Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Spatwand keuken

Spatwand keuken

Hou het proper, met een spatwand in de keuken!

Wat is een spatwand in de keuken?

Een spatwand dient om de wand achter het werkblad in de keuken eenvoudig te beschermen tegen opspattend water of vet. Spatwanden roepen vaak een beeld van oude retro tegels op, maar tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om deze wanden te bezetten en zelfs extra mooie uitstraling te geven aan je keuken. Vaak gaat het om een beperkte oppervlakte waardoor een spatwand relatief snel en goedkoop kan installeren. Een spatwand is een van die elementen die dé finishing touch aan je keuken geeft.

Spatwand plaatsen?

De achterwand van de keuken voorzien van een spatwand is geen must maar het wordt wel zo goed als altijd gedaan. Je kan er ook voor kiezen om de muren gewoon te schilderen maar dan heb je weinig tot geen bescherming tegen opspattend vet. Je kan uiteraard altijd een spatwand plaatsen en het materiaal nadien met een laagje verf bezetten.

Welke spatwand kiezen?

Of het nu gaat om een spatwand in een landelijke keuken of een achterwanden voor een moderne badkamer, aan mogelijkheden geen gebrek. Denk hier niet enkel aan de verschillende materialen maar ook aan het ruime aanbod in kleuren en afmetingen. Waar kan ik deze materialen vinden? Denk aan de Ikea, Gamma, Brico en Hubo. Wij maakten hieronder een overzicht van de verschillende materialen die je kan gebruiken om de achterwanden van keukens te bezetten.

Wat gebruiken als spatwand?

Er zijn veel verschillende materialen die je kan gebruiken om de achterwand van een keuken te beschermen. Hieronder lijsten we de belangrijkste materialen voor jou op en geven we je de voor- en nadelen van elk materiaal.

Tegels

Tegels zijn ongetwijfeld het meest gebruikte materiaal voor het bezetten van een achterwand. De tegels zijn beschikbaar in talloze formaten, kleuren en patronen. Vooral tegels in mozaïek en natuursteen zijn populair. Let wel op dat de voegen tussen de tegels na verloop van tijd grauw kunnen uitslaan.

keukenspatwand

Composiet

Composiet wint steeds meer aan populariteit. Het grootste voordeel is dat je dit perfect kan combineren met een werkblad in hetzelfde materiaal. Dit zorgt dat je een mooi geheel krijgt. Composiet is bovendien heel gemakkelijk te onderhouden en goed bestand tegen krassen en hitte. Voor dit soort maatwerk kan je ook altijd bij een schrijnwerker terecht.

Inox

Er zijn een aantal goede redenen om voor een spatwand in inox (rvs) te kiezen. Het hittebestendige karakter en de levensduur zijn de twee voornaamste. Extra troef: inox is een van de goedkopere materialen om mee te werken. Inox is een perfecte match voor een keuken met een industriële look.

Glas

Glas is een gewaagde keuze, maar kan een indrukwekkend resultaat geven. Net zoals bij een werkblad gebruikt men altijd veiligheidsglas of gehard glas voor dit soort wanden. Standaard zijn glazen spatwanden ondoorzichtig, maar de fans van een opvallendere kleur hoeven niet te treuren. Er is een groot aanbod aan kleuren beschikbaar. Het sterke en ook hygiënische karakter van glas zijn twee grote pluspunten die de doorslag geven om voor dit materiaal te kiezen.

Wat kost een glazen Spatwand?

Er zijn verschillende soorten glas waarmee je de achterwand van je keuken kan bedekken. We geven je graag een indicatie van de soorten glas en de prijzen.

Soort glas Prijs per m² (geplaatst)
Helder glas €50 - €70
Extra helder glas €145 - €165
Gekleurd glas €150 - €175
glazen wand keuken

Dekton

Niet het goedkoopste maar wel een stevig materiaal dat heel krasbestendig is. Ook keukenwerkbladen in dekton zijn populair. Een ideale optie om beide te combineren voor een egale look.

Aluminium

Dit materiaal zien we meestal terug in professionele keukens, maar het is ook mogelijk bij jou thuis. De spatwand, dampkap en keukenwerkblad zijn allemaal van hetzelfde materiaal. Aluminium is onderhoudsvriendelijk en relatief goedkoop.

Solid Surface

Solid Surface is een nog een optie om als materiaal voor een spatwand te gebruiken. Het kan ook gebruikt worden voor het werkblad en zelfs de spoelbakken. Het geeft je dus heel wat mogelijkheden om je keuken een strakke look te geven. Veel interieurontwerpers hebben Solid Surface ontdekt en gebruiken dit materiaal steeds meer voor hedendaagse keukens. Meer info over Solid Surface vind je hier.

Een spatwand op maat

Ben jij er nog niet 100% uit voor welk materiaal je gaat kiezen? Of wil je misschien een combinatie van een aantal materialen en dus een spatwand op maat? Zo kan je voor zowel een glazen spatwand als een inox spatwand in de keuken gaan.

Ontvang snel, gratis en 100% vrijblijvend offertes voor spatwand keuken

Het is altijd interessant om een goede vakman in te schakelen voor het installeren of vervangen van je oude spatwand. Deze kan je advies geven over de verschillende materialen en je een vrijblijvende prijsofferte bezorgen voor de werken.

Gratis prijsoffertes aanvragen

Soortgelijke opdrachten

donderdag 10 augustus 2023

Glazen spatwanden plaatsen

Het gaat om een project om glazen spatwanden te plaatsen in de keuken. Zie gegevens in bijlagen


Keukenmontage en -renovatie Kontich
vrijdag 28 juli 2023

Kleine renovatie in keuken

Graag plaatsen van een nieuw werkblad in de keuken en een andere spatwant. Materiaal van het werkblad is overeen te komen, de spatwand graag in glas. Afmetingen werkblad (ongeveer): 4.5 meter op 3.


Keukenmontage en -renovatie Lemberge
vrijdag 28 juli 2023

Enkele m² aan wandtegels plaatsen

Beste, Wij zoeken iemand om 4.5 - 5 m2 aan wandtegels te zetten voor de spatwanden in onze keuken. We hebben al tegels en voegsel, enkel de lijm ontbreekt nog. Er zijn 2 oppervlaktes. De eerste oppervlakte is achter de pompbak (+- 1 m2), deze bevat 1 blok van 2 stopcontacten. Hier moet ook een profiel rond komen (hebben we al). Het andere oppervlakte is achter het kookvuur (+- 3.5 m2) en bevat 2 blokken van 2 stopcontacten. De tegels zijn 7.5x30cm en we zouden deze graag in wildverband geplaatst hebben. De ondergrond is gips.


Tegelwerken Kuringen
Offertes spatwand plaatsen