Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
226 Plafond Gipsplaten Stucwerk

Gyproc plaatsen

Gyproc hoeft geen introductie. Op enkele uren tijd transformeer je met gipsplaten een vormloze ruimte tot een mooi ingericht geheel.

Waarom gyproc plaatsen?

Gyprocplaten hebben een groot voordeel: ze zijn heel snel geplaatst. Je zorgt voor een houten of metalen onderstructuur, loopt naar de winkel, koopt gipsplaten en je kan beginnen. De platen zijn heel populair om scheidingswanden of plafonds te bouwen en dankzij de vaste vormen - 60 of 120 centimeter breed - bouw je snel wanden op.

Gyproc is een licht materiaal en dus moet je oppassen als je zware voorwerpen zoals sanitair of kasten aan de platen monteert. Veel vakmannen zullen dus multiplex in de holle wand voorzien om het extra gewicht op te vangen. Zelfs met zulk een verstevigingen weegt een gyprocwand bijna niets. Je kan ze dus overal in je woning plaatsen, zonder op zoek te moeten gaan naar draagmuren of -balken.

Gyproc plaatsing

Gipsplaten lijkt ideaal voor de doe-het-zelvers. Toch komt er bij gyproc plaatsing wel wat precisiewerk kijken. Enkel wie heel handig is en zich een beetje voorbereid, kan zich aan het plaatsen van gyproc wagen. Twijfel je nog en wil je eerst even overleggen met een expert? Of wil je eerst wat prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende stielmannen uit je regio.

Welke gyprocwanden plaatsen?

Voorzetwand met profielen en gyproc platen

De naam zegt het nogal letterlijk: je zet gyproc ergens voor. Een afgebrokkelde muur verbergen, blootliggende kabels wegstoppen of heb je een muur die je niet kan bepleisteren? Dan is het plaatsen van een gyproc voorzetwand geen slechte oplossing.

Eerst komt een houten of metalen frame tegen de oude muur terecht. Zo'n frame is opgebouwd uit profielen waartegen de gyprocplaten komen. We noemen dit metal stud profielen. Met een constructie van metal studs kan je makkelijk een gyproc wand plaatsen.  Met zo'n frame met metal stud profielen kan je ook makkelijk een plafond plaatsen in gyproc. Het grote voordeel van metal studs is dat je de constructie eerst volledig kan uitlijnen voor je begint met het plaatsen van de gyproc platen. Zo weet je vooraf dat je een effen vlak zal krijgen. 

 

De ruimte tussen de achterliggende muur en de gyprocwand kan je benutten om isolatie te plaatsen en zo je woning een extra isolatielaag te geven. Warmte-isolatie is nuttig, maar afhankelijk van de aanliggende ruimte kan je ook voor geluidsisolatie gaan.

Gyproc plafond plaatsen

Plaatsen gyproc scheidingswand

Snel geplaatste scheidingswanden waarmee je in een handomdraai je ruimte opnieuw inricht. 't Is misschien wel de reden waarom gyproc zo populair is. Ook bij een scheidingswand heb je eerst een metalen of houten skelet nodig. De profielen schroef je vast aan de vloer, het plafond en de muur. In dit skelet kan je - afhankelijk van je behoeften - leidingen, kabels of isolatie kwijt. Daarna plaats je er de gipsplaten tegen, waarna je de naden kan voegen.

Meer info over gipsplaten vind je ook hier.

Gyproc plaatsen tegen muur

Gyproc plafond plaatsen

Naast de wanden moeten natuurlijk ook de plafonds afgewerkt worden. Ook dat kan vrij eenvoudig met gipsplaten. Bij hoge kamers of bij oude plafonds is het plaasten van Gyprocplafonds een goede oplossing. Het biedt veel voordelen.

Een gyproc plafond plaatsen kan je ook gebruiken om je energierekening te doen dalen. In ruimtes met een hoog plafond kan je met gyproc vrij makkelijk een (lager) vals plafond steken.

