Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Plat dak in epdm

EPDM of roofing: twee keer hetzelfde?

EPDM of roofing kiezen?

EPDM en roofing zijn allebei populaire types dakbedekking en hebben allebei een zwarte kleur, maar de prijs verschilt. Er moet dus een onderscheid zijn? EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Da’s een veel te lastige term voor een rubberachtige folie die we op platte daken lijmen. Roofing - de tegenhanger - moet je op het dak branden of vulkaniseren.

Wat is het verschil tussen roofing en EPDM?

Eerste verschil: de manier van plaatsen. Een dakbedekking in roofing brand je vast op het onderliggende dak, terwijl EPDM vastgelijmd moet worden. Lijkt weinig uit te maken, maar lijm moet kunnen uitdrogen. Bij temperaturen onder de 5 graden Celsius lukt dat niet, dus kan je EPDM niet plaatsen bij koude temperaturen rond het vriespunt. Doe je dat wel, dan ontstaan er luchtbellen onder de folie. Wil je een plat dak onder handen nemen tijdens de koude wintermaanden, dan kies je best voor roofing.

Tweede punt: elasticiteit. EPDM heeft een andere textuur en is elastischer dan roofing, dat verrijkt is met kunststofvezels. Die extra rekbaarheid zorgt voor een eenvoudige plaatsing en maakt de rubberfolie gemakkelijker om op te wandelen.

Nummertje drie: duurzaamheid. Dakbedekking heeft serieus te lijden onder nooit aflatende zon of regen. Het materiaal zet uit door warmte, slorpt vocht op of reageert met ozon. Al die reacties zorgen voor slijtageverschijnselen. Duurzaamheid is dus een cruciale factor.

Bitumen Dak

Duurzaamheid van je dakbedekking

Beide soorten dakbedekking hebben een lange levensduur. Bij roofing mag je rekenen op 25 à 30 jaar. EPDM doet nog beter met een gemiddelde levensduur van 40 à 50 jaar. Leuke extra: beide hebben amper onderhoud nodig. Af en toe wat bladeren verwijderen en je bent ervan af.

Weinig onderhoud betekent niet dat er geen aandachtspunten zijn. Let op met de waterrecuperatie. Bij EPDM kan je regenwater probleemloos en zonder filtering gebruikt worden. Wanneer je roofing op jouw dak legt, moet je een extra filtering plaatsen om het water helder genoeg te krijgen voor gebruik. Installeer je liever geen filtering, dan moet je de bitumen elke 5 jaar van een nieuwe coating te voorzien.

En wat kies ik nu? Roofing of EPDM?

Roofing is in het algemeen goedkoper dan EPDM maar gaat minder lang mee. Wie op jonge leeftijd een huis koopt kan dus beter voor EPDM gaan omdat het nu eenmaal langer meegaat. Is je budget beperkter of woon je niet lang meer op dezelfde plek? Dan is roofing de betere optie. Algemeen mag je rekenen op € 40 - € 60 per vierkante meter bij roofing. Voor EPDM mag je op een prijs van € 50 - € 75 per vierkante meter rekenen.

Tip: Vergelijk een aantal prijsoffertes van professionele dakwerkers uit de regio. Zo krijg je een goede inschatting van de prijs en kies je zonder twijfel de beste prijsofferte.

Offertes dakbedekking aanvragen

Dankzij Casius vond ik iemand die zijn vak kende. Het was de eerste keer samenwerken met Casius, maar ik zal zeker nog gebruik maken van hun dienst.

Romain Dieu

Recente opdrachten

maandag 28 augustus 2023

Plat dak renoveren

het dak moet vernieuwd worden, maar de bestaande zonnepanelen moeten opgeruimd worden en daarna teruggeplaatst worden Asbest: wat is de huidige situatie?: Bestaand dak zonder asbest Wil je een volledig nieuw dak laten plaatsen of je dak renoveren?: Dak renoveren Wat moet er aan je dak gedaan worden?: Nieuw dak / dak renoveren Welke dakbedekking overweeg je voor het platte dak?: EPDM, Bitumen (roofing) Wat is de oppervlakte (m2) van het platte dak?: 200 Om wat voor type dak gaat het?: Plat dak Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Dakdekken en dakherstelling Diepenbeek
woensdag 21 juni 2023

Bedekking terras appartement vernieuwen

Beste, Op mijn appartement te Gent (2e verdiep) heb ik een zwevend terras (niet-straatkant) van 15m² (10mx1.5m) met 2 openingen voor afvoergoot. Onder dit terras zit momenteel een roofing bedekking die waarschijnlijk lek is, waardoor ik een beginnend vochtprobleem heb binnenin de woning. Daardoor had ik graag de roofing verwijderd en vervangen door EPDM. Kan u een offerte geven voor het verwijderen van oude roofing en plaatsen van nieuwe EPDM en een tijdsbestek?


Dakdekken en dakherstelling Gent
Gratis offertes aanvragen