Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
architect

Hoe vind ik een goede architect?

In deze blog lees je wat een architect allemaal voor je kan betekenen, waar je deze vindt en hoe Casius je kosteloos bij de zoektocht kan helpen.

Architect dicht bij huis?

Ben jij op zoek naar een goede, professionele architect die jouw nieuwbouwproject of renovatie succesvol kan ontwerpen? Een goede architect vinden kan lastig zijn, omdat het aanbod heel groot is. Bovendien hebben de meeste mensen zelf weinig kennis van architectuur, wat het lastig maakt om een goede selectie te maken. In deze blog lees je wat een architect allemaal voor je kan betekenen, waar je deze vindt en hoe Casius je kosteloos bij de zoektocht kan helpen.

Kortom, in deze blog vind je alle antwoorden op de vraag: Hoe zoek ik een goede architect?

Waar zet je een architect allemaal voor in?

Een goede architect is vaak gespecialiseerd in een specifiek werkvlak. Dit kan een renovatie zijn, maar ook een regularisatie of bestemmingswijziging. Verder zijn er ook interieurarchitecten en tuin- en landschapsarchitecten. Kortom, voor elk ontwerp, binnen of buiten, renovatie of nieuwbouw, is een gespecialiseerde architect beschikbaar. Een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle samenwerking met een architect is een goede relatie.

Het moet enigszins klikken tussen jou en de architect. Zij moeten jouw idee of gevoel immers om weten te zetten in een passend ontwerp. Deze ontwerpfase kent een aantal fases om te zorgen dat het finale ontwerp aansluit bij jouw wensen, budget en de mogelijkheden op het kavel.

Een van de belangrijkste stappen in het proces van de architect is zijn eerste meeting met jou. Hierin worden jouw wensen besproken en kan de architect al een eerste concept maken. Dit proces van sparren en brainstormen zorgt voor inspiratie aan beide kanten en verbetert het uiteindelijke ontwerp. Na een eerste concept zal de architect een voorlopig ontwerp maken. Dit is een eerste 3D ontwerp waarin je zelf aan kunt geven wat je mooi vindt en wat je graag anders zou willen zien.

Hieruit vormt de architect een finaal ontwerp waarin al jouw wensen en feedback verwerkt zijn. Vanuit dit ontwerp worden het technische ontwerp, de vergunningaanvraag en het bestek aangemaakt. Hierna ben je klaar om naar een aannemer te stappen.

Tekening interieur

Hoe kan ik een architect vinden?

Nu je weet hoe de samenwerking met een goede architect verloopt moet je natuurlijk nog een geschikte architect vinden. De juiste architect vinden is, zoals je hierboven al las, lastig. Kies daarom altijd voor een lokale architect die kennis heeft van het gebied waar je woont en daardoor ook goede connecties heeft met de gemeente.

De meest logische manier om een architect te vinden is om raad te vragen aan familie of kennissen. Mond-tot-mondreclame is volgens velen nog steeds de beste reclame die er is. Als je net verhuisd bent naar een nieuwe regio is deze optie niet evident.

De tweede tool die je gebruikt bij het zoeken naar een goede architect is natuurlijk een zoekmachine als Google. Deze produceert immers in honderdsten van een seconde duizenden resultaten waar je uit kunt kiezen. Een architect vinden via deze weg klinkt ideaal, maar het heeft veel nadelen. Vaak staan bovenaan enkel de grote bedrijven die het budget hebben om flink te adverteren in Google. Daarnaast is het aan de naam van de website moeilijk te zien wat voor een architect erachter zit. Misschien ben je op zoek naar een lokale architect of een specifieke architect. Of de zoekresultaten hierbij aansluiten weet je pas als je elke website goed gelezen hebt.

Aangezien het vaak om honderden of duizenden websites gaat, is dat niet te doen. Een architect vinden is daardoor niet eenvoudig. Maar hoe vind je dan wel een geschikte architect en waar moet je allemaal op letten?

