Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
architect

Hoe vind ik een goede architect?

In deze blog lees je wat een architect allemaal voor je kan betekenen, waar je deze vindt en hoe Casius je kosteloos bij de zoektocht kan helpen.

Architect dicht bij huis?

Ben jij op zoek naar een goede, professionele architect die jouw nieuwbouwproject of renovatie succesvol kan ontwerpen? Een goede architect vinden kan lastig zijn, omdat het aanbod heel groot is. Bovendien hebben de meeste mensen zelf weinig kennis van architectuur, wat het lastig maakt om een goede selectie te maken. In deze blog lees je wat een architect allemaal voor je kan betekenen, waar je deze vindt en hoe Casius je kosteloos bij de zoektocht kan helpen.

Kortom, in deze blog vind je alle antwoorden op de vraag: Hoe zoek ik een goede architect?

Waar zet je een architect allemaal voor in?

Een goede architect is vaak gespecialiseerd in een specifiek werkvlak. Dit kan een renovatie zijn, maar ook een regularisatie of bestemmingswijziging. Verder zijn er ook interieurarchitecten en tuin- en landschapsarchitecten. Kortom, voor elk ontwerp, binnen of buiten, renovatie of nieuwbouw, is een gespecialiseerde architect beschikbaar. Een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle samenwerking met een architect is een goede relatie.

Het moet enigszins klikken tussen jou en de architect. Zij moeten jouw idee of gevoel immers om weten te zetten in een passend ontwerp. Deze ontwerpfase kent een aantal fases om te zorgen dat het finale ontwerp aansluit bij jouw wensen, budget en de mogelijkheden op het kavel.

Een van de belangrijkste stappen in het proces van de architect is zijn eerste meeting met jou. Hierin worden jouw wensen besproken en kan de architect al een eerste concept maken. Dit proces van sparren en brainstormen zorgt voor inspiratie aan beide kanten en verbetert het uiteindelijke ontwerp. Na een eerste concept zal de architect een voorlopig ontwerp maken. Dit is een eerste 3D ontwerp waarin je zelf aan kunt geven wat je mooi vindt en wat je graag anders zou willen zien.

Hieruit vormt de architect een finaal ontwerp waarin al jouw wensen en feedback verwerkt zijn. Vanuit dit ontwerp worden het technische ontwerp, de vergunningaanvraag en het bestek aangemaakt. Hierna ben je klaar om naar een aannemer te stappen.

Tekening interieur

Hoe kan ik een architect vinden?

Nu je weet hoe de samenwerking met een goede architect verloopt moet je natuurlijk nog een geschikte architect vinden. De juiste architect vinden is, zoals je hierboven al las, lastig. Kies daarom altijd voor een lokale architect die kennis heeft van het gebied waar je woont en daardoor ook goede connecties heeft met de gemeente.

De meest logische manier om een architect te vinden is om raad te vragen aan familie of kennissen. Mond-tot-mondreclame is volgens velen nog steeds de beste reclame die er is. Als je net verhuisd bent naar een nieuwe regio is deze optie niet evident.

De tweede tool die je gebruikt bij het zoeken naar een goede architect is natuurlijk een zoekmachine als Google. Deze produceert immers in honderdsten van een seconde duizenden resultaten waar je uit kunt kiezen. Een architect vinden via deze weg klinkt ideaal, maar het heeft veel nadelen. Vaak staan bovenaan enkel de grote bedrijven die het budget hebben om flink te adverteren in Google. Daarnaast is het aan de naam van de website moeilijk te zien wat voor een architect erachter zit. Misschien ben je op zoek naar een lokale architect of een specifieke architect. Of de zoekresultaten hierbij aansluiten weet je pas als je elke website goed gelezen hebt.

Aangezien het vaak om honderden of duizenden websites gaat, is dat niet te doen. Een architect vinden is daardoor niet eenvoudig. Maar hoe vind je dan wel een geschikte architect en waar moet je allemaal op letten?

