Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Onderaannemer

Soorten isolatiemateriaal

Soorten isolatie

Wanneer je een woning of een ander pand gaat isoleren heb je de keuze uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Afhankelijk van je budget, het doel van de isolatie, de te isoleren oppervlakte en de mogelijkheden voor jouw woning zijn er meerdere soorten isolatie mogelijk. In onderstaand artikel geven we je meer uitleg over de diverse opties. 

Wat is de beste manier van isoleren?

Dit is helaas geen vraag waar we in een-twee-drie een antwoord op kunnen geven. Welk isolatiemateriaal en welke uitvoering je best gebruikt wordt voornamelijk bepaald door het doel van de isolatie en door de ruimte die je gaat isoleren. Gaat het om dakisolatie, de vloer isoleren of muren isoleren en wil je isoleren met het oog op minder geluidsoverlast of is het je vooral te doen om minder warmte te verliezen? Al deze factoren spelen een belangrijke rol in de keuze van het juiste isolatiemateriaal. We bespreken hieronder kort de verschillende soorten isolatie volgens grondstof, volgens doel en volgens bewerking.

Isolatie volgens grondstof

Minerale isolatie

Minerale isolatie, in de volksmond beter gekend als minerale wol, zijn draden van gesmolten glas die zodanig samengevoegd worden dat er een wollige structuur ontstaat. Glas- en steenwol zijn de bekendste toepassingen van minerale isolatie en worden in de praktijk gebruikt om daken, vloeren en binnenmuren te isoleren. Beide materialen bieden een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Vochtige ruimtes, zoals kelders en daken kunnen daarnaast ook met de minerale wol "cellenglas" geïsoleerd worden. Alle soorten minerale wol zijn brandveilig, geluidwerend en snel en eenvoudig aan te brengen. Het nadeel aan minerale isolatie is dat er een dikke laag vereist is opdat de isolatie een optimaal effect bereikt.

Kunststof isolatie

Het is mogelijk om te isoleren met kunststoffen, zoals PUR, PIR, EPS, XPS en Polyetheen.

  • PUR: PUR is de populairste kunststof isolatie, het is geschikt voor vloeren, daken en muren en toepasbaar in de vorm van isolatieplaten en spuitisolatie.
  • PIR: PIR is vergelijkbaar met PUR maar scoort beter op thermisch vlak. Bijgevolg volstaat een geringe dikte voor een uitstekende functionaliteit.
  • EPS: EPS parels hebben een zeer hoge isolatiewaarde, zijn relatief goedkoop en zijn voor de volle 100% recycleerbaar. EPS is helaas wel minder brand- en geluidswerend dan minerale wol.
  • XPS: XPS bestaat uitsluitend in plaatvorm en is eerder aan de dure kant. Deze platen bieden een zeer hoge isolatiewaarde voor daken, (spouw)muren en vloeren.
  • Polyetheen: deze kunststof is uitermate geschikt voor het aanbrengen van geluidsisolatie voor vloeren.

Isoleren met kunststof levert een hogere isolatiewaarde op dan het geval is bij minerale wol maar het is wel een pak minder milieuvriendelijk.

Groene isolatie

Wie echt aan het milieu denkt kiest voor ecologische isolatie. Je hebt de keuze uit papiervlokken, schapen- en houtwol voor het isoleren van daken, vloeren en muren. Groene isolatie werkt uitstekend als geluidsisolatie maar kost je gemiddeld zo'n 50% meer dan kunststof - of minerale isolatie. Om dit prijsverschil tegemoet te komen kan je natuurlijk wel nagaan of je in aanmerking komt voor een of meerdere isolatiepremies.

Isolatiebedrijf gezocht

Isolatie volgens doel

Thermische isolatie

Isoleren doen we in de eerste plaats om zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan. Met thermische isolatie sla je twee vliegen in één klap: je geniet van een aangenamer leefklimaat en je spaart ook nog eens een aardig bedrag uit op je energiefactuur. De belangrijkste toepassing van thermische isolatie is thermische dakisolatie omdat warmte stijgt en hier dus het grootste gedeelte van de warmte ontsnapt. Toch is het zeker geen overbodige luxe om ook je vloeren, muren en zelfs je ramen thermisch te isoleren. Voor thermische isolatie wordt er in de meeste gevallen gebruikgemaakt van kunststoffen. 

