Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Kurk isolatie op rol

Woning isoleren met kurk?

Kurk isolatie plaatsen?

Wanneer we het hebben over de verschillende soorten isolatiemateriaal denken de meesten onder ons direct aan PUR-schuim of glaswol. Maar wist je dat kurk ook zeer goede isolerende en vochtwerende eigenschappen heeft? Je komt er alles over te weten in dit artikel!

Wat is kurk isolatie?

De kurk voor kurk isolatie wordt gemaakt van de geschilde schors van de kurkeik die voornamelijk in Portugal voorkomt. Omdat de kurk gewonnen wordt uit de schors, hoeft de boom hiervoor niet gekapt te worden en is kurk dus een zeer milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Na het schillen, groeit de schors gewoon opnieuw terug aan. Men laat de schors drogen om hem daarna te verhitten. Door de gedroogde schors te verhitten, gaat het materiaal uitzetten en dit verschijnsel noemen we "geëxpandeerde kurk". Eens dit proces, dat ongeveer een jaar duurt, afgerond is, wordt de kurk vermalen of in platen geperst. De vermalen kurk is bij velen beter bekend onder de noemer "kurkkorrels isolatie" terwijl de andere variant "kurk isolatie plaat" heet. Geëxpandeerde kurkplaat is zowel geschikt voor dak- als voor muur- als voor vloerisolatie. Kurkkorrels isolatie is ideaal voor muren, vloeren en uitvullingschapes.

Kurk Isolatie Op Rol

Kurk isolatie voordelen

  • Water- en vochtafstotende werking: omdat isolatiekurk een zeer water- en vochtafstotende werking heeft, is deze manier van isoleren ideaal voor vochtige ruimtes, zoals de keuken of de badkamer.
  • Trekt geen insecten en knaagdieren aan: muizen, termieten en andere insecten maken van isolatiemateriaal dikwijls hun woonplaats. En dat in grote groepen. Wanneer jij hebt gekozen om te isoleren met kurk hoef je je hier geen zorgen over te maken want kurk trekt deze ongewenste bezoekers niet aan.
  • Brandwerend isolatiemateriaal: kurk heeft een zeer goede brandwerende werking.
  • Rotbeschermend materiaal: kurk zal niet vlug gaan rotten.
  • Isolatiewaarde van kurk is zeer goed: kurk heeft een Lamba waarde van 0.038 - 0.040 W/mK (= Watt/meters in graden Kelvin).
  • Kurk geluidsisolatie: kurk heeft een uitstekende akoestische isolatie waarmee het ideaal is voor de muziekkamer of voor het isoleren van de buitengevel aan de straatkant.
  • Lange levensduur: de isolatiewaarde van kurk neemt nauwelijks af na verloop van de jaren.
  • Isolatiekurk is 100% natuurlijk: kurk is afkomstig van boomschors en is daarmee een uiterst ecologisch materiaal.
  • Niet schadelijk voor de gezondheid: tijdens het aanbrengen van kurk isolatie hoef je geen speciale handschoenen en beschermende mondkapjes te dragen want kurk is totaal onschadelijk voor de gezondheid.

Kurk isolatie nadelen

Hoewel de nadelen verbonden aan kurk isolatie verwaarloosbaar zijn i.v.m. de vele voordelen, is er toch eentje dat het vernoemen waard is. Kurk is namelijk veel duurder dan de meeste, andere isolatiematerialen.

Toepassingen van kurk isolatie

Kurk is een isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. We gaan hieronder dieper in op de meest voorkomende toepassingen.

Buitenmuurisolatie met kurk

Kurk isolatie aan de buitengevel is nog steeds enorm populair. Dat komt omdat het een dubbele isolatie biedt. Enerzijds is er de kurk akoestische isolatie en anderzijds de kurk thermische isolatie. Door de gevel te isoleren met kurk, wordt hij waterdicht gemaakt, maar blijft hij toch dampopen. Dit betekent dat de gevel kan blijven ademen waardoor het binnenshuis altijd fris zal ruiken. De kurkkorrels worden in lagen van 3 tot 4 mm dikte in de buitenmuur (of in de spouwmuur) gespoten. Kurk isolatie zorgt ervoor dat je in je woning steeds van een aangenaam leefklimaat geniet. Zo zorgt kurk in de zomer voor de gewenste koelte terwijl je in de winter juist geniet van extra warmte.

