Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Gyprocwerken

Gyproc plaatsen

Gyproc hoeft geen introductie. Op enkele uren tijd transformeer je met gipsplaten een vormloze ruimte tot een mooi ingericht geheel.

Het voordeel van gyprocwerken

Gyprocplaten hebben een groot voordeel: ze zijn heel snel geplaatst. Bij gyprocwerken zorg je voor een houten of metalen onderstructuur, loopt naar de winkel, koopt gipsplaten en je kan beginnen. De platen zijn heel populair om scheidingswanden of plafonds te bouwen en dankzij de vaste vormen - 60 of 120 centimeter breed - bouw je snel wanden op.

Gyproc is een licht materiaal en dus moet je oppassen als je zware voorwerpen zoals sanitair of kasten aan de platen monteert. Veel vakmannen zullen dus multiplex in de holle wand voorzien om het extra gewicht op te vangen. Zelfs met zulk een verstevigingen weegt een gyprocwand bijna niets. Je kan ze dus overal in je woning plaatsen, zonder op zoek te moeten gaan naar draagmuren of -balken.

Gyproc plaatsen

Gipsplaten lijkt ideaal voor de doe-het-zelvers. Toch komt er bij gyproc plaatsing wel wat precisiewerk kijken. Enkel wie heel handig is en zich een beetje voorbereid, kan zich aan het plaatsen van gyproc wagen. Twijfel je nog en wil je eerst even overleggen met een expert? Of wil je eerst wat prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende stielmannen uit je regio.

Soorten gyprocwerken

Voorzetwand met profielen en gyproc platen

De naam zegt het nogal letterlijk: je zet gyproc ergens voor. Een afgebrokkelde muur verbergen, blootliggende kabels wegstoppen of heb je een muur die je niet kan bepleisteren? Dan is het plaatsen van een gyproc voorzetwand geen slechte oplossing. Nadat de muren zijn bepleisterd, kunt u bijvoorbeeld direct de wanden laten behangen

Eerst komt een houten of metalen frame tegen de oude muur terecht. Zo'n frame is opgebouwd uit profielen waartegen de gyprocplaten komen. We noemen dit metal stud profielen. Met een constructie van metal studs kan je makkelijk een gyproc wand plaatsen.  Met zo'n frame met metal stud profielen kan je ook makkelijk een plafond plaatsen in gyproc. Het grote voordeel van metal studs is dat je de constructie eerst volledig kan uitlijnen voor je begint met het plaatsen van de gyproc platen. Zo weet je vooraf dat je een effen vlak zal krijgen. 

 

De ruimte tussen de achterliggende muur en de gyprocwand kan je benutten om isolatie te plaatsen en zo je woning een extra isolatielaag te geven. Warmte-isolatie is nuttig, maar afhankelijk van de aanliggende ruimte kan je ook voor geluidsisolatie gaan.

Pleisterwerken plafond

Plaatsen gyproc scheidingswand

Snel geplaatste scheidingswanden waarmee je in een handomdraai je ruimte opnieuw inricht. 't Is misschien wel de reden waarom gyproc zo populair is. Ook bij een gyproc wand heb je eerst een metalen of houten skelet nodig. De profielen schroef je vast aan de vloer, het plafond en de muur. In dit skelet kan je - afhankelijk van je behoeften - leidingen, kabels of isolatie kwijt. Daarna plaats je er de gipsplaten tegen, waarna je de naden kan voegen. In sneltempo is een gyproc wand helemaal klaar.

Meer info over gipsplaten vind je ook hier.

Gyproc plaatsen tegen muur

Gyproc plafond plaatsen

Naast de wanden moeten natuurlijk ook de plafonds afgewerkt worden. Ook dat kan vrij eenvoudig met gipsplaten. Bij hoge kamers of bij oude plafonds is het plaasten van Gyprocplafonds een goede oplossing. Het biedt veel voordelen.

Een gyproc plafond plaatsen kan je ook gebruiken om je energierekening te doen dalen. In ruimtes met een hoog plafond kan je met gyproc vrij makkelijk een (lager) vals plafond steken.

