Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Afvoerleiding riool

Afvoer plaatsen

Afvoer plaatsen

Onzichtbaar en onmisbaar. Je merkt je afvoerbuizen pas op als er iets mis mee is. Loopt het toch mis, dan helpt Casius je aan de juiste expert.

Welke regels gelden voor de afvoer?

Vanuit Europa gelden strenge regels in verband met de afvoersystemen. Regen- en afvalwater moet in Vlaanderen gescheiden blijven, in Wallonië en Brussel niet. Wie bouwt of verbouwt op Vlaams grondgebied, moet dus zorgen dat alles goed aangesloten is.

Begin met het plannen van de afvoerleidingen van zwart water, dit is het water dat van het toilet komt. Leidt deze buizen zo snel en efficiënt mogelijk naar de riolering. Vermijd zoveel mogelijk bochten en plaats controleputten om verstoppingen gemakkelijker op te lossen.

Na het zwart water zijn de afvoerbuizen van het grijs water - het huishoudelijk afvalwater - aan de beurt. Ook hier zijn verstoppingen mogelijk en zijn controleputten geen overbodige luxe. Sluit het bad vooraan de afvoerleidingen aan, zodat het voor extra spoeling kan zorgen en zo verstopping vermijden.

Als laatste is het gewone regenwater aan de beurt. Toevallig geen regen- of grondwaterput maar wil je er een laten steken? Meer informatie over waterputten vind je op deze pagina.

Kunststoffen of koperen afvoerleidingen?

Vooral in oudere woningen en bij renovaties tref je nog koperen buizen aan. Ze zijn - of waren dat in elk geval - goedkoper dan de kunststoffen variant en behouden hun vorm beter, maar afvoerbuizen uit PVC zijn tegenwoordig de norm.

Afvoerbuizen uit PVC/kunststof zijn niet gevoelig aan water of kalkaanslag, corroderen dus niet en je kan ze gemakkelijk in kleinere stukken snijden.

Ben je op zoek naar een vakman die je kan helpen? Of heb je iemand nodig die je een exacte prijs voor jouw werken kan geven? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende loodgieters uit je regio.

De diameter en de hellingsgraad van een afvoerbuis die op een kraan wordt geïnstalleerd is anders dan die van een douchebuis of eentje die op de riolering wordt aangesloten. Ben je van plan om zelf materiaal aan te kopen of om zelf leidingen te vervangen? Vraag dan raad aan jouw architect of kijk goed op de plannen van je huis om te ontdekken wat je precies moet doen.

Wat is de prijs van een afvoerleiding?

De totale kostprijs om afvoeren of leidigen aan te leggen, hangt af van het aantal meters, de dikte van de buizen en waar ze moeten komen te liggen. Voor leidingen in het toilet mag je op €100 à €300 rekenen, in de badkamer kijk je al snel tegen een bedrag van €300 à €500 aan. In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele types afvoeren per meter.

Type afvoer Prijs
Zwarte afvoer € 25 - € 45 (per meter)
Grijze afvoer € 20 - € 30 (per meter)

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten loodgieterij

donderdag 14 oktober 2021

Lek opsporen en herstellen

Ik zoek een loodgieter om een lek te detecteren in de bergruimte. Openbreken van muur en opzoeken van lek aan de toevoer en afvoerkraan van wasmachine en nadien herstellen.


Loodgieterij Antwerpen
maandag 27 september 2021

Vervangen van keramische afvoerbuis in de tuin

Buizen werden gereinigd en geschuurd door gespecialiseerde firma en dus ook camera nazicht. Uit onderzoek blijkt dat de buis van de collector naar de straat verzakt is en wortelgroei. Werken zijn uitgevoerd door firma maar vervangt geen buizen. Bijkomend moet het lek in de badkamer opgespoord en hersteld worden. Muur staat vochtig. De buis naar de straat toe is ongeveer 5meter en die zou moeten vervangen worden.