Binnenmuur isoleren met kurk

Ook de binnenmuur kan je makkelijk met kurk isoleren. In dit geval wordt er meestal gebruikgemaakt van kurkplaten die op maat afgezaagd worden. Kurkplaten tegen de binnenmuur zorgen voor extra warmte- en geluidsisolatie.

Isolatiekurk als dakisolatie

Niet enkel voor de muren, maar ook voor de daken is kurk een uitstekende isolator. Er wordt een houten frame gemaakt waarop de kurkplaten vervolgens aangebracht worden. Meestal zijn er meerdere lagen nodig om voldoende dikte te bereiken. De platen worden om en om gelegd om te vermijden dat de naden boven mekaar komen te liggen. Dit wordt gedaan om koudebruggen tegen te houden.

Dakisolatie kurk

Tip: Vraag een aantal prijsoffertes aan voor het plaatsen van isolatie en bespaar tot 30%!

Kurkkorrels isolatie voor het plafond

De laatste jaren wordt er ook steeds meer gekozen voor plafondisolatie om koudebruggen en ongewenste geluiden afkomstig van andere (holle) ruimtes in de woning geen kans te geven. Het plafond wordt opgevuld met kurkkorrels en kan zowel langs de onder- als langs de bovenkant geïsoleerd worden.

Kurk als vloerisolatie

Kurk isolatie op rol wordt veelal gebruikt om vloerisolatie aan te brengen. De kurk op rol wordt meestal gebruikt bij zwevende dekvloeren. Voor houten vloeren maakt men in de praktijk meestal gebruik van kurkkorrels.

Kurk isolatie prijs

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is kurk duurder dan andere, groene isolatiematerialen. PUR-schuim en glaswol bijvoorbeeld, zijn een pak goedkoper per vierkante meter dan het geval is voor kurk. Toch loont het de moeite om te investeren in duurzame kurk isolatie. En dat om de volgende redenen: kurk biedt je tal van interessante voordelen (zoals hierboven vernoemd) en in sommige situaties kan je rekenen op aantrekkelijke premies om de prijs behoorlijk naar beneden te halen.

Hoeveel je precies betaalt voor het isoleren met kurk is in de eerste plaats afhankelijk van de uitvoering van de kurk. Kies je voor kurkkorrels, kurk op rol of kurkplaten? Verder speelt ook de benodigde hoeveelheid een grote rol in het uiteindelijke prijskaartje. In het algemeen kunnen we stellen dat je voor kurk isolatie gemiddeld zo'n 20 tot 40 euro per vierkante meter betaalt.

Kurk isolatie: zelf doen of uitbesteden?

Of het nu gaat om kurk als geluidsisolatie voor het plafond om of kurk isolatie voor de muur, het is nooit een goed idee om hier zelf aan te beginnen. Speciaal opgeleide vakmannen weten precies waar ze op moeten letten tijdens het isoleren en zij hebben zoveel ervaring dat het voor hen een fluitje van een cent is om deze klus snel en efficiënt uit te voeren.

Daar komt nog eens bij dat jij, als doe-het-zelver, waarschijnlijk ook niet uitgerust bent met al het nodige materiaal om jouw vloer, dak of muur naar behoren te kunnen isoleren. Wanneer je toch zelf begint aan de isolatie met kurk loop je het risico op onherroepelijke schade en ontneem je jezelf de kans op een aantrekkelijke isolatiepremie. Bovendien geniet je bij een isolatiespecialist bijna altijd van een garantieperiode die je jezelf natuurlijk ook niet kunt geven. Heb je na verloop van de jaren een probleem met je isolatie? Ook dan kan je een beroep doen op de isolatiespecialist!

Vraag gerust prijsoffertes aan via het onderstaande formulier en vind zo de juiste vakman bij jou in de buurt! Onze dienst is 100% gratis en vrijblijvend.

