Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Betonnen keerwanden

Keerwanden plaatsen

Keerwanden plaatsen in de tuin?

Keermuren, ook bekend als L-elementen, worden gebruikt voor het opvangen van niveauverschillen in de tuin. Keerwanden zijn meestal gemaakt uit beton en zijn een zeer stevig element dat extra steun geeft tegen het gewicht van opgehoopte aarde. Op glooiende vlaktes en in tuinen met veel hellingen kunnen keerwanden je veel graafwerk besparen.

Je vindt keerwanden ook in kleiner formaat terug in de tuin, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe afsluiting zet met betonnen onderplaat. Die onderplaat is ook een soort keerwand en biedt extra stevigheid. Vorstvrije keerwanden worden vaak gebruikt bij het aanleggen van zwembaden en zwemvijvers. Het is een goedkope, duurzame oplossing en de wanden gaat lang mee.

De verschillende materialen voor je keerwanden

Er bestaan keerwanden van verschillende materialen. De meest gebruikte materialen voor keerwanden zijn beton en hout. Hieronder vind je meer informatie over deze soorten keerwanden.

Keerwand beton

Bij het plaatsen van betonnen L-elementen kiezen de meeste vakmannen voor particuliere tuinen voor ongewapende L-elementen of T-elementen. Ook vind je bijvoorbeeld hoekelementen om keerwanden mooi te integreren in je tuin. 

Keerwand beton zonder wapening

De extra stalen versteviging is meestal niet nodig. Interessant bij deze scheidingsmuren is dat ze in talloze hoogtes, breedtes en kleuren beschikbaar zijn. Als je dat wil, kan je betonnen keerwanden achteraf nog bezetten of schilderen.

Houten keerwanden

Hoewel keermuren uit beton het meest gebruikt worden in de tuin, zie je af en toe ook de houten variant. Het spreekt voor zich dat hout minder stevig is dan beton. Het voordeel van dit materiaal is dan weer dat je uit verschillende, stevige houtsoorten kan kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld keerwanden plaatsen in hetzelfde hout als dat van je terras. Hout heeft onmiddellijk een ander uitzicht aan de wanden die vaak nogal bars overkomen en kunnen breken met het uitzicht van je tuin. Kiezen voor hout betekent een natuurlijker beeld: de keerwanden vallen minder hard op.

Houten keerwand

Glazen keerwanden

Toegegeven, glas voor een keerwand komt niet vaak voor. Dit type keermuur wordt puur vanuit esthetisch standpunt gekozen. Praktisch gezien is het op alle vlak ondergeschikt aan hout of beton. Bij kleinere constructies waar je geen tonnen aan aarde moet tegenhouden valt het te overwegen. Denk aan een zwemvijver die je kan afschermen met een glazen wand om het uitzicht niet te verliezen.

Keerwanden plaatsen met of zonder vergunning?

Heb ik een vergunning nodig om keerwanden te plaatsen? In de praktijk zien we dat weinig mensen effectief een vergunning gaan aanvragen bij de gemeente. Als de keerwanden niet hoger zijn dan 1 meter moet er geen vergunning worden voorzien. Het is wel aangeraden om deze werken op voorhand te bespreken met de buren om problemen te vermijden. Er moet ook een goede afwatering voorzien worden om wateroverlast bij zware regenval te beperken.

De meeste tuinaannemers zullen snel voorstellen om te werken met betonnen keerwanden. Deze zijn prijs-kwaliteit de beste keuze en vrij snel te plaatsen. Bovendien blijven betonnen keerwanden heel lang hun job doen. Betonnen keerwanden zijn enorm sterk en blijven er meestal mooi uitzien.

Keerwanden plaatsen prijs

De totale kosten bestaan uit de materiaalkosten en het uurloon van de vakman om ze te plaatsen. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 70 à 100 euro per lopende meter.

Offertes keerwanden plaatsen

We deden al een drietal keer beroep op Casius en waren telkens heel tevreden. Snelle reactie op onze aanvraag en de geselecteerde vakmensen waren allemaal bekwaam, betrouwbaar en hielden zich aan de gemaakte afspraken. We zouden iedereen aanraden om van de diensten van Casius te gebruiken. Niet twijfelen, gewoon DOEN!

Frieda Ringoet

Offertes keerwanden plaatsen