Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
architect

Hoe vind ik een goede architect?

Hoe vind ik een goede architect?

In deze blog lees je wat een architect allemaal voor je kan betekenen, waar je deze vindt en hoe Casius je kosteloos bij de zoektocht kan helpen.

Architect dicht bij huis?

Ben jij op zoek naar een goede, professionele architect die jouw nieuwbouwproject of renovatie succesvol kan ontwerpen? Een goede architect vinden kan lastig zijn, omdat het aanbod heel groot is. Bovendien hebben de meeste mensen zelf weinig kennis van architectuur, wat het lastig maakt om een goede selectie te maken. In deze blog lees je wat een architect allemaal voor je kan betekenen, waar je deze vindt en hoe Casius je kosteloos bij de zoektocht kan helpen.

Kortom, in deze blog vind je alle antwoorden op de vraag: Hoe zoek ik een goede architect?

Waar zet je een architect allemaal voor in?

Een goede architect is vaak gespecialiseerd in een specifiek werkvlak. Dit kan een renovatie zijn, maar ook een regularisatie of bestemmingswijziging. Verder zijn er ook interieurarchitecten en tuin- en landschapsarchitecten. Kortom, voor elk ontwerp, binnen of buiten, renovatie of nieuwbouw, is een gespecialiseerde architect beschikbaar. Een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle samenwerking met een architect is een goede relatie.

Het moet enigszins klikken tussen jou en de architect. Zij moeten jouw idee of gevoel immers om weten te zetten in een passend ontwerp. Deze ontwerpfase kent een aantal fases om te zorgen dat het finale ontwerp aansluit bij jouw wensen, budget en de mogelijkheden op het kavel.

Een van de belangrijkste stappen in het proces van de architect is zijn eerste meeting met jou. Hierin worden jouw wensen besproken en kan de architect al een eerste concept maken. Dit proces van sparren en brainstormen zorgt voor inspiratie aan beide kanten en verbetert het uiteindelijke ontwerp. Na een eerste concept zal de architect een voorlopig ontwerp maken. Dit is een eerste 3D ontwerp waarin je zelf aan kunt geven wat je mooi vindt en wat je graag anders zou willen zien.

Hieruit vormt de architect een finaal ontwerp waarin al jouw wensen en feedback verwerkt zijn. Vanuit dit ontwerp worden het technische ontwerp, de vergunningaanvraag en het bestek aangemaakt. Hierna ben je klaar om naar een aannemer te stappen.

Tekening interieur

Hoe kan ik een architect vinden?

Nu je weet hoe de samenwerking met een goede architect verloopt moet je natuurlijk nog een geschikte architect vinden. De juiste architect vinden is, zoals je hierboven al las, lastig. Kies daarom altijd voor een lokale architect die kennis heeft van het gebied waar je woont en daardoor ook goede connecties heeft met de gemeente.

De meest logische manier om een architect te vinden is om raad te vragen aan familie of kennissen. Mond-tot-mondreclame is volgens velen nog steeds de beste reclame die er is. Als je net verhuisd bent naar een nieuwe regio is deze optie niet evident.

De tweede tool die je gebruikt bij het zoeken naar een goede architect is natuurlijk een zoekmachine als Google. Deze produceert immers in honderdsten van een seconde duizenden resultaten waar je uit kunt kiezen. Een architect vinden via deze weg klinkt ideaal, maar het heeft veel nadelen. Vaak staan bovenaan enkel de grote bedrijven die het budget hebben om flink te adverteren in Google. Daarnaast is het aan de naam van de website moeilijk te zien wat voor een architect erachter zit. Misschien ben je op zoek naar een lokale architect of een specifieke architect. Of de zoekresultaten hierbij aansluiten weet je pas als je elke website goed gelezen hebt.

Aangezien het vaak om honderden of duizenden websites gaat, is dat niet te doen. Een architect vinden is daardoor niet eenvoudig. Maar hoe vind je dan wel een geschikte architect en waar moet je allemaal op letten?

