Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Onderaannemer

Soorten isolatiemateriaal

Soorten isolatie

Wanneer je een woning of een ander pand gaat isoleren heb je de keuze uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Afhankelijk van je budget, het doel van de isolatie, de te isoleren oppervlakte en de mogelijkheden voor jouw woning zijn er meerdere soorten isolatie mogelijk. In onderstaand artikel geven we je meer uitleg over de diverse opties. 

Wat is de beste manier van isoleren?

Dit is helaas geen vraag waar we in een-twee-drie een antwoord op kunnen geven. Welk isolatiemateriaal en welke uitvoering je best gebruikt wordt voornamelijk bepaald door het doel van de isolatie en door de ruimte die je gaat isoleren. Gaat het om dakisolatie, de vloer isoleren of muren isoleren en wil je isoleren met het oog op minder geluidsoverlast of is het je vooral te doen om minder warmte te verliezen? Al deze factoren spelen een belangrijke rol in de keuze van het juiste isolatiemateriaal. We bespreken hieronder kort de verschillende soorten isolatie volgens grondstof, volgens doel en volgens bewerking.

Isolatie volgens grondstof

Minerale isolatie

Minerale isolatie, in de volksmond beter gekend als minerale wol, zijn draden van gesmolten glas die zodanig samengevoegd worden dat er een wollige structuur ontstaat. Glas- en steenwol zijn de bekendste toepassingen van minerale isolatie en worden in de praktijk gebruikt om daken, vloeren en binnenmuren te isoleren. Beide materialen bieden een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Vochtige ruimtes, zoals kelders en daken kunnen daarnaast ook met de minerale wol "cellenglas" geïsoleerd worden. Alle soorten minerale wol zijn brandveilig, geluidwerend en snel en eenvoudig aan te brengen. Het nadeel aan minerale isolatie is dat er een dikke laag vereist is opdat de isolatie een optimaal effect bereikt.

Kunststof isolatie

Het is mogelijk om te isoleren met kunststoffen, zoals PUR, PIR, EPS, XPS en Polyetheen.

  • PUR: PUR is de populairste kunststof isolatie, het is geschikt voor vloeren, daken en muren en toepasbaar in de vorm van isolatieplaten en spuitisolatie.
  • PIR: PIR is vergelijkbaar met PUR maar scoort beter op thermisch vlak. Bijgevolg volstaat een geringe dikte voor een uitstekende functionaliteit.
  • EPS: EPS parels hebben een zeer hoge isolatiewaarde, zijn relatief goedkoop en zijn voor de volle 100% recycleerbaar. EPS is helaas wel minder brand- en geluidswerend dan minerale wol.
  • XPS: XPS bestaat uitsluitend in plaatvorm en is eerder aan de dure kant. Deze platen bieden een zeer hoge isolatiewaarde voor daken, (spouw)muren en vloeren.
  • Polyetheen: deze kunststof is uitermate geschikt voor het aanbrengen van geluidsisolatie voor vloeren.

Isoleren met kunststof levert een hogere isolatiewaarde op dan het geval is bij minerale wol maar het is wel een pak minder milieuvriendelijk.

Groene isolatie

Wie echt aan het milieu denkt kiest voor ecologische isolatie. Je hebt de keuze uit papiervlokken, schapen- en houtwol voor het isoleren van daken, vloeren en muren. Groene isolatie werkt uitstekend als geluidsisolatie maar kost je gemiddeld zo'n 50% meer dan kunststof - of minerale isolatie. Om dit prijsverschil tegemoet te komen kan je natuurlijk wel nagaan of je in aanmerking komt voor een of meerdere isolatiepremies.

Wand Isolatie Metalen Profielen

Isolatie volgens doel

Thermische isolatie

Isoleren doen we in de eerste plaats om zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan. Met thermische isolatie sla je twee vliegen in één klap: je geniet van een aangenamer leefklimaat en je spaart ook nog eens een aardig bedrag uit op je energiefactuur. De belangrijkste toepassing van thermische isolatie is thermische dakisolatie omdat warmte stijgt en hier dus het grootste gedeelte van de warmte ontsnapt. Toch is het zeker geen overbodige luxe om ook je vloeren, muren en zelfs je ramen thermisch te isoleren. Voor thermische isolatie wordt er in de meeste gevallen gebruikgemaakt van kunststoffen. 

