Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
226 Plafond Gipsplaten Stucwerk

Gyproc plaatsen

Gyproc plaatsen

Gyproc hoeft geen introductie. Op enkele uren tijd transformeer je met gipsplaten een vormloze ruimte tot een mooi ingericht geheel.

Waarom gyproc plaatsen?

Gyprocplaten hebben een groot voordeel: ze zijn heel snel geplaatst. Je zorgt voor een houten of metalen onderstructuur, loopt naar de winkel, koopt gipsplaten en je kan beginnen. De platen zijn heel populair om scheidingswanden of plafonds te bouwen en dankzij de vaste vormen - 60 of 120 centimeter breed - bouw je snel wanden op.

Gyproc is een licht materiaal en dus moet je oppassen als je zware voorwerpen zoals sanitair of kasten aan de platen monteert. Veel vakmannen zullen dus multiplex in de holle wand voorzien om het extra gewicht op te vangen. Zelfs met zulk een verstevigingen weegt een gyprocwand bijna niets. Je kan ze dus overal in je woning plaatsen, zonder op zoek te moeten gaan naar draagmuren of -balken.

Gyproc Plaatsen

Gipsplaten zijn ideaal voor de doe-het-zelvers. Wie zich een beetje voorbereid, kan gemakkelijk zelf een muur of plafond van gyproc voorzien. Twijfel je nog en wil je eerst even overleggen met een expert? Of wil je eerst wat prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende stielmannen uit je regio.

Welke gyprocwanden plaatsen?

Voorzetwand met profielen en gyproc platen

De naam zegt het nogal letterlijk: je zet gyproc ergens voor. Een afgebrokkelde muur verbergen, blootliggende kabels wegstoppen of heb je een muur die je niet kan bepleisteren? Dan is het plaatsen van een gyproc voorzetwand geen slechte oplossing.

Eerst komt een houten of metalen frame tegen de oude muur terecht. Zo'n frame is opgebouwd uit profielen waartegen de gyprocplaten komen. We noemen dit metal stud profielen. Met een constructie van metal studs kan je makkelijk een gyproc wand plaatsen.  Met zo'n frame met metal stud profielen kan je ook makkelijk een plafond plaatsen in gyproc. Het grote voordeel van metal studs is dat je de constructie eerst volledig kan uitlijnen voor je begint met het plaatsen van de gyproc platen. Zo weet je vooraf dat je een effen vlak zal krijgen. 

 

De ruimte tussen de achterliggende muur en de gyprocwand kan je benutten om isolatie te plaatsen en zo je woning een extra isolatielaag te geven. Warmte-isolatie is nuttig, maar afhankelijk van de aanliggende ruimte kan je ook voor geluidsisolatie gaan.

Scheidingswand

Snel geplaatste scheidingswanden waarmee je in een handomdraai je ruimte opnieuw inricht. 't Is misschien wel de reden waarom gyproc zo populair is. Ook bij een scheidingswand heb je eerst een metalen of houten skelet nodig. De profielen schroef je vast aan de vloer, het plafond en de muur. In dit skelet kan je - afhankelijk van je behoeften - leidingen, kabels of isolatie kwijt. Daarna plaats je er de gipsplaten tegen, waarna je de naden kan voegen.

Meer info over gipsplaten vind je ook hier.

Metal studs - gyproc

Zaag de gyprocpanelen ongeveer 1 centimeter kleiner dan de hoogte van de ruimte. Zo vermijd je dat de wanden groter zijn dan de ruimte waar je ze in wil plaatsen en behoud je speling bij een oneffen plafond of vloer. De randen kan je nadien afwerken met een opvullende voeging.

Prijs van gyproc

De prijzen voor het plaatsen van gyproc schommelen naargelang je wensen. Het totale oppervlak, de breedte en dikte van de panelen en het type gyproc hebben allemaal invloed op de totaalprijs. De tabellen hieronder geven enkele richtprijzen weer om gyproc te plaatsen.

Type gipsplaat Richtprijs per plaat
Standaard gipsplaat (60 cm breed) € 6
Waterwerende gipsplaat (60 cm breed) € 13
Type wand Richtprijs per m²
Voorzetwand € 25
Scheidingswand € 35 - € 45

Wat met vocht en isolatie?

Gyproc in vochtige ruimtes

Wil je gipsplaten in een badkamer of keuken plaatsen, dan gebruik je best speciale panelen. Je herkent ze aan de groene kleur of het WR-label. Deze platen zijn geïmpregneerd, waardoor ze geen water opnemen en geen last hebben van schimmelvorming. Ben je van plan om de platen niet te bekleden, dan breng je best nog een extra coating op de panelen als bescherming tegen water.

