Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Dak isoleren

Dak isoleren: tips en prijzen!

Wil je dakisolatie plaatsen om je energiefactuur te laten dalen? Via Casius vind je de beste vakmannen uit jouw regio.

Dakisolatie plaatsen is een belangrijke stap naar een energiezuinige woning

Wie op zoek is naar de beste investering, hoeft zeker niet de aandelenkoersen te checken of het vastgoedaanbod aan de kust te raadplegen. De beste investering is het isoleren van je woning. Zeker als de buitenste schil van je woning nog niet goed is geïsoleerd, hoef je niet te twijfelen en weet je zeker dat een investering in isolatie snel zal terugverdiend zijn. De energieprijzen kunnen nogal fluctueren, maar echt goedkoop zal energie nooit meer worden. Je hoeft dus niet te twijfelen om je woning van een 'dikkere jas' te voorzien.

Eerst de buitenste schil

Het belangrijkste is het isoleren van de 'buitenste schil' van je woning, dat is dus de vloer, de buitenmuren en het dak. Als je dak nu niet goed is geïsoleerd, kan je al snel meer dan 30% besparen op je energieverbruik. Wachten met dakisolatie laten plaatsen is nooit een goed idee.

Wil je meteen advies van een vakman?

Op deze pagina vind je heel wat info over hoe je ervoor kan zorgen dat de warmte niet via je dak ontsnapt. Wil je snel in actie schieten? Klik dan op de groene knop. Wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met de beste vakmensen uit jouw buurt. Je kan tot drie gratis offertes opvragen en zo de beste deal afsluiten.

Welke soorten dakisolatie zijn er?

Minerale wol

Van alle manieren om een dak te isoleren zijn glas- en rotswol de populairste. Ze zijn licht, goedkoop en gemakkelijk te gebruiken. Met een groot mes of een heggenschaar knip je de wol  in de juiste vorm en daarna vouw je ze tussen de spanten van het dak.

Dakisolatie plaatsen

PUR-schuim

PUR-schuim (of polyurethaanschuim voor de vrienden) wordt letterlijk tegen jouw dak gespoten. Het resultaat is één groot, geïsoleerd oppervlak. Omdat het schuim zich naadloos aan de kepers van het dak hecht, is het warmteverlies minimaal. Je kan PUR-schuim ook gebruiken om de ruimte tussen isolatieplaten op te vullen.

Isolatie pur schuim

Isolatieplaten

Heb je grote oppervlak te isoleren en niet veel tijd? Dan zijn isolatieplaten jouw ding! Door de grote, rechthoekige vormen van deze platen kan je heel snel daken isoleren. Isolatieplaten worden uit veel verschillende materialen gemaakt: PUR, PIR, XPS, EPS of zelfs uit minerale wol.

Isolatieplaten muur

Milieuvriendelijke isolatie

Wil je goed isoleren en tegelijk zo weinig mogelijk chemische stoffen gebruiken, dan is milieuvriendelijke dakisolatie iets voor jou. Ecologische materialen als hennep, schapenwol, houtwol of papiervlokken winnen razendsnel aan populariteit.

Isolatie zolder ecologisch

Voor je het type isolatie beslist, overloop je best even waar je jouw zolder het meeste voor gebruikt. Gebruik je de zolder om wat oude dozen te stockeren, dan isoleer je beter enkel de zoldervloer. Als je van plan bent om van de zolder een leefruimte te maken, kies je best voor dakisolatie of voor de combinatie van de twee.

Hoeveel kost mijn dakisolatie?

Hoeveel het kost om je dak te isoleren, hangt af van enkele factoren. Het totale oppervlak en het type isolatiemateriaal hebben de grootste invloed op de totaalprijs. Een groter dak vraagt nu eenmaal meer materiaal en tijd. Een plat dak is ook makkelijker en voordeliger te isoleren dan een hellend dak.

Elke vakman heeft natuurlijk zijn eigen tarief. In de tabel hieronder vind je enkele richtprijzen. Zo weet je ongeveer waar je je kan verwachten bij de isolatie van je dak. 

Soort dakisolatie Richtprijs per m²
Glaswol € 20 - € 25 per m² (incl. plaatsing)
Rotswol € 25 - € 30 per m² (incl. plaatsing)
PUR-schuim € 30 - € 35 per m² (incl. plaatsing)
Isolatieplaten € 10 - € 25 per m² (incl. plaatsing)
Milieuvriendelijke isolatie € 20 - € 40 per m² (incl. plaatsing)

Dak isoleren zonder onderdak?

Je hellend dak van dak isolatie voorzien zonder een onderdak is geen goed idee. Met een onderdak bedoelen we een dampscherm dat dampopen is en aan de koude zijde van het isolatiemateriaal wordt geplaatst. Concreet is dat dus een dampscherm dat zich tussen de isolatie en dakbedekking bevindt.

Een dampscherm heeft bij een hellend dak enkele belangrijke functies en voordelen:

  • Zorgt dat er geen vuil van buitenaf de woning binnen kan.
  • Zorgt ervoor dat je isolatie droog blijft en niet kan schimmelen
  • Winddicht damscherm is belangrijk voor een optimale isolatie

Isolatie- en renovatiepremie dak

Dakisolatie plaatsen is zo belangrijk dat de overheid je graag een duwtje in de rug geeft om je dak te renoveren zodat het de warmte beter binnenhoudt. Deze premies kunnen al eens wijzigen, daarom vind je up-to-date informatie bijvoorbeeld op de website van mijnbenovatie.be of op premiezoeker.be. Je zal snel merken dat de premies van de overheid het nog meer de moeite maken om je dak snel beter te isoleren.

dakrenovatie premie

Vraag hier jouw gratis offertes aan

Recente aanvragen dakisolatie

dinsdag 19 september 2023

Plat dak repareren

plat dak +/-140m2 dakrand moet vernieuwd worden + afhankelijk van het advies dakisolatie en nieuwe bedekking. op 1/3de van het dak staan zonnepanelen huis zonder verdieping


Dakdekken en dakherstelling Kapellen (Antwerpen)
vrijdag 15 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, Isolatieglas Type woning: Vrijstaande woning


CV en verwarming Turnhout
maandag 11 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Installatie (nieuw) voor verwarming van een huis In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie Type woning: Hoekwoning


CV en verwarming Wommelgem
Gratis offertes aanvragen