Offertes kurk isolatie

Soortgelijke opdrachten

donderdag 18 augustus 2022

3 woningen isoleren en crepi plaatsen

De 3 aanpalende woningen moeten volledig van buitenaf geïsoleerd worden met +/- 15cm isolatie. Als afwerking hadden wij graag Crepi of spuitkurk gewenst. Graag wat expertise rond beide afwerkingsmaterialen (voordelen/nadelen van elke afwerking + prijsvergelijking van beide).


Isolatie Bizet
vrijdag 10 juni 2022

Isoleren muren langs binnen of buiten.

Isolatie van de gevels van een vrijstaande woning met verdieping en zolder. Eventueel isoleren door het bevestigen van schuimplaten aan de de muur en dan met andere platen en afgewerkt met een stuclaag. Maar als het kan zou ik de muur liever langs binnen willen laten isoleren met kurk. De oppervlakte ken ik niet.


Isolatie Vise
maandag 06 juni 2022

Isolerende laag plaatsen op bestaand plafond

Isolerende laag op een reeds bestaand plafond. Het gaat om een grote ruimte die op 2 plaatsen is onderbroken is door balken. Ongeveer 50 m². Plafond is al geïsoleerd maar veel te weinig (met rotswol, het gaat om een aanbouw). We zijn geïnteresseerd in een laag kurk.


Isolatie Werken
maandag 07 juni 2021

Isoleren met kurk van uitbouw - 32m²

Het betreft een uitbouw van een woonhuis van vòòr 1940. Dus zonder spouw. Ik wil de buitenwanden langs de binnenzijde laten isoleren met kurk van 10 cm, want dat is ecologisch materiaal. Qua afwerking aan de binnenzijde heb ik nog geen definitieve beslissing genomen: kan afwerking in hout of gips zijn, of kurk - als afwerking dan. Het mag natuurlijk aanvoelen, niet te strak. (natuurlijk ) . Het gaat over zo’n 32 m² in totaal.


Isolatie Sint-Jans-Molenbeek
dinsdag 11 mei 2021

Geluidsisolatie plaatsen / kurkspuit

Ik zou graag geluidsisolatie plaatsen. Bedoeling is ook te isoleren tegen geluid die ik produceer tov van bovenbuur. Het zou gaan om een 65m² Indien dat kan zou ik dat graag met kurk laten doen.


Isolatie Sint-Lambrechts-Woluwe
zaterdag 22 augustus 2020

Zijgevel in spuitkurk zetten of andere

ik woon in een boerderijtje met zadeldak gebouwd omstreeks 1935. Tijdens de zomer wordt het erg heet in de slaapkamertjes die op het zuiden liggen mede doordat de muren de hitte opslaan en 's avonds afgeven. Ik zoek vnl deze muur te isoleren met een milieuvriendelijk materiaal, eventueel af te werken met kalei. Ruw geschat 8 op 6 meter.


Isolatie Bree
woensdag 19 februari 2020

Buitengevel isoleren met spuitkurk

Buitengevel isoleren met spuitkurk. In totaal drie gevels en bijbouw. Twee verdiepingen. Aantal m² ken ik niet vanbuiten.


Isolatie Eeklo
dinsdag 19 juni 2018

Plaatsen van spuitkurk op de gevel

Wij willen onze gevel in het voorjaar 2019 onder handen nemen. Plaatsen van spuitkurk op de voorgevel en waarschijnlijk ook de achtergevel. Oppervlakte van de gevel is niet echt geweten.


Isolatie Torhout
donderdag 16 maart 2017

Dak en vloer isoleren met gespoten kurk

Welke diktes raden jullie aan? Wat zijn hun overeenkomstige R-waardes? Welke premies zijn er tegenwoordig nog te verkrijgen hiervoor? En ook 6 Veluxen plaatsen. Vloer ook isoleren met gespoten kurk. Afmetingen : 114*118.


Isolatie Boutersem
dinsdag 14 maart 2017

Isoleren dak en vloer en 6 veluxen plaatsen

Welke diktes raden jullie aan? Wat zijn hun overeenkomstige R-waardes? Welke premies zijn er tegenwoordig nog te verkrijgen hiervoor? En ook 6 Veluxen plaatsen. Vloer ook isoleren met gespoten kurk. Afmetingen : 114*118.


Isolatie Boutersem
Gratis offertes aanvragen