Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Architecten

Regularisatie bouwovertreding

Op zoek naar een architect om een bouwovertreding te regulariseren?
Casius brengt je gratis in contact!

Bouwovertreding regulariseren?

Als eigenaar moet je er altijd voor zorgen dat bij het bouwen of verbouwen van een woning alles administratief op punt staat. Vrij vertaald: zorg dat je voor de start van de werken de juiste vergunningen te pakken hebt. Begin je toch al te bouwen voor je alle papieren in handen hebt, dan bega je een bouwovertreding. Wie de pech heeft tegen zo'n misdrijf aan te lopen, moet dit met behulp van een architect in orde gebracht worden. Enkele vaak voorkomende bouwovertredingen zijn:

  • bestemmingswijziging van een pand;
  • muurdoorbraak;
  • splitsing of samenvoeging van verschillende wooneenheden;
  • constructie van een garage, veranda of carport;
  • constructie of wijziging van een balkon;
  • creatie van tuin- of terrasmuren;
  • werkzaamheden aan de fundering of kelder;
  • transformaties aan raam- of deuropeningen.

Is mijn gebouw wel vergund?

Bij renovatieprojecten is het niet altijd duidelijk of de nodige vergunningen aanwezig zijn. Om te achterhalen of jij in orde bent met de wetgeving kan je enkele stappen ondernemen.

Een eerste mogelijkheid is om beroep te doen op de gemeentelijke vergunningsregisters. Daarnaast kan je via de bouwplannen nagaan of de huidige staat van de woning overeenstemt met gemaakte tekeningen. Een laatste optie is om even te polsen bij de gemeente of er in het verleden geen proces-verbaal voor een bouwovertreding is opgemaakt.

Wat is de kostprijs voor de regularisatie van een bouwovertreding?

Een bouwovertreding laten regulariseren door een architect kost gemiddeld € 1.000 à € 2.000. De uiteindelijke kostprijs kan variëren aangezien de prijzen in elke gemeente verschillend zijn. Een groot deel van deze kosten bestaat uit de architectkosten. Je kan dus best verschillende architecten aanspreken om de prijzen te vergelijken. Op deze manier spaar je al gemakkelijk een paar honderd euro uit.

Offertes regularisatie aanvragen

Recente aanvragen regulariseren

vrijdag 02 december 2022

Regularisatie trapgat + samenvoegen wooneenheden

Ik zoek een architect die een gemaakt trapgat tussen 2 wooneenheden (appartement op eerste verdieping en de conciergerie) zal laten regulariseren alsook één wooneenheid van deze 2 eenheden laat maken.


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
zondag 20 november 2022

Regularisatie van een aanbouw

Ik verkoop mijn woning. Een deel van de woning is 33 jaar geleden aangebouwd geweest zonder vergunning, nu zouden we dit graag laten regulariseren naar verkoop toe. De gemeente laat het volgende weten: De woning waarvoor u informeert is gelegen binnen het RUP “Koningslo-Hoogveld-Tangebeek”, meer bepaald artikel 10 Zone voor geïsoleerd wonen. In dit artikel staat uitdrukkelijk dat nieuwbouw en uitbreidingen van de bestaande woningen niet zijn toegelaten. De overige oppervlakte van het perceel is gelegen in een zone voor landbouw (artikel 6). Het oprichten van bijgebouwen bij een woning is in deze zone niet toegelaten. Gelet op bovenstaande komt de regularisatie van de uitbouw en de losstaande bijgebouwen niet in aanmerking voor vergunning. Kan een expert dit dossier alsnog herbekijken?


Bouwtekening en ontwerp Vilvoorde
dinsdag 01 november 2022

Stukje bij gebouwd

Ik heb stukje bij gebouwd. Ik dacht dat er geen vergunningen voor nodig waren, blijkt dat fout te zijn. Ik zoek iemand voor de regularisatie die moet in orde gebracht worden voor 22/11/2022


Bouwtekening en ontwerp Kortrijk
dinsdag 18 oktober 2022

Regularisatie bouwovertreding + bestemming.

ik ben eigenaar van een appartementsgebouw van 4 appartementen en een commerciële ruimte. Doordat de zaken er failliet gingen gaf de gemeente toestemming deze (gelijkvloers) te verhuren voor bewoning (sinds 1992), doch bij het Kadaster is dit nog steeds een commercieel pand. De huidige huurder wenst dit 'appartement' te kopen. Gezien ik over geen plan beschikte heb ik de bouwplannen voor kopie gaan ophalen bij de gemeente. Heb hierbij ook bouwovertredingen vastgesteld.


Bouwtekening en ontwerp Oud-Turnhout
maandag 10 oktober 2022

Regularisatie uitbreiding badkamer naar achteren (1m)

Concreet betreft de verbouwing verricht in september 2017: - Afbraak van koterij (waaronder garage, berging in aanbouw en een badkamer die deel uitmaakt van het woongedeelte). - Uitbreiding van badkamer (1m naar achteren) binnen bouwvoorschriften (plat dak, binnen de rooilijn, binnen bestaand volume...) maar zonder vergunning uitgevoerd. De verbouwing werd uit onwetendheid verricht zonder vergunning. Bij een recente verkoop werd overeengekomen dat de verkoper (ik) een aanvraag tot regularisatie zal indienen. Hiervoor doe ik beroep op expertise.


Bouwtekening en ontwerp Muizen (Mechelen)
maandag 10 oktober 2022

Regularisatie van een loods

Regularisatie van een loods die groter werd gebouwd dan vergund. Aanvraag van een omgevingsvergunning om uitgevoerde werken aan verhardingen en aan tuinafsluiting waarvoor er geen vergunning werd aangevraagd. In totaal dus 2 overtredingen.


Bouwtekening en ontwerp Kapellen (Antwerpen)
donderdag 06 oktober 2022

Regularisatie vergunning

Ik ben op zoek naar iemand die eens zou willen komen kijken in ons pand om onze vergunning te regulariseren. Deze is vanaf 2009 te veel vergund geweest waardoor de vergunning niet conform is.


Bouwtekening en ontwerp Wetteren
donderdag 06 oktober 2022

Regularisatie veranda

Regularisatie van veranda/ tuinhuisje


Bouwtekening en ontwerp Genk
donderdag 29 september 2022

Regularisatie terras van appartement

Ik zoek een architect die mij helpt mijn terras op de tweede verdieping van een appartementje te regulariseren.


Bouwtekening en ontwerp Brussel
dinsdag 27 september 2022

Regularisatie veranda en carport woning

Ik zoek een architect voorde reeds gemaakte aanpassingen aan de woning in een omgevingsvergunningsaanvraag te bundelen en te regulariseren


Bouwtekening en ontwerp Schilde
Offertes aanvragen