De juiste architect vinden

Een gescreende architect in de buurt die professioneel te werk gaat is het droomscenario. Omdat een architect zoeken zo lastig is, is het verstandig om gebruik te maken van Casius. Wij brengen je namelijk gratis en zonder verplichtingen in contact met een aantal specialisten in de regio. Elk van onze vakmannen en architecten voldoen aan de eisen van het Erkend Vakwerk keurmerk. Jij vertelt ons waarom je een architect nodig hebt en wij brengen je in contact.

Offertes architecten aanvragen

Een vakman via Casius vinden is snel en eenvoudig. Wij hadden snel een reactie het was onmiddellijk de juiste. De werken zijn prima uitgevoerd.

Jos Vandervoort

Recente aanvragen architect

dinsdag 19 september 2023

Functiewijziging vergaderzaal naar Horeca

Beste, voor ons pand dienen wij een aanvraag in te dienen voor functiewijziging naar Horeca gelukkig hebben wij plannen kunnen terugvinden van 2002 de toestand is niet veranderd sinds dien. Dus is het enkel een administratieve formaliteit van vergaderzaal naar horeca. Gezien er reeds een architect is komen kijken. Architect Fouad El Idrissi is reeds komen kijken en heeft deze situatie bevestigd.


Bouwtekening en ontwerp Deurne
maandag 18 september 2023

Architect voor renovatie appartement

Ik zoek een architect om een plan te maken voor renovatie. ik weet namelijk niet welke muren draagmuren zijn en ik heb ook hulp nodig bij opstellen van een bouwplan.


Bouwtekening en ontwerp Hoboken (Antwerpen)
vrijdag 15 september 2023

Bestemmingswijziging handelszaak

Het commercieel pand werd gebruikt voor handel (leonidas) en wordt nu een barbershop. Het dient dus veranderen naar een dienst


Bouwtekening en ontwerp Sint-Maria-Oudenhove
donderdag 14 september 2023

Regularisatie van duplexappartement

Wij hebben reeds 12 jaar een duplexappartement wat we wensen te verkopen. Zeer recent stootte een nieuwe mede-eigenaar in het gebouw op een anomalie. Blijkbaar zou er nooit een bouwvergunning zijn afgegeven om van twee appartementen één appartement te maken. De situatie is dat bij aankomst op het tussenverdiep tussen 2de en 3de verdiep jaren terug een deur is geplaatst. Dit is reeds geplaatst door de 3de ex eigenaar (minstens 20-25 jaar terug).


Bouwtekening en ontwerp Berchem (Antwerpen)
woensdag 13 september 2023

Bestemmingswijziging woning

Het huis dat we gekocht hebben was vroeger CM kantoor dus beneden de wachtkamer en 2bureau de wachtzaal word een speelzaal voor de kinderen en daar achter de kamers van de kinderen en eerste verdiep moet er niets aan gepast worden. Het wordt een gewoon woonhuis.


Bouwtekening en ontwerp Oostende
maandag 11 september 2023

Aanvraag omgevingsvergunning + regularisatie mits aanvraag omgevingsvergunning

Ik ben op zoek naar een architect om een aanvraag voor een omgevingsvergunning + regularisatie via omgevingsvergunning op te stellen en in te dienen te Mechelen. Aanvraag betreft isoleren van plat dak en isoleren van buitengevel (achterzijde). Wij hebben reeds een firma voor de werken.


Bouwtekening en ontwerp Mechelen
zondag 10 september 2023

Architect voor zelfbouw garage (plannen) + aanvraag omgevingsvergunning

Het gaat om prefab garages. Garage tegen gevel van B=4m x L=6,5m x H 2,75m Voorgevel garage : sectionale garagepoort Achtergevel garage : 1 deur + 1 raam 1 watertoevoer, 1 lichtpunt + 2 stopcontacten


Bouwtekening en ontwerp Lembeek
zondag 10 september 2023

Zetten van 2 woningen

Hulp bij het zetten van 2 halfopen woningen


Bouwtekening en ontwerp Oevel
zaterdag 09 september 2023

Architect voor bijbouw

Wij willen bijbouwen op de eerste verdieping ongeveer 35-40 m².


Bouwtekening en ontwerp Lokeren
zaterdag 09 september 2023

Regularisatie aanbouw (al geplaatst) voor halfopen rijwoning

Bij het aankopen van een huis zijn we op een vermoedelijke bouwovertreding gestoten. Er is geen melding gedaan bij de gemeente of dergelijke, maar bij het bekijken van de originele bouwplannen opgevraagd bij het Felix Archief blijkt dat er een aanbouw is van ongeveer 4m diep - huis zelf @9m diep. De bouwlijn van 18m wordt zeker niet overschreden. Toch zouden wij wanneer de akte verlijdt graag deze aanbouw netjes willen laten regulariseren, zodat we nog verder kunnen verbouwen met een gerust hart. De woning is te vinden via google maps op volgend adres Veltwijcklaan 293, 2180 Ekeren (Antwerpen). Indien nu graag verdere informatie wenst van de woning kan ik u een google drive map delen waarin al de al verzamelde documenten staan (waaronder planwerk en dergelijke).


Bouwtekening en ontwerp Ekeren (Antwerpen)
vrijdag 08 september 2023

Architect voor bijbouw

Vergunning voor een bijbouw met verdieping


Bouwtekening en ontwerp Houtvenne
vrijdag 08 september 2023

Vergunning voor dakkapel

We hebben een architect nodig voor het plaatsen van een dakkapel


Bouwtekening en ontwerp Lanaken
vrijdag 08 september 2023

Bouwarchitect voor zorgunit

Ik zou graag in mijn tuin een soort woonunit bouwen die in termijn als een zorgwoonunit kan dienen. Oppervlakte van 50m2 (of groter indien dat mag) met 2 slaapkamers (1 kamer als hobbyruimte), open ruimte met keuken en living, douche en bad apart, waskotje.


Bouwtekening en ontwerp Houthalen
donderdag 07 september 2023

Renovatie pand met drie appartementen

Een pand uit circa 1870 met drie appartementen komt grotendeels leeg te staan. Daarom willen we het grondig te renoveren en mogelijk de indeling te wijzigen. Het pand staat bekend als "building" bij het kadaster en verder geen bekende vergunningen bij de stad. Via het felixarchief is er wel een splitsingsvergunning uit 1954 gevonden. Die situatie is vandaag de dag nagenoeg ongewijzigd (maar vergunning is dus niet zichtbaar bij opvragingen bij de stad). Wij zoeken een architect of professional die ons kan adviseren met betrekking tot de grondige renovatie en een eventuele formele regularisering.


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
dinsdag 05 september 2023

Plan maken voor vergunning 'vergund geachte woning'

Ik zoek een architect die mijn plan van jaren 50 kan hertekenen met de huidige toestand, er zijn weinig wijzigingen , het was een twee woonst maar is als dusdanig niet vergund


Bouwtekening en ontwerp Oostende
dinsdag 05 september 2023

Architect voor nieuwbouw

Begeleiding voor het interieur


Bouwtekening en ontwerp Brugge
maandag 04 september 2023

Bouwarchitect voor afbraak

Wij willen onze garage afbreken. Van de gemeenten moeten wij hiervoor een architect aanstellen.


Bouwtekening en ontwerp Waanrode
zondag 03 september 2023

Dossier functiewijziging gastenkamers opmaken en indienen

Architect die dossier functie wijziging voor gastenkamers opmaakt en indient Incl mogelijke regularisering van gedane kleine werken.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Kruis (Brugge)
vrijdag 01 september 2023

Bestemmingswijziging van 7 koten naar 4 studio’s ; conformiteit S attest wel in orde

Pand aangekocht 2007 ; woonhuis 7 koten met 1 keuken ; omgevormd tot 4 studio’s met elk keuken en badkamer ; maar is dus niet vergund ; gemeente is na verbouwing wel langs geweest om alles te checken ;