Geluidsisolatie

Heb je een student in huis die een rustige studeerkamer nodig heeft, ondervind je geluidshinder afkomstig uit de woning van je bovenburen of hoor je storende straatgeluiden, zoals toeterende auto's en roepende mensen? Dan dien je je woning te voorzien van degelijke geluidsisolatie. Voor het geluiddempend maken van een muur plaatst de vakman in de praktijk gewoonlijk een voorzetwand waarop hij een minerale wol (meestal glaswol) aanbrengt. Als je veel last van schuivende stoelen of van het getik van schoenen met hoge hakken hebt, kies je best voor geluidsisolatie in de vloer. Is het geluid afkomstig van je bovenburen? Dan doe je er goed aan om het plafond te isoleren. Voor dit soort isolatie wordt er bijna uitsluitend gebruikgemaakt van minerale wol. 

Meer informatie over dit topic vind je op de pagina: geluidsisolatie plaatsen.

Akoestische isolatie

De naam zegt het zelf al: akoestische isolatie zorgt voor de gewenste akoestiek in een bepaalde ruimte. Dit soort isolatie wordt hoofdzakelijk gebruikt in vergaderzalen, muziekstudio's, etc. Akoestisch isoleren is mogelijk door een spanplafond, een spanwand of akoestische panelen aan te brengen. Ook voor dit soort isolatie wordt er meestal gekozen voor minerale wol. 

Manieren plafond isoleren

Isolatiewerken?

Casius bezorgt je een aantal vrijblijvende prijsoffertes voor je werken.

Opdracht plaatsen

Isolatie volgens bewerking

Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn uiterst flexibel, makkelijk op maat te snijden en hebben daarnaast ook een relatief laag prijskaartje. Isolatiedekens bieden een uitstekende thermische - en geluidsisolatie en zijn geschikt voor daken en muren. Ze zijn verkrijgbaar in glaswol, steenwol, schapenwol, etc. 

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn dunner dan isolatiedekens en ze hebben een hogere isolatiewaarde. Ze zijn iets minder flexibel maar kunnen, in tegenstelling tot isolatiedekens, wel benut worden ten gunste van vloerisolatie. Isolatieplaten worden voornamelijk gemaakt in kunststof, zoals PUR, PIR en EPS maar er zijn tegenwoordig ook zachte varianten gemaakt uit minerale wol op de markt. 

Isolatieschuim

Isolatieschuim, of spuitisolatie, wordt snel en eenvoudig aangebracht door het isolatiemateriaal op het te isoleren oppervlak te spuiten. Het kan toegepast worden op vloeren, hellende daken en spouwmuren, zorgt voor een hoge isolatiewaarde en is ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals kruipruimtes en daken met veel hoeken en kanten. Spuitisolatie bestaat zowel in kunststof als in minerale wol. 

Inblaasisolatie

Het grote verschil met isolatieschuim is dat inblaasisolatie veel milieuvriendelijker is. Deze techniek wordt vooral toegepast op vloeren en spouwmuren en de gebruikte isolatiematerialen zijn papiervlokken en glaswol. 

Vloerisolatie

Kosten woning isoleren

Zoals je waarschijnlijk al begrepen hebt uit het bovenstaande, is het kostenplaatje voor het isoleren van een bepaalde ruimte afhankelijk van meerdere elementen. Niet enkel de te isoleren oppervlakte maar ook de bereikbaarheid en de gekozen uitvoering van de isolatie bepalen de uiteindelijke prijs. Om je een realistisch idee te geven, bespreken we de richtprijzen op basis van de gebruikte isolatietechniek. 

  • Isolatiedekens: 50 tot 130 euro per vierkante meter. Gaat het om een wand waarop de specialist snel en moeiteloos isolatie kan aanbrengen of is er sprake van een hellend dak met moeilijk bereikbare hoeken? In het laatste geval zal de prijs eerder tegen de 130 euro per vierkante meter aanleunen. Uiteraard speelt het gekozen isolatiemateriaal hierin ook nog een rol. 
  • Isolatieplaten: 15 tot 160 euro per vierkante meter. Ook hier hangt de exacte prijs af van het isolatiemateriaal en de te isoleren ruimte. 
  • Isolatieschuim: 25 tot 30 euro per vierkante meter. 
  • Inblaasisolatie: 20 tot 25 euro per vierkante meter. 

Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw woning is dus vooral afhankelijk van de reden waarom je wilt isoleren. Kunststof isolatie is perfect als thermische isolatie en biedt een zeer hoge isolatiewaarde maar is dan weer minder geschikt als geluidsisolator en is ook helemaal niet milieuvriendelijk. Heb je een groter budget ter beschikking en denk jij altijd aan het milieu? Dan is ecologische isolatie wellicht iets voor jou.

Zelf isolatie aanbrengen of overlaten aan een vakman?

Wie heel handig is en graag de handen uit de mouwen steekt zou zelf kunnen beginnen aan deze klus maar toch is dit niet echt aan te raden. Isolatiespecialisten weten als geen ander wat er allemaal komt kijken bij doelgericht isoleren en zij beschikken bovendien over jarenlange ervaring om dit karwei vlot en feilloos uit te voeren. Daarnaast beschik je waarschijnlijk ook niet over al het gereedschap dat er nodig is om dak-, vloer-, muur- of gevelisolatie aan te brengen en zou je bijgevolg meer geld uit moeten geven. Een ander voordeel van een beroep te doen op een gespecialiseerde firma is dat je zo in aanmerking komt voor een isolatiepremie en in de meeste gevallen profiteert van een garantieperiode. Dient je isolatie na enkele jaren hersteld te worden? Ook dan weet de vakman raad!

Ken je niet meteen een goede vakman om te isoleren of wil je graag een aantal offertes vergelijken? Vul het onderstaande formulier in en wij bezorgen je een aantal prijsoffertes zonder verplichtingen.

Offeres isolatiewerken vergelijken

Recent ontvangen opdrachten

zondag 04 december 2022

Gevel langs binnen of buiten isoleren

Wij wonen in een oude herenhuis met redelijk goede isolatie (PEB D volgens Brusselse normen). Echter wij zien dat de warmte vooral snel verloren gaat in onze woonkamer, bestaande uit i) een groot houten ensuite balkondeur met dubbelbeglaasde ramen en deels muur, en ii) twee muren met aan weerszijden koude entreehallen. Graag zouden wij willen kijken in hoeverre deze muren van buiten, dan wel via de binnenkant geïsoleerd kunnen worden. Er zijn ongetwijfeld ook nog andere muren die beter geïsoleerd kunnen worden


Isolatie Brussel
vrijdag 02 december 2022

Kruipkelder isoleren

Isoleren van kruipkelder van ongeveer 74m².


Isolatie Gijzegem
vrijdag 02 december 2022

Geluidsisolatie van wanden

We wonen in een rijhuis en we zouden graag onze muur aan de kant van onze buren willen laten isoleren door geluidsisolatie. De oppervlakte is ongeveer 15m².


Isolatie Auderghem
vrijdag 02 december 2022

Geluidsisolatie of Thermische isolatie langs binnenzijde

Plafondisolatie om contact geluiden te isoleren van de bovenburen. Het gaat om een totale oppervlakte van ongeveer 65m². Thermische isolatie boven garage. De oppervlakte van de garage is ongeveer 20m².


Isolatie Brussel
vrijdag 02 december 2022

Kruipkelder isoleren

Ik zoek een bedrijf om de kruipruimte in mijn huis te isoleren. Ongeveer 65 m², t bereiken via luiken van 1 m hoog en 70 cm breed, droog, ondergrond is aarde , bij mijn weten geen condens. Hoogte minimaal 80 cm. Zie schets.


