Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen

Onzichtbaar en onmisbaar. Je merkt je afvoerbuizen pas op als er iets mis mee is. Loopt het toch mis, dan helpt Casius je aan de juiste expert.

Afvoerbuizen plaatsen

Afvoerleidingen plaatsen of vervangen kan je zelf doen, maar toch is dit werk niet zo evident. Je wilt immers dat de afvoerbuizen blijvend water kunnen afvoeren en er niet snel verstoppingen of andere problemen optreden. Daarom is het meestal een goed idee om een vakman aan te spreken. Je kan via Casius gratis verschillende offertes aanvragen van erkende vakmannen in jouw buurt. Zo kan je de prijzen makkelijk vergelijken.

Ga je toch zelf aan de slag met het plaatsen van afvoerbuizen?

Zorg dan zeker dat je rekening houdt met deze tips:

  • Plaats afvoerbuizen onder een gelijkmatige hellingsgraad van ongeveer 1 centimeter per meter.
  • Afvoerbuizen plaatsen in volle grond moet je altijd stabiliseren met zand, cement of breekzand. Zo zal je afvoerleiding niet verzakken.
  • Vermijd scherpe bochten om verstoppingen te vermijden. Een bocht van 90° kan je beter vervangen door twee bochten van 45°.

Welke regels gelden voor de afvoer?

Vanuit Europa gelden strenge regels in verband met de afvoersystemen. Regen- en afvalwater moet in Vlaanderen gescheiden blijven, in Wallonië en Brussel niet. Wie bouwt of verbouwt op Vlaams grondgebied, moet dus zorgen dat alles goed aangesloten is.

Begin met het plannen van de afvoerleidingen van zwart water, dit is het water dat van het toilet komt. Leidt deze buizen zo snel en efficiënt mogelijk naar de riolering. Vermijd zoveel mogelijk bochten en plaats controleputten om verstoppingen gemakkelijker op te lossen.

Na het zwart water zijn de afvoerbuizen van het grijs water - het huishoudelijk afvalwater - aan de beurt. Ook hier zijn verstoppingen mogelijk en zijn controleputten geen overbodige luxe. Sluit het bad vooraan de afvoerleidingen aan, zodat het voor extra spoeling kan zorgen en zo verstopping vermijden.

Als laatste is het gewone regenwater aan de beurt. Toevallig geen regen- of grondwaterput maar wil je er een laten steken? Meer informatie over waterputten vind je op deze pagina.

Kunststoffen of koperen afvoerleidingen?

Vooral in oudere woningen en bij renovaties tref je nog koperen buizen aan. Ze zijn - of waren dat in elk geval - goedkoper dan de kunststoffen variant en behouden hun vorm beter, maar afvoerbuizen uit PVC zijn tegenwoordig de norm.

Afvoerbuizen uit PVC/kunststof zijn niet gevoelig aan water of kalkaanslag, corroderen dus niet en je kan ze gemakkelijk in kleinere stukken snijden.

Ben je op zoek naar een vakman die je kan helpen? Of heb je iemand nodig die je een exacte prijs voor jouw werken kan geven? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende loodgieters uit je regio.

De diameter en de hellingsgraad van een afvoerbuis die op een kraan wordt geïnstalleerd is anders dan die van een douchebuis of eentje die op de riolering wordt aangesloten. Ben je van plan om zelf materiaal aan te kopen of om zelf afvoerleidingen te vervangen? Vraag dan raad aan jouw architect of kijk goed op de plannen van je huis om te ontdekken wat je precies moet doen.

Wat is de prijs van een afvoerleiding?

De totale kostprijs om afvoeren of leidigen aan te leggen, hangt af van het aantal meters, de dikte van de buizen en waar ze moeten komen te liggen. Voor leidingen in het toilet mag je op €100 à €300 rekenen, in de badkamer kijk je al snel tegen een bedrag van €300 à €500 aan. In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele types afvoeren per meter.

Type afvoer Prijs
Zwarte afvoer € 25 - € 45 (per meter)
Grijze afvoer € 20 - € 30 (per meter)

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten loodgieterij

woensdag 18 januari 2023

Afvoer spoelbakken keuken incl afvoer vaatwasser vervangen door nieuw

Ik zoek iemand die versleten afvoer van keuken spoelbakken kan vervangen. Bij voorkeur eerst eens komen zien. Juiste materialen door u te bepalen en te voorzien


Loodgieterij Antwerpen
woensdag 11 januari 2023

Afvoerbuizen van keuken tot voordeur vervangen

Oude woning, afvoerbuizen zijn aan vernieuwing toe van badkamer beneden tot aansluiting op riolering vooraan.


Loodgieterij Wetteren
dinsdag 10 januari 2023

Afvoer aansluiting lekkage ten gevolge van verschijving in grond.

Afvoer aansluiting lekkage ten gevolge van verschuiving in de grond. Inspectie is opgemaakt met de firma polygon met indoscopie camera. 1) afvoer put is in mettaal en zit volledig vast ,moeilijk open te krijgen zonder schade aan vloer of deksel. Dit moet gebeuren mijn moet voorlopig kunnen afsluiten indien nodig omdat restaurant moet werken en stenen vinden of deksel die proper is 2)Endoscopie toont aan :In de put is duidelijk een scheur of verzakking te merken, baksteen, cementen ander bouwmateriaal is zichtbaar. 3) Conclusie. Ook is niet gekend uit welk materiaal de afvoer is geplaatst, gres, beton of kunststof, in de kelder is de afvoer uit PE. Wel is er een put aan de inkom waar er duidelijk stenen aan het verschuiven zijn en er is een opening te merken tussen de stenen.


Loodgieterij Kortrijk
zaterdag 07 januari 2023

Vervangen van boiler in badkamer

Ik heb momenteel thuis een elektrische boiler van 100l. Echter heb ik het gevoel dat hier iets mis mee is. Ik kan maar maximum 10 min onder de douche staan voor ik koud water heb. Ook een gewoon bad vullen is niet mogelijk met mijn huidige boiler. Warmtepompboilers lijken mij wel interessant maar hier heb je waarschijnlijk een lucht afvoer en toevoer nodig? Dit is helaas waarschijnlijk niet mogelijk in mijn appartement. Heb al verschillende keren nagedacht om een nieuwe boiler te kopen maar weet niet zo goed of de inhoud van mijn oude boiler gewoon te klein is of dat de oude boiler gewoon niet meer volledig functioneert en niet genoeg opwarmt.


Loodgieterij Melsele
donderdag 05 januari 2023

Waterlek in badkamer herstellen

Waterlek in badkamer + vermoedelijk breuk in leiding (1e verdieping) Op het gelijkvloers is een stockageruimte Schadebeeld: er zijn belangrijke Infiltraties uit plafond van de stockageruimte na gebruik van de douche op de 1e verdieping; de douche staat pal boven het infiltratiepunt. Inspectie: Douche blijkