Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Mortex Muren

Mortex

Muren, vloeren of plafonds bekleden met mortex?

Mortex : waterdichte pleister voor muur en vloer

Mortex is een decoratieve gipspleister gemaakt uit kalk, cement en kleurstoffen. Het resultaat is een mengsel dat, eens het hard is, lijkt op een kruising tussen natuursteen en beton. En bonus: het is waterdicht. Daarom zie je Mortex vaak terug in de badkamer, rond zwembaden, in de keuken of rond wasbakken. Je kan het uitgieten of uitsmeren over bijna elk oppervlak en net dat maakt het zo populair.

Mortex om muur en vloer te renoveren?

Omdat Mortex in een zwaai aan te brengen is op vloer en muur tegelijk, is het een populaire oplossing bij renovaties of nieuwbouw. Je kan er een hele ruimte mee afwerken, wat je veel tijd bespaart in werkwijze en bij het kiezen van tegels of andere materialen. Omdat je gewoon over het oude oppervlak heen kan werken en niets hoeft uit te breken, is Mortex een gegeerde oplossing bij renovaties.

Ruwe afwerking of eerder glad?

Een gipspleister die veel weg heeft van beton? Dan denk je al heel snel aan grijze kleuren en strakke, ietwat saaie interieurs. Mortex is anders. Door kleurstoffen krijg je een waaier aan tinten en kleuren waar je uit kan kiezen. Je kan jouw nieuwe vloer dus perfect laten aansluiten bij jouw bestaande interieur.

Niet enkel de kleur kan je kiezen, ook de afwerking en ruwheid valt te bespreken. Houd je van een gladde, egale uitstraling? Dan kan je de mortexlaag afschuren en glad schuren. Liever een muur met wat reliëf in of wil je simpelweg een oppervlak dat niet al te glad is? Dan kan je spelen met de dikte van de pleister of vragen aan jouw vakman om de Mortex minder egaal aan te brengen. Een keukenblad vlak als een biljarttafel, een wand zo ruw als het maanoppervlak of alles daartussenin? ’t Is allemaal mogelijk.

Mortex Badkamer

Hoe breng je Mortex aan?

Mortex aanbrengen heeft veel weg van plamuren. Alles begint bij de basis waar je de gipspleister op aanbrengt. Die basis – een douchewand of pakweg een vloer – moet schoon zijn. Dat betekent zo weinig mogelijk stof of vuiligheid. Een primerlaag zorgt voor goede cohesie en maakt je ondergrond klaar om de Mortex aan te brengen.

Daarna worden kalk, cement en kleurstoffen gemengd en krijg je de juiste structuur. Afhankelijk van jouw voorkeur is dat heel vloeibaar of net ruwer en korreliger. Je hoeft Mortex niet dik aan te pappen. Enkele dunne lagen zijn vaak al voldoende. Eens alles egaal verdeeld is, kan je de randen afschrapen en alles opschuren.

Mortex is een waterdicht mengsel, dus een extra waterdichte laag is niet nodig. Toch is een extra bescherm- of vernislaag nodig om te beschermen tegen strepen, vlekken of spatten water.

Wat zijn de voordelen van Mortex?

 • Geen breekwerk nodig bij aanbrengen
 • Waterdicht
 • Gemakkelijk te kuisen: vlekvrij en geen naden
 • Ideaal voor renovatie
 • Past overal: muren, wanden, keukenblad, douche
 • Kan op eender welke ondergrond worden geplaatst
 • Je hangt niet vast aan de grijze kleur van beton dankzij kleurstoffen
 • Te combineren met vloerverwarming

Wat zijn de nadelen van Mortex?

 • Aanbrengen is arbeidsintensief en duurt best lang
 • Mortex is vrij duur omdat het zoveel werk vraagt
 • Te glad als industrievloer of als oprit, wel geschikt in huis

Wat is de prijs van mortex?

Hoe groter het oppervlak, hoe lager de gemiddelde prijs per vierkante meter. Een correcte richtprijs ligt rond de € 110 en € 160 per vierkante meter, inclusief BTW. Die prijs verschilt natuurlijk per vakman. Het kan dus geen kwaad om verschillende bedrijven aan te spreken en zo enkele prijzen te vergelijken. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend info en offertes van 3 erkende vakbedrijven uit jouw buurt.

Offertes mortex aanvragen

Recente opdrachten

donderdag 18 mei 2023

Installatie nieuwe douche na lek

De douche moet dringend herdaan worden omdat er nu scheuren zijn in de mortex (verkeerd aangebracht duidelijk). Wij weten wat we willen qua tegels en nieuwe inbouwdouche dus we zoeken iemand die dit gewoon 'snel' kan doen. De reden dat het dringend is, is omwille van scheuren in mortex die voor een lek zorgen


Badkamer Hasselt
donderdag 13 april 2023

Mortex muren

Ik zoek iemand voor de hal te bedekken met mortex.


Vloerwerken Houthalen
Offertes mortex aanvragen