Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
architect

Hoe vind ik een goede architect?

In deze blog lees je wat een architect allemaal voor je kan betekenen, waar je deze vindt en hoe Casius je kosteloos bij de zoektocht kan helpen.

Architect dicht bij huis?

Ben jij op zoek naar een goede, professionele architect die jouw nieuwbouwproject of renovatie succesvol kan ontwerpen? Een goede architect vinden kan lastig zijn, omdat het aanbod heel groot is. Bovendien hebben de meeste mensen zelf weinig kennis van architectuur, wat het lastig maakt om een goede selectie te maken. In deze blog lees je wat een architect allemaal voor je kan betekenen, waar je deze vindt en hoe Casius je kosteloos bij de zoektocht kan helpen.

Kortom, in deze blog vind je alle antwoorden op de vraag: Hoe zoek ik een goede architect?

Waar zet je een architect allemaal voor in?

Een goede architect is vaak gespecialiseerd in een specifiek werkvlak. Dit kan een renovatie zijn, maar ook een regularisatie of bestemmingswijziging. Verder zijn er ook interieurarchitecten en tuin- en landschapsarchitecten. Kortom, voor elk ontwerp, binnen of buiten, renovatie of nieuwbouw, is een gespecialiseerde architect beschikbaar. Een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle samenwerking met een architect is een goede relatie.

Het moet enigszins klikken tussen jou en de architect. Zij moeten jouw idee of gevoel immers om weten te zetten in een passend ontwerp. Deze ontwerpfase kent een aantal fases om te zorgen dat het finale ontwerp aansluit bij jouw wensen, budget en de mogelijkheden op het kavel.

Een van de belangrijkste stappen in het proces van de architect is zijn eerste meeting met jou. Hierin worden jouw wensen besproken en kan de architect al een eerste concept maken. Dit proces van sparren en brainstormen zorgt voor inspiratie aan beide kanten en verbetert het uiteindelijke ontwerp. Na een eerste concept zal de architect een voorlopig ontwerp maken. Dit is een eerste 3D ontwerp waarin je zelf aan kunt geven wat je mooi vindt en wat je graag anders zou willen zien.

Hieruit vormt de architect een finaal ontwerp waarin al jouw wensen en feedback verwerkt zijn. Vanuit dit ontwerp worden het technische ontwerp, de vergunningaanvraag en het bestek aangemaakt. Hierna ben je klaar om naar een aannemer te stappen.

Tekening interieur

Hoe kan ik een architect vinden?

Nu je weet hoe de samenwerking met een goede architect verloopt moet je natuurlijk nog een geschikte architect vinden. De juiste architect vinden is, zoals je hierboven al las, lastig. Kies daarom altijd voor een lokale architect die kennis heeft van het gebied waar je woont en daardoor ook goede connecties heeft met de gemeente.

De meest logische manier om een architect te vinden is om raad te vragen aan familie of kennissen. Mond-tot-mondreclame is volgens velen nog steeds de beste reclame die er is. Als je net verhuisd bent naar een nieuwe regio is deze optie niet evident.

De tweede tool die je gebruikt bij het zoeken naar een goede architect is natuurlijk een zoekmachine als Google. Deze produceert immers in honderdsten van een seconde duizenden resultaten waar je uit kunt kiezen. Een architect vinden via deze weg klinkt ideaal, maar het heeft veel nadelen. Vaak staan bovenaan enkel de grote bedrijven die het budget hebben om flink te adverteren in Google. Daarnaast is het aan de naam van de website moeilijk te zien wat voor een architect erachter zit. Misschien ben je op zoek naar een lokale architect of een specifieke architect. Of de zoekresultaten hierbij aansluiten weet je pas als je elke website goed gelezen hebt.

Aangezien het vaak om honderden of duizenden websites gaat, is dat niet te doen. Een architect vinden is daardoor niet eenvoudig. Maar hoe vind je dan wel een geschikte architect en waar moet je allemaal op letten?

