Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
schilder

Schilderen of behangen

Zal ik schilderen of behangen?

Door de muren in je huis aan te pakken, geef je het interieur een compleet nieuwe uitstraling. Al gauw volgt dan de volgende vraag: ga ik behangen of kies ik voor schilderwerken? Hoe kies je wat het beste bij jou past? Zo kan de toepassing van een lichte kleur verf een gevoel van zachtheid en ruimte geven aan een kleine kamer. Donker behang met een opvallend patroon maakt een grote kamer knusser. Er kleven diverse voor- en nadelen aan het gebruik van behang of verf. Factoren om in je overwegingen mee te nemen, zijn de techniek, de mogelijkheden, het resultaat en de kosten. Of je nu voor schilderen of behangen kiest, je interieur knapt er echt van op!

Kiezen tussen verven of behangen

Een opvallend verschil tussen schilderen en behangen is dat je bij behang veel meer keuze hebt qua designs. Met verf is het echter wel mogelijk om strepen en andere patronen aan te brengen. Het maakt de keuze niet makkelijker. Laten we eens kijken naar het verschil tussen de twee technieken, de belangrijkste voor- en nadelen, de benodigde tijd om verf of behang aan te brengen en het kostenverschil. Dit helpt vast en zeker bij het nemen van het juiste besluit.

Muren van behang voorzien

Hou je van mooie grafische ontwerpen en leuke motieven op je muur? Dan is behang een fantastische keuze! Behang is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende prints en reliëfs. Er is zelfs speciaal fotobehang met opdruk van je eigen afbeelding. Met behang is kortom veel meer mogelijk dan met verf. Als je echter kiest voor een ingewikkeld patroon, moet je wel heel precies kunnen werken. Behang kan bovendien vrij prijzig zijn. Wil je de bijvoorbeeld de woonkamer behangen of schilderen met exclusief behang? Dan heb je waarschijnlijk aardig wat rollen behang nodig en lopen de kosten gauw op. Schilderen is dan stukken voordeliger.

De voordelen van behangen

 • Grote variëteit aan patronen en motieven
 • Ideaal om een of meer muren een speels accent te geven
 • Geeft meer warmte en sfeer aan ruimtes
 • Kleine oneffenheden in de ondergrond zie je niet

De nadelen van behangen

 • Moeilijke techniek, enkel voor de vakman of de ervaren doe-het-zelver
 • Niet makkelijk te verwijderen als je iets nieuw wilt
Behanger

Muren en plafonds schilderen

Wil je snel klaar zijn en hou je van strak? Kies dan voor de verfkwast! Bereid de muur voordat je gaat schilderen goed voor. Controleer de wand op putjes en scheuren en vul deze op met plamuur. Breng vervolgens de kleur van jouw keuze aan. Het is ook mogelijk om één van de muren in een contrasterende kleur te schilderen. Hier fleurt je huis echt van op! Verder is het mogelijk om over een reeds aanwezige behanglaag heen te schilderen. Muren schilderen hoeft niet duur en moeilijk te zijn. Er zijn hele goedkope verfsoorten op de markt. Met een goede voorbereiding en een fijne kwast bereik je gauw een prachtig resultaat.

De voordelen van schilderen

 • Muurverf is in vele kleuren verkrijgbaar
 • Geeft een mooi egaal resultaat zonder naden
 • Eenvoudig aan te brengen
 • Voordelige optie

De nadelen van schilderen

 • Muur moet perfect egaal zijn om te kunnen schilderen
 • Hogere vaste kosten bij een kleine oppervlakte
Muur schilderen

Zelf schilderen/behangen of de werken laten doen?

Wil je muren behangen of schilderen? Dan is het heel goed mogelijk om dit helemaal zelf te doen. Zeker als je er de tijd voor hebt en een beetje handig bent. Heb je weinig tijd of veel muren die wel een nieuw kleurtje of behangetje kunnen gebruiken? Of wil je bijvoorbeeld nieuwbouw behangen of schilderen? Dit laatste kan een flinke klus zijn. Dan is het uitbesteden aan een professionele schilder wellicht een goed idee. Het inschakelen van een vakman of -vrouw is ook aan te bevelen bij wanden die de nodige vakkennis vereisen. Stel je wilt osb platen schilderen of behangen. Dit vergt een speciale behandeling. Osb plaat zuigt verf en behanglijm namelijk erg snel op. Ook gyproc schilderen of behangen vraagt om vakwerk om een mooi egaal resultaat te kunnen garanderen. Zelf doen kan, maar begin dan niet lukraak, want dat leidt tot teleurstellingen. Bereid je goed voor en neem er de tijd voor

Een professionele schilder of behanger nodig?

Heb je muren die je wilt schilderen of behangen en zou je deze klus graag willen uitbesteden aan een echte stielman? Verzeker jezelf van een prachtig eindresultaat en ga op zoek naar een professionele schilder. Deze werkt snel en secuur. Vakmensen hebben de kennis en kunde in huis om iedere muur op de juiste manier te behandelen. Zij weten bijvoorbeeld exact hoe lang een verflaag moet drogen voordat er een volgende laag overheen gaat. Ook brengen vaklui de meest geschikte onderlaag aan. Ze werken met kwaliteitsmaterialen en zorgen voor een nette afwerking. Het inhuren van een specialist loont. Informeer vooraf bij verschillende schilders naar de mogelijkheden en prijzen. Vul hieronder het formulier in en vraag vrijblijvend offertes aan om te kunnen vergelijken. Zo vind je een goede vakman die de door jou gewenste prijs-kwaliteitverhouding biedt. 

Gratis offertes vergelijken

Recente schilderopdrachten

vrijdag 22 september 2023

Glasvezelbehang + schilderen 1 slaapkamer

ik zoek een betrowubare klusjesman om 1 slaapkamer opnieuw te behangen (momenteel glasvezel op de muren) en te schilderen


Behang- en schilderwerken Edegem
donderdag 21 september 2023

Ramen en deuren schilderen

Ik zal binnenkort nieuwe ramen hebben. mijn houten poort en voordeur zouden in hetzelfde kleur moeten komen.


Behang- en schilderwerken Gent
Gratis offertes vergelijken