De juiste architect vinden

Een gescreende architect in de buurt die professioneel te werk gaat is het droomscenario. Omdat een architect zoeken zo lastig is, is het verstandig om gebruik te maken van Casius. Wij brengen je namelijk gratis en zonder verplichtingen in contact met een aantal specialisten in de regio. Elk van onze vakmannen en architecten voldoen aan de eisen van het Erkend Vakwerk keurmerk. Jij vertelt ons waarom je een architect nodig hebt en wij brengen je in contact.

Offertes architecten aanvragen

Een vakman via Casius vinden is snel en eenvoudig. Wij hadden snel een reactie het was onmiddellijk de juiste. De werken zijn prima uitgevoerd.

Jos Vandervoort

Recente aanvragen architect

woensdag 30 november 2022

Plan en vergunning renovatie en aanbouw

Ik ben op zoek naar een architect die mij kan helpen bij een vergunning. Ik wil graag de benedenverdieping van mijn rijhuis renoveren. Dit betreft de vervanging van de bestaande veranda door een volwaardige aanbouw, waarbij de doorgang van leefruimte naar nieuwe aanbouw opengetrokken moet worden. Er zal dus een draagmuur (waar momenteel een schuifdeur in staat) afgebroken moeten worden. Ondanks dat er naar mijn mening geen groots plan moet uitgetekend worden heb ik wel hulp nodig van een architect voor de aanvraag van een vergunning. Nadien zal ik met een aannemer de verdere werken bekijken.


Bouwtekening en ontwerp Turnhout
woensdag 30 november 2022

Functiewijziging aangepast van woning naar horecaruimte

Wij zoeken een architect die een functiewijziging moet aanvragen om van onze woning een horecaruimte te maken ( soepen af te leveren )


Bouwtekening en ontwerp Sint-Job-in-'t-Goor
maandag 28 november 2022

Bouwovertreding regulariseren

Ik zoek hulp met bouwovertreding te regulariseren


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
maandag 28 november 2022

Plannen aanpassingen keuken

We gaan de bestaande keuken aanpassen en er is “deel” muur die weg moet. We gaan ervan geen steun muur is maar op de grondplan dat we hebben is niet echt duidelijk. Om veiligheidsredenen willen we via arichitect laten controleren indien nodig om opnieuw te laten tekenen.


Bouwtekening en ontwerp Merksem
vrijdag 25 november 2022

Plannen renovatie kleine boerderij

Renovatie van+/-150 jaar oude kleine boerderij. Eventueel indien mogelijk het 2 de verdiep te verhogen. Is momenteel 1,5 stok. Ook zouden we een stuk groter, dieper naar achter willen bouwen. Dit allemaal in landelijke stijl gelegen in Ophoven.


Bouwtekening en ontwerp Kessenich
woensdag 23 november 2022

Aanpassen plan renovatie en indienen bouwvergunning

Huidige verbouwvergunning dient aangepast te worden van bestaand zadeldak naar vlak dak. Vorige architect op pensioen.


Bouwtekening en ontwerp Linden
woensdag 23 november 2022

Plannen en vergunningen wooncontainer

Boven op een bestaande garage had ik graag 2 zeecontainers naast elkaar gezet doormiddel van een metalen boomstructuur, Zou dus gaan om 2x12m zeecontainers Garage staat op een funderingsplaat van +-20cm dikke polybeton


Bouwtekening en ontwerp Renaix
maandag 21 november 2022

Uitbreidingsplan woning

We zoeken een architect om de plannen en de nodige documentatie voor bouwvergunningen te maken. Het gaat om een uitbreiding van de woning


Bouwtekening en ontwerp Nossegem
maandag 21 november 2022

Vergunning voor dakkapel

Planning maken voor de installatie van een dakkapel


Bouwtekening en ontwerp Burcht
zondag 20 november 2022

Regularisatie van een aanbouw

Ik verkoop mijn woning. Een deel van de woning is 33 jaar geleden aangebouwd geweest zonder vergunning, nu zouden we dit graag laten regulariseren naar verkoop toe. De gemeente laat het volgende weten: De woning waarvoor u informeert is gelegen binnen het RUP “Koningslo-Hoogveld-Tangebeek”, meer bepaald artikel 10 Zone voor geïsoleerd wonen. In dit artikel staat uitdrukkelijk dat nieuwbouw en uitbreidingen van de bestaande woningen niet zijn toegelaten. De overige oppervlakte van het perceel is gelegen in een zone voor landbouw (artikel 6). Het oprichten van bijgebouwen bij een woning is in deze zone niet toegelaten. Gelet op bovenstaande komt de regularisatie van de uitbouw en de losstaande bijgebouwen niet in aanmerking voor vergunning. Kan een expert dit dossier alsnog herbekijken?