Geluidsisolatie

Heb je een student in huis die een rustige studeerkamer nodig heeft, ondervind je geluidshinder afkomstig uit de woning van je bovenburen of hoor je storende straatgeluiden, zoals toeterende auto's en roepende mensen? Dan dien je je woning te voorzien van degelijke geluidsisolatie. Voor het geluiddempend maken van een muur plaatst de vakman in de praktijk gewoonlijk een voorzetwand waarop hij een minerale wol (meestal glaswol) aanbrengt. Als je veel last van schuivende stoelen of van het getik van schoenen met hoge hakken hebt, kies je best voor geluidsisolatie in de vloer. Is het geluid afkomstig van je bovenburen? Dan doe je er goed aan om het plafond te isoleren. Voor dit soort isolatie wordt er bijna uitsluitend gebruikgemaakt van minerale wol. 

Meer informatie over dit topic vind je op de pagina: geluidsisolatie plaatsen.

Akoestische isolatie

De naam zegt het zelf al: akoestische isolatie zorgt voor de gewenste akoestiek in een bepaalde ruimte. Dit soort isolatie wordt hoofdzakelijk gebruikt in vergaderzalen, muziekstudio's, etc. Akoestisch isoleren is mogelijk door een spanplafond, een spanwand of akoestische panelen aan te brengen. Ook voor dit soort isolatie wordt er meestal gekozen voor minerale wol. 

Isolatie Minerale Wol

Isolatiewerken?

Casius bezorgt je een aantal vrijblijvende prijsoffertes voor je werken.

Opdracht plaatsen

Isolatie volgens bewerking

Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn uiterst flexibel, makkelijk op maat te snijden en hebben daarnaast ook een relatief laag prijskaartje. Isolatiedekens bieden een uitstekende thermische - en geluidsisolatie en zijn geschikt voor daken en muren. Ze zijn verkrijgbaar in glaswol, steenwol, schapenwol, etc. 

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn dunner dan isolatiedekens en ze hebben een hogere isolatiewaarde. Ze zijn iets minder flexibel maar kunnen, in tegenstelling tot isolatiedekens, wel benut worden ten gunste van vloerisolatie. Isolatieplaten worden voornamelijk gemaakt in kunststof, zoals PUR, PIR en EPS maar er zijn tegenwoordig ook zachte varianten gemaakt uit minerale wol op de markt. 

Isolatieschuim

Isolatieschuim, of spuitisolatie, wordt snel en eenvoudig aangebracht door het isolatiemateriaal op het te isoleren oppervlak te spuiten. Het kan toegepast worden op vloeren, hellende daken en spouwmuren, zorgt voor een hoge isolatiewaarde en is ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals kruipruimtes en daken met veel hoeken en kanten. Spuitisolatie bestaat zowel in kunststof als in minerale wol. 

Inblaasisolatie

Het grote verschil met isolatieschuim is dat inblaasisolatie veel milieuvriendelijker is. Deze techniek wordt vooral toegepast op vloeren en spouwmuren en de gebruikte isolatiematerialen zijn papiervlokken en glaswol. 

Vloerisolatie

Kosten woning isoleren

Zoals je waarschijnlijk al begrepen hebt uit het bovenstaande, is het kostenplaatje voor het isoleren van een bepaalde ruimte afhankelijk van meerdere elementen. Niet enkel de te isoleren oppervlakte maar ook de bereikbaarheid en de gekozen uitvoering van de isolatie bepalen de uiteindelijke prijs. Om je een realistisch idee te geven, bespreken we de richtprijzen op basis van de gebruikte isolatietechniek. 

  • Isolatiedekens: 50 tot 130 euro per vierkante meter. Gaat het om een wand waarop de specialist snel en moeiteloos isolatie kan aanbrengen of is er sprake van een hellend dak met moeilijk bereikbare hoeken? In het laatste geval zal de prijs eerder tegen de 130 euro per vierkante meter aanleunen. Uiteraard speelt het gekozen isolatiemateriaal hierin ook nog een rol. 
  • Isolatieplaten: 15 tot 160 euro per vierkante meter. Ook hier hangt de exacte prijs af van het isolatiemateriaal en de te isoleren ruimte. 
  • Isolatieschuim: 25 tot 30 euro per vierkante meter. 
  • Inblaasisolatie: 20 tot 25 euro per vierkante meter. 

Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw woning is dus vooral afhankelijk van de reden waarom je wilt isoleren. Kunststof isolatie is perfect als thermische isolatie en biedt een zeer hoge isolatiewaarde maar is dan weer minder geschikt als geluidsisolator en is ook helemaal niet milieuvriendelijk. Heb je een groter budget ter beschikking en denk jij altijd aan het milieu? Dan is ecologische isolatie wellicht iets voor jou.

Zelf isolatie aanbrengen of overlaten aan een vakman?

Wie heel handig is en graag de handen uit de mouwen steekt zou zelf kunnen beginnen aan deze klus maar toch is dit niet echt aan te raden. Isolatiespecialisten weten als geen ander wat er allemaal komt kijken bij doelgericht isoleren en zij beschikken bovendien over jarenlange ervaring om dit karwei vlot en feilloos uit te voeren. Daarnaast beschik je waarschijnlijk ook niet over al het gereedschap dat er nodig is om dak-, vloer-, muur- of gevelisolatie aan te brengen en zou je bijgevolg meer geld uit moeten geven. Een ander voordeel van een beroep te doen op een gespecialiseerde firma is dat je zo in aanmerking komt voor een isolatiepremie en in de meeste gevallen profiteert van een garantieperiode. Dient je isolatie na enkele jaren hersteld te worden? Ook dan weet de vakman raad!

Ken je niet meteen een goede vakman om te isoleren of wil je graag een aantal offertes vergelijken? Vul het onderstaande formulier in en wij bezorgen je een aantal prijsoffertes zonder verplichtingen.

Offeres isolatiewerken vergelijken

Recent ontvangen opdrachten

maandag 27 juni 2022

Vloerisolatie op de vloer plaatsen

Vloerisolatie tussen balken met behoud van de originele plankenvloer. Het betreft een oud herenhuis van de 19e eeuw. Ik vermoed dat een isolatie op bv van cellulose vlokken een goede keuze kan zijn. 25m² ongeveer


Isolatie Koekelberg
maandag 27 juni 2022

Kruipkelderisolatie plaatsen

Kelder moet gechapt worden voor te kunnen vloeren er ligt al een vloer in op sommige plaatsen maar is te oneffen voor er een over te leggen. 70 m²


Isolatie Brussel
dinsdag 21 juni 2022

Kruipkelder isoleren en ventilatieroosters plaatsen

De kruipkelder te isoleren met platen onder betonnen gewelven. Alsook wil ik ventilatieroosters laten plaatsen voor de verluchting. Kruipkelder loopt onder de volledige woning en is wrs 100m² -150m². De hoogte is normaal geen probleem.


Isolatie Moregem
maandag 20 juni 2022

Geluidisolatie plaatsen

Wij zoeken een oplossing voor contact geluid in ons appartement (bouwjaar 1970) waarbij we overlast hebben van de bovenburen (voornamelijk schuivende meubelen, voetstappen, etc). Iets van geluidisolatie? Thermische isolatie?


Isolatie Brussel
vrijdag 17 juni 2022

PUR spuiten in duplex oppervlakte 80 m² vloerhoogte 9 cm PUR

PUR spuiten in duplex oppervlakte 80 m² vloerhoogte 9 cm PUR


Isolatie Boom
donderdag 16 juni 2022

Plafond en isolatie plaatsen

Ik zou graag een systeemplafond willen laten plaatsen met thermische isolatie. De oppervlakte is ongeveer 36 à 40m².


Isolatie Bavikhove
woensdag 15 juni 2022

Isoleren en bepleisteren gevels

Ik ben op zoek naar een vakman voor het isoleren een bepleisteren van de buiten gevels van onze woning. De totale oppervlakte is ongeveer 200m².


