Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Betonvloeren

Betonvloeren gieten

Alle info over het gieten van betonvloeren

Talloze mogelijkheden met massieve betonvloeren

Voor binnen heb je gietvloeren die ook het uitzicht hebben van een betonvloer. Maar op deze pagina hebben we het enkel over massieve betonvloeren. Deze vloeren bestaan uit een laag beton met een dikte van minstens 7 cm. Een betonvloer kan je ook buiten plaatsen. Dan heb je wel een minimale dikte nodig van 15 cm. 

De dikte van de laag maakt een betonvloer niet altijd geschikt voor een verbouwing of renovatie. Je moet voor massieve betonvloeren altijd voldoende opbouwhoogte hebben. Heb je dat niet, dan geeft een gietvloer je vaak ook een vergelijkbare uitstraling met een veel dunnere vloerdikte. 

Soorten massieve betonvloeren

1. Gepolierde betonvloer (polybeton)

Bij een vloer in gepolierd beton wordt de betonlaag met een 'vlindermachine' glad gepolierd. Bij een vloer uit gepolierd beton gebeurt het polieren meteen na de plaatsing. Vanaf het moment dat de laag kan belopen worden zonder diepe sporen na te laten is het tijd om gepolierde betonvloeren glad en mooi te maken als afwerking. Een vloer uit gepolierd beton geeft zo een naadloos vlakke en strakke uitstraling aan elk interieur. Gepolierde betonvloeren worden daarom vaak gebruikt in woningen met een moderne architectuur.

Een gepolierde betonvloer is onderhoudsvriendelijk en heeft een strak karakter. De opgang van de gepolierde betonvloer is dan ook niet te verwonderen. Steeds meer mensen kiezen voor gepolierde betonvloeren omdat ze passen in zowat elk interieur, zo zijn gepolierde betonvloeren verkrijgbaar in diverse kleuren. Dat is zeker een extra troef van een gepolierde betonvloer.

2. Vloer met printbeton

Vooral buiten kom je wel eens printbeton tegen. De betonnen vloer heeft dan het uitzicht van een andere soort vloer, zoals natuursteen, kasseien of klinkers. Het voordeel van printbeton is dat het goedkoper is dan een vloer uit de materialen waarop de vloer lijkt. Een betonnen vloer is bovendien veel makkelijker in onderhoud.

3. Uitgewassen betonvloer

Dit soort vloer zie je meestal bij opritten of terrassen. Het reliëf in de toplaag is veilig slipvast, maar is wel gevoeliger voor vuil. Het reliëf ontstaat doordat de plaatser met een hogedrukreiniger de toplaag verwijdert zodat de steentjes die in het beton zitten komen bloot te liggen.

4. Geborstelde betonvloer

Ook deze vloer heeft een slipvast reliëf. Maar in tegenstelling tot een uitgewassen betonvloer wordt de oneffenheid veroorzaakt door de verse betonlaag te borstelen. 

Wil je snel een offerte ontvangen voor het plaatsen van een massieve betonvloer?

Bij Casisus brengen we je snel, gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen uit jouw buurt.

Beton gieten: laten storten of zelf gieten?

Een betonvloer gieten kan op verschillende plaatsen in en rond je woning. Je kan beton laten storten als vloer in je woning, als oprit of terras of als ondergrond voor jouw tuinhuis. Waar je die ook gebruikt, een betonvloer past in en rond je huis. Beton is een geweldig materiaal om een vloer of terras mee aan te leggen. Ofwel werk je alles nadien af met een vloerbedekking of behoud je de strakke, moderne uitstraling van de betonnen vloer.

Wil je een strakke egale vloer, dan kan je maar beter beroep doen op de ervaring van een plaatser voor een perfecte afwerking.

Stappenplan beton gieten

Voorbereiden van de ondergrond

Bekijk eerst of de ondergrond beschadigd is. Is dat het geval, dan verwijder je beter de beschadigde delen. Oneffenheden of putten kan je opvullen met vulzand of je kan harde isolatieplaten aanbrengen om een stabiele ondergrond te maken.

Om lekken te vermijden, breng je daarna over de hele ondergrond een laag plasticfolie aan. Deze folie zorgt ervoor dat er geen vocht uit het beton in de ondergrond of aangrenzende wanden kan trekken. Met PUR-schuim kan je naden of openingen achteraf nog opvullen.