De juiste architect vinden

Een gescreende architect in de buurt die professioneel te werk gaat is het droomscenario. Omdat een architect zoeken zo lastig is, is het verstandig om gebruik te maken van Casius. Wij brengen je namelijk gratis en zonder verplichtingen in contact met een aantal specialisten in de regio. Elk van onze vakmannen en architecten voldoen aan de eisen van het Erkend Vakwerk keurmerk. Jij vertelt ons waarom je een architect nodig hebt en wij brengen je in contact.

Offertes architecten aanvragen

Een vakman via Casius vinden is snel en eenvoudig. Wij hadden snel een reactie het was onmiddellijk de juiste. De werken zijn prima uitgevoerd.

Jos Vandervoort

Recente aanvragen architect

woensdag 19 januari 2022

Inschatting renovatie nieuwe woning

Ik wil een bod uitbrengen op een woning in Berchem. Er zullen werken nodig zijn (sowieso al electriciteit, badkamer vernieuwen, keukenruimte verplaatsen, terras heraanleggen).


Bouwtekening en ontwerp Berchem (Antwerpen)
maandag 17 januari 2022

Architect voor verbouwing gelijkvloers

De verbouwing betreft een gelijkvloerse open ruimte met een a priori toegelaten omvorming naar woningdeel + tuin. De 2 voornaamste ingrepen : creatie van kleine patio (door uitsparing plat dak) + groot raam in achtergevel (verbinding met tuin): finaal plan/omgevingsvergunningaanvraag opmaken (plannen landmeter al beschikbaar) + punctuele verdere bijstand in project nadien (te bespreken)


Bouwtekening en ontwerp Turnhout
zondag 16 januari 2022

Architect gezocht voor renovatie woning

Voor de renovatie van ons halfopen huis zoeken we een architect uit onze regio. De renovatie zou bestaan uit het verplaatsen + vernieuwen van onze badkamer op de eerste verdieping en het renoveren/vervangen van onze achterbouw (nu garages) naar een volwaardige, energiezuinige leefruimte. Wij zouden graag modern en energiezuinig bouwen.


Bouwtekening en ontwerp Drongen
vrijdag 14 januari 2022

Architect voor renovatie woning

Renovatie van een woning (bj. 1964), hierbij wordt gedacht aan hertekenen van het grondplan, afbraak bestaande aanbouw en plaatsen van een nieuwe moderne uitbreiding. Het huis is ongeveer 600m² Het is een ouder gebouw.


Bouwtekening en ontwerp Kruishoutem
donderdag 13 januari 2022

Architect nodig voor renovatie

Ik zoek een architect voor de renovatie van mijn woning (in eerste instantie de benedenverdieping: herinrichting van de diverse ruimtes/ nieuwe vloeren (vloerverwarming?)/ electriciteit... Het is een open bebouwing.


Bouwtekening en ontwerp Lokeren
woensdag 12 januari 2022

Plan tekenen voor consrtuctie nieuwe garage met opbouw badkamer

Oude garage afbreken, nieuw zetten in de plaats hoger optrekken. Hierop zou ook nog een badkamer moeten komen omdat deze momenteel niet aanwezig is. Dus Wij zouden graag een architect hebben die ons kan helpen, ook i.v.m. de aanvragen en vergunningen.


Bouwtekening en ontwerp Mechelen-Bovelingen
dinsdag 11 januari 2022

Bouwvergunning aanvragen

Wens een architect voor een ontwerp van de verbouwing. Uitbreiding van het huis. We hebben een bouwvergunning nodig. De bouw is geplaatst.


Bouwtekening en ontwerp Merksem
dinsdag 11 januari 2022

Aanpassen omgevingsvergunning

Ik heb een appartement gekocht die in aanbouw is en ik zou graag het niveau van mijn binnenvloer op dezelfde hoogte hebben als mijn groot terras buiten. Om dit te doen dien ik mijn vloer te verhogen met 12cm en kom ik op een vrije hoogte van 248cm. In Antwerpen wordt er door de bouwcode een minimum van 260cm opgelegd voor nieuwbouw. Nu wens ik een afwijking aan te vragen om in mijn leefruimte een lagere minimum vrije hoogte te hebben. 50% van alle buitenwanden in mijn appartement zijn ramen, het is een gebouw die ze zeer energiezuinig aan het bouwen zijn en deze aanpassing wou een grote verbetering van de levenskwaliteit zijn. Penthouse op 4de verdieping.


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
dinsdag 11 januari 2022

vergunningsdossier in orde brengen

Ik zoek een architect die in centrum Antwerpen een hoekpand met handelsgelijkvloers en 3 woonlagen van ca 50m² dossier wil indienen voor handelsgelijkvloers + 2 of 3 woonentiteiten.


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
maandag 10 januari 2022

Vervanging dak regulariseren

Ik zoek een architect die me kan helpen bij het regulariseren van reeds uitgevoerde werken. Ik heb het rottende dak van mijn achterbouw vervangen zonder vergunning en moet dit nu laten regulariseren.


Bouwtekening en ontwerp Herent
maandag 10 januari 2022

Architect nodig voor verbouwing

We zijn op zoek naar een architect voor plannen en vergunning. Gevel + deel van dak + schuifraam steken (gat in gevel maken).


Bouwtekening en ontwerp Londerzeel
zondag 09 januari 2022

Functiewijziging van winkel

We hadden graag met een architect gekeken om de ruimte van onze winkel aan te pakken.(Functiewijziging aan de winkel) En iemand die ons helpt met de juiste aanvragen te doen.


Bouwtekening en ontwerp Deurne
donderdag 06 januari 2022

Dakramen regulariseren

Het regulariseren van bijgeplaatste dakramen tijdens renovatie het dak. Het is een studio Van 1 dakraam hebben we in de keuken 2 dakramen gemaakt In de living hebben we een kleine bijgeplaatst Aan de achterzijde zijn het 2 grote met vast onderdeel.


Bouwtekening en ontwerp Idegem
woensdag 05 januari 2022

Architect nodig voor verbouwen van een huis

Ik ben opzoek naar een complex maar tegelijkertijd eenvoudige oplossing voor mijn woning. Ik zit met een belle étage en een ijskoude veranda op het 1ste die op een verkeerd platform gebouwd is. Dus ik wil optioneel bekijken of we de keuken kunnen verbouwen en de veranda annexeren. Graag zou ik ook de opties voor mijn badkamer en de slaapkamers boven en de zolder.


Bouwtekening en ontwerp Affligem
woensdag 05 januari 2022

PLannen heropbouw woning

Ik zoek een architect die mij een plan kan tekenen om een huis te laten bouwen op een nu nog steeds bestaande woning. Voorgevel optrekken en ook binnenin moet alles worden hernieuwd. De woning werd ondertussen reeds volledig gestript.


Bouwtekening en ontwerp Schelle
woensdag 05 januari 2022

Grondplannen voor aanvraag functiewijzing

Ik zoek een architect om grondplannen op te maken voor een aanvraag bij de Stad voor een functiewijziging (van handelspand naar woonst). Ik heb nodig : grondplannen, doorsnede en gevelplan.


Bouwtekening en ontwerp Merksem
woensdag 05 januari 2022

Veranda en gevelrenovatie regulariseren

Wij hadden graag onze reeds geplaatste nieuwe veranda en gevelrenovatie laten regulariseren. Dit omdat wij onze woning gaan verkopen.


Bouwtekening en ontwerp Lebbeke
dinsdag 04 januari 2022

Architect voor opening buitenmuur en constructie bijbouw

Ik zoek een architect voor het vergroten van een opening in de buitenmuur. Hierachter zou ik ook een bijbouw willen plaatsen.


Bouwtekening en ontwerp Geel
dinsdag 04 januari 2022

Plan opmaken van renovatieproject gelijkvloers gesloten bebouwing

Architect gezocht voor het uittekenen en uitdenken van een renovatieproject van het gelijkvloers van een gesloten bebouwing. Hierbij wordt onder meer een bestaande bijbouw afgebroken en wordt een nieuwe aanbouw geplaatst waarvoor een vergunning vereist zal zijn.


