Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
dakramen

Dakramen plaatsen

Een nieuw dakraam plaatsen voor meer lichtinval?
Informatie, prijzen en offertes op maat vind je hier.

Dakraam of Velux plaatsen

Dakramen brengen licht en lucht in je woning

Om daglicht in je woning te brengen zijn dakramen fantastisch. We noemen ze vaak een 'velux' naar een van de bekendste fabrikanten, maar er zijn meer merken dan Velux die dakramen produceren, zoals Fakro. 

Een dakraam heeft veel voordelen in je woning, het is goed voor extra licht maar ook voor extra ventilatie. Vaak hebben ze een ingebouwde ventilatiestand die je zonder risico op vochtproblemen een hele dag kan laten openstaan. Er zijn ook mogelijkheden voor gordijnen, elektrische bediening, met verduisterend rolgordijn, ... Ze vergen bijna geen onderhoud en zorgen voor veel extra comfort in je woning.

 

Soorten dakvensters

Je hebt niet enkel verschillende merken, er zijn ook verschillende types dakramen waar je uit kan kiezen. Een daglichtsysteem combineert een aantal dakvensters naast of boven elkaar. Je kan een hoop vensters boven en naast elkaar zetten en zo een muur van licht creëren. Het lijkt alsof je een muur van dakramen bouwt. Een andere - en veruit de populairste - optie is het tuimelvenster. Zoals de naam doet vermoeden kan je dit type dakvenster makkelijk kantelen en dus ook schoonmaken. Wanneer je aan een dakraam denkt, heb je meer dan waarschijnlijk dit type in je hoofd. Een variant van het tuimelvenster is een uitzettuimelvenster. Het principe blijft hetzelfde al kan je dit dakraam op meerdere manieren openen.

Er zijn ook verschillende opties: zo zijn er met elektrische bediening, dakvensters met een rolgordijn, dakramen in verschillende kleuren en beglazing, ... Het hele assortiment is eindeloos. Ook lichtkoepels zijn soms een prima oplossing om meer daglicht in je woning te brengen.

Tip: meer info en veelgestelde vragen over velux ramen vind je onderaan deze pagina.

Zoek je snel een offerte voor een dakraam?

Ontdek de beste vakman uit jouw buurt via Casius. Wij brengen je in contact met erkende vakbedrijven die je graag tips en advies geven over hoe jouw project kan geedaliseerd worden. 

Dakraam plaatsen

De voordelen van een dakraam

Een dakraam brengt, naast het extra zonlicht, ook nog een aantal voordelen met zich mee. Een van die voordelen is meer warmte. Iedereen kent het gevoel dat het "lekker warm is achter het glas!" Bij dakramen is dat niet anders. Als je dakramen installeert, zal je minder moeten verwarmen in die ruimtes.

Bovendien zijn dakramen handig om ruimtes grondig te verluchten. Door de ramen op verschillende plekken te installeren, creëer je extra ventilatie.

Is het nu dakraam of Velux?

Een dakraam en een Velux lijken synoniemen, maar eigenlijk is Velux enkel een merk dat dakvensters produceert en verdeelt. Vergelijk het met Nesquik dat bijna synoniem is geworden voor cacaopoeder. Of je nu een velux of een dakraam aanvraagt bij jouw vakman, maakt niet veel uit. Je zal sowieso een mooie lijst met mogelijkheden krijgen, al dan niet van het merk Velux. Naast velux dakramen zijn er nog tal van andere merken met producten van prima kwaliteit. Vergelijk dus zeker de prijs en ga niet automatisch voor Velux dakramen.

Wat kost het om een dakraam te laten plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een dakvenster hangt onder andere af van de afmetingen en het materiaal waar je voor kiest. Dakramen zijn bijna altijd opgebouwd uit hout of pvc. Pvc is doorgaans net iets duurder dan hout. In onderstaande tabel vind je een indicatie van de kosten voor het installeren van een dakraam.

Opmerking: Dit zijn de prijzen voor het plaatsen van het raam. Als je bijvoorbeeld een verduisterend rolgordijn wil hebben, wordt dat doorgaans na de plaatsing bevestigd. Dit kan je eventueel makkelijk zelf doen.

