Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
dakramen

Dakramen plaatsen

Een nieuw dakraam plaatsen voor meer lichtinval?
Informatie, prijzen en offertes op maat vind je hier.

Dakraam of Velux plaatsen

Dakramen brengen licht en lucht in je woning

Om daglicht in je woning te brengen zijn dakramen fantastisch. We noemen ze vaak een 'velux' naar een van de bekendste fabrikanten, maar er zijn meer merken dan Velux die dakramen produceren, zoals Fakro. 

Een dakraam heeft veel voordelen in je woning, het is goed voor extra licht maar ook voor extra ventilatie. Vaak hebben ze een ingebouwde ventilatiestand die je zonder risico op vochtproblemen een hele dag kan laten openstaan. Er zijn ook mogelijkheden voor gordijnen, elektrische bediening, met verduisterend rolgordijn, ... Ze vergen bijna geen onderhoud en zorgen voor veel extra comfort in je woning.

 

Soorten dakvensters

Je hebt niet enkel verschillende merken, er zijn ook verschillende types dakramen waar je uit kan kiezen. Een daglichtsysteem combineert een aantal dakvensters naast of boven elkaar. Je kan een hoop vensters boven en naast elkaar zetten en zo een muur van licht creëren. Het lijkt alsof je een muur van dakramen bouwt. Een andere - en veruit de populairste - optie is het tuimelvenster. Zoals de naam doet vermoeden kan je dit type dakvenster makkelijk kantelen en dus ook schoonmaken. Wanneer je aan een dakraam denkt, heb je meer dan waarschijnlijk dit type in je hoofd. Een variant van het tuimelvenster is een uitzettuimelvenster. Het principe blijft hetzelfde al kan je dit dakraam op meerdere manieren openen.

Er zijn ook verschillende opties: zo zijn er met elektrische bediening, dakvensters met een rolgordijn, dakramen in verschillende kleuren en beglazing, ... Het hele assortiment is eindeloos. Ook lichtkoepels zijn soms een prima oplossing om meer daglicht in je woning te brengen.

Tip: meer info en veelgestelde vragen over velux ramen vind je onderaan deze pagina.

Zoek je snel een offerte voor een dakraam?

Ontdek de beste vakman uit jouw buurt via Casius. Wij brengen je in contact met erkende vakbedrijven die je graag tips en advies geven over hoe jouw project kan geedaliseerd worden. 

Dakraam plaatsen

De voordelen van een dakraam

Een dakraam brengt, naast het extra zonlicht, ook nog een aantal voordelen met zich mee. Een van die voordelen is meer warmte. Iedereen kent het gevoel dat het "lekker warm is achter het glas!" Bij dakramen is dat niet anders. Als je dakramen installeert, zal je minder moeten verwarmen in die ruimtes.

Bovendien zijn dakramen handig om ruimtes grondig te verluchten. Door de ramen op verschillende plekken te installeren, creëer je extra ventilatie.

Is het nu dakraam of Velux?

Een dakraam en een Velux lijken synoniemen, maar eigenlijk is Velux enkel een merk dat dakvensters produceert en verdeelt. Vergelijk het met Nesquik dat bijna synoniem is geworden voor cacaopoeder. Of je nu een velux of een dakraam aanvraagt bij jouw vakman, maakt niet veel uit. Je zal sowieso een mooie lijst met mogelijkheden krijgen, al dan niet van het merk Velux. Naast velux dakramen zijn er nog tal van andere merken met producten van prima kwaliteit. Vergelijk dus zeker de prijs en ga niet automatisch voor Velux dakramen.

Wat kost het om een dakraam te laten plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een dakvenster hangt onder andere af van de afmetingen en het materiaal waar je voor kiest. Dakramen zijn bijna altijd opgebouwd uit hout of pvc. Pvc is doorgaans net iets duurder dan hout. In onderstaande tabel vind je een indicatie van de kosten voor het installeren van een dakraam.

Opmerking: Dit zijn de prijzen voor het plaatsen van het raam. Als je bijvoorbeeld een verduisterend rolgordijn wil hebben, wordt dat doorgaans na de plaatsing bevestigd. Dit kan je eventueel makkelijk zelf doen.