De juiste architect vinden

Een gescreende architect in de buurt die professioneel te werk gaat is het droomscenario. Omdat een architect zoeken zo lastig is, is het verstandig om gebruik te maken van Casius. Wij brengen je namelijk gratis en zonder verplichtingen in contact met een aantal specialisten in de regio. Elk van onze vakmannen en architecten voldoen aan de eisen van het Erkend Vakwerk keurmerk. Jij vertelt ons waarom je een architect nodig hebt en wij brengen je in contact.

Offertes architecten aanvragen

Een vakman via Casius vinden is snel en eenvoudig. Wij hadden snel een reactie het was onmiddellijk de juiste. De werken zijn prima uitgevoerd.

Jos Vandervoort

Recente aanvragen architect

maandag 27 juni 2022

Plannen maken renovatie eerste verdiep en zolder

Samen kijken naar de mogelijkheden van de renovatie voor ons huis. De gelijkvloers mag blijven hoe die is maar de eerste verdieping en de zolder die willen wij volledig verbouwen. Samen met de architect willen wij kijken wat er kan. Open bebouwing.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Amandsberg
maandag 27 juni 2022

Plannen bijbouw maken

Ik wil een bijbouw van ongeveer 30 meter tegen achterkant van huis bouwen, als keuken Ik wil hier eerst een plan van om de vergunning in orde te brengen.


Bouwtekening en ontwerp Kuringen
zondag 26 juni 2022

Architect nodig voor renovatie woning

Ik kocht recent de woning en wil graag starten met de renovatie opdat de woning meer functioneel wordt, Dit situeert zich aan de achterzijde van de woning waar vandaag een veranda, wc- en wasruimte en kot niet aan onze eisen voldoet.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Pieters-Leeuw
vrijdag 24 juni 2022

Regularisatie bouwovertreding

Ik zoek iemand om de voorgevel die me crepi zonder isolatie behandeld is en geverfd zonder vergunning te regulariseren en een adressplitsing te regulariseren


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
donderdag 23 juni 2022

Bestemmingswijziging

Eengezinswoning opsplitsen in 3 of 4 appartementen. Plan opmaken en omgevingsvergunning aanvragen. Advies bij de stad is reeds ingewonnen.


Bouwtekening en ontwerp Oostende
woensdag 22 juni 2022

Plannen en ondersteuning bijbouw

Mijn vriend en ik willen graag boven onze garage een bijbouw van één verdieping hoog plaatsen en dit over de volledige lengte van de garage. Daarom zijn we op zoek naar een architect die tijd heeft om ons hiermee te ondersteunen. Graag hadden wij nog in 2022 gestart met deze bijbouw. Wij hebben reeds contact opgenomen met de gemeente en we hebben sowieso een opmeting nodig van de gehele woning. Onze originele bouwplannen (anno '50) voldoen (deels) niet meer aan de normen. Daarom hadden wij van u graag een prijsindicatie gehad van volgende zaken: opmeting van het huis Uittekenen bijbouw Ondersteuning bouwaanvraag. Indien gewenst zijn wij zeker ook beschikbaar om fysiek af te spreken en alles samen eens door te nemen, dit zowel bij ons thuis als op een andere door u voorgestelde locatie.


Bouwtekening en ontwerp Liedekerke
woensdag 22 juni 2022

Plannen renovatiewerken appartement

Ik wil een gat in een steunmuur van een appartement maken voor een doorgeefluik. Ook de afbraak van een niet meer gebruikte open haard + schouw. Daarnaast moeten isolatiewerken (binnenmuren;vloeren; kelderplafond), vloerwerken, vloerverwarming + warmtepomp, nieuwe badkamer en keuken gecoördineerd worden. Ik zou graag eerst de plannen laten opmaken met een architect.


