Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Behanger

Behangen

Een mooi motief om jouw woning af te maken?
Casius bezorgt je alles wat je nodig hebt.

Behangen geeft een 'aangeklede' ruimte

Geen fan van schilderen? Dan is behangen een goede optie. Het kost je een pak minder tijd en financieel kan het een stuk goedkoper zijn. Behangen gaat sneller, dus bespaar je op werkuren wanneer je beroep doet op een vakman. Bovendien geeft een ruimte die behangen is een meer aangekleed gevoel. Op zoek naar een expert in je buurt? Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact!

Wat is de beste manier om te behangen?

We geven je graag enkele tips en advies om goed aan het behangwerk te beginnen. Eerste werk is het oud behangpapier verwijderen. Hoe ga je tewerk om oud behang te verwijderen? Dat kan je doen door zeepsop of een afweekmiddel op te lossen in warm water en op de laag te smeren die je wil verwijderen. Een kleine 20 minuten na het aanbrengen kan je het oude behangpapier losmaken. Doe dit altijd van boven naar beneden. Vergeet ook niet de behanglijm te verwijderen. Een plamuurmes of een spatel komt hier goed van pas. Als je een geschilderde muur wil behangen, was je die best eerst even af. Muren die met glansverf zijn geschilderd, kan je ook opschuren voor je behang aanbrengt.

Wil je het werk voor jou laten doen?

Vraag gratis en vrijblijvend tot drie offertes aan bij verschillende behangers uit jouw buurt. Klik op de groene knop en wij doen de rest!

Maak de muur egaal

Kijk ook even of er kleine gaten of barsten in de muur zitten en probeer die op te vullen met plamuursel. Dat hoeft niet bij elk type behangpapier, maar het zorgt vaak voor een mooier resultaat. Eens dit voldoende droog is schuur je dit best nog even kort op.

Oud behang verwijderd, gaten opgevuld. Dan is het tijd om de behangbanen af te tekenen op de wand met een waterpas. Begin in de hoeken van de ruimte op een kleine 50 centimeter van de rand. Zo kan je het behang mooi laten overlappen. Daarna kan je de te plakken oppervlakten uitsnijden uit het behangpapier. Je kan op veilig spelen bij het uitsnijden en iets ruimer rekenen.

Nu het behangpapier mooi is uitgesneden, is het tijd om het in te smeren met behanglijm met een blokborstel. Laat een minuut of 10 rusten en plak het aan de muren. Heb je poreuze wanden in je woning? Dan gebruik je beste een behangvoorstrijkmiddel voor je de lijm aanbrengt.

Behangen met behangpapier
Behangen of schilderen?

Controleer de verpakking op symbolen voor je begint te behangen. Die vertellen je hoe je het papier moet aanbrengen.

 • Recht patroon: De banen behangpapier moeten in eenzelfde richting en ook op dezelfde hoogte worden geplakt.
 • Stortend patroon: Breng het behangpapier ondersteboven aan, wissel dus na elke baan van richting.
 • Stotend patroon: De meest logische manier van werken. Je plaatst de banen tegen elkaar zonder dat er enige overlapping is.
 • Geen patroon: Dit is het makkelijkste want je mag namelijk het behangpapier op willekeurige wijze aanbrengen.
 • Verzet patroon: Bij dit patroon zijn de oneven en de even banen aan de bovenkant gelijk aan elkaar. Je werkt dus met zowel even als oneven banen behangpapier.

Wat kost het om een muur te laten behangen?

Ik hoor het je al denken: doe ik zelf een poging of zoek ik een behanger? Een behanger inhuren is ongetwijfeld het beste idee aangezien de expert het behangen sneller en efficiënter kan uitvoeren dan jezelf. Wat kost een behanger per uur? De totaalprijs van een schilder behanger is afhankelijk van een aantal factoren. De prijs van het behangpapier en het uurloon van de behanger hebben de grootste invloed. Laat je door een professionele vakman behangen mag je rekenen op een gemiddelde prijs van €15 tot €25 per m².

Tip: Vergelijk een aantal prijsoffertes en kies niet altijd een goedkope behanger. Heb je een goed gevoel bij een behanger met een iets duurdere prijsofferte? Twijfel niet en kies voor hem!

Behanger gezocht?

Ken je niet meteen een professionele schilder behanger in de regio? Of ben je specifieke op zoek naar een renovlies behanger? Via Casius brengen wij je in contact met de beste vakmannen in de regio. Gratis en zonder verplichtingen. Plaats je opdracht via het onderstaande formulier en wij bezorgen je een aantal vrijblijvende prijsoffertes!

Wat is vliesbehang?

Er zijn diverse soorten behangpapier. Een soort die vaak gebruikt wordt is vliesbehang. Maar wat is dat juist? 