Type dakraam Richtprijs (inclusief montage)
Houten dakraam (55 x 78 cm) € 600 - € 800
PVC dakraam (55 x 78 cm) € 650 - € 850
Houten dakraam (94 x 140 cm) € 850 - € 1.000
PVC dakraam (94 x 140 cm) € 900 - € 1.100
Houten dakraam (134 x 140 cm) € 1.200 - € 1.350
PVC dakraam (134 x 140 cm) € 1.250 - € 1.400

Is FAKRO goedkoper dan VELUX?

We willen zeker geen reclame maken voor bepaalde merken van dakramen. Maar we krijgen graag de vaak of Fakro goedkoper is den Velux. Fakro is zo'n merk dat ook al vele jaren kwaliteitsproducten maakt, net zoals Velux. Ze hebben ook een compleet assortiment dakramen, en vaak net een beetje goedkoper dan velux. Maar laat je vooral adviseren door de vakman van jouw keuze.

Nog enkele veelgestelde vragen over Velux dakramen:

Heb je een vergunning nodig voor een dakraam?

In principe dien je voor alle bouwwerken een vergunning vragen. Er zijn echter uitzonderingen voor een aantal kleinere werken. Voor het monteren van een dakraam heb je doorgaans geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, zoals bij woningen gelegen in een natuurgebied. Om zeker te zijn vraag je best meer info bij jouw gemeente.

Terug naar de vragenlijst

Kan je zelf een dakraam plaatsen?

Tja, kan je een velux zelf installeren? In principe natuurlijk wel. Toch komt er heel wat bij kijken. Bovendien is het ook werken aan de buitenste schil van je woning. Zelfs een klein probleem kan dan al voor heel wat ellende zorgen zoals vochtproblemen. Voor de meeste mensen is het advies dan ook duidelijk: vraag een offerte aan een erkend vakman!

Terug naar de vragenlijst

Wat is een uitzettuimelvenster?

Een uitzettuimelvenster is een raam dat je naar buiten opent. Het scharnier zit bovenaan het dakraam waardoor je het raam volledig kan openen. Zowel voor het zicht als voor natuurlijke ventilatie heeft dit veel voordelen. Je kan dit dakvenster traploos volledig openen, maar er is ook een 'kipstand'. Een tuimelvenster heeft de scharnieren in het midden van het raam, dus dat is niet hetzelfde als een uitzettuimelvenster.

Terug naar de vragenlijst

Wat is VELUX GGL?

Zie je de benaming Velux GGL, dan zijn dat tuimeldakramen van wit afgelakt grenenhout die voorzien zijn van een witte laklaag. Deze GGL tuimelramen scharnieren in het midden. Daardoor zijn ze ideaal voor een goede ventilatie en zijn ze makkelijk schoon te maken. Deze dakramen zijn dus nooit uitzettuimelvensters.

Terug naar de vragenlijst

Offertes dakramen aanvragen

Recente opdrachten velux plaatsen

maandag 26 september 2022

Nieuw hellend dak leggen

Ik heb een bestaand dak van 1979 met pannen en asbest en ik zou graag een nieuw hellend dak willen laten plaatsen en het dak ook extra isoleren. De oppervlakte is ongeveer 135m² recht op recht met 2 veluxramen.


Dakdekken en dakherstelling Genk
zaterdag 24 september 2022

Renovatie dak smalle aanbouw

Het dak van mijn keuken en badkamer is verouderd. De keuken heeft een hellend dak, de badkamer een plat dak. Ik wil graag beide daken hellend maken. Alles moet vernieuwd worden. Graag ook met enkele veluxen voor meer natuurlijke lichtinval. Grote van de aanbouw ongeveer 8 meter op 2 meter.


Dakdekken en dakherstelling Mariakerke
zondag 18 september 2022

Dakkapel plaatsen

Plaatsen van dakkapel met plat dak met lengte van ongeveer 5 m. Momenteel schuin dak met velux.


Dakdekken en dakherstelling Zottegem
donderdag 15 september 2022

Dak renoveren

Ik heb een huis gekocht op 1 juli 2021 Ik heb een lek in mijn dak door de slechte renovatie van de vorige eigenaar, het plat dak is ook niet goed gedaan geweest alsook de isolatie die er is is niet goed verwerkt. Het dak is een dakpannen dak heeft nieuw dakgebinte, isolatie en nieuwe veluxen nodig. Het plat dak moet opnieuw gedaan ipv asfalt naar epdm en ook correct geisoleerd worden worden. het dak is 11m lengte en 5m breed.


