Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen

Onzichtbaar en onmisbaar. Je merkt je afvoerbuizen pas op als er iets mis mee is. Loopt het toch mis, dan helpt Casius je aan de juiste expert.

Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen of vervangen kan je zelf doen, maar toch is dit werk niet zo evident. Je wilt immers dat de afvoerbuizen blijvend water kunnen afvoeren en er niet snel verstoppingen of andere problemen optreden. Daarom is het meestal een goed idee om een vakman aan te spreken. Je kan via Casius gratis verschillende offertes aanvragen van erkende vakmannen in jouw buurt. Zo kan je de prijzen makkelijk vergelijken.

Ge je toch zelf aan de slag met het plaatsen van afvoerbuizen?

Zorg dan zeker dat je rekening houdt met deze tips:

  • Plaats afvoerbuizen onder een gelijkmatige hellingsgraad van ongeveer 1 centimeter per meter.
  • Afvoerbuizen plaatsen in volle grond moet je altijd stabiliseren met zand, cement of breekzand. Zo zal je afvoerleiding niet verzakken.
  • Vermijd scherpe bochten om verstoppingen te vermijden. Een bocht van 90° kan je beter vervangen door twee bochten van 45°.

Welke regels gelden voor de afvoer?

Vanuit Europa gelden strenge regels in verband met de afvoersystemen. Regen- en afvalwater moet in Vlaanderen gescheiden blijven, in Wallonië en Brussel niet. Wie bouwt of verbouwt op Vlaams grondgebied, moet dus zorgen dat alles goed aangesloten is.

Begin met het plannen van de afvoerleidingen van zwart water, dit is het water dat van het toilet komt. Leidt deze buizen zo snel en efficiënt mogelijk naar de riolering. Vermijd zoveel mogelijk bochten en plaats controleputten om verstoppingen gemakkelijker op te lossen.

Na het zwart water zijn de afvoerbuizen van het grijs water - het huishoudelijk afvalwater - aan de beurt. Ook hier zijn verstoppingen mogelijk en zijn controleputten geen overbodige luxe. Sluit het bad vooraan de afvoerleidingen aan, zodat het voor extra spoeling kan zorgen en zo verstopping vermijden.

Als laatste is het gewone regenwater aan de beurt. Toevallig geen regen- of grondwaterput maar wil je er een laten steken? Meer informatie over waterputten vind je op deze pagina.

Kunststoffen of koperen afvoerleidingen?

Vooral in oudere woningen en bij renovaties tref je nog koperen buizen aan. Ze zijn - of waren dat in elk geval - goedkoper dan de kunststoffen variant en behouden hun vorm beter, maar afvoerbuizen uit PVC zijn tegenwoordig de norm.

Afvoerbuizen uit PVC/kunststof zijn niet gevoelig aan water of kalkaanslag, corroderen dus niet en je kan ze gemakkelijk in kleinere stukken snijden.

Ben je op zoek naar een vakman die je kan helpen? Of heb je iemand nodig die je een exacte prijs voor jouw werken kan geven? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende loodgieters uit je regio.

De diameter en de hellingsgraad van een afvoerbuis die op een kraan wordt geïnstalleerd is anders dan die van een douchebuis of eentje die op de riolering wordt aangesloten. Ben je van plan om zelf materiaal aan te kopen of om zelf afvoerleidingen te vervangen? Vraag dan raad aan jouw architect of kijk goed op de plannen van je huis om te ontdekken wat je precies moet doen.

Wat is de prijs van een afvoerleiding?

De totale kostprijs om afvoeren of leidigen aan te leggen, hangt af van het aantal meters, de dikte van de buizen en waar ze moeten komen te liggen. Voor leidingen in het toilet mag je op €100 à €300 rekenen, in de badkamer kijk je al snel tegen een bedrag van €300 à €500 aan. In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele types afvoeren per meter.

Type afvoer Prijs
Zwarte afvoer € 25 - € 45 (per meter)
Grijze afvoer € 20 - € 30 (per meter)

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten loodgieterij

donderdag 21 april 2022

Waterleiding aansluiten.

De waterleiding van het hoofgebouw moet aangesloten worden aan de afvoer van de garage van het bijgebouw.


Loodgieterij Lanaken
woensdag 20 april 2022

Aanpassing riolering in kruipkelder.

Ik zoek een vakman voor het uitvoeren van rioleringswerken. Verlenging van afvoer naar deels aangepaste afvoerbuis.


Loodgieterij Lommel
maandag 04 april 2022

Lek verhelpen in afvoerbuizen.

Waarschijnlijk is er een lek in een afvoerbuis. Er staat een beetje water in de kelder en waar de afvoer aansluit op de straat is het zeer vochtig. Ik zoek een vakman die dit lek kan komen verhelpen.


Loodgieterij Heverlee
woensdag 30 maart 2022

Vervangen gootsteen en plaatsen aan en afvoerleiding.

Plaatsen van een aan- en afvoer leiding voor de wasmachine in de kelder. In de keuken moet er ook een nieuwe sifon geplaatst worden en een gootsteen vervangen worden door een nieuwe.


Loodgieterij Edegem
dinsdag 29 maart 2022

Nazicht afvoerleidingen en andere loodgieterijwerken

Nazicht afvoerleidingen kruipruimte, lekkende badkraan en vervangen van sifon.


Loodgieterij Zoersel
zondag 27 maart 2022

Nieuwe ketel en kraan plaatsen

Badafvoer herstellen. Nieuwe condensatieketel plaatsen. Nieuwe douchekraan installeren.


Loodgieterij Hasselt
vrijdag 18 maart 2022

Doorvoer afvoerbuis kelder waterdicht maken

De afvoerbuis van het water gaat door de keldermuur (kruipkelder) naar buiten, maar bij hevige regenval komt er water in de kruipkelder naar binnen. Dus deze doorvoer waterdicht maken. De buis is langs buiten al gedeeltelijk vrij gemaakt. De kelder staat helemaal onder water nu.


Loodgieterij Ramsel
dinsdag 22 februari 2022

Installeren van verwarmingen en loodgieterijwerken

Ik ben op zoek naar een loodgieter voor het plaatsen van nieuwe installaties in verschillende ruimtes: - Proper monteren van 2 verwarmingen in slaapkamers - Monteren van wastafel in toiletruimte (nog geen wastafel aangekocht, we hebben advies nodig) - Proper afwerken van afvoer zodat wasmachine en droogkast bij mekaar gezet kunnen worden


Loodgieterij Bertem
dinsdag 08 februari 2022

Renovatie ondergrondse afvoerleiding in woning

We hebben een lek. Ik zoek een erkend vakman om de afvoer van onze woning te herstellen/vernieuwen. Het eerste deel ligt ondergronds onder koertje en keuken. Het tweede deel ligt zichtbaar in de kelder. Best ook de aansluiting naar buiten ook vernieuwen.


Loodgieterij Kessel-Lo
dinsdag 08 februari 2022

Vervangen van regenwater en septische put + afvoer

Door verbouwingen zijn we verplicht om een gescheiden afvoer te plaatsen en een regenwaterput van min. 5000l. Graag hadden we dit willen aanpakken zodat alles in orde is. Dat wil zeggen dat er mogelijks verschillende afvoeren zullen moeten vervangen en bijgeplaast worden. Open bebouwing, de woning ligt 30m van de straatkant.


Loodgieterij Sint-Amandsberg
Offertes aanvragen