Gyproc met isolatie

Dankzij het skelet en de profielen kan je gipsplaten gemakkelijk van isolatie voorzien. Warmte-isolatie is handig bij voorzetwanden om je huis extra te isoleren. Geluidsisolatie is dan weer ideaal voor scheidingswanden omdat de gyprocwand vaak je enige muur is. Er bestaan types gyproc die speciaal gemaakt zijn om je wand tegen geluid te isoleren. Meer info over geluidsisolatie vind je hier.

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten gyproc plaatsen

donderdag 20 januari 2022

Herstellingswerken na waterschade uitvoeren

Waterschade door lekkend dak. Plafond met balken en gyproc beschadigd. Voor het dak wordt reeds hersteld. We willen nu graag iemand vinden die het herstelt langs de binnenkant.


Pleisterwerken Boechout
woensdag 19 januari 2022

Binnenbepleistering plafonds

Het bestaand gyprocplafond in living, keuken en badkamer dient met een laag gepleisterd te worden voor ongeveer 80 m²


Pleisterwerken Ham
maandag 03 januari 2022

Vochtschade herstellen

Ik heb vochtschade gehad, en nu moet er een stuk gyproc van het plafond, en de bepleistering van de muur op die plaats hersteld worden


Pleisterwerken Turnhout
dinsdag 28 december 2021

Stucco & schilderwerken slaapkamer muur & keuken plafond

Op onze zolderslaapkamer zijn de buren tijdens het plaatsen van hun dak helaas door de gyproc gegaan. Die zou opnieuw moeten geplaatst worden en daarna ook geschilderd. In onze keuken is er een deel van het plafond dat ook opnieuw gedaan moet worden.


Pleisterwerken Leuven
woensdag 22 december 2021

Bepleisteren rondom deuropeningen

Binnen in de woning hebben wij 4 deuren weggenomen, alsook de deurkozijnen. Momenteel is de blote muur (baksteen) dus zichtbaar. Dit zou bepleisterd moeten worden. Niet met gyproc, gezien dit de doorgang zou versmallen.


Pleisterwerken Houthalen-Helchteren
vrijdag 03 december 2021

Pleisterwerk voor totaalrenovatie woning

We hebben een oude rijwoning gekocht. Het oude pleisterwerk hebben we gestript en afgevoerd Er moet dus pleisterwerk komen op de bakstenen muurwanden voor ongeveer 305 vierkante meter. Het plafond zal ongeveer 75 vierkante meter zijn waarbij we deze ook wensen af te werken met gyproc van 60 vm.


Pleisterwerken Antwerpen
maandag 22 november 2021

Gyproc plafond plaatsen

Gyproc plafond plaatsen met het plagyp systeem 4meter op 3,20 meter is ongeveer 13m²


Pleisterwerken Ekeren (Antwerpen)
woensdag 03 november 2021

Afwerken zolderwanden in gyproc

Afwerken van de zolderwanden met gyrpoc : plafond + 2 muren - totaal 65m²


Pleisterwerken Niel
dinsdag 26 oktober 2021

Plafond vernieuwen met gyproc

Er moet een plafond gestoken worden. Ook kader ophangen plus gyproc wanden tegen hangen en wand in gyproc zetten Het moet ook allemaal bepleisterd worden.


Pleisterwerken Deurne
dinsdag 26 oktober 2021

Plafond gyproc herstelling

Plafond gyproc herstellen na waterschade door lek in dak. Door een lek in het dak, heeft plafond in gyproc in de kamers eronder waterschade geleden.


Pleisterwerken Vilvoorde
zondag 24 oktober 2021

Afwerken badkamer met gyproc

Er is reeds een deel van de badkamer gerenoveerd, maar naar afwerking toe (gyproc of houten wanden/plafond) zien we ons over bepaalde delen geen meester, dus graag een vakman die dit voor ons kan realiseren. Betreft een kleine badkamer in een appartement waar nog een vals plafond dient te worden gestoken. Bulex wordt binnenkort geplaatst en deze zou boven het plafond worden geïnstalleerd + nog 1 of 2 zijwanden dienen te worden afgewerkt.


Pleisterwerken Sint-Amandsberg
vrijdag 22 oktober 2021

Uitvlakken gyproc muur

Bestaand gyproc muur dient te worden uitgevlakt. Hoogte 1.2m, lengte 4.6m met 3 buitenhoeken.


Pleisterwerken Brussel
Offertes aanvragen