Type dakraam Richtprijs (inclusief montage)
Houten dakraam (55 x 78 cm) € 600 - € 800
PVC dakraam (55 x 78 cm) € 650 - € 850
Houten dakraam (94 x 140 cm) € 850 - € 1.000
PVC dakraam (94 x 140 cm) € 900 - € 1.100
Houten dakraam (134 x 140 cm) € 1.200 - € 1.350
PVC dakraam (134 x 140 cm) € 1.250 - € 1.400

Is FAKRO goedkoper dan VELUX?

We willen zeker geen reclame maken voor bepaalde merken van dakramen. Maar we krijgen graag de vaak of Fakro goedkoper is den Velux. Fakro is zo'n merk dat ook al vele jaren kwaliteitsproducten maakt, net zoals Velux. Ze hebben ook een compleet assortiment dakramen, en vaak net een beetje goedkoper dan velux. Maar laat je vooral adviseren door de vakman van jouw keuze.

Nog enkele veelgestelde vragen over Velux dakramen:

Heb je een vergunning nodig voor een dakraam?

In principe dien je voor alle bouwwerken een vergunning vragen. Er zijn echter uitzonderingen voor een aantal kleinere werken. Voor het monteren van een dakraam heb je doorgaans geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, zoals bij woningen gelegen in een natuurgebied. Om zeker te zijn vraag je best meer info bij jouw gemeente.

Terug naar de vragenlijst

Kan je zelf een dakraam plaatsen?

Tja, kan je een velux zelf installeren? In principe natuurlijk wel. Toch komt er heel wat bij kijken. Bovendien is het ook werken aan de buitenste schil van je woning. Zelfs een klein probleem kan dan al voor heel wat ellende zorgen zoals vochtproblemen. Voor de meeste mensen is het advies dan ook duidelijk: vraag een offerte aan een erkend vakman!

Terug naar de vragenlijst

Wat is een uitzettuimelvenster?

Een uitzettuimelvenster is een raam dat je naar buiten opent. Het scharnier zit bovenaan het dakraam waardoor je het raam volledig kan openen. Zowel voor het zicht als voor natuurlijke ventilatie heeft dit veel voordelen. Je kan dit dakvenster traploos volledig openen, maar er is ook een 'kipstand'. Een tuimelvenster heeft de scharnieren in het midden van het raam, dus dat is niet hetzelfde als een uitzettuimelvenster.

Terug naar de vragenlijst

Wat is VELUX GGL?

Zie je de benaming Velux GGL, dan zijn dat tuimeldakramen van wit afgelakt grenenhout die voorzien zijn van een witte laklaag. Deze GGL tuimelramen scharnieren in het midden. Daardoor zijn ze ideaal voor een goede ventilatie en zijn ze makkelijk schoon te maken. Deze dakramen zijn dus nooit uitzettuimelvensters.

Terug naar de vragenlijst

Offertes dakramen aanvragen

Recente opdrachten velux plaatsen

dinsdag 17 januari 2023

4 velux-ramen vervangen

In een appartement dat wij verhuren in Aalst dienen 4 Velux-ramen vervangen te worden. Alle 4 zijn ze van hetzelfde type GGL 804 3000. Het betreft een dak met vlakke dakpannen.


Dakdekken en dakherstelling Aalst
maandag 16 januari 2023

Veluxramen plaatsen

Ik zou graag 2 veluxramen in het dak van de zolder willen laten plaatsen. Het is een hellend dak met dakpannen.


Dakdekken en dakherstelling Burcht
woensdag 11 januari 2023

Asbestleien dak renoveren en isoleren

Dakwerker met kennis van leien of geïsoleerde dapkpanplaten met inbouw van velux ramen.


Dakdekken en dakherstelling Vliermaal
dinsdag 10 januari 2023

Nieuwe dakkoepel plaatsen

Wij hebben een lichtkoepel die water doorlaat en zouden deze graag vernieuwen. Bij Velux adviseren zij ons een "Monolight lichtkoepel ".


Dakdekken en dakherstelling Brussel
maandag 09 januari 2023

Dak vernieuwen en isoleren buitenkant ook veranderen 2 velux

Ik zoek een aannemer voor isoleren dak buitenkant alsook veranderen en vernieuwen 2 velux en. Om daarna iets later buitenmuur en plat dak te isoleren langs buitenkant


Dakdekken en dakherstelling Ninove
woensdag 04 januari 2023

Complete renovatie dak

Ons dak moet volledig gerenoveerd worden. Er moet ook isolatie in, twee Veluxen vervangen en een dakraam renoveren. Het gaat om een schuin dak, ik vermoed een oppervlakte van ongeveer 50 m².


Dakdekken en dakherstelling Ganshoren
woensdag 28 december 2022

Dakkapel plaatsen & groter raam

Installeren van een dakkapel in een schuin dak waar nu een velux zit. Installeren van een groter raam op een rechte zijgevel waar nu een te klein raam zit.


Dakdekken en dakherstelling Evergem
dinsdag 20 december 2022

Nieuwe bouwlaag: hellend dak met dakkapellen

Dit is nieuw bouwlaag met gewelven en druklaag beton van 9meter x 12 meter .dat moet hellend dak op komen. Met twee dakkappellen aan de voorkant en een velux achteraan. Bovendien een terras van 3x3 m met groot raam van 3meter breid en 2.2 meter hoog. In totaal 130 m²


Dakdekken en dakherstelling Oostakker
maandag 05 december 2022

Hellend dak renoveren

Ik heb een hellend pannendak met een dakkapel en een veluxraam in dat gerenoveerd zou moeten worden. De structuur is nog goed maar het onderdak moet vernieuwd worden. Het dak moet geïsoleerd worden en er moeten nieuwe pannen op komen. De oppervlakte is 50m² à 70m².


Dakdekken en dakherstelling Kortrijk
donderdag 01 december 2022

Ramen zolder vergroten of dakkapel plaatsen

Deze zolderkamer bestaat uit 1 kleine en 1 grote slpkmr (oorspronkelijk waren er in de zolder 3 kleine kamers). Schuin dak en veel ruimteverlies, 2 te kleine veluxramen in grote kamer, 1 velux in kleine kamer. Graag grotere ramen OF dakkapel. Ook is er in de hoogte een ruimte die niet wordt benut omdat we hier niet aan kunnen (trap nodig of ladderachtige constructie).


Dakdekken en dakherstelling Schoten
zondag 27 november 2022

Zolder volledig renoveren

We zijn op zoek naar een vakman voor het volledig renoveren van onze zolder. Er moet een veluxraam in het dak geplaatst worden, zolder vloeren, gyproc plaatsen, bekasting van ventilatiesysteem, elektriciteit herleggen, zoldertrap plaatsen... De zolder heeft een oppervlakte van ongeveer 30m².


Dakdekken en dakherstelling Linkhout
maandag 21 november 2022

Hellend dak repareren

Ik ben op zoek naar een vakman voor het herstellen van ons hellend dak. Waterinsijpeling vermoedelijk via velux.


Dakdekken en dakherstelling Buggenhout
maandag 21 november 2022

Isolatie + renovatie van een schuin dak

Het renoveren en isoleren van een schuin dak met dakkapel en velux. Op het plat dak liggen dallen, deze zullen moeten weggenomen worden, het dak isoleren en renoveren met roofing, het plaatsen van nokstenen op de rand van de muren, waarna de dallen terug geplaatst moeten worden.


Dakdekken en dakherstelling Brussel
donderdag 17 november 2022

Dakpannen vervangen + coaten

Op enkele plekken moeten de dakpannen vervangen worden, 3 nieuwe velux geplaatst worden. En de dakpannen moeten gecoat worden.


Dakdekken en dakherstelling Berg (Limburg)
donderdag 17 november 2022

Plaatsen van een Velux dakraam 114x118 cm

Plaatsen van een Velux dakraam 114x118 cm met gootstuk in een pannendak. Dakraam lever ik en binnenafwerking doe ik ook. Afmetingen van de planken : 3x15 cm.


Dakdekken en dakherstelling Tessenderlo
Offertes aanvragen