Bouwtekening en ontwerp Hasselt
dinsdag 04 januari 2022

Plannen voor renovatie woning

We zouden graag onze vensters vervangen, hiervoor hebben we een vergunning nodig. Het zijn vensters die steunen op de vloer dus er zijn berekeningen nodig zodat het dak niet kan instorten.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Truiden
maandag 03 januari 2022

Architect voor verbouwing

Ik zou een bestaand magazijn in mijn tuin willen ombouwen tot handels/traiteurzaak


Bouwtekening en ontwerp Sint-Job-in-'t-Goor
woensdag 29 december 2021

Architect nodig voor verbouwing

Op zoek naar een architect in de regio voor een kleine uitbreiding van de keuken naar de aangrenzende veranda en modernisering van de veranda, de ramen. Er moet ook een draagmuur van de keuken worden gesloopt om een opening naar de eetkamer te maken. Graag willen we op de veranda een terras plaatsen. Op zoek naar een architect voor plannen en stabiliteitsberekeningen van deze werken.


Bouwtekening en ontwerp Vorst
dinsdag 28 december 2021

Verder uittekenen van een aanbouw

We zoeken een architect om een aanbouw (met verdiep) aan een woning verder uit te tekenen en de aanvraag omgevingsloket te organiseren. Geen werfopvolging of beperkt nodig, in samenspraak met architect.


Bouwtekening en ontwerp Hever
donderdag 23 december 2021

Bestemmingswijziging van detailhandel naar horeca

Een pand gelegen heeft op dit moment de hoofdfunctie detailhandel. Dit moet veranderen naar horeca. Het pand is 60m²


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
woensdag 22 december 2021

Achterbouw plannen en vergunning

Architect nodig voor achterbouw met plat dak en koepels.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Niklaas
dinsdag 21 december 2021

Vergunning aanvragen + constructieplan maken

Er moet een milieuvergunning aangevraagd worden voor de verwijdering van een draagmuur. Er moet dan ook een constructieplan aangemaakt worden. Omdat wij een draagmuur wegnemen moet derest versterkt worden en dat zou in plannen moeten gegoten worden.


Bouwtekening en ontwerp Berchem (Antwerpen)
dinsdag 21 december 2021

Complete renovatie van half open woning

Ik zoek een architect om een plan op te maken ivm een nieuwe aanbouw en de herindeling van de gelijkvloers. Alsook voor de EPC waarde op te waarderen. De woning is verkocht via een openbare verkoop dus alles moet spijtig genoeg zeer snel gaan.


Bouwtekening en ontwerp Breendonk
zondag 19 december 2021

Aanbouw veranda regulariseren

Ik zoek een architect in mijn omgeving die ons kan helpen bij het regulariseren van een onvergunde veranda die er al sinds 2010 staat. Na de eventuele regularisatie zouden we willen bekijken om deze veranda te verbouwen.


Bouwtekening en ontwerp Hofstade (Vl-Br)
vrijdag 17 december 2021

Keuken en woonkamer integreren door het verwijderen van een dragende muur + een andere muur verplaatsen

Ik wil de keuken bij de woonkamer betrekken. Er is een dragende muur tussen de twee kamers die moet verwijderd worden. Het totale oppervlakte is rond 47 vierkante meters. Nog een andere muur dient verplaatst te worden die tussen de woonkamer en de slaapkamer is. Hoogstwaarschijnlijk is die muur niet dragend. Dus ik ben op zoek naar een specialist die de milieuvergunning kan opvragen en de constructieplan op te stellen.


Bouwtekening en ontwerp Berchem (Antwerpen)
donderdag 16 december 2021

Architect voor nieuwbouw

We hebben een optie op een grond staan, onverwacht, maar weten totaal niet hoeveel het financiële plaatje zou zijn en zijn daarom snel op zoek naar enkele antwoorden om een beeld te vormen. Om u een idee te geven gelijkvloers: 8,5m breed en 17m diep met plat dak garage, berging, praktijk met aparte ingang en wachtzaal/hal, hal, open woonkamer/eetkamer/keuken 1e verdiep: 8,5m breed en 13m diep met plat dak 3 slaapkamers, evt bureau, badkamer 2e verdiep: 8,5m breed en 9m diep met schuin dak zolder


Bouwtekening en ontwerp Aartselaar
Offertes architect aanvragen