Zaag de gyprocpanelen ongeveer 1 centimeter kleiner dan de hoogte van de ruimte. Zo vermijd je dat de wanden groter zijn dan de ruimte waar je ze in wil plaatsen en behoud je speling bij een oneffen plafond of vloer. De randen kan je nadien afwerken met een opvullende voeging.

Prijs van gyproc

De prijzen voor het plaatsen van gyproc schommelen naargelang je wensen. Het totale oppervlak, de breedte en dikte van de panelen en het type gyproc hebben allemaal invloed op de totaalprijs. De tabellen hieronder geven enkele richtprijzen weer om gyproc te plaatsen.

Type gipsplaat Richtprijs per plaat
Standaard gipsplaat (60 cm breed) € 6
Waterwerende gipsplaat (60 cm breed) € 13
Type wand Richtprijs per m²
Voorzetwand € 25
Scheidingswand € 35 - € 45

Wat met vocht en isolatie?

Gyproc in vochtige ruimtes

Wil je gipsplaten in een badkamer of keuken plaatsen, dan gebruik je best speciale panelen. Je herkent ze aan de groene kleur of het WR-label. Deze platen zijn geïmpregneerd, waardoor ze geen water opnemen en geen last hebben van schimmelvorming. Ben je van plan om de platen niet te bekleden, dan breng je best nog een extra coating op de panelen als bescherming tegen water.

Gyproc met isolatie

Dankzij het skelet en de profielen kan je gipsplaten gemakkelijk van isolatie voorzien. Warmte-isolatie is handig bij voorzetwanden om je huis extra te isoleren. Geluidsisolatie is dan weer ideaal voor scheidingswanden omdat de gyprocwand vaak je enige muur is. Er bestaan types gyproc die speciaal gemaakt zijn om je wand tegen geluid te isoleren. Meer info over geluidsisolatie vind je hier.

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten gyproc plaatsen

woensdag 13 september 2023

Binnenpleistering

afwerken van gyproc op zolder met schuin dak. de ruimte is ongeveer 7 x 7m en 4.5m hoog tot in de nok. er staat ook een wand van +/- 2.5m hoog die de ruimte in 2 verdeelt en ook langs beide kanten afgewerkt moet worden. In welk type gebouw moeten de werken uitgevoerd worden?: gebouw in gebruik / afgewerkte ruimtes Moet er ook isolatie geplaatst worden?: nee Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Pleisterwerken Ledegem
zondag 10 september 2023

Gyprocplafond

2 jaar terug noodinterventie en plafond opengesneden 25x25 gyproc


Pleisterwerken Brussel
vrijdag 08 september 2023

Binnenpleistering

Volgende gyproczaken dienen dichtgesmeerd en afgekit te worden, zodat ze verfklaar staan: - plafond +- 36m² - plafond +-6m² - plafond +- 4m² - plafond +-12m² - muur +-36m² - badwand +-2m² + kleine pleisterwerken aan de bestaande bepleistering (muren retoucheren) Dit daar we de woning te koop gaan zetten Wilt u de binnen- of buitenkant van uw huis laten pleisteren?: Binnen


Pleisterwerken Kontich
dinsdag 29 augustus 2023

Herstellen gyproc plafond

Een stuk gyproc 1mx3m vernieuwen en isoleren


Pleisterwerken Grembergen
zaterdag 19 augustus 2023

Binnenpleistering

Slaapkamer met oude gyproc muren en plafond dat ik wil bepleisteren of nieuwe gyproc wil laten plaatsen. Ik heb advies nodig wat ik het beste zou doen. Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Pleisterwerken Antwerpen
maandag 07 augustus 2023

Reparatie na waterschade plafond, 5 muren en deurlijsten

Na een dak lek ben ik op zoek naar een reparatie/vervanging voor: 1 gyproc plafond (+-4.5m) minstens aanpakken van 3 muren, mogelijks 5 en ook vervanging van 2 deurlijsten


Pleisterwerken Hombeek
Offertes aanvragen