Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
dakramen

Dakramen plaatsen

Een nieuw dakraam plaatsen voor meer lichtinval?
Informatie, prijzen en offertes op maat vind je hier.

Dakraam of Velux plaatsen

Dakramen brengen licht en lucht in je woning

Om daglicht in je woning te brengen zijn dakramen fantastisch. We noemen ze vaak een 'velux' naar een van de bekendste fabrikanten, maar er zijn meer merken dan Velux die dakramen produceren, zoals Fakro. 

Een dakraam heeft veel voordelen in je woning, het is goed voor extra licht maar ook voor extra ventilatie. Vaak hebben ze een ingebouwde ventilatiestand die je zonder risico op vochtproblemen een hele dag kan laten openstaan. Er zijn ook mogelijkheden voor gordijnen, elektrische bediening, met verduisterend rolgordijn, ... Ze vergen bijna geen onderhoud en zorgen voor veel extra comfort in je woning.

 

Soorten dakvensters

Je hebt niet enkel verschillende merken, er zijn ook verschillende types dakramen waar je uit kan kiezen. Een daglichtsysteem combineert een aantal dakvensters naast of boven elkaar. Je kan een hoop vensters boven en naast elkaar zetten en zo een muur van licht creëren. Het lijkt alsof je een muur van dakramen bouwt. Een andere - en veruit de populairste - optie is het tuimelvenster. Zoals de naam doet vermoeden kan je dit type dakvenster makkelijk kantelen en dus ook schoonmaken. Wanneer je aan een dakraam denkt, heb je meer dan waarschijnlijk dit type in je hoofd. Een variant van het tuimelvenster is een uitzettuimelvenster. Het principe blijft hetzelfde al kan je dit dakraam op meerdere manieren openen.

Er zijn ook verschillende opties: zo zijn er met elektrische bediening, dakvensters met een rolgordijn, dakramen in verschillende kleuren en beglazing, ... Het hele assortiment is eindeloos. Ook lichtkoepels zijn soms een prima oplossing om meer daglicht in je woning te brengen.

Tip: meer info en veelgestelde vragen over velux ramen vind je onderaan deze pagina.

Zoek je snel een offerte voor een dakraam?

Ontdek de beste vakman uit jouw buurt via Casius. Wij brengen je in contact met erkende vakbedrijven die je graag tips en advies geven over hoe jouw project kan geedaliseerd worden. 

Dakraam plaatsen

De voordelen van een dakraam

Een dakraam brengt, naast het extra zonlicht, ook nog een aantal voordelen met zich mee. Een van die voordelen is meer warmte. Iedereen kent het gevoel dat het "lekker warm is achter het glas!" Bij dakramen is dat niet anders. Als je dakramen installeert, zal je minder moeten verwarmen in die ruimtes.

Bovendien zijn dakramen handig om ruimtes grondig te verluchten. Door de ramen op verschillende plekken te installeren, creëer je extra ventilatie.

Is het nu dakraam of Velux?

Een dakraam en een Velux lijken synoniemen, maar eigenlijk is Velux enkel een merk dat dakvensters produceert en verdeelt. Vergelijk het met Nesquik dat bijna synoniem is geworden voor cacaopoeder. Of je nu een velux of een dakraam aanvraagt bij jouw vakman, maakt niet veel uit. Je zal sowieso een mooie lijst met mogelijkheden krijgen, al dan niet van het merk Velux. Naast velux dakramen zijn er nog tal van andere merken met producten van prima kwaliteit. Vergelijk dus zeker de prijs en ga niet automatisch voor Velux dakramen.

Wat kost het om een dakraam te laten plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een dakvenster hangt onder andere af van de afmetingen en het materiaal waar je voor kiest. Dakramen zijn bijna altijd opgebouwd uit hout of pvc. Pvc is doorgaans net iets duurder dan hout. In onderstaande tabel vind je een indicatie van de kosten voor het installeren van een dakraam.

Opmerking: Dit zijn de prijzen voor het plaatsen van het raam. Als je bijvoorbeeld een verduisterend rolgordijn wil hebben, wordt dat doorgaans na de plaatsing bevestigd. Dit kan je eventueel makkelijk zelf doen.

Type dakraam Richtprijs (inclusief montage)
Houten dakraam (55 x 78 cm) € 600 - € 800
PVC dakraam (55 x 78 cm) € 650 - € 850
Houten dakraam (94 x 140 cm) € 850 - € 1.000
PVC dakraam (94 x 140 cm) € 900 - € 1.100
Houten dakraam (134 x 140 cm) € 1.200 - € 1.350
PVC dakraam (134 x 140 cm) € 1.250 - € 1.400

Is FAKRO goedkoper dan VELUX?

We willen zeker geen reclame maken voor bepaalde merken van dakramen. Maar we krijgen graag de vaak of Fakro goedkoper is den Velux. Fakro is zo'n merk dat ook al vele jaren kwaliteitsproducten maakt, net zoals Velux. Ze hebben ook een compleet assortiment dakramen, en vaak net een beetje goedkoper dan velux. Maar laat je vooral adviseren door de vakman van jouw keuze.

Nog enkele veelgestelde vragen over Velux dakramen:

Heb je een vergunning nodig voor een dakraam?

In principe dien je voor alle bouwwerken een vergunning vragen. Er zijn echter uitzonderingen voor een aantal kleinere werken. Voor het monteren van een dakraam heb je doorgaans geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, zoals bij woningen gelegen in een natuurgebied. Om zeker te zijn vraag je best meer info bij jouw gemeente.