Isolatie Tervuren
donderdag 01 december 2022

Kelderplafond isoleren met PIR platen

We hebben 6 kelderruimtes van in totaal zo'n 60 vierkante meter (hoogte 235) die we graag wilden laten isoleren met PIR platen. Er moeten aanpassingen komen voor lampen en hier en daar wat vreemde hoeken, en op een locatie zat er voorheen een opening in het plafond van een kleine vierkante meter. Advies om koudebruggen te vermijden langs de muren is ook van harte welkom. De kelders gaan gebruikt worden als ruimte voor wasmachines, wijnkelder, opslagruimte en zelfs speelkamer, dus het resultaat moet esthetisch verantwoord zijn. Daarnaast is er nog een technische ruimte (7 vierkante meter) met veel leidingen ook langs het plafond die we willen laten isoleren met glaswol.


Isolatie Brussel
donderdag 01 december 2022

Isolation vide sanitaire

Il s'agit de 5 caves avec un plafond (assez haut : 240 cm) lis, et un cave avec un plafond ondule, plus corridor. En total a peu pres 70 metres carres. Il faut prevoir des trous pour au moins une lamps dans chacun des caves. Ce sont des caves qui servent de buanderie/ cave a vin/ salle de jeu, alors le resultat doit etre bien propres et esthetiquement corrects. Alors nous pensons a des panneaux XPS de 10/12 centimetres. Des suggestions pour eviter des ponts thermiques pres des murs seront les bien venues egalement.


Isolatie Brussel
woensdag 30 november 2022

Isoleren en bekleden van buitgevel

Ik zoek voor gent een aannemer die isolatie en buitenbekleding uitvoert , buitenbekleding bij voorkeur in houtstructuur. Het zou gaan om een oppervlakte tussen de 50 en 100m².


Isolatie Gent
dinsdag 29 november 2022

Isolatie plaatsen op plafond van de garage

Ik zoek een bedrijf dat isolatie kan plaatsen op het plafond (beton) van de garage omdat mijn appartement zich boven de garage bevindt.


Isolatie Berchem (Antwerpen)
dinsdag 29 november 2022

Gevels isoleren en bekleden

We zijn op zoek naar een vakman die onze spouwmuren kan isoleren en de gevels kan bekleden. Op dit moment zijn de gevels bekleed met leien, maar die zouden verwijderd moeten worden en vervangen moeten worden door een modernere gevelbekleding. Het gaat om een totale oppervlakte van 150m² ongeveer.


Isolatie Weerde
dinsdag 29 november 2022

Gevel halfopen bebouwing isoleren

Huis halfopen bebouwing afgebroken. Gemeenschappelijke muur met huis 26 dient geïsoleerd te worden, esthetisch met duurzaam materiaal


Isolatie Willebroek
maandag 28 november 2022

Isoleren van woning aan buitenkant

Onze woning dient te worden geïsoleerd, het hele huis rondom. Geen benedenverdieping. Oppervlakte nog na te meten.


Isolatie Pulderbos
maandag 28 november 2022

Isoleren plafond garage

Plafond van garage isoleren. Ongeveer 60m2


Isolatie Melsele
maandag 28 november 2022

Schoorsteen renoveren

Tuberen schouw bestaande woning voor aansluiting houtkachel. Hoogte schouw ongeveer 12m.


Isolatie Ganshoren
maandag 28 november 2022

Vloerisolatie plaatsen

Vloer van 41m² met pur isoleren.


Isolatie Kortessem
zondag 27 november 2022

Plafonds van kelder en kruipkelders isoleren

Alle plafonds bestaan uit betonnen welfsels. Alle ruimtes erboven worden verwarmd met vloerverwarming uitgezonderd kelder. Plafonds isoleren met EPS platen 3 TL lampen te vervangen door ledstrips (of de mogelijkheid voorzien) Garage: 26m² beschikbare hoogte voor isolatie 10 cm, geen buitenmuren Kelder 1: 6m² beschikbare hoogte voor isolatie 6 cm, geen buitenmuren. Kelder 2: 15m² beschikbare hoogte voor isolatie 13 cm, geen buitenmuren, veel leidingen van gas, koud en warm water in het plafond Kruipkelder 1: 20m² beschikbare hoogte voor isolatie: 13 cm, + 6m² buitenmuren Kruipkelder 2: 29m² beschikbare hoogte voor isolatie: 13 cm, + 11m² buitenmuren Trap 5 m2 dikte 13 cm Hall 2.6 m2 dikte 13 cm


Isolatie Halmaal
donderdag 24 november 2022

Plafond isoleren tegen geluid

Ik zou graag de plafonds in mijn woning willen laten isoleren met geluidsisolatie tegen de geluidsoverlast van de bovenburen. Graag een oplossing zonder het plafond teveel te verlagen. Ook een oplossing nodig om de deur beter isolerend te maken.