Bouwtekening en ontwerp Vilvoorde
zondag 20 november 2022

Uitbreken draagmuur keuken/woonkamer

Wij willen de draagmuur tussen de keuken en woonkamer verwijderen. Wij hebben alle info nodig om een aannemer te kunnen laten starten.


Bouwtekening en ontwerp Brasschaat
zondag 20 november 2022

Functiewijziging voor bestaand handelspand

We zouden ons handelspand willen ombouwen tot woning daarom een functiewijziging nodig.


Bouwtekening en ontwerp Deurne
vrijdag 18 november 2022

Bestemmingswijziging handelspand naar woongelegenheid

Mijn appartement is boven woongelegenheid en beneden handelspand dit is verhuurd geweest als handelspand tot 2019 en is vanaf 2019 nu verhuurd als woongelegenheid waardoor ik een bestemmingswijziging moet aanvragen.


Bouwtekening en ontwerp Wetteren
vrijdag 18 november 2022

Architect voor verhogen woonst

Langs de rechterkant van onze woning breiden wij graag uit naar boven. Over deze hele oppervlakte zou een extra verdieping moeten komen.


Bouwtekening en ontwerp Vosselaar
vrijdag 18 november 2022

Woninguitbreiding: vergunning en plan

Ik zoek een architect om een plan te tekenen voor een woninguitbreiding om de bouwvergunning te krijgen.


Bouwtekening en ontwerp Tervuren
donderdag 17 november 2022

Architect voor plannen nieuwbouw

Goede architect(e) voor plannen nieuwbouwonning, grondoppervlak 1000m2, landelijk karakter, max grondoppervlakte is 180m2 17X12 is toegestaan met max 180m2


Bouwtekening en ontwerp Tremelo
donderdag 17 november 2022

Bouwvergunning voor stabiliteitswerken

Wij (aannemer) willen stabiliteitswerken uitvoeren op glv rijwoning, maar de gemeente moeide zich ermee en vragen om een bouwvergunning


Bouwtekening en ontwerp Niel
woensdag 16 november 2022

Architect voor totaalrenovatie hoeve

Ik zoek een architect om een plan uit te tekenen voor de renovatie van onze hoeve. We hebben zelf al wel wat ideeën, maar er zijn oneindig veel mogelijkheden, dus zoeken we een architect die een voorstel kan maken van hoe we onze hoeve het best kunnen indelen, inrichten e.d., maar ook kan adviseren hoe bv te isoleren (binnenmuur of buitenmuur), maar ook een prijsindicatie kan maken over de kostprijs van de renovatie en uiteindelijk een plan/tekening hiervoor kan maken en eventueel de werken kan opvolgen.


Bouwtekening en ontwerp Balen
woensdag 16 november 2022

Plannen en vergunning voor constructie aanbouw

Op zoek naar een architect voor de plannen, vergunningen en dergelijke voor de constructie van een aanbouw. Aanbouw moet ruw geschat 10-15 meter lang zijn en een 6-7tal meter breed.


Bouwtekening en ontwerp Hechtel
dinsdag 15 november 2022

Architect voor renovatiewerken

Gezocht een architect om de wettelijke verplichten na te komen. Het betreft een bungalo 1973 en hiervoor zou ik gevelisolatie willen plaatsen en een nieuwe gevelsteen. Verbreden fundering en aanpassingen aan het dak .


Bouwtekening en ontwerp Destelbergen
maandag 14 november 2022

Tekening/ontwerp voor aanpassingen achterbouw

Ik zoek een architect voor bouwtekening voor en na de werken voor het maken van een trapgat in een achterbouw. Ook moet een schuine kant omhoog getrokken worden.