Terug naar de vragenlijst

Kan je zelf een dakraam plaatsen?

Tja, kan je een velux zelf installeren? In principe natuurlijk wel. Toch komt er heel wat bij kijken. Bovendien is het ook werken aan de buitenste schil van je woning. Zelfs een klein probleem kan dan al voor heel wat ellende zorgen zoals vochtproblemen. Voor de meeste mensen is het advies dan ook duidelijk: vraag een offerte aan een erkend vakman!

Terug naar de vragenlijst

Wat is een uitzettuimelvenster?

Een uitzettuimelvenster is een raam dat je naar buiten opent. Het scharnier zit bovenaan het dakraam waardoor je het raam volledig kan openen. Zowel voor het zicht als voor natuurlijke ventilatie heeft dit veel voordelen. Je kan dit dakvenster traploos volledig openen, maar er is ook een 'kipstand'. Een tuimelvenster heeft de scharnieren in het midden van het raam, dus dat is niet hetzelfde als een uitzettuimelvenster.

Terug naar de vragenlijst

Wat is VELUX GGL?

Zie je de benaming Velux GGL, dan zijn dat tuimeldakramen van wit afgelakt grenenhout die voorzien zijn van een witte laklaag. Deze GGL tuimelramen scharnieren in het midden. Daardoor zijn ze ideaal voor een goede ventilatie en zijn ze makkelijk schoon te maken. Deze dakramen zijn dus nooit uitzettuimelvensters.

Terug naar de vragenlijst

Offertes dakramen aanvragen

Recente opdrachten velux plaatsen

dinsdag 24 mei 2022

Dakkapel plaatsen ter vervanging velux

Wij zoeken een vakman om een velux om te bouwen naar een dakkapel.


Dakdekken en dakherstelling Brugge
maandag 23 mei 2022

Velux plaatsen

Ik zou graag een Velux willen laten plaatsen in een bestaand hellend dak met pannen.


Dakdekken en dakherstelling Meulebeke
maandag 23 mei 2022

Hellend dak repareren rondom dakkoepel

Bij hevige regenval, komt er water binnen langs de dakkoepel, een raam en een velux (hoog in het dak). Ik ben op zoek naar een vakman die de herstellingen kan uitvoeren.


Dakdekken en dakherstelling Antwerpen
zondag 22 mei 2022

Velux vervangen

Graag had ik een bestaande velux GGL 804 3000 willen vervangen door een nieuwe


Dakdekken en dakherstelling Antwerpen
zaterdag 21 mei 2022

Dakkapel plaatsen en veluxen vervangen

Vervanging van 1 veluxraam (structuur is nog ik - dubbel glas ‘lekt’). Vergroten van velux badkamer (plaatsen van dubbele velux ?) Dakkapel plaatsen achterkant huis (ongeveer 3M breed )


Dakdekken en dakherstelling Aarschot
vrijdag 20 mei 2022

Dakkapel plaatsen of vervangen

Ik heb op mijn dak 3 veluxen en ik zou hier graag een dakkapel van ongeveer 6m lang willen laten plaatsen.


Dakdekken en dakherstelling Sterrebeek
donderdag 19 mei 2022

Dakraam verwijderen en terug dichten met sneldekpannen

Twee bestaande veluxramen verwijderen en ontstane openingen terug dichtleggen met sneldekpannen, idem als bestaande. Grootte veluxraam +- 1m x 1,4m; dakhelling 18°


Dakdekken en dakherstelling Booischot
woensdag 18 mei 2022

Dakraam vervangen

Ik zou graag mijn dakraam willen laten vervangen door een velux raam. Het is een raam van 50cm op 60cm.


Dakdekken en dakherstelling Burst
zaterdag 14 mei 2022

Velux plaatsen in schuin dak

Ik ben op zoek naar een vakman voor het plaatsen van een veluxraam in mijn schuin dak. Het gaat om een middelgroot raam van 1m op 1m ongeveer.


Dakdekken en dakherstelling Zonhoven
vrijdag 13 mei 2022

3 Veluxdaken plaatsen

Ik zoek een dakwerker om 3 Veluxen te plaatsen op een zolderruimte.


Dakdekken en dakherstelling Kortrijk
maandag 09 mei 2022

Changer 2 velux

Besoin d'un professionel pour changer les 2 velux sur un toit en pente.


Dakdekken en dakherstelling Diegem
zondag 08 mei 2022

Drie dakramen vervangen in pvc

We hebben drie dakramen (tuimelramen die we graag zouden vervangen), eventueel in PVC. 2 van GGL4 en 1 GGL5. Mag ook van ander merk dan Velux zijn.


Dakdekken en dakherstelling Leffinge
vrijdag 06 mei 2022

Nieuwe dakkapel plaatsen + velux raam

Er moet een dakkapel geplaatst worden en aan de andere kant een velux raam.


Dakdekken en dakherstelling Mechelen
dinsdag 03 mei 2022

Velux dakramen plaatsen.

Ik zoek een stielman om in mijn zolder 2 gaten te maken en hier velux ramen in te plaatsen van 114x118cm.


Dakdekken en dakherstelling Noorderwijk
maandag 25 april 2022

Hellend dak repareren

We zijn op zoek naar een vakman voor het renoveren van ons hellend dak. Door de storm is er een lek in ons dak. We willen hier nu gebruik van maken om heel het dak opnieuw te doen zonder isolatie. Het een dak met dakpannen en er zitten 3 veluxen in die ook moeten vervangen worden. Ik heb geen idee van de totale oppervlakte.


Dakdekken en dakherstelling Grimbergen
Offertes aanvragen