Wapening plaatsen

Wapening geeft stevigheid aan het beton en zorgt ervoor dat het niet beschadigd. Beton kan krimpen of uitzetten bij verschillende warmtes en de wapening in het beton zorgt ervoor dat er geen scheuren ontstaan.

Welke wapening je gebruikt hangt af van het soort vloer je wil gieten. Bij dunne, lichte vloeren zijn zwaluwstaartpalen meer dan voldoende om stevigheid te bieden. Ga je toch voor bouwstaalmatten voor zwaardere vloeren, let er dan op dat die zwevend in het beton komen te liggen. Je doet dit door ze te laten rusten op klosjes of kleine balkjes. Leidingen of elektrische kabels kan je op dit moment ook al leggen.

Leidingen leggen

Leidingen kan je onmiddellijk aanleggen. Wil je vloerverwarming of andere verwarmingsbuizen installeren, moet je een mantelbuis voorzien. Die geeft de buizen de nodige plaats om uit te zetten onder invloed van de warmte. Wil je later nog weten waar alle buizen liggen, dan kan je een plattegrond tekenen waar alle leidingen en buizen getekend staan.

Aanmaak en storten van betonvloer

Een deel cement, 2 delen zand, drie delen grind en water toevoegen. Da’s het recept om beton te maken. In een speciekuip, betonmixer of met een betonmolen maak je alles aan. Beton moet uitharden en dus moet je rekening houden dat je het beton binnen een bepaalde tijd na aanmaken al moet storten. Eens het gestort is, moet je het beton nog afvlakken met een reilat zodat je een effen oppervlak krijgt. Afhankelijk van de betonsoort, de temperatuur en de luchtvochtigheid zal je het beton nog moeten afdekken met plastic zodat het niet te snel uitdroogt.

Drogen en uitharden

Beton moet nog uitharden na het gieten. Na één à twee dagen kan je er al op lopen, maar het duurt al snel een maand voor beton helemaal uitgedroogd is. Houd hier rekening mee, zeker als je nog tegels op het beton wil leggen.

Laat je liever beton storten door een ervaren vakman om zorgen te vermijden? Door beroep te doen op een specialist ben je zeker dat alles correct wordt uitgevoerd. Via onderstaande knop ontvang je gratis en vrijblijvend voorstellen van enkele vakmannen uit jouw regio.

Ontvang gratis offertes

Waarom betonvloer gieten?

Een betonvloer is heel veelzijdig en kan je bijna overal gebruiken in huis. Beton is op zich een prima materiaal om een dekvloer mee aan te leggen, maar je kan de vloer nadien ook gewoon afwerken met een vloerbedekking zoals tegels. Hou je van de egale, moderne look, dan kan beton evengoed als toplaag dienst doen. Een betonnen vloer past bij een moderne, strakke inrichting en heeft een industriële uitstraling.

Een betonvloer heeft een aantal voordelen. Het materiaal is duurzaam en heeft weinig onderhoud nodig omdat er geen voegen zijn. Bovendien is het vochtbestendig en werkt het geluidsdempend. Let op met vetvlekken. Die kunnen lang zichtbaar blijven op een onbehandelde vloer. Een beschermlaag of een coating is dus geen overbodige investering om je vloer lang schoon te houden. Wat je ook doet, gebruik geen bleekwater.

Voordelen en nadelen beton gieten op een rij

Voordelen beton gieten

  • Betonvloer is snel gegoten
  • Geen chape nodig
  • Gemakkelijk te onderhouden
  • Beton werkt als buffer: koelt af in de zomer en warmt op in de winter
  • Dempt geluid

Nadelen beton gieten

  • Beton kan uitzetten bij veranderde temperatuur
  • Gepolijste beton kan glad zijn bij regen of vorst

Betonvloer gieten: soorten betonvloeren

Massieve betonvloer

Een massieve betonvloer is helemaal opgebouwd uit beton: één massieve laag. Wil je een massieve betonvloer binnen in huis, dan zal die minstens 7 centimeter dik zijn. Bij opritten of andere toepassingen in de tuin, kijk je al snel tegen  15 centimeter of meer aan.

De meest voorkomende massieve betonvloer is gepolierde beton, ook bekend als gevlinderde beton. Hierbij is de bovenlaag glad gemaakt met een vlindermachine. Een andere optie is printbeton, waarbij het beton lijkt op andere materialen zoals natuursteen, klinkers, tegels of hout.