Isolatie Kapelle-op-den-Bos
dinsdag 14 juni 2022

Gevels isoleren en crepi plaatsen

Voor een renovatie willen we de gevel langs buiten isoleren met PUR/PIR en afwerken met crepi of steenstrips. Het betreft een totale oppervlakte van 212 m2.


Isolatie Kermt
dinsdag 14 juni 2022

Spouwmuurisolatie

Ik zou graag de spouwmuren in mijn huis willen laten isoleren door een vakman. Ik heb de oppervlakte nog niet opgemeten, maar ik kan dit later nog meedelen.


Isolatie Ukkel
maandag 13 juni 2022

Isoleren binnenmuur

Ik zoek een gespecialiseerde firma om de binnenmuur in mijn slaapkamer te isoleren met akoestische isolatie te tegen burenlawaai. De hoogte is 2,5m en de breedte is 4m ongeveer.


Isolatie Vlissegem
maandag 13 juni 2022

Gevel isoleren en afwerken met steenstrips

Wij hebben onlangs een oudere woning aangekocht en zouden deze graag renoveren. Onder andere zouden we de gevel willen isoleren langs buiten en afwerken met steenstrips. De gevel heeft een totale oppervlakte van 250 m².


Isolatie Paal
zondag 12 juni 2022

Herstellen en isoleren dak en plafond

Er zit een lek in mijn pannendak die zou moeten gerepareerd worden. Dan moet het dak ook geïsoleerd worden. En de vloer in de zolder moet ook geïsoleerd worden. De oppervlakte van de zolder is ongeveer 30m² denk ik.


Isolatie Lede
vrijdag 10 juni 2022

Isoleren muren langs binnen of buiten.

Isolatie van de gevels van een vrijstaande woning met verdieping en zolder. Eventueel isoleren door het bevestigen van schuimplaten aan de de muur en dan met andere platen en afgewerkt met een stuclaag. Maar als het kan zou ik de muur liever langs binnen willen laten isoleren met kurk. De oppervlakte ken ik niet.


Isolatie Vise
vrijdag 10 juni 2022

Isolatie kruipkelder

Ik zoek een isolatiebedrijf voor het isoleren van onze kruipruimte onder de volledige woning. De kruipruimte is zo'n 70 CM hoog. Het gaat om een vrijstaande woning met een grondoppervlakte van ongeveer 175 M2.


Isolatie Winksele
donderdag 09 juni 2022

Dak beter isoleren

Ik zoek een dakwerker in de buurt om mijn dak beter te isoleren. Puntdak met dakpannen. Dak zelf, niet de zoldervloer.


Isolatie Vosselaar
donderdag 09 juni 2022

Zoldervloerisolatie plaatsen

mijn appartement op de derde verdieping lift onder de zolder. ik zou de vloer van de zolder boven mijn appartement willen isoleren - 80 m²


Isolatie Brussel
donderdag 09 juni 2022

Dak isoleren

ben op zoek naar een vakman die mijn zolder kan isoleren aan de binnenkant + eventueel de zoldervloer , oppervlakte +- 20 m2


Isolatie Oudegem
woensdag 08 juni 2022

Isoleren en crepi op buitengevel

Ik zoek iemand die mijn zijgevel wil komen isoleren en afwerken met crepi , slechts 12m². Rd waarde moet minstens 3 m²K/W bedragen. Het werk mag onmiddellijk aanvang nemen.


Isolatie Tienen
woensdag 08 juni 2022

Geluidsisolatie voor plafond plaatsen

In onze slaapkamers zouden we ons plafond willen isoleren zodat we geen geluiden meer van onze bovenbuur horen zoals een tv, muziek of hun gebabbel. Er zijn 2 slaapkamers. 1 heeft een oppervlakte van ongeveer 12m² en de andere ongeveer 25m².


Isolatie Brussel
maandag 06 juni 2022

Isolerende laag plaatsen op bestaand plafond

Isolerende laag op een reeds bestaand plafond. Het gaat om een grote ruimte die op 2 plaatsen is onderbroken is door balken. Ongeveer 50 m². Plafond is al geïsoleerd maar veel te weinig (met rotswol, het gaat om een aanbouw). We zijn geïnteresseerd in een laag kurk.