Zaag de gyprocpanelen ongeveer 1 centimeter kleiner dan de hoogte van de ruimte. Zo vermijd je dat de wanden groter zijn dan de ruimte waar je ze in wil plaatsen en behoud je speling bij een oneffen plafond of vloer. De randen kan je nadien afwerken met een opvullende voeging.

Prijs van gyproc

De prijzen voor het plaatsen van gyproc schommelen naargelang je wensen. Het totale oppervlak, de breedte en dikte van de panelen en het type gyproc hebben allemaal invloed op de totaalprijs. De tabellen hieronder geven enkele richtprijzen weer om gyproc te plaatsen.

Type gipsplaat Richtprijs per plaat
Standaard gipsplaat (60 cm breed) € 6
Waterwerende gipsplaat (60 cm breed) € 13
Type wand Richtprijs per m²
Voorzetwand € 25
Scheidingswand € 35 - € 45

Wat met vocht en isolatie?

Gyproc in vochtige ruimtes

Wil je gipsplaten in een badkamer of keuken plaatsen, dan gebruik je best speciale panelen. Je herkent ze aan de groene kleur of het WR-label. Deze platen zijn geïmpregneerd, waardoor ze geen water opnemen en geen last hebben van schimmelvorming. Ben je van plan om de platen niet te bekleden, dan breng je best nog een extra coating op de panelen als bescherming tegen water.

Gyproc met isolatie

Dankzij het skelet en de profielen kan je gipsplaten gemakkelijk van isolatie voorzien. Warmte-isolatie is handig bij voorzetwanden om je huis extra te isoleren. Geluidsisolatie is dan weer ideaal voor scheidingswanden omdat de gyprocwand vaak je enige muur is. Er bestaan types gyproc die speciaal gemaakt zijn om je wand tegen geluid te isoleren. Meer info over geluidsisolatie vind je hier.

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten gyproc plaatsen

maandag 30 mei 2022

Gyproc op houten spanten

Omdat de ventilatieleidingen onder de spantenzijn gelegd, kan mijn plakker niet afwerken. Hij stelt voor om alles met gyproc te doen. Dwz dat er overal slaglatten van ongeveer 6-7 cm dikte moeten geplaatst worden op het plafond; rest kan op een standaard manier worden afgewerkt. Ik heb de plannen bijgevoegd.


Pleisterwerken Knokke
woensdag 25 mei 2022

Gyprocplaten plaatsen op zolder

Plaatsen van gyproc gipsplaten zolderruimte. Het gaat om een oppervlakte voor een zolder van ongeveer 80 m². Kaders en profielen zijn al geplaatst, enkel de gyproc nog.


Pleisterwerken Lennik
zaterdag 21 mei 2022

Plafond repareren

Ik zoek iemand voor de reparatie van mijn gyproc plafond. Het stuk moet ook herschilderd worden.


Pleisterwerken Kessel-Lo
donderdag 05 mei 2022

Gyproc plaatsen.

Ik zou graag in de gang, de living en de zolderkamer gyproc willen laten plaatsen door een vakman. Ik heb geen idee wat de oppervlakte is maar het zijn grote ruimtes.


Pleisterwerken Tienen
zaterdag 30 april 2022

Pleisterwerken muren en plafond.

Wij zijn op zoek naar een klusjesman die pleisterwerken kan uitvoeren op de muren (geen volledige muren) en plafond (scheuren in plafond, gyproc aan binnenkant nieuwe dakkoepel). Het zou gaan om een 8 à 9m² dat opnieuw moet bepleistert worden.


Pleisterwerken Antwerpen
dinsdag 05 april 2022

Deuropening dichtmaken met isolatie en gyproc

IK zoek iemand die een deuropening kan dichtmaken met isolerende panelen en dan ook afwerken. Ik wil van een bestaande ruimte een slaapkamer maken. Hiervoor dient dubbele deur geblindeerd te worden met gyproc met isolatie, dit dient degelijk afgewerkt te worden.


Pleisterwerken Brussel
Offertes aanvragen