Dakdekken en dakherstelling Menen
dinsdag 13 september 2022

Vervangen veluxen

Wij zouden graag 2 velux dakvensters vervangen door nieuwe ramen met rolluik. Deze ramen bevinden zich in badkamer en slaapkamer (type velux kunt u zien op de foto's, alsook een foto van het dak zelf). Daarnaast hebben we nog een 3e velux dakvenster aan de andere kant van het dak (in onze gang, zie foto's) dat echter niet bereikbaar is van binnen (te hoog). Dit overwegen we te vervangen, maar dan zonder rolluik. Bijkomende vraag hoe we dit raam kunnen poetsen/openen... verkopen jullie daar hulpmiddelen voor?


Dakdekken en dakherstelling Zwevegem
zaterdag 10 september 2022

Dak renoveren

Bestaande dakbedekking bestaande uit profielplaten verwijderen (±160m²) en onderdak één helft leien één helft kunststof platen. Tevens één schouw verwijderen, enkel top. Plaatsen van isolatie dak buitenkant. Nieuwe dakpannen: blauw OVH Drie kleine Veluxen vernieuwen. Dakgoten vernieuwen door halfronde zinken dakgoot, vermoedelijk zal hiervoor een knik in het dak moeten gemaakt worden.


Dakdekken en dakherstelling Wetteren
donderdag 08 september 2022

Dakkapel plaatsen

Dakkapel in combinatie met velux ramen en zolder integreren in de woning. Bestaande dakkapel verhogen of bijkomende plaatsen.


Dakdekken en dakherstelling Kontich
dinsdag 06 september 2022

Velux ramen plaatsen

Ik zoek een dakwerker die 4 Veluxramen type UK04 (134 X 98) in mijn schuin 40 ' hellend dak kan plaatsen. Dakbekleding zijn schalien.


Dakdekken en dakherstelling Begijnendijk
maandag 05 september 2022

Nieuw hellend dak leggen

Dak dient compleet vervangen te worden en hier komt ook een stuk bij gebouwd. Dak is nu gelijk aan de voor en achtergevel maar dit wordt een L vorm. Er moet een dak met dakpannen en 2 velux ramen geplaatst worden. Het dak moet ook geïsoleerd worden. De totale oppervlakte is ongeveer 100m².


Dakdekken en dakherstelling Wilrijk
maandag 05 september 2022

Dakkapel plaatsen, velux steken en trapgat voorzien

Ik ben op zoek naar een vakman voor het maken van een trapgat in een betonvloer en voor het plaatsen van een dakkapel van ongeveer 2,5m breed. En ook nog 2 veluxramen plaatsen.


Dakdekken en dakherstelling Melle
maandag 05 september 2022

Veluxen plaatsen

Vijf veluxramen plaatsen


Dakdekken en dakherstelling Blankenberge
zondag 04 september 2022

Vervangen van 3 bestaande veluxen, installatie van 2 nieuwe veluxen en isolatie

Vervangen van twee bestaande veluxen van een penthouse appartement. Installatie van twee nieuwe veluxen in een schuin dak met leien (zolderkamer). Betreft appartement op 6de verdieping, maar alle te vervangen en te installeren dakramen zijn makkelijk toegankelijk via een terras (m.a.w. geen stelling of ladder nodig). Indien mogelijk kan ook van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om de zolderkamer een stukje open te maken, volledig opnieuw te isoleren en opnieuw af te werken met gyproc.


Dakdekken en dakherstelling Ledeberg (Gent)
donderdag 25 augustus 2022

Velux vervangen

Ons velux dakraam zou vervangen moeten worden. Hier zit nu een GFL-5 in.


Dakdekken en dakherstelling Lissewege
woensdag 17 augustus 2022

Twee bestaande velux dakramen vervangen

Graag had ik twee bestaande velux dakramen van 1,3 op 1,35 m laten vervangen door nieuwe met zonwering. Nieuwe afkasting moet er ook komen.


Dakdekken en dakherstelling Tienen
woensdag 17 augustus 2022

Nieuw hellend dak leggen

Hellend dak plus een gedeelte plat. Nu leien, ik vrees asbest, vervangen door pannen. Er zijn twee dakkapellen. Eventueel bijplaatsen van veluxramen. Appartement gebouw met 3 verdiepingen. het dak moet ook geïsoleerd worden.


Dakdekken en dakherstelling Ninove
Offertes aanvragen