Isolatie Werken
maandag 06 juni 2022

Buitenmuur isoleren

Vrijstaande prefabwoning met voldoende ruimte voor buitenwandisolatie. Oppervlakte van de de muren (met ramen en deuren) bedraagt ongeveer 145 m².


Isolatie Tienen
vrijdag 03 juni 2022

Plafond isoleren in slaap- en badkamer

Ik zoek een vakman om het plafond in de slaap en badkamer te isoleren van binnenuit. Het gaat in totaal om een kamer van 12m2 en een badkamer van ongeveer 10m2


Isolatie Schaarbeek
vrijdag 03 juni 2022

Geluids- en warmteisolatie plaatsen

Voor een lokaal van 30*30 m moeten we geluidsisolatie én warmteisolatie voorzien om plaatsing van vloerverwarming/koeling toe te passen. Totale dikte van de vloer is 180 mm (vanaf bestaand beton tot bovenkant afwerking).


Isolatie Brussel
vrijdag 03 juni 2022

Achtergevel burgerwoning laten isoleren met uitbouw

De achtergevel van onze burgerwoning zouden we willen laten isoleren. Er zit een kleine uitbouw aan die mee geïsoleerd moet worden. Verder lopen er ook afvoerbuizen langs de gevel naar beneden. 40 m²


Isolatie Borgerhout (Antwerpen)
maandag 30 mei 2022

zolderdak isoleren + afwerken

Ik zoek iemand om de zolder te isoleren en af te werken. afnemen van de dakpannen voor hergebruik (190m²), leveren en plaatsen van onderdakfolie en tegels, terugplaatsen van de pannen en hulpstukken, leveren en plaatsen van 6 cm rotswolisolatie tussen de kepers geplaatst, leveren en plaatsen van de PIR plaat met dikte van 10 cm tegen de kepers geplaatst.


Isolatie Tienen
zondag 29 mei 2022

Kruipkelder isoleren

Wij willen de kruipkelder van onze woning isoleren. Het betreft een kruipkelder met zandbodem van 7.5m op 5.35m met 4 "kamers". De hoogte varieert tussen 66cm en 86cm. De doorgangen tussen de "kamers" is beperkt, maar zouden eventueel groter gemaakt kunnen worden.


Isolatie Berlaar
woensdag 25 mei 2022

isoleren vloeren

Vakman voor het isoleren van 77m2 vloer op de gelijkvloerse verdieping. Oude planchévloer boven de kelder te isoleren met 10cm minerale wol. Betreft kelder van 185cm, dus geen kruipkelder.


Isolatie Antwerpen
woensdag 25 mei 2022

Buitenmuur isolatie plaatsen

Buitenmuur isolatie. ongeveer 160m² - 4 gevels. Afwerken met een materiaal dat nog bepaald moet worden.


Isolatie Keerbergen
dinsdag 24 mei 2022

Vloer isoleren.

We zijn op zoek naar een vakman voor het isoleren van onze houten vloer om er dan eventueel een vloerverwarming op te kunnen plaatsen. De oppervlakte is ongeveer 25m².


Isolatie Poppel
dinsdag 24 mei 2022

Kruipruimte isoleren en spouwmuren

Isolatie offerte gevraagd voor kruipruimte 98 m2 te isoleren en spouwmuren 66 m2 te isoleren.


Isolatie Kontich
maandag 23 mei 2022

Garage isoleren

Wij zoeken een isolatiespecialist om de wanden van onze vrijstaande garage van 4m breedte op 6m70 lengte te isoleren. Ivm het dak hebben we geen idee of dit voldoende geïsoleerd is (wij hebben dit huis een paar jaar geleden gekocht). Wij denken dat er tussen de binnen- en buitenmuur niet of onvoldoende is geïsoleerd aangezien de garage vochtig kan aanvoelen. Aan de garagepoort zien en voelen we ruimte tussen de 2 muren van +/- 3,5 à 4 cm. Afwerken van de randen rond het raam, de deur en de garage mag zeker en vast, maar is geen must.


Isolatie Hamme (O-Vl)
woensdag 18 mei 2022

Isoleren zoldervloer

Ik ben op zoek naar een stielman die mijn zoldervloer kan isoleren. De oppervlakte is ongeveer 70m².