Loodgieterij Sint-Martens-Latem
zaterdag 25 september 2021

Terugslagklep plaatsen in kelder

Wij zijn op zoek naar iemand die een terugslagklep kan plaatsen in onze kelder, de leidingen zelf moeten eventueel ook vervangen worden. Het gaat om de kelder van een rijwoning die dateert van 1905. De afvoerbuizen werden in 2002 volledig vervangen maar blijkbaar werd er toen geen terugslagklep geïnstalleerd waardoor onze kelder bij extreme regenval onder water loopt.


Loodgieterij Hasselt
donderdag 16 september 2021

Pomp plaatsen in regenopvang put

Pomp in tegenopvang put plaatsen naar oppervlakte en daar afvoer voor overtollig water te laten lopen. Bij hevige regen krijgen we dat water in onze kelder. Ook stekker voor elektriciteit plaatsen


Loodgieterij Tessenderlo
donderdag 26 augustus 2021

Sluit het oude afvoersysteem af en sluit aan op de stadsleidingen

Sluit het oude afvoersysteem (van het toilet) af en sluit aan op de stadsleidingen. Lengte circa 10 meter richting straat. Fermer l'ancien système d'égouttage (de la toilette) et raccorder au tuyaux de la ville. Longueur d' environ 10 mètres vers la rue.


Loodgieterij Menen
donderdag 19 augustus 2021

Herstellen afvoer dak en vervangen rubber toiletafvoer

Herstellen van aansluiting afvoerpijp op het terras 1ste verdieping. Vervangen van rubber rond toiletafvoer 2de verdieping.


Loodgieterij Berchem (Antwerpen)
maandag 16 augustus 2021

Verplaatsen dampkapbuis - doorvoer maken in PVC-dak

Door de plaatsing van een nieuwe keuken in een andere opstelling als huidige uitvoering, zou de afvoer (dampkap) op het plat dak verplaatst moeten worden. Plat dak is gelegd met Alkorplan Bright = witte pvc- folie (wit). Doorvoer is vermoedelijk diameter 90 mm, na te kijken ifv voorschriften keuken. gezien de keuken 13/09/2021 geïnstalleerd wordt, zou het fijn zijn mocht de aanpassingen dan reeds gerealiseerd zijn, zodat de plaatsers ineens alle toestellen kunnen aansluiten.


Loodgieterij Oostakker
dinsdag 10 augustus 2021

Rookgaskanaal vernieuwen richting schouw

Ik zoek iemand die via mijn schouw een dubbelwandig afvoerkanaal kan steken voor rookgassen van de centrale verwarming reglementair af te voeren. Vertrekkend vanuit eerste verdiep schuin naar een schouw en dan richting dak (twee verdiepen). Ter vervanging van de bestaande afvoer naar buiten.


Loodgieterij Kortrijk
maandag 09 augustus 2021

Pomp vervangen, leiding leggen en op termijn herstellingen in badkamer

1. Pomp installeren (nog aan te kopen) voor afvoer water ketel (Ketel staat in kelder. Afvoerbuis ligt hoger dan de ketel). Tevens 2 extra kranen en afvoer voor wasmachine en droogkast. 2. Badkamerrenovatie is ook gepland volgend jaar (Afvoer nazien, bad opnieuw aansluiten en dichten)


Loodgieterij Mortsel
zondag 11 juli 2021

Reparatie keramische regenwaterafvoerbuis

Een regenwaterafvoerbuis is ondergronds gebroken en er spoelt nu water weg waardoor de tegels die er boven op de grond liggen weg zakken. Herstellen van afvoer.


Loodgieterij Nieuwerkerken (Limburg)
donderdag 08 juli 2021

Badkamer renoveren

Wij hebben een vakman nodig voor volgende zaken: Afvoer naar de regenput is afgebroken, lekt in de kelder. Badkamer renovatie: douche toe-afvoer vervangen, radiator plaatsen, douche plaatsen Waskamer: radiator huis verplaatsen eventueel extra radiator, watertoevoer, koud warm. Boven toilet, lavabo. Gaten door het fundament zijn aanwezig, rest moet worden aangelegd.