Isolatie Berchem-Sainte-Agathe
donderdag 24 november 2022

Vloerisolatie op de vloer

Chape + vloer in nieuwe bijbouw plaatsen. De chape moet een dikte hebben van 10cm. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 25m².


Isolatie Kleine-Brogel
donderdag 24 november 2022

Gevel isoleren en bekleden

Ik ben op zoek naar iemand die mijn gevel kan isoleren en bekleden met crepi. De oppervlakte is ongeveer 50m². Er moet ook een klein stukje in trespa panelen.


Isolatie Mechelen
woensdag 23 november 2022

Vloerisolatie op gelijkvloers en zolder

Ik wil vloerisolatie laten leggen in een renovatieproject in een huis van de jaren 90. GELIJKVLOERS * PUR- vloerisolatie dikte 6cm oppervlakte 100m2 * PUR- vloerisolatie dikte 6cm oppervlakte 100m2 en vloeichape van 3cm dik op dezelfde oppervlakte ZOLDER * PUR- vloerisolatie dikte 6cm oppervlakte 80 m2 * PUR- vloerisolatie dikte 6cm oppervlakte 80m2 en vloeichape van 3cm dik op dezelfde oppervlakte


Isolatie Waregem
woensdag 23 november 2022

Vloerisolatie op de vloer

Gewone chape (vloerverwarming): Keuken (20m²) - Dikte van 78mm Living (45m²) - Dikte 113mm Isolatiechape: Inkom+gang+berging (30m²): vloeropbouw is 90mm - 120mm (vloer is oude steenbeton dus heel oneffen), dus maximale isolatie laag + afwerkingslaag (indien dit nodig is) Garage 20m²: Vloeropbouw na te gaan maar ik denk 50mm (maximale isolatie laag + afwerkingslaag)


Isolatie Sint-Denijs-Westrem
dinsdag 22 november 2022

Binnen muur isolatie ( geluid)

We zoeken een firma die de binnenmuur tussen 2 slaapkamers isoleert ( geluid) gelijkvloers rijwoning


Isolatie Aarschot
maandag 21 november 2022

Gevel isoleren en bekleden

We hebben een houten chalet waarvan we graag de gevel zouden willen laten isoleren en bekleden. Ik had graag van u geweten wat de opties zijn. De oppervlakte is ongeveer 40m².


Isolatie Bever
maandag 21 november 2022

Dak isoleren van binnenkant

Ik wil graag mijn hellend dak aan de binnenkant isoleren omdat een verhoging van het dakvlak moeilijk ligt. De zolder is momenteel al afgewerkt en wordt gebruikt als leefruimte. Het dak is ongeveer 90m2. Het dak is momenteel al ligt geisoleerd (dunne laag glaswol). Graag zou ik een zeer goede isolatie van de zolder bekomen.


Isolatie Heverlee
maandag 21 november 2022

Isolatie dak van buitenaf

Dak goed isoleren van buitenaf. Ongeveer 44 m².


Isolatie Brussel
zaterdag 19 november 2022

Vloerisolatie tussen houten balken

Ik zoek een aannemer voor vloerisolatie op 1ste verdiep, en isolatie tussen houten balken. Het gaat om in totaal om ongeveer zo'n 100m2. Gezien de ondergrond onmogelijk stofvrij gemaakt kan worden, willen we de mogelijkheden bespreken en verloop van de werken afspreken.


Isolatie Bost
zaterdag 19 november 2022

Vloerisolatie op de vloer

Oppervlakte van 57 m2 - Gespoten PUR-isolatie van 10 cm - Chape 8cm (na plaatsing vloerverwarming)


Isolatie Lier
vrijdag 18 november 2022

spouwmuuren isoleren

Ik zou graag mijn spouwmuren willen laten isoleren door een vakman. De totale oppervlakte is ongeveer 220m².


