Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen

Onzichtbaar en onmisbaar. Je merkt je afvoerbuizen pas op als er iets mis mee is. Loopt het toch mis, dan helpt Casius je aan de juiste expert.

Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen of vervangen kan je zelf doen, maar toch is dit werk niet zo evident. Je wilt immers dat de afvoerbuizen blijvend water kunnen afvoeren en er niet snel verstoppingen of andere problemen optreden. Daarom is het meestal een goed idee om een vakman aan te spreken. Je kan via Casius gratis verschillende offertes aanvragen van erkende vakmannen in jouw buurt. Zo kan je de prijzen makkelijk vergelijken.

Ge je toch zelf aan de slag met het plaatsen van afvoerbuizen?

Zorg dan zeker dat je rekening houdt met deze tips:

  • Plaats afvoerbuizen onder een gelijkmatige hellingsgraad van ongeveer 1 centimeter per meter.
  • Afvoerbuizen plaatsen in volle grond moet je altijd stabiliseren met zand, cement of breekzand. Zo zal je afvoerleiding niet verzakken.
  • Vermijd scherpe bochten om verstoppingen te vermijden. Een bocht van 90° kan je beter vervangen door twee bochten van 45°.

Welke regels gelden voor de afvoer?

Vanuit Europa gelden strenge regels in verband met de afvoersystemen. Regen- en afvalwater moet in Vlaanderen gescheiden blijven, in Wallonië en Brussel niet. Wie bouwt of verbouwt op Vlaams grondgebied, moet dus zorgen dat alles goed aangesloten is.

Begin met het plannen van de afvoerleidingen van zwart water, dit is het water dat van het toilet komt. Leidt deze buizen zo snel en efficiënt mogelijk naar de riolering. Vermijd zoveel mogelijk bochten en plaats controleputten om verstoppingen gemakkelijker op te lossen.

Na het zwart water zijn de afvoerbuizen van het grijs water - het huishoudelijk afvalwater - aan de beurt. Ook hier zijn verstoppingen mogelijk en zijn controleputten geen overbodige luxe. Sluit het bad vooraan de afvoerleidingen aan, zodat het voor extra spoeling kan zorgen en zo verstopping vermijden.

Als laatste is het gewone regenwater aan de beurt. Toevallig geen regen- of grondwaterput maar wil je er een laten steken? Meer informatie over waterputten vind je op deze pagina.

Kunststoffen of koperen afvoerleidingen?

Vooral in oudere woningen en bij renovaties tref je nog koperen buizen aan. Ze zijn - of waren dat in elk geval - goedkoper dan de kunststoffen variant en behouden hun vorm beter, maar afvoerbuizen uit PVC zijn tegenwoordig de norm.

Afvoerbuizen uit PVC/kunststof zijn niet gevoelig aan water of kalkaanslag, corroderen dus niet en je kan ze gemakkelijk in kleinere stukken snijden.

Ben je op zoek naar een vakman die je kan helpen? Of heb je iemand nodig die je een exacte prijs voor jouw werken kan geven? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende loodgieters uit je regio.

De diameter en de hellingsgraad van een afvoerbuis die op een kraan wordt geïnstalleerd is anders dan die van een douchebuis of eentje die op de riolering wordt aangesloten. Ben je van plan om zelf materiaal aan te kopen of om zelf afvoerleidingen te vervangen? Vraag dan raad aan jouw architect of kijk goed op de plannen van je huis om te ontdekken wat je precies moet doen.

Wat is de prijs van een afvoerleiding?

De totale kostprijs om afvoeren of leidigen aan te leggen, hangt af van het aantal meters, de dikte van de buizen en waar ze moeten komen te liggen. Voor leidingen in het toilet mag je op €100 à €300 rekenen, in de badkamer kijk je al snel tegen een bedrag van €300 à €500 aan. In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele types afvoeren per meter.