Isolatie Roosbeek
donderdag 12 mei 2022

PVC gevelbekleding met isolatie.

Ik ben op zoek naar een vakman die mijn zijgevel kan isoleren en bekleden met PVC sidings. Ik ken de oppervlakte niet van buiten maar het is meer dan 50m².


Isolatie Burcht
woensdag 11 mei 2022

Kelder vloer en wanden isoleren.

Ik zoek een isolatiebedrijf om in mijn kelder met een oppervlakte van ongeveer 25m², zowel de vloer als de wanden te isoleren. En er zou ook een waterdichting moeten komen.


Isolatie Brussel
dinsdag 10 mei 2022

Plafondisolatie kelder en kruipkelder isoleren

Ik wil mijn kelders laten isoleren door een vakman. Het gaat om een kruipkelder met een oppervlakte van ongeveer 50m² en nog een kelder met een oppervlakte van ongeveer 20m².


Isolatie Mol
dinsdag 10 mei 2022

Kelderplafond isoleren.

Ik zoek iemand om mijn plafond van een normale kelder te isoleren. Ongeveer 30m². De kelder heeft een normale stahoogte van ±2m


Isolatie Erembodegem
donderdag 05 mei 2022

Isoleren van buizen in berging.

Afbreken van huidige isolatie rond de buizen in de berging en vervangen met zowel warmte - als geluidsisolatie. Huidige isolatie is recentelijk geplaatst maar was niet voldoende voor het opvangen van geluid.


Isolatie Mechelen
donderdag 05 mei 2022

isoleren voorgevel met sidings.

Ik zou graag de voorgevel laten isoleren met sidings totale oppervlakte ongeveer 35 vierkante meter.


Isolatie Tienen
donderdag 05 mei 2022

Vloerisolatie op de vloer.

Voor een nieuwbouw willen wij onze vloer isoleren. Met vloerisolatie 14cm gespoten PUR (? = 0,026 W/mK) voor een oppervlakte van ongeveer 200m².


Isolatie Brussel
donderdag 05 mei 2022

Vloerisolatie op de vloer plaatsen.

We moeten hoe dan ook 54 vierkante meter aan vloer isoleren (woonkamer en hal waar momenteel een tegelvloer ligt). Verder overwegen we ook nog drie andere kamers van vloerisolatie te voorzien. Samen zou dit neerkomen op 100 vierkant meter vloerisolatie.


Isolatie Ukkel
dinsdag 03 mei 2022

Isoleren zolderkamer.

Geluid van de straat dringt te veel binnen op ons hoogste slaapverdiep. De zolderkamer moet geïsoleerd worden met akoestische isolatie. De kamer is zo een 5 meter lang denk ik en eindigt in een hoek.


Isolatie Antwerpen
donderdag 28 april 2022

Kelder en kruipruimtes isoleren.

2 kruipruimtes van telkens +_ 20 m² (0,80 H) en een kelderruimte van +_ 70 m2 (2,00 H) moeten geïsoleerd worden door een vakman.


Isolatie Bonheiden
dinsdag 26 april 2022

Plat dak repareren en isoleren.

Ik ben op zoek naar een vakman voor het repareren van het plat dak. Er zou infiltratie zijn in de roofing. Dit moet bekeken en herstelt worden. En het dak zou ook geïsoleerd moeten worden indien dit mogelijk is. De oppervlakte is ongeveer 8m².


Isolatie Watermaal-Bosvoorde
maandag 25 april 2022

Buitenzijgevel isoleren en beschermen tegen vocht.

Een zijgevel (nog enkele muur) dient geïsoleerd te worden en beschermd tegen regen (gevel is NW gericht). De oppervlakte is ruw geschat ongeveer 35m².


Isolatie Schoten
zaterdag 23 april 2022

Isoler phoniquement le sol

Je souhaiterais avoir un devis pour une isolation phonique du sol et du plafond d'un appartement de 75 mètres carrés à Bruxelles. Il s'agit d'un immeuble des années 30, sans chapes entre les étages donc une limitation en termes de poids. Je souhaiterais que les bruits aériens et les chocs soient bloqués.


Isolatie Brussel
Offertes isolatiewerken