Bouwtekening en ontwerp Turnhout
dinsdag 21 juni 2022

Verbouwingsvergunningen

Voor een bestaande woning/handelspand te Sint-Niklaas zoek ik een architect voor advies en aanvraag van verbouwingsvergunningen. Het pand moet opgesplitst worden in handelspand en een duplex appartement met een aparte inkom.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Niklaas
maandag 20 juni 2022

Plannen renovatie

Op zoek naar een erkende architect die een plan kan opstellen voor de aanleg van een nieuw huisdeur & inclusief verplaatsing van de huidige positie. App en handelspand, nu wil ik een tweede deur laten plaatsen voor het handelspand. Hiervoor moeten wel de nodige vergunningen voor worden aangevraagd alsook het plan moet getekend worden.


Bouwtekening en ontwerp Harelbeke
maandag 20 juni 2022

Achterbouw vernieuwen

Wij zijn op zoek naar een architect die het achterste gedeelte van onze woning kan opentrekken en duurzamer kan maken. Het gaat voor dit deel van het huis om 50m² aan te verbouwen ruimte. Ook de kleine garage achteraan zou vernieuwd moeten worden. Deze heeft een oppervlakte van 20m².


Bouwtekening en ontwerp Mol
maandag 20 juni 2022

Plannen maken nieuw appartement

Van een oude schuur een duplex of 2 app maken. Ik zou hiervan graag plannen laten maken


Bouwtekening en ontwerp Ottenburg
maandag 20 juni 2022

Architect nodig voor verbouwwerken

Ik zou graag mijn eerste verdiep uitbreiden Daarvoor moet de achtergevel op de eerste verdieping uitbreken.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Niklaas
maandag 20 juni 2022

Ontwerp en aanvraag vergunningen

Ik zou graag een ontwerp nieuwbouw laten maken - Vergunning nieuwbouw/terras/zwembad + afbraakwerken - Nieuwbouw bestaat uit gelijkvloers veranda en boven slaapkamer. - Geen sanitair enkel vloerverwarming - Rond 1 oktober beginnen afbreken -> fundering dit jaar of begin volgend jaar -> nieuwbouw te bekijken. - Belangrijkste is vergunning in orde krijgen. - In buitenmuur komt een overspanning (poutrel) van ~5m. -> Berekening voor nodig? - Achterbouw en garages afbreken (vergunning voor nodig ja/nee) ~70m² achterbouw + 40m² garages.


Bouwtekening en ontwerp Langdorp
zondag 19 juni 2022

Regularisatie achterbouw

Bij de aankoop van de woning werd er medegedeeld dat de achterbouw diende geregulariseerd te worden. Nu we de voor- en zijgevel gaan renoveren en er een stedenbouwkundige vergunning dient te worden aangevraagd doen we dit allemaal gelijk tijdig.


Bouwtekening en ontwerp Nieuwerkerken (Aalst)
zondag 19 juni 2022

Plannen en vergunning voor dakterras

We hebben een plat dak van ongeveer 50m². We willen graag een dakterras aanleggen. Wij zouden graag samen kijken met een architect wat wij hier kunnen doen.


Bouwtekening en ontwerp Gentbrugge
vrijdag 17 juni 2022

Tekenwerk en regularisatie

Architect nodig voor inbreuken te regulariseren. Werken in strijd met vergunning. Verschillende opmerkingen over werken of zaken waar een vergunning nodig is + tekenwerk.


Bouwtekening en ontwerp Borgerhout (Antwerpen)
woensdag 15 juni 2022

Plannen en vergunningen

Ik ben op zoek naar een architect voor de plannen en nodige vergunningen om een oude garage om te bouwen tot een appartement met een bijbouw. Er zitten ook grote bomen in de weg die zouden moeten verwijderd worden.