Gietvloer in betonlook

Wanneer er weinig opbouwhoogte beschikbaar is, maar je absoluut een beton vloer wil, kan je voor gietvloeren gaan. Deze zijn veel dunner, meestal tussen de 1 en 8 mm dik. Een beton gietvloer is perfect voor renovaties. Je kan de oude vloer uitbreken, de onderlaag behouden en de afwerkingslaag in beton erover gieten.

Populairste voorbeeld van een gietvloer met betonlook is het woonbeton aka cementgebonden gietvloer. Ideaal bij vloerverwarming en beschikbaar in een waaier aan kleuren helpen deze vloer aan zijn populariteit. Bovendien voelt deze betonvloer een stuk zachter en warmer aan dan een massieve betonnen vloer.

Mortex of beton cire is een ander voorbeeld van beton gietvloer. Deze afwerkingslaag is ideaal voor renovatiewerken van vloeren, maar je kan mortex evengoed over andere oppervlaktes gieten. Kasten, aanrechten of trappen? Alles is mogelijk.

Beton gieten prijs

De gemiddelde kosten voor het leggen van een betonvloer liggen tussen de € 50 en € 130 per vierkante meter. Dit is inclusief materiaal en de arbeidsuren van de vloerlegger. Een exacte kostprijs voor het gieten van beton is moeilijk te bepalen. Hoe groter de oppervlakte om beton te storten, hoe lager de kostprijs per vierkante meter.

Verder hebben de bereikbaarheid van de vloer en het soort beton waar je voor kiest de grootste invloed op de kostprijs.

Soort betonvloer Prijs per m² Dikte
Gepolierd beton € 50 - € 130 Minimaal 7 cm
Printbeton € 70 - € 100 Minimaal 7 cm
Cementgebonden gietvloer € 75- € 150 3 tot 8 mm

Wil je een betonvloer laten gieten door een vakman? Via het offerteformulier kan je gratis & vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in het plaatsen van gietvloeren in je regio.

Vraag gratis jouw offertes aan.

Gelijkaardige beton opdrachten

vrijdag 30 september 2022

Gepolierde betonvloer plaatsen

Ik voorzie een betonpad van 85 cm breed en 120 m lang om met rolstoel tot aan de deur te rijden. Het pad moet ook brandweer wagens kunnen dragen. Draagvermogen 13 ton. Er is ook een terras van ongeveer 70 vierkante meter.


Vloerwerken Merelbeke
dinsdag 27 september 2022

Vloer aanleggen in nieuwe winkel

Wij gaan een bestaand kantoor omvormen tot een winkel. De huidige tegelvloer willen we veranderen. Wij verkiezen geen ingrijpende werken, maar een gietvloer boven op de tegels of beton of iets anders wat een modernere look geeft. Oppervlak 77m².


Vloerwerken Assebroek
dinsdag 27 september 2022

Beton gieten in woning

Voor een project in Bornem mag er aan ondervloer in beton (druklaag van ca 12cm dik) worden gestort. De ondergrond nu is zavel, uitgegraven tot op diepte -28 cm; De gelijkvloerse ruimte is voorzien van een bouwfolie en betonnetten op 5cm verhoging. De totale ruimte is net geen 50 m², dus 5 a 6m³ zou voldoende moeten zijn. Het idee is om met een mobiele aanhangpompwagen te werken. het beton te verdelen op de gelijkvloerse verdieping. (door jullie uit te voeren) en redelijk effen te maken. Betonaanvoer ook door jullie te voorzien.


Vloerwerken Bornem
zondag 25 september 2022

Oprit heraanleggen met steentapijt

Bestaande oprit ligt in dik beton ,deze vertoont enkele grote scheuren hier hadden wij graag een steentapijt over gedaan, het gaat om een oppervlakte van iets over de 100 vierkente meter


Vloerwerken Sint-Niklaas
donderdag 22 september 2022

Gepolierde betonvloer voor tuinhuis plaatsen

Gepolierde betonvloer voor tuinhuis met overkapping


Vloerwerken Waasmunster
dinsdag 20 september 2022

Gietvloer aanleggen in nieuwe winkel

Voor onze volgende zaak zijn we er nog niet helemaal uit welke soort vloer we graag zouden aanleggen vandaar de aanvraag van de offerte ivm een betonlook vloer. De ruimte is ongeveer 130 m². Momenteel ligt er een houten vloer die op oude tegels is gelegd.


Vloerwerken Lier
Offertes aanvragen