Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Spatwand keuken

Spatwand keuken

Spatwand keuken

Hou het proper, met een spatwand in de keuken!

Wat is een spatwand in de keuken?

Een spatwand dient om de wand achter het werkblad in de keuken eenvoudig te beschermen tegen opspattend water of vet. Spatwanden roepen vaak een beeld van oude retro tegels op, maar tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om deze wanden te bezetten en zelfs extra mooie uitstraling te geven aan je keuken. Vaak gaat het om een beperkte oppervlakte waardoor een spatwand relatief snel en goedkoop kan installeren. Een spatwand is een van die elementen die dé finishing touch aan je keuken geeft.

Spatwand plaatsen?

De achterwand van de keuken voorzien van een spatwand is geen must maar het wordt wel zo goed als altijd gedaan. Je kan er ook voor kiezen om de muren gewoon te schilderen maar dan heb je weinig tot geen bescherming tegen opspattend vet. Je kan uiteraard altijd een spatwand plaatsen en het materiaal nadien met een laagje verf bezetten.

Welke spatwand kiezen?

Of het nu gaat om een spatwand in een landelijke keuken of een achterwanden voor een moderne badkamer, aan mogelijkheden geen gebrek. Denk hier niet enkel aan de verschillende materialen maar ook aan het ruime aanbod in kleuren en afmetingen. Waar kan ik deze materialen vinden? Denk aan de Ikea, Gamma, Brico en Hubo. Wij maakten hieronder een overzicht van de verschillende materialen die je kan gebruiken om de achterwanden van keukens te bezetten.

Wat gebruiken als spatwand?

Er zijn veel verschillende materialen die je kan gebruiken om de achterwand van een keuken te beschermen. Hieronder lijsten we de belangrijkste materialen voor jou op en geven we je de voor- en nadelen van elk materiaal.

Tegels

Tegels zijn ongetwijfeld het meest gebruikte materiaal voor het bezetten van een achterwand. De tegels zijn beschikbaar in talloze formaten, kleuren en patronen. Vooral tegels in mozaïek en natuursteen zijn populair. Let wel op dat de voegen tussen de tegels na verloop van tijd grauw kunnen uitslaan.

keukenspatwand

Composiet

Composiet wint steeds meer aan populariteit. Het grootste voordeel is dat je dit perfect kan combineren met een werkblad in hetzelfde materiaal. Dit zorgt dat je een mooi geheel krijgt. Composiet is bovendien heel gemakkelijk te onderhouden en goed bestand tegen krassen en hitte. Voor dit soort maatwerk kan je ook altijd bij een schrijnwerker terecht.

Inox

Er zijn een aantal goede redenen om voor een spatwand in inox (rvs) te kiezen. Het hittebestendige karakter en de levensduur zijn de twee voornaamste. Extra troef: inox is een van de goedkopere materialen om mee te werken. Inox is een perfecte match voor een keuken met een industriële look.

Glas

Glas is een gewaagde keuze, maar kan een indrukwekkend resultaat geven. Net zoals bij een werkblad gebruikt men altijd veiligheidsglas of gehard glas voor dit soort wanden. Standaard zijn glazen spatwanden ondoorzichtig, maar de fans van een opvallendere kleur hoeven niet te treuren. Er is een groot aanbod aan kleuren beschikbaar. Het sterke en ook hygiënische karakter van glas zijn twee grote pluspunten die de doorslag geven om voor dit materiaal te kiezen.

Wat kost een glazen Spatwand?

Er zijn verschillende soorten glas waarmee je de achterwand van je keuken kan bedekken. We geven je graag een indicatie van de soorten glas en de prijzen.

Soort glas Prijs per m² (geplaatst)
Helder glas €50 - €70
Extra helder glas €145 - €165
Gekleurd glas €150 - €175
glazen wand keuken

Dekton

Niet het goedkoopste maar wel een stevig materiaal dat heel krasbestendig is. Ook keukenwerkbladen in dekton zijn populair. Een ideale optie om beide te combineren voor een egale look.