Type afvoer Prijs
Zwarte afvoer € 25 - € 45 (per meter)
Grijze afvoer € 20 - € 30 (per meter)

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten loodgieterij

woensdag 28 september 2022

Loodgieterij en sanitair vernieuwen in badkamer, toilet en keuken

1.Living: verplaatsen (van leiding) en vervangen van radiator. 2.Keuken: verplaatsen (van leiding) en vervangen van radiator 3.WC: (gelijkvloer): hang WC zetten, nieuwe wasbak + kraan 4.Badkamer 1: hang WC zetten, nieuwe wasbak + kraan vervangen, inloopdouche : waterleiding zetten, afvoerbuis. Ook verwijderen van voetbad, afvoerbuis en waterleiding voorzien voor wasmachine, verplaatsen (van leiding) en vervangen van radiator en afvoerbuis van de WC vanuit de badkamer (eerste verdiep) in de muur verplaatsen 5.Badkamer 2 : (1ste verdiep): hang WC zetten, verplaatsen en vervangen van de nieuwe wasbak + kraan vervangen, inloopdouche zetten + vervangen van de kraan, afbreken van de douche en verplaatsen (van leiding) en vervangen van radiator 6.Veranda: plaatsen van een kraan + spoelbak


Loodgieterij Genk
woensdag 28 september 2022

Herstellen lek en schade

Herstellen lek en omliggende schade aan bezetting. Lekkage leiding condensatieafvoer van verwarmingsketel in muur. Lekdetectie is niet nodig.


Loodgieterij Heist-op-den-Berg
dinsdag 27 september 2022

Afvoerbuizen pvc herstellen of vervangen onder stacaravan

bij het toevallig even wegnemen van de zijwand onderaan zagen we water. we zagen ook dat er uit sommige pvc verbindingen water lekte. we zoeken dus iemand die dat wil komen controleren en repareren. de kruipruimte onder de stacaravan is 40a50cm.Het betreft de afvoeren van douche,lavabo,keuken,toilet etc.


Loodgieterij Temse
vrijdag 23 september 2022

Herplaatsen afvoer achter wc

Lek vastgesteld achter wc door lekdetectie bedrijf. Loodgieter langs geweest, stelde vast dat hier de leidingen best opnieuw geplaatst worden voor verdere problematiek te voorkomen. Bestek laat op zich wachten, huidig lek blijft beneden problemen geven. Dringende aanvraag tot bestek en oplossingen.


Loodgieterij Deurne
zaterdag 10 september 2022

Afvoerputjes blootleggen in voortuin en afdeksel plaatsen

Putjes zijn niet bereikbaar in voortuin om leiding vrij te maken naast de septische put.


Loodgieterij Mariakerke
woensdag 07 september 2022

Modernisering afvoer toilet

Ons huis (van 1956) heeft een aflopende afvoer naar de achterkant van het huis in een soort beerkamer. Die buis is verouderd en we hebben regelmatig last van verstoppingen. Graag willen we de richting van de afvoerbuis veranderen naar de voorkant van het huis (de toiletruimte is vooraan gelegen), een moderne septische put laten installeren in de voortuin en de beerkamer neutraliseren. We willen dan ook de toiletruimte van een modern hangend toilet laten voorzien. Is regenwatergebruik mogelijk bij ons?


Loodgieterij Ekeren (Antwerpen)
vrijdag 02 september 2022

Afvoer vervangen

Ik zoek een loodgieter om het afvoer van mijn keuken dringend te vervangen. Het volledig verstopt.


Loodgieterij Hoeilaart
dinsdag 30 augustus 2022

Lek in afvoer herstellen

Betreft leidingbreuk afvoer keuken spoelbak. Lekdetectie heeft vastgesteld dat leiding afvoer niet meer vasthangt aan sifon met als gevolg dat al het water gewoon in de muur loopt (zie fotos) Muur moet opengebroken worden en hersteld te worden, (nieuwe)drainbuis terug gekoppeld worden en al het vuil natuurlijk verwijderd worden. Dit valt onder de brandverzekering.


Loodgieterij Beveren-Waas
zondag 28 augustus 2022

Afvoerleiding keuken plaatsen

Ik zoek iemand die een keukenafvoerleiding wil vervangen/plaatsen in het volledige appartement (3 verdiepingen) dit door een eerdere lekkage op het tweede verdiep (verzekering dekt dit). Gelieve minimaal breekwerken.


Loodgieterij Gent
zondag 28 augustus 2022

Loodgieterijklus uitvoeren

er is een lek in de waterafvoerlijding; manipuleerbare ladder nodig; kleine klus, lek gemakkelijk lokaliseerbaar


Loodgieterij Brussel
Offertes aanvragen