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
donderdag 31 augustus 2023

Regulalisatie na renovatiewerken

We hebben 2 huizen gekocht die van 1909 zijn. Toen we het huis gekocht hebben was alles vergund. Dit werd nagekeken door de notaris en bevestigd door de verkopers van destijds. We hebben GEEN structurele aanpassingen gedaan (geen bijbouw, sloop etc). Alles is behouden zoals het was. We hebben alleen een nieuwe installatie van gas, elektriciteit, water etc in orde gebracht wat hebt geen impact op de structuur van het huis geeft. We zijn een jong bedrijf daarmee wisten we niet dat voor een renovatie van het huis (dat een niet beschermde monument is ) ook een vergunning nodig is voor vervangen van de ramen en schilderen van de gevel. De huizen bevinden zich in de beschermde culturele zone van Antwerpen Graag hadden we samen bekeken wat de opties zijn hiervor


Bouwtekening en ontwerp Berchem (Antwerpen)
woensdag 30 augustus 2023

Architect voor renovatie

Mijn huis is te renoveren en bovendien zijn er werken aan het dak gepland (uitbreiden/ verhogen dak). Daarvoor heb ik een vergunning nodig.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Niklaas
dinsdag 29 augustus 2023

Huis uitbreiden - vergunning aanvragen

We hebben een oud huis gekocht en het is zeer klein. We willen dus utbreiden en beetje hoger maken dan nu. Daarom zoeken we iemand om ons te helpen met de vergunning.


Bouwtekening en ontwerp Zelzate
dinsdag 29 augustus 2023

Architect voor aanbouw

We zijn van plan om een aanbouw te plaatsen aan onze woning, bij de keuken. We zoeken een architect om ons te helpen.


Bouwtekening en ontwerp Zelzate
maandag 28 augustus 2023

Stedenbouwkundige aanvraag voor verkoop

Wij willen ons verhuis verkopen, maar er is geen stedenbouwkundige aanvraag ingediend voor het verbouwen van een keuken/veranda.


Bouwtekening en ontwerp Machelen (Vl-Br)
maandag 28 augustus 2023

Vergunning en plannen voor aanpassingen woning

Aanpassen van de woning met puntdak. We willen het dak verhogen en daar hebben we een vergunning en plannen nodig.


Bouwtekening en ontwerp Turnhout
maandag 28 augustus 2023

Complete verbouwing van oude bungalow

Plannen voor het omvormen van bungalow naar nieuwe woning. We gaan van een halfopen bungalow naar een met 2 verdiepingen.


Bouwtekening en ontwerp Overmere
vrijdag 25 augustus 2023

Architect voor aanbouw

Voor een aanbouw van 50 tot 60m2 Zoek ik een architect om dit uit te tekenen En de mogelijkheden te bekijken


Bouwtekening en ontwerp Eernegem
woensdag 23 augustus 2023

Begeleiding renovatie industriebouw

We zitten thuis met een hoeveslagerij en boerderij (industriebouw). Groot deel van het gebouw (oa de bovenverdieping) is nog leegstaand. Daar willen we nu appartementen van maken. We zoeken iemand voor de begeleiding van de renovatie.


Bouwtekening en ontwerp Zoersel
woensdag 23 augustus 2023

Bouwarchitect voor totaalrenovatie

Het project betreft een totaalrenovatie van een woonhuis dat gebouwd werd in 1970. Het gaat om een woning met slecht 1 verdieping (gelijkvloers), dat we graag ook zo zouden willen behouden. De oppervlakte van de woning bedraagt momenteel 140 vierkante meter. We zouden dit graag willen brengen naar 170 vierkante meter door de keuken uit te bouwen. Met totaalrenovatie wordt in dit geval bedoeld dat alles gestript zal worden tot op de huidige draagstructuur. Aan het eind van de rit zou het EPC label A moeten worden.


Bouwtekening en ontwerp Balen
woensdag 23 augustus 2023

Constructie loods/ woning

We zijn op zoek naar een architect om een loods te bouwen met woning erin


Bouwtekening en ontwerp Evergem
Offertes architect aanvragen