Aluminium

Dit materiaal zien we meestal terug in professionele keukens, maar het is ook mogelijk bij jou thuis. De spatwand, dampkap en keukenwerkblad zijn allemaal van hetzelfde materiaal. Aluminium is onderhoudsvriendelijk en relatief goedkoop.

Solid Surface

Solid Surface is een nog een optie om als materiaal voor een spatwand te gebruiken. Het kan ook gebruikt worden voor het werkblad en zelfs de spoelbakken. Het geeft je dus heel wat mogelijkheden om je keuken een strakke look te geven. Veel interieurontwerpers hebben Solid Surface ontdekt en gebruiken dit materiaal steeds meer voor hedendaagse keukens. Meer info over Solid Surface vind je hier.

Een spatwand op maat

Ben jij er nog niet 100% uit voor welk materiaal je gaat kiezen? Of wil je misschien een combinatie van een aantal materialen en dus een spatwand op maat? Zo kan je voor zowel een glazen spatwand als een inox spatwand in de keuken gaan.

Ontvang snel, gratis en 100% vrijblijvend offertes voor spatwand keuken

Het is altijd interessant om een goede vakman in te schakelen voor het installeren of vervangen van je oude spatwand. Deze kan je advies geven over de verschillende materialen en je een vrijblijvende prijsofferte bezorgen voor de werken.

Gratis prijsoffertes aanvragen

Soortgelijke opdrachten

vrijdag 07 januari 2022

Kleine werken in de keuken

Wij zouden graag ons keuken werkblad tablet .L vorm 2.47 +1.00 x .61 diepte composiet en de spatwand hoogte .70 x 2.47 + 1.00 laten vervangen.


Keukenmontage en -renovatie Halle
vrijdag 07 januari 2022

Keuken opfrissen

Graag de keuken kastjes en fronten opnieuw spuiten en indien mogelijk ook de vaste delen zoals de zij kant van de kasten en sierlijst. + Spatwand ook vervangen. - Keuken blad niet. 8 fronten en 2 laden fronten, diepe fronten en apotheekkasten.


Keukenmontage en -renovatie Riemst
zondag 12 december 2021

Spatwand leveren en plaatsen voor kleine keuken

Leveren & plaatsen spatwand voor bestaand keukentje in nieuwbouw appartement. Momenteel is de achterkant gewoon geverfd. We hadden graag een composiet afwerking hoogglans 1,5 meter op 1 meter.


Keukenmontage en -renovatie Wijgmaal (Vl-Br)
maandag 29 november 2021

Werkblad + spatwand vervangen

in een bestaande keuken zouden we het werkblad + spatwand willen vervangen. Nu hebben we soort van houten meubelplaten die uitgebroken moeten worden, maar we zouden graag bv. composiet of natuursteen willen. De spatwand zit in een L-vorm met een breedte van een keer 95cm en een keer 245cm en een hoogte van 55cm (70cm onder de dampkap). Het werkblad volgt de spatwand en heeft een diepte van ongeveer 58cm.


Keukenmontage en -renovatie Ledeberg (Gent)
zondag 31 oktober 2021

Keuken renoveren: werkblad, spatwand en andere aanpassingen

Ik zou een nieuw werkblad willen in de keuken en een nieuwe spatwand die gemakkelijk afwasbaar is. 3,5m ongeveer - lavabo, + gasvuur Tevens zou er op de plaats van de oude ijskast een nieuwe moeten komen maar groter. Dus de kast erboven moet uitgezaagd worden zodat er meer plaats is in de hoogte zodat er een grote ijskast/diepvriescombintie kan geplaatst worden.


Keukenmontage en -renovatie Merksem
zondag 31 oktober 2021

Spatwand plaatsen in glas / kleur wit

Ik zou graag achter mijn kookunit een spatwand plaatsen (900mm x 695mm) en eventueel links van de kookplaat (595mm x 550mm) en rechts van de kookplaat (1475mm x 550mm) ook. Op 2 plaatsen staan dubbele stopcontacten dus zouden er uitsparingen gemaakt moeten worden.


