdat het een dubbele isolatie biedt. Enerzijds is er de kurk akoestische isolatie en anderzijds de kurk thermische isolatie. Door de gevel te isoleren met kurk, wordt hij waterdicht gemaakt, maar blijft hij toch dampopen. Dit betekent dat de gevel kan blijven ademen waardoor het binnenshuis altijd fris zal ruiken. De kurkkorrels worden in lagen van 3 tot 4 mm dikte in de buitenmuur (of in de spouwmuur) gespoten. Kurk isolatie zorgt ervoor dat je in je woning steeds van een aangenaam leefklimaat geniet. Zo zorgt kurk in de zomer voor de gewenste koelte terwijl je in de winter juist geniet van extra warmte.

Binnenmuur isoleren met kurk

Ook de binnenmuur kan je makkelijk met kurk isoleren. In dit geval wordt er meestal gebruikgemaakt van kurkplaten die op maat afgezaagd worden. Kurkplaten tegen de binnenmuur zorgen voor extra warmte- en geluidsisolatie.

Isolatiekurk als dakisolatie

Niet enkel voor de muren, maar ook voor de daken is kurk een uitstekende isolator. Er wordt een houten frame gemaakt waarop de kurkplaten vervolgens aangebracht worden. Meestal zijn er meerdere lagen nodig om voldoende dikte te bereiken. De platen worden om en om gelegd om te vermijden dat de naden boven mekaar komen te liggen. Dit wordt gedaan om koudebruggen tegen te houden.

Dakisolatie kurk

Tip: Vraag een aantal prijsoffertes aan voor het plaatsen van isolatie en bespaar tot 30%!

Kurkkorrels isolatie voor het plafond

De laatste jaren wordt er ook steeds meer gekozen voor plafondisolatie om koudebruggen en ongewenste geluiden afkomstig van andere (holle) ruimtes in de woning geen kans te geven. Het plafond wordt opgevuld met kurkkorrels en kan zowel langs de onder- als langs de bovenkant geïsoleerd worden.

Kurk als vloerisolatie

Kurk isolatie op rol wordt veelal gebruikt om vloerisolatie aan te brengen. De kurk op rol wordt meestal gebruikt bij zwevende dekvloeren. Voor houten vloeren maakt men in de praktijk meestal gebruik van kurkkorrels.

Kurk isolatie prijs

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is kurk duurder dan andere, groene isolatiematerialen. PUR-schuim en glaswol bijvoorbeeld, zijn een pak goedkoper per vierkante meter dan het geval is voor kurk. Toch loont het de moeite om te investeren in duurzame kurk isolatie. En dat om de volgende redenen: kurk biedt je tal van interessante voordelen (zoals hierboven vernoemd) en in sommige situaties kan je rekenen op aantrekkelijke premies om de prijs behoorlijk naar beneden te halen.

Hoeveel je precies betaalt voor het isoleren met kurk is in de eerste plaats afhankelijk van de uitvoering van de kurk. Kies je voor kurkkorrels, kurk op rol of kurkplaten? Verder speelt ook de benodigde hoeveelheid een grote rol in het uiteindelijke prijskaartje. In het algemeen kunnen we stellen dat je voor kurk isolatie gemiddeld zo'n 20 tot 40 euro per vierkante meter betaalt.

Kurk isolatie: zelf doen of uitbesteden?

Of het nu gaat om kurk als geluidsisolatie voor het plafond om of kurk isolatie voor de muur, het is nooit een goed idee om hier zelf aan te beginnen. Speciaal opgeleide vakmannen weten precies waar ze op moeten letten tijdens het isoleren en zij hebben zoveel ervaring dat het voor hen een fluitje van een cent is om deze klus snel en efficiënt uit te voeren.

Daar komt nog eens bij dat jij, als doe-het-zelver, waarschijnlijk ook niet uitgerust bent met al het nodige materiaal om jouw vloer, dak of muur naar behoren te kunnen isoleren. Wanneer je toch zelf begint aan de isolatie met kurk loop je het risico op onherroepelijke schade en ontneem je jezelf de kans op een aantrekkelijke isolatiepremie. Bovendien geniet je bij een isolatiespecialist bijna altijd van een garantieperiode die je jezelf natuurlijk ook niet kunt geven. Heb je na verloop van de jaren een probleem met je isolatie? Ook dan kan je een beroep doen op de isolatiespecialist!

Vraag gerust prijsoffertes aan via het onderstaande formulier en vind zo de juiste vakman bij jou in de buurt! Onze dienst is 100% gratis en vrijblijvend.

Offertes kurk isolatie

Soortgelijke opdrachten

zaterdag 21 januari 2023

Muren isoleren en bekleden

Ik zou graag mijn spouwmuren willen laten bij isoleren met kurkkorrels. En eventueel ook bekleden met hout. Het gaat om een oppervlakte van tussen de 50 en 80m².


Isolatie Arendonk
maandag 16 januari 2023

Spouwmuur isoleren met kurkkorrels

Op zoek naar een vakman om onze spouwmuren circa 165m2 te isoleren met inblaas-kurkkorrels.


Isolatie Maasmechelen
zaterdag 07 januari 2023

Gevel isoleren met kurk

Aannemer gezocht om een buitengevel met kurk te isoleren +/- 40m².


Isolatie Brussel
woensdag 04 januari 2023

Spuitkurk op gevel

Vakman gezocht om gevel te isoleren en of bezetten met spuitkurk.


Isolatie Hove
maandag 02 januari 2023

Buitengevels isoleren en afwerken

Vakman gezocht om meerdere buitenmuren te isoleren. Ouder huis van 1950. Qua afwerking sta ik open voor meerdere opties als in spuitkurk, steenstrips, en dergelijke.


Isolatie Zolder
vrijdag 30 december 2022

Vloer isoleren met kurk

De vloer van de kelder, de slaapkamer en badkamer met kurk isoleren. De oppervlakte is ongeveer 71,5m².


Isolatie De Panne
woensdag 14 december 2022

Binnenmuur en buitenmuur isoleren

Voor een stadshuis in Brussel, St Gillis,ben ik op zoek naar een goede vakman die met kurk mijn muren aan de straatkant van binnen kan isoleren, en facade achteraan langs buiten kan isoleren.


Isolatie Brussel
maandag 12 december 2022

Slaapkamer isoleren met spuitkurk

In 1 slaapkamer langs binnen spuitkurk plaatsen om extra te isoleren. Deze zit onder een dakkoepel, het is dus niet echt een rechte kamer, maar eerder gebogen. Deze is tussen de 16m² en 20m² volgens mij.


Isolatie Kermt
zondag 30 oktober 2022

Voor- en zijgevels isoleren

Voor en zijgevels bekleden en isoleren met spuitkurk,PVC gevelbekleding of steenstrips gevelbekleding. Het gaat om 40m² ongeveer.


Isolatie Deurne
donderdag 20 oktober 2022

Gevel bekleden en isoleren

Gevelrenovatie voorgevel en achtergevel plus aanbouw eventueel ook muur boven garage buren. Gevels bekleden met spuitkurk, stripsteen of metaal. De totale oppervlakte is tussen de 50 en 70m² ongeveer. Eventueel de garage ook isoleren.


Isolatie Staden
Gratis offertes aanvragen