Loodgieterij Wuustwezel
donderdag 08 juli 2021

Waterleiding aanleggen

Nieuwe afvoerleiding van wc/badkamer en keuken via kruipruimte naar riool straatzijde leggen. Huidige afvoerleiding gelegen in de grond zit vol met wortelen en zorgt voor verstoppingen.


Loodgieterij Maasmechelen
zaterdag 19 juni 2021

Waterlek herstellen afvoer

Wie kan helpen om een waterlek te herstellen? Er komt steeds water van onder de afwasbak in de keuken vandaan. Afvoer wordt tijdelijk niet meer gebruikt! Graag contact per mail aangezien ik hardhorig ben.


Loodgieterij Putte
donderdag 17 juni 2021

Aanpassen leidingwerk sanitair

We hebben onlangs ons huis uitgebreid en willen nu de laatste stap in onze verbouwingen doen. Onze oude slaapkamer en badkamer (die zich allebei op het gelijkvloers bevinden vlak naast CV-kot) worden respectievelijk badkamer en wasplaats. Er moeten dus nieuwe leidingen/afvoer gelegd worden en ons sanitair dient nadien weer aangesloten te worden. Daarnaast hadden we ook graag een wastafel aangesloten in onze WC. De leidingen komen in een valse muur. Tot slot willen we ook nog even de mogelijkheid bekijken om een buitenkraantje te plaatsen. Ook zou er nog ventilatie in de badkamer voorzien moeten worden.


Loodgieterij Nijlen
maandag 31 mei 2021

Systematisch verstopte afvoer vervangen in badkamer/ keuken

De afvoer van bad, lavabo en keuken is vaak verstopt. Er is een soort collector aan het toilet (kleine ruimte, +/- 1m²) waar je in principe de leidingen kan bereiken maar die collector is niet open te krijgen. De vijzen zijn geblokkeerd en we krijgen die niet los. Waarschijnlijk zal dit moeten opengebroken en ofwel de leidingen vervangen of heel het collectorsysteem vervangen.


Loodgieterij Halle
maandag 31 mei 2021

Afvoer dak vervangen

Afvoerbuis dakgoot vervangen. Gevel is reeds aangetast dus vrij dringend. Zinken dakgoot + gietijzer deel (vierkantig) + S-bocht.


Loodgieterij Webbekom
donderdag 27 mei 2021

Leidingen verleggen

Het verplaatsen van gas, water en afvoer leiding voor keuken renovatie. De verplaatsing is maar 30cm voor iedere aansluiting.


Loodgieterij Vosselaar
maandag 24 mei 2021

Leggen water- en afvoer leidingen

De badkamer (inloopdouche, lavabo) zou verplaatst moeten worden en er zou een aparte toiletruimte komen. Hiervoor moeten de nodige water- en afvoerleidingen gelegd worden. De toiletruimte bedraagt 1,60 m op 1m. De badkamer ruimte bedraagt 90 cm op 110 cm (l-vorm) en 2,60 m op 2,20 m.


Loodgieterij Smetlede
woensdag 19 mei 2021

Vervangen afvoer spoelbak / vaatwasser / boiler

Onder het aanrecht zit een boiler + afvoer spoelbak+ afvoer wasmachine aangesloten. Dit lekt en willen we graag helemaal laten vervangen. Verder hebben we verschillende kleine klussen in de keuken (niet goed sluitende koelkastdeur etc) die we graag willen laten verhelpen.


Loodgieterij Wijgmaal (Vl-Br)
vrijdag 14 mei 2021

Afvoeren en riolering vervangen

Ik zoek een vakman of vakmensen om bestaande afvoeren en riolering te vervangen. Terrastegels en klinkers moeten worden opgenomen en teruggelegd na leggen van de afvoeren. Terrastegels 9lm Klinkers 4lm


Loodgieterij Vliermaal
donderdag 06 mei 2021

Herstellen lekkage

Er is een lekkage bij de afvoer onder de lavabo. Dit lek zou herstelt moeten worden.


Loodgieterij Beverst
zaterdag 24 april 2021

Gashaard aansluiten

Ik zoek een loodgieter voor een gashaard aan te sluiten. En eventueel ook de buizen voor de afvoer. Het type van de gashaard is KAL-FIRE.


Loodgieterij Heusden (O-Vl)
zondag 11 april 2021

Regenwaterafvoer voorzien

er moet dringend een regenwaterpijp worden geïsntalleerd en een lek te herstellen.


Loodgieterij Sterrebeek
woensdag 07 april 2021

Vervangen afvoerbuis

Afvoerbuis van keuken pompbak en vaatwasser gaan naar onderliggende kruipkelder en dan door de muur naar buiten. Daar is ook een koppeling met de regenpijp . De afvoer gaat dan verder door naar de septische put. Afstand ongeveer 2,5 meter. Deze afvoerbuis is ergens onderweg kapot - water komt soms via andere plaats terug in de kruipkelder.


Loodgieterij Mechelen
donderdag 01 april 2021

Herstellen toilet en schade

In de vloer van de wc is afvoerbuis dat moet vervangen worden doordat er een lek is. En deze buizen gaan naar de kruip kelder. De kruip kelder is +/- 60 cm hoog en hier moet er ook een verstopte buis vervangen worden. En de hang wc moet weer opgehangen worden Hiervoor moet het bekist worden en betegeld worden. De oppervlakte is +/- 1m2. Door de lek is er schade op muren. Deze moeten opnieuw behangen worden. Dit zijn 4 muren. Oppervlakte ervan is 4 op 4,5.


Loodgieterij Maaseik
woensdag 31 maart 2021

Aansluiting dampkap en wasmachine

Volgende klusjes zou ik willen laten uitvoeren: 1. De afvoer van een dampkap installeren. Er moet een gat naar buiten gemaakt worden in een raampaneel waarop de afvoer moet komen. 2. De afvoer van een wasmachine aansluiten op de bestaande buizen in de keuken. 3. De richel waarop de wasmachine moet komen is waarschijnlijk te smal. Hier zou ook een oplossing voor moeten komen (bv extra plank met pootjes...)


Loodgieterij Merksem
donderdag 25 maart 2021

Afvoerbuis herstellen

De afvoerpijp lekt in een hoek op 2 m hoogte . Ik denk dat dit moet gesoldeerd worden. De koperen aansluiting van de beregeningspomp naar kraan lekt en er is ook een buis in pvc gescheurd. Deze zou ook hersteld moeten worden


Loodgieterij Mol
woensdag 24 maart 2021

Aansluiting spoelbak aan afvoer

Ik kocht een nieuwe onderkast en spoelbak met dezelfde afmeting dan de vorige kast. Afvoerputje staat meer in midden waardoor aansluiting niet kan gemaakt worden. Mogelijks moeten onderdelen vervangen worden zodat aansluiting goed kan gemaakt worden.


Loodgieterij Kessel-Lo
maandag 22 maart 2021

Nieuwe afvoerleidingen voor badkamer op geljikvloers

Leidingswerken in de badkamer op het gelijkvloers:. Hier en daar afvoerleidingen leggen, nieuwe leidingen voor douche, douchebak leggen en aansluiten op afvoer, kraantjes zetten op collector. Meeste grote leidingen zijn al aanwezig.


Loodgieterij Tongerlo
vrijdag 19 maart 2021

Keukenafvoer scheiden van regenafvoer

Keukenafvoer scheiden van regenafvoer. Water wordt niet afgevoerd, mogelijk verstopping van de afvoerleiding ( buiten het gebouw). Risico op terugvloeien waterafval naar de keuken.


Loodgieterij Zaventem
Offertes aanvragen