Keukenmontage en -renovatie Deerlijk
maandag 04 oktober 2021

Glazen spatwand vervangen

De glazen spatwand van mijn keuken is gebarsten. Ik zou deze nu willen laten vervangen. 2 aparte vlakken 40cmx50cm Het middelste vak is 90cmx70cm Ik denk qua dikte 6mm.


Keukenmontage en -renovatie Antwerpen
donderdag 30 september 2021

Werkblad en spatwand installeren in keuken

Keuken werkblad installeren 3800 x 1200 1 uitsparing voor vuur 2 uitsparingen voor gootsteen 1 uitsparing voor kraan Spatwand afwerking plaatsen 1800 x 1200 2 uitsparingen voor stopcontact Beide nieuw aan te kopen, er hoeft geen oude wand worden weggehaald.


Keukenmontage en -renovatie Heusden-Zolder
maandag 09 augustus 2021

Spatwand plaatsen in natuursteen of composiet

We wensen een spatwand te plaatsen in onze (witte) keuken. Het oppervlak is 1,4m breed op 1,24m hoog. We willen een spatwand zonder voegen, dus we denken aan composiet of natuursteen (terrazzo look). Er moet plaats zijn voor 2 stopcontacten in de spatwand.


Keukenmontage en -renovatie Mariakerke
dinsdag 20 juli 2021

Composiet spatwand installeren

Spatwand plaatsen in bestaande keuken: Wit composiet : 278 x 75,5 cm Montage tegen een egaal bezette muur.


Keukenmontage en -renovatie Brasschaat
woensdag 14 juli 2021

Werkblad en spatwand vervangen

Werkblad 3,4m2 - uitsnijding 50 op 70 cm en 50 op 100 cm: momenteel een soort geplastificeerd hout dat vervangen moet worden door composiet. Spatwand 4,4 m op 0,6 m composiet.


Keukenmontage en -renovatie Deurne
dinsdag 08 juni 2021

Composieten spatwand plaatsen

Graag zouden we een composieten spatwand willen plaatsen met een terrazo look. Dit zou maatwerk moeten zijn om onze stopcontacten uit te werken en een hoekje. De oppervlakte bedraagt ongeveer 4.5 a 5 m².


Keukenmontage en -renovatie Sint-Kwintens-Lennik
dinsdag 18 mei 2021

Renoveren of vervangen van werkblad en spatwand keuken

Het werkblad en de spatwand + een tablet (totaal een 7-tal lopende meter) in de keuken zijn van een donkere steensoort waar je werkelijk àlle vlekken op ziet. Deze is helaas niet meer proper te krijgen + elke vlek blijft. heel lastig, zeker in de keuken. Bij voorkeur laten we deze 'renoveren' - opschuren van steen teneinde de ingedroogde vlekken et verwijderen en nadien afwerken met een bescherming (foodproof) waardoor de "poriën" van de steen gesealed worden en er geen vuilresten meer kunnen doordringen in de steenstructuur.


Keukenmontage en -renovatie Scheldewindeke
maandag 17 mei 2021

Realiseren werkblad-op-maat voor keukeneiland: dekton

Graag een specialist die ons een voorstel-op-maat kan bezorgen voor een Dekton-werkblad voor het keukeneiland. Afmetingen: 1 werkkblad : 3m60 lang, 1 m breed, met 1 zijwand tot op de grond 1 werkblad op kastgedeelte : 1m90 breed, 58 cm diep + spatwand 90 cm hoog (dikte werkblad = 2 cm, dikte spatwand = smal) Graag uitvoering in 'Nilium Satin', 'Rem' of 'Liquid Shell'


Keukenmontage en -renovatie Erembodegem
zaterdag 15 mei 2021

Keukenbladen laten vervangen

Wij zouden graag ons keukenblad laten vervangen. Mijn kookplaat staat te dicht tegen de muur. Vandaar dat ik dit ook graag zou laten verbreden. Het is een L vorm. Het zou 3m lang zijn. + alsook het blad van het eiland. 110cm x 1,2m - dit zou ik graag laten vergroten De spatwand is halfopen en daar staat ook een blad op. En deze zou ik graag laten vervangen. 3à4cm hoog is dat.


Keukenmontage en -renovatie Beernem
Offertes spatwand plaatsen