Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
226 Plafond Gipsplaten Stucwerk

Gyproc plaatsen

Gyproc plaatsen

Gyproc hoeft geen introductie. Op enkele uren tijd transformeer je je vormloze ruimte om tot een een ingericht geheel.

Waarom gyproc plaatsen?

Gyprocplaten hebben een groot voordeel: ze zijn heel snel geplaatst. Je zorgt voor een houten of metalen onderstructuur, loopt naar de winkel, koopt gipsplaten en je kan beginnen. De platen zijn heel populair om scheidingswanden of plafonds te bouwen en dankzij de vaste vormen - 60 of 120 centimeter breed - bouw je snel wanden op.

Gyproc is een licht materiaal en dus moet je oppassen als je zware voorwerpen zoals sanitair of kasten aan de platen monteert. Veel vakmannen zullen dus multiplex in de holle wand voorzien om het extra gewicht op te vangen. Zelfs met zulk een verstevigingen weegt een gyprocwand bijna niets. Je kan ze dus overal in je woning plaatsen, zonder op zoek te moeten gaan naar draagmuren of -balken.

Gyproc Plaatsen

Gipsplaten zijn ideaal voor de doe-het-zelvers. Wie zich een beetje voorbereid, kan gemakkelijk zelf een muur of plafond van gyproc voorzien. Twijfel je nog en wil je eerst even overleggen met een expert? Of wil je eerst wat prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende stielmannen uit je regio.

Welke gyprocwanden plaatsen?

Voorzetwand met profielen

De naam zegt het nogal letterlijk: je zet gyproc ergens voor. Een afgebrokkelde muur verbergen, blootliggende kabels wegstoppen of heb je een muur die je niet kan bepleisteren? Dan is het plaatsen van een gyproc voorzetwand geen slechte oplossing.

Eerst komt een houten of metalen frame tegen de oude muur terecht. Zo'n frame is opgebouwd uit profielen waartegen de gyprocplaten komen. De ruimte tussen de achterliggende muur en de gyprocwand kan je benutten om isolatie te plaatsen en zo je woning een extra isolatielaag te geven. Warmte-isolatie is nuttig, maar afhankelijk van de aanliggende ruimte kan je ook voor geluidsisolatie gaan.

Scheidingswand

Snel geplaatste scheidingswanden waarmee je in een handomdraai je ruimte opnieuw inricht. 't Is misschien wel de reden waarom gyproc zo populair is. Ook bij een scheidingswand heb je eerst een metalen of houten skelet nodig. De profielen schroef je vast aan de vloer, het plafond en de muur. In dit skelet kan je - afhankelijk van je behoeften - leidingen, kabels of isolatie kwijt. Daarna plaats je er de gipsplaten tegen, waarna je de naden kan voegen.

Zaag de gyprocpanelen ongeveer 1 centimeter kleiner dan de hoogte van de ruimte. Zo vermijd je dat de wanden groter zijn dan de ruimte waar je ze in wil plaatsen en behoud je speling bij een oneffen plafond of vloer. De randen kan je nadien afwerken met een opvullende voeging.

Prijs van gyproc

De prijzen van een gyprocwand schommelen naargelang je wensen. Het totale oppervlak, de breedte en dikte van de panelen en het type gyproc hebben allemaal invloed op de totaalprijs. De tabellen hieronder geven enkele richtprijzen weer.

Type gipsplaat Richtprijs per plaat
Standaard gipsplaat (60 cm breed) € 6
Waterwerende gipsplaat (60 cm breed) € 13
Type wand Richtprijs per m²
Voorzetwand € 25
Scheidingswand € 35 - € 45

Wat met vocht en isolatie?

Gyproc in vochtige ruimtes

Wil je gipsplaten in een badkamer of keuken plaatsen, dan gebruik je best speciale panelen. Je herkent ze aan de groene kleur of het WR-label. Deze platen zijn geïmpregneerd, waardoor ze geen water opnemen en geen last hebben van schimmelvorming. Ben je van plan om de platen niet te bekleden, dan breng je best nog een extra coating op de panelen als bescherming tegen water.

Gyproc met isolatie

Dankzij het skelet en de profielen kan je gipsplaten gemakkelijk van isolatie voorzien. Warmte-isolatie is handig bij voorzetwanden om je huis extra te isoleren. Geluidsisolatie is dan weer ideaal voor scheidingswanden omdat de gyprocwand vaak je enige muur is. Er bestaan types gyproc die speciaal gemaakt zijn om je wand tegen geluid te isoleren. Meer info over geluidsisolatie vind je hier.

Vraag gratis offertes aan

Offertes aanvragen