Isolatie Sint-Joris-Winge
vrijdag 18 november 2022

Kruipruimte isoleren

Ik ben op zoek naar een vakman die mijn kruipruimte kan isoleren. De oppervlakte is ongeveer 220m².


Isolatie Sint-Joris-Winge
vrijdag 18 november 2022

Thermische isolatie langs binnenzijde

Binnenisolatie van de gevels met pur schuim. Het gaat om 3 gevels. De oppervlakte is ongeveer 90m².


Isolatie Sclayn
vrijdag 18 november 2022

Vloerisolatie op de vloer

vloerisolatie (eps ? ) 200mm+ chape 85mm, doch is wel 50m diep , graag eerst bezoek om te bekijken


Isolatie Lauwe
donderdag 17 november 2022

Plafond isoleren voor contactgeluid in appartement

Plafond in mijn appartement isoleren voor contactgeluid. Oppervlakte ken ik niet vanbuiten


Isolatie Gent
donderdag 17 november 2022

Vloerisolatie op de vloer

Vloerisolatie op de vloer. Ik zou graag een isolerende chape willen laten plaatsen op een oppervlakte van ongeveer 190m². De chape moet een dikte hebben van 10 cm.


Isolatie Geraardsbergen
woensdag 16 november 2022

Spouwmuuren isoleren

Spouwmuuronderzoek en eventuele plaatsing isolatie graag. Open bebouwing, gok op 250 m² gevel.


Isolatie Wenduine
woensdag 16 november 2022

Isoleren van plafond kelder

Kelderplafond isoleren. Het gaat over ongeveer 90 m2 (vermoedelijk). Deels is het een volwaardige kelder, de rest is kruipkelder.


Isolatie Lommel
maandag 14 november 2022

Dakisolatie hellend dak binnenzijde

Vakman voor het isoleren van mijn dak van binnenuit. Schuin dak van oppervlakte 100 m².


Isolatie Brussel
maandag 14 november 2022

Kruipkelder isoleren

Ik zoek een isolatiebedrijf voor het isoleren van onze kruipkelder.


Isolatie Brugge
maandag 14 november 2022

Gevels isoleren en bekleden

Ik zou graag mijn gevels willen laten isoleren en bekleden. Ik had graag geweten wat al de mogelijkheden zijn om mee te bekleden. Het gaat om 3 gevels. De totale oppervlakte is ongeveer 80m².


Isolatie Wijnegem
maandag 14 november 2022

Gevels isoleren en bekleden

We zouden graag onze gevels willen laten isoleren en bekleden. Het gaat om 3 gevels. Ik had graag een composiet gevelbekleding gehad. De oppervlaktes kunnen we later nog meedelen.


Isolatie Hooglede
maandag 14 november 2022

Isoleren wachtgevel

Isoleren van een wachtgevel afgewerkt met leien. Gaat om 100 m².


Isolatie Emelgem
maandag 14 november 2022

Spouwmuurisolatie over 80 m²

Spouwmuur 6 cm ruimte, +/- 80 m²


Isolatie Rixensart
zondag 13 november 2022

Isoleren spouwmuren woning 1982

Vrijstaande woning, gebouwd in 1982, spouwmuurisolatie aanbrengen. Ruw geschat 150m² gevel te isoleren.


Isolatie Werchter
vrijdag 11 november 2022

Buitengevel isoleren + asbest verwijderen

ik zoek een vakman om een buitengevel te isoleren, hiervoor dienen eerst de asbestleien te worden verwijderd


Isolatie Hoboken (Antwerpen)
vrijdag 11 november 2022

Isolatie van plafond, zolder en gevel

De voorgevel moet langs binnen geïsoleerd worden De zolder moet ook geïsoleerd worden Het plafond van de kelder ook.


Isolatie Brussel
vrijdag 11 november 2022

Geluidsisolatie in muren

Ik wil de muren tussen mij en mijn buren isoleren. Onze flat is oud en van beton. Je hoort alles, vooral contactgeluid van de flat boven. We wilden enkele muren en ons plafond isoleren.


Isolatie Gent
Offertes isolatiewerken