Bouwtekening en ontwerp Lommel
woensdag 15 juni 2022

Regularisatie en plannen

Ik zoek een architect om een reeds bestaande - vergund geachte - loods die als sportzaal wordt gebruikt te regulariseren, op te tekenen en een functiewijziging aan te vragen.


Bouwtekening en ontwerp Burcht
dinsdag 14 juni 2022

Architect voor uitbouw 10m2

Architect voor het maken van plan achteraanbouw keuken. Wij willen de buitenmuur van de keuken 2m naar achter schuiven om meer licht en zicht in de keuken te krijgen en zoeken een architect die dit uit kan tekenen en de bouwmelding hiervoor kan doen.


Bouwtekening en ontwerp Mechelen
zondag 12 juni 2022

Plan voor muurdoorbraak

Ik ben op zoek naar een architect die kan komen kijken of de muur in onze woning kan weggehaald worden.


Bouwtekening en ontwerp Tessenderlo
vrijdag 10 juni 2022

Regularisatie en hertekenen grondplannen

Ik zoek een architect voor het laten regulariseren van een wijziging van een gevel. We hebben van de garagepoort een vitrineraam gemaakt. Ook moet er een steunbalk geregulariseerd worden. De grondplannen moeten hertekend worden.


Bouwtekening en ontwerp Merksem
vrijdag 10 juni 2022

Regulariseren van garage

Ik zoek een architect die mij kan helpen om een garage te regulariseren zodat deze omgevormd kan worden tot woning.


Bouwtekening en ontwerp Aartselaar
vrijdag 10 juni 2022

Plannen en eventuele bouwvergunningen

Op zoek naar een architect gespecialiseerd in renovaties voor het maken van plannen voor een kleine uitbreiding van een houten aanbouw (ongeveer 30 cm) op breedste punt. + Isolatie achtergevel en eventueel aanvragen van bouwvergunning. Het gaat om een hel oud huis waarvan er geen plannen meer zijn. Dus moet er ook een plan gemaakt woorden van het huis zoals het er nu staat.


Bouwtekening en ontwerp Leuven
donderdag 09 juni 2022

Constructie van aanbouw op plat dak woning

We zijn een appartement op de tweede (en hoogste) verdieping aan het kopen. We zouden graag nog een aanbouw zetten op het (plat) dak.


Bouwtekening en ontwerp Anderlecht
donderdag 09 juni 2022

Schuifraam plaatsen

Uitbraak van muur tussen keuken en tuin en vervangen door schuifraam.


Bouwtekening en ontwerp Gent
donderdag 09 juni 2022

Regulatie loods en serre

We hebben een architect nodig om een loods en serre te laten regulariseren.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Truiden
donderdag 09 juni 2022

Regularisatie aanbouw

Ik zoek een architect voor het opnieuw intekenen van het bouwplan. Er werd een stuk bijgezet 2019. En blijkbaar staat de garage niet volgens het originele bouwplan van 1988.


Bouwtekening en ontwerp Vosselaar
donderdag 09 juni 2022

Plannen en vergunning voor renovatie dak

Ik zoek een architect om de plannen te tekenen en de nodige vergunningen aan te vragen om het achterste gedeelte van het dak omhoog trekken om zolder toegankelijk te maken.


Bouwtekening en ontwerp Vlissegem
woensdag 08 juni 2022

Plannen wijzigen en aanleveren nodige documenten

Overname van huidig project, reeds een voorwaardelijk gunstig advies ontvangen voor bouwvergunning, plannen moeten nu aangepast worden + compleet architectuur (levering van alle documenten voor aannemer en dergelijke). Het gaat om het slopen en heropbouw van een appartementsblok (2 duplex - 1 app 1slpkmr)


Bouwtekening en ontwerp Evere
woensdag 08 juni 2022

Steunmuren uitbreken

Ik zoek iemand die de berekeningen kan maken voor het uitbreken van 2 steunmuren.


Bouwtekening en ontwerp Boortmeerbeek
Offertes architect aanvragen