Bouwtekening en ontwerp Bost
maandag 14 november 2022

Plan voor bijbouw

Wij moeten een plan hebben van een bijbouw moeten hebben van ongeveer 50m2.


Bouwtekening en ontwerp Itterbeek
donderdag 10 november 2022

Vergunning voor afbraak bijgebouw

Ik zoek een architect die mij kan helpen met het opmaken van een afbraakvergunning Het gebouw werd 2 jaar geleden al gesloopt wegens instortingsgevaar en moest snel tegen de vlakte. Helaas heb ik daarbij de administratie over het hoofd gezien...


Bouwtekening en ontwerp Oostende
donderdag 10 november 2022

Vergunning voor verwijderen draagmuur

Willen een draagmuur verwijderen tussen de keuken en living. draagmuur van 5m200


Bouwtekening en ontwerp Brasschaat
donderdag 10 november 2022

Plan opmaken renovatie en inrichting zolder in 3 slaapkamers + badkamer

We willen binnenkort van start gaan met de inrichting van onze zolder. Deze werd vorige week geïsoleerd met 20cm PUR schuim en is nu, qua binnenklimaat, leefbaar. We hebben vorig jaar al een studie laten uivoeren door een stabiliteitsingenieur om de draagkracht van onze zoldervloer te berekenen. Het gedeelte boven de huidige woonkamer zou verstevigd moeten worden. We willen dan ook door de architect laten bekijken wat de meest geschikte verstevigingsvorm is voor deze overspanning. De ingenieur heeft alleen maar de draagkracht berekend, verder niets, dus weten we nog niet hoe we dit concreet moeten uitvoeren.


Bouwtekening en ontwerp Melsbroek
woensdag 09 november 2022

Architect voor volledige renovatie woning

Wij zouden een woning verder willen renoveren. De badkamer willen we vernieuwen en de slaapkamer en zolder zouden we willen verbouwen tot een slaapkamer met speelkamer/bureau. Verder moet het dak en de muren extra geïsoleerd worden. Ook de ramen zouden we dan willen veranderen in energiezuinigere ramen.


Bouwtekening en ontwerp Onze-Lieve-Vrouw-Waver
zondag 06 november 2022

Pool house optrekken, inc stalling voor auto en fietsen.

Graag willen we een pool house optrekken, inc stalling voor auto en fietsen. We hebben geen idee wat mogelijk is of hoeveel ruimte wij moeten voorzien. Daarom zijn we op zoek naar advies en begeleiding van architect.


Bouwtekening en ontwerp Rillaar
zondag 06 november 2022

Plannen en vergunningen renovatie

Mijn vriendin en mezelf hebben net een huis gekocht en zijn op zoek naar een architect voor renovaties. Het is een oude huis (bouwjaar 1958) en we plannen ongeveer 80 000 euro aan renovaties (deels met een renovatielening). We willen de achterbouw slopen en opnieuw doen, dus hiervoor hebben we zeker een omgevingsvergunning nodig. Daarnaast moet het huis geïsoleerd worden, nieuwe ramen, verwarming vervangen, etc... We gaan de werken grotendeels zelf organiseren en uit voeren. We zoeken dus vooral een architect om ons te helpen bij het opstellen van de plannen.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Andries
zondag 06 november 2022

Draagmuur uitbreken

Ik wil in mijn woning de muur tussen de keuken en leefruimte uitbreken. Ik heb begrepen dat dit - als het een draagmuur is (ik ben niet zeker of dat zo is) - met architect en vergunning moet. Ik zou ook een raam in de keuken willen wijzigen en op langere termijn zou ik een raam in de berging en de badkamer willen wegdoen.


Bouwtekening en ontwerp Geel
zaterdag 05 november 2022

Renovatie benedenverdieping open bebouwing

Graag een architect voor een renovatie van gelijkvloerse van 150m². Advies over wat de mogelijkheden zijn en plannen van de werken.


Bouwtekening en ontwerp Halmaal
Offertes architect aanvragen