Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen

Onzichtbaar en onmisbaar. Je merkt je afvoerbuizen pas op als er iets mis mee is. Loopt het toch mis, dan helpt Casius je aan de juiste expert.

Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen of vervangen kan je zelf doen, maar toch is dit werk niet zo evident. Je wilt immers dat de afvoerbuizen blijvend water kunnen afvoeren en er niet snel verstoppingen of andere problemen optreden. Daarom is het meestal een goed idee om een vakman aan te spreken. Je kan via Casius gratis verschillende offertes aanvragen van erkende vakmannen in jouw buurt. Zo kan je de prijzen makkelijk vergelijken.

Ga je toch zelf aan de slag met het plaatsen van afvoerbuizen?

Zorg dan zeker dat je rekening houdt met deze tips:

  • Plaats afvoerbuizen onder een gelijkmatige hellingsgraad van ongeveer 1 centimeter per meter.
  • Afvoerbuizen plaatsen in volle grond moet je altijd stabiliseren met zand, cement of breekzand. Zo zal je afvoerleiding niet verzakken.
  • Vermijd scherpe bochten om verstoppingen te vermijden. Een bocht van 90° kan je beter vervangen door twee bochten van 45°.

Welke regels gelden voor de afvoer?

Vanuit Europa gelden strenge regels in verband met de afvoersystemen. Regen- en afvalwater moet in Vlaanderen gescheiden blijven, in Wallonië en Brussel niet. Wie bouwt of verbouwt op Vlaams grondgebied, moet dus zorgen dat alles goed aangesloten is.

Begin met het plannen van de afvoerleidingen van zwart water, dit is het water dat van het toilet komt. Leidt deze buizen zo snel en efficiënt mogelijk naar de riolering. Vermijd zoveel mogelijk bochten en plaats controleputten om verstoppingen gemakkelijker op te lossen.

Na het zwart water zijn de afvoerbuizen van het grijs water - het huishoudelijk afvalwater - aan de beurt. Ook hier zijn verstoppingen mogelijk en zijn controleputten geen overbodige luxe. Sluit het bad vooraan de afvoerleidingen aan, zodat het voor extra spoeling kan zorgen en zo verstopping vermijden.

Als laatste is het gewone regenwater aan de beurt. Toevallig geen regen- of grondwaterput maar wil je er een laten steken? Meer informatie over waterputten vind je op deze pagina.

Kunststoffen of koperen afvoerleidingen?

Vooral in oudere woningen en bij renovaties tref je nog koperen buizen aan. Ze zijn - of waren dat in elk geval - goedkoper dan de kunststoffen variant en behouden hun vorm beter, maar afvoerbuizen uit PVC zijn tegenwoordig de norm.

Afvoerbuizen uit PVC/kunststof zijn niet gevoelig aan water of kalkaanslag, corroderen dus niet en je kan ze gemakkelijk in kleinere stukken snijden.

Ben je op zoek naar een vakman die je kan helpen? Of heb je iemand nodig die je een exacte prijs voor jouw werken kan geven? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende loodgieters uit je regio.

De diameter en de hellingsgraad van een afvoerbuis die op een kraan wordt geïnstalleerd is anders dan die van een douchebuis of eentje die op de riolering wordt aangesloten. Ben je van plan om zelf materiaal aan te kopen of om zelf afvoerleidingen te vervangen? Vraag dan raad aan jouw architect of kijk goed op de plannen van je huis om te ontdekken wat je precies moet doen.

Wat is de prijs van een afvoerleiding?

De totale kostprijs om afvoeren of leidigen aan te leggen, hangt af van het aantal meters, de dikte van de buizen en waar ze moeten komen te liggen. Voor leidingen in het toilet mag je op €100 à €300 rekenen, in de badkamer kijk je al snel tegen een bedrag van €300 à €500 aan. In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele types afvoeren per meter.

Type afvoer Prijs
Zwarte afvoer € 25 - € 45 (per meter)
Grijze afvoer € 20 - € 30 (per meter)

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten loodgieterij

woensdag 20 september 2023

Waterleiding aanleggen

Nieuwe waterleiding en waterafvoer voor spoeltafel Wat moet er aan de waterleiding gebeuren?: Nieuwe leiding aanleggen Zoekt u een vakman voor de water- of gasleiding?: Water


Loodgieterij Oostende
dinsdag 19 september 2023

Afvoerleiding naar riool vervangen

Vervanging afvoerleiding WC naar riool. Door een barst in het verzamelputje ( de afvoer van het regenwater komt hier samen) was deze afvoer deels belemmerd. De te vervangen leiding ligt in de voortuin. De grond boven de buizen is verwijderd. De lengte van de te vervangen leiding is ongeveer 6m


Loodgieterij Hasselt
zaterdag 16 september 2023

Afvoer vaatwas en was machine stuk

Er is een probleem met de watertoevoer van de Washakie in keuken waardoor zowel de vaatwasser als wasmachine niet werken


Loodgieterij Brussel
dinsdag 12 september 2023

Af- en aanvoerbuizen herstellen/vervangen

Appartementsgebouw 5 verdiepingen, 8 app (1968) heeft te kampen met lekken door oude leidingen, vooral afvoer. Maar we willen alles laten controleren en vervangen/herstellen. Iemand ervaring mee? Ervaring met e-pipe? Dank!


Loodgieterij Brussel
maandag 28 augustus 2023

Afvoerleiding vervangen naar beerput

De afvoerleiding naar de beerput is halverwege de terras kapot. De terras en een stuk tuin moeten open om een nieuwe buis te trekken. Binnen is er minimaal werk, buis ligt bloot.


Loodgieterij Oostende
zondag 27 augustus 2023

Vernieuwing oude waterleiding en afvoeren

Vernieuwing van bestaande oude waterleiding in het kader van een vloerrenovatie en klaar zetten aansluitingen en afvoeren.


Loodgieterij Geetbets
dinsdag 22 augustus 2023

renovatie leidingen badkamer en keuken.

ik zoek een sanitairman voor het plaatsen van nieuwe leidingen (watertoevoer en afvoer) voor een nieuwe badkamer en keuken. ook nog voor vloerverwarming bij te leggen


Loodgieterij Dormaal
woensdag 16 augustus 2023

Afvoer keuken vervangen

Lek in afvoer water verschillende plaatsen keuken


Loodgieterij Kallo (Kieldrecht)
maandag 14 augustus 2023

Afvoerbuizen aansluiten aan regenwaterput.

Afvoerbuizen aansluiten aan regenwater put. De materialen zijn aanwezig .


Loodgieterij Lebbeke
maandag 14 augustus 2023

Renovatie van leidingen in lood

Onze woning heeft nog loden leidingen, zowel aan als afvoer. Deze zouden we graag vervangen.


Loodgieterij Gent
Offertes aanvragen