Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen

Onzichtbaar en onmisbaar. Je merkt je afvoerbuizen pas op als er iets mis mee is. Loopt het toch mis, dan helpt Casius je aan de juiste expert.

Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen of vervangen kan je zelf doen, maar toch is dit werk niet zo evident. Je wilt immers dat de afvoerbuizen blijvend water kunnen afvoeren en er niet snel verstoppingen of andere problemen optreden. Daarom is het meestal een goed idee om een vakman aan te spreken. Je kan via Casius gratis verschillende offertes aanvragen van erkende vakmannen in jouw buurt. Zo kan je de prijzen makkelijk vergelijken.

Ga je toch zelf aan de slag met het plaatsen van afvoerbuizen?

Zorg dan zeker dat je rekening houdt met deze tips:

  • Plaats afvoerbuizen onder een gelijkmatige hellingsgraad van ongeveer 1 centimeter per meter.
  • Afvoerbuizen plaatsen in volle grond moet je altijd stabiliseren met zand, cement of breekzand. Zo zal je afvoerleiding niet verzakken.
  • Vermijd scherpe bochten om verstoppingen te vermijden. Een bocht van 90° kan je beter vervangen door twee bochten van 45°.

Welke regels gelden voor de afvoer?

Vanuit Europa gelden strenge regels in verband met de afvoersystemen. Regen- en afvalwater moet in Vlaanderen gescheiden blijven, in Wallonië en Brussel niet. Wie bouwt of verbouwt op Vlaams grondgebied, moet dus zorgen dat alles goed aangesloten is.

Begin met het plannen van de afvoerleidingen van zwart water, dit is het water dat van het toilet komt. Leidt deze buizen zo snel en efficiënt mogelijk naar de riolering. Vermijd zoveel mogelijk bochten en plaats controleputten om verstoppingen gemakkelijker op te lossen.

Na het zwart water zijn de afvoerbuizen van het grijs water - het huishoudelijk afvalwater - aan de beurt. Ook hier zijn verstoppingen mogelijk en zijn controleputten geen overbodige luxe. Sluit het bad vooraan de afvoerleidingen aan, zodat het voor extra spoeling kan zorgen en zo verstopping vermijden.

Als laatste is het gewone regenwater aan de beurt. Toevallig geen regen- of grondwaterput maar wil je er een laten steken? Meer informatie over waterputten vind je op deze pagina.

Kunststoffen of koperen afvoerleidingen?

Vooral in oudere woningen en bij renovaties tref je nog koperen buizen aan. Ze zijn - of waren dat in elk geval - goedkoper dan de kunststoffen variant en behouden hun vorm beter, maar afvoerbuizen uit PVC zijn tegenwoordig de norm.

Afvoerbuizen uit PVC/kunststof zijn niet gevoelig aan water of kalkaanslag, corroderen dus niet en je kan ze gemakkelijk in kleinere stukken snijden.

Ben je op zoek naar een vakman die je kan helpen? Of heb je iemand nodig die je een exacte prijs voor jouw werken kan geven? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende loodgieters uit je regio.

De diameter en de hellingsgraad van een afvoerbuis die op een kraan wordt geïnstalleerd is anders dan die van een douchebuis of eentje die op de riolering wordt aangesloten. Ben je van plan om zelf materiaal aan te kopen of om zelf afvoerleidingen te vervangen? Vraag dan raad aan jouw architect of kijk goed op de plannen van je huis om te ontdekken wat je precies moet doen.

Wat is de prijs van een afvoerleiding?

De totale kostprijs om afvoeren of leidigen aan te leggen, hangt af van het aantal meters, de dikte van de buizen en waar ze moeten komen te liggen. Voor leidingen in het toilet mag je op €100 à €300 rekenen, in de badkamer kijk je al snel tegen een bedrag van €300 à €500 aan. In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele types afvoeren per meter.

Type afvoer Prijs
Zwarte afvoer € 25 - € 45 (per meter)
Grijze afvoer € 20 - € 30 (per meter)

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten loodgieterij

maandag 15 mei 2023

Waterleidingen aanleggen

Er moeten 2x koud water aan en afvoer maken. Vetafscheider aansluiten boven gronds onder de spoeltafel. Electrische boiler installatie, voor warm water.


Loodgieterij Brugge
maandag 15 mei 2023

Kapotte afvoerbuis vervangen

Ik zoek een vakman die een kapotte afvoerbuis onder de vloer van de garage kan vervangen. Vloer garage moet dus opgebroken worden. Zowel afvoer van de keuken als afvoer van de garage komen in deze kapotte buis uit. Ook zouden de toezichtsputjes (van zowel keuken als garage) moeten vervangen worden en moet de vloer daarna worden hersteld. Werken niet echt dringend, maar graag binnen een redelijke termijn uit te voeren.


Loodgieterij Wilrijk
donderdag 20 april 2023

Plaatsen nieuwe afvoer

plaatsen nieuwe dubbele gootsteen, nieuwe kraan en bolier die nu lekt mee aansluiten


Loodgieterij Sint-Andries
woensdag 19 april 2023

septische put plaatsen; regenpijp aansluiten aan riolering

Septische put: Onder de oprit naast het huis, goed bereikbaar Zie bijlage; huisnummer 60 Nieuwe septische put plaatsen wegens scheiden van riolering: Oprit gedeeltelijk opbreken, betonklinkers recupereren Chape doorbreken Oude afvoerleidingen afkoppelen Septische put plaatsen en nieuwe koppelingen maken Beluchting voorzien indien nodig Nieuwe chape leggen, Klinkers terugleggen Regenpijp: Loopt nu naar leiding gemengd water afvoer Afkoppelen, onder het klinkerpad voor het huis Zie bijlage Onder het tuintje ligt een wachtbuis Nieuwe koppelingen maken; ook aan huisaansluitput


Loodgieterij Turnhout
woensdag 19 april 2023

Aansluiting op riolering

Voor de renovatie van ons huis zoeken we iemand die het afvalwater kan aansluiten op de riolering. We graven alles zelf uit maar zoeken nog iemand die kan zorgen voor de afvoer hiervan.


Loodgieterij Wondelgem
maandag 17 april 2023

Vervangen van afvoerbuizen in de kelder

in de kelder van een appartementsgebouw zijn de afvoerbuizen aan vervanging toe;


Loodgieterij Mol
donderdag 13 april 2023

Waterleiding aanleggen

Nieuwe afvoer aankoppelen op bestaande gedeelte. Wat moet er aan de waterleiding gebeuren?: Nieuwe leiding aanleggen Zoekt u een vakman voor de water- of gasleiding?: Water


Loodgieterij Sint-Niklaas
dinsdag 11 april 2023

Herstellen lek in afvoer

Ik zoek een klusjesman voor het oplossen van een (klein) lek. Zie foto.


Loodgieterij Brussel
donderdag 06 april 2023

herstellen fout gelegde afvoerleidingen toiletten

Ik zoek een aannemer om afvoerleidingen van toiletten te herstellen (herleggen). De leidingen liggen momenteel blijkbaar recht op recht op elkaar waardoor er een verstopping ontstaan is in het verlengstuk richting riolering. Hoge druk kan niet gebruikt worden omdat deze gewoon naar de andere toilet verplaatst.


Loodgieterij Ekeren (Antwerpen)
zondag 26 maart 2023

Afvoerbuizen vervangen

De afvoerbuizen voor regenwater moeten vervangen worden. Waarschijnlijk zal dan ook de binnenkoer - 2 x 25 m² - heraangelegd moeten worden...helling, nieuwe tegels Etc.


Loodgieterij Brussel
Offertes aanvragen