Vliesbehang wordt ook wel eens 'snelbehang' genoemd. Het is behang met een toplaag uit vinyl of papier, maar de achterkant is gemaakt van een soort vlies. Die naam krijgt het omdat je de muur meestal niet moet voorbehandelen voor je aan de slag kan. Toch is het aan te raden om bij een hele poreuze muur toch een primer aan te brengen zodat de lijm niet in de muur wordt 'gezogen'.

Wat zijn de voordelen van vliesbehang?

Vliesbehang heeft enkele belangrijk voordelen die het overwegen zeker waard zijn. We geven hierbij enkele van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor dit soort behang:

 • Vliesbehang kan je voortdurend opnieuw beschilderen in een andere kleur. Eerst heb je extra werk, maar daarna is een nieuw kleurtje in de ruimte zo gebeurd.
 • Op vliesbehang verven is duurzamer: je zal kleine scheurtjes en oneffenheden in de muur niet zien. Het zorgt daardoor ook voor een mooier en warmer resultaat dan enkel schilderen.
 • Je kan de dikte van het vliesbehang kiezen naargelang de oneffenheden in je muur: een dikker vliesbehang zal meer oneffenheden in je muur camoufleren.
 • Je muur krijgt een extra beschermingslaag waardoor je muur tegen een stootje kan (vaak letterlijk).
 • Vliesbehang is sterker dan gewoon behang.
 • Je hebt geen behangerstafel nodig want je kan gewoon de muur inlijmen en niet het behang.

Waar beginnen met vliesbehang?

Vliesbehang aanbrengen is vergelijkbaar met ander behangpapier. We geven je graag een overzicht van de belangrijkste stappen om met succes vliesbehang aan te brengen:

 1. Het best breng je eerst een primer aan op de muur, zeker bij een poreuze ondergrond. Die zal zorgen dat de lijm minder in de muur trekt en dus je behang beter zal hechten.
 2. Snij stroken vliesbehang volgens de hoogte van de ruimte, maar tel er telkens 10 cm bij.
 3. Breng lijm aan op de muur voor de eerste strook. Zorg ervoor dat je iets breder 'lijmt' dan de breedte van je behang.
 4. Hang dan de eerste strook. Plaats die een beetje uit een hoek verwijderd en trek daar een loodrechte lijn, zo ben je zeker dat je volledig recht kan beginnen. In een hoek is de kans dat niet alles loodrecht is heel reëel. Zorg ervoor dat je zowel boven als onder ongeveer 5 cm over hebt. 
 5. Druk alles goed aan met een spatel en snij het overtollige vlies af met een scherp cuttermes (boven en onder). 
 6. Zo ga je verder met de volgende strook: inlijmen, hangen en aandrukken. Hang het volgende vel altijd aansluitend met het vorige vel en rol daarna de naden goed aan met een nadenroller.

Is alles behangen? Wacht dan nog minstens 24 uur voor je het vliesbehang gaat schilderen.

Offertes behangen aanvragen

Zeer eenvoudig om op de site van Casius aan te duiden welke vakman je nodig hebt. Ik kreeg heel snel een antwoord. Het contact met de vakman verliep uitstekend en een week later was de klus al geklaard aan de afgesproken prijs.

Benny D'Hondt

Recente opdrachten voor behangwerken

vrijdag 22 september 2023

Glasvezelbehang + schilderen 1 slaapkamer

ik zoek een betrowubare klusjesman om 1 slaapkamer opnieuw te behangen (momenteel glasvezel op de muren) en te schilderen


Behang- en schilderwerken Edegem
donderdag 21 september 2023

Ramen en deuren schilderen

Ik zal binnenkort nieuwe ramen hebben. mijn houten poort en voordeur zouden in hetzelfde kleur moeten komen.


Behang- en schilderwerken Gent
woensdag 20 september 2023

Gang behangen

Wij zoeken een kluisjesman-behanger om ongeveer 35 vierkante meters muur te behangen. Er zijn panden van 5 meters hoog/lang. We hebben de nodige rollen papier.


Behang- en schilderwerken Linden
woensdag 20 september 2023

Plafond waterschade

Ik heb waterschade geleden aan mijn dak, waardoor er verf is losgekomen op de plafond van mijn badkamer. De badkamer is iets van een 15 vierkante meter. Ik moet een offerte/bestek doorgeven aan mijn verzekering vooraleer ik de schade mag herstellen


Behang- en schilderwerken Ekeren (Antwerpen)
woensdag 20 september 2023

Repeindre appartement apres départ locataire

Repeindre appartement (100m² - 2 chambres) apres départ locataire. Rebouchage de quelques trous de clous et peinture


Behang- en schilderwerken Brussel
woensdag 20 september 2023

Kantoorruimte, 4 muren behangen

Ik zoek een behanger die in een kantoorruimte, 4 grote muren (+/- 15 m2) kan komen behangen. Dit zijn muren zonder hindernissen of hoekjes, en het pleisterwerk is in prima staat.


Behang- en schilderwerken Sint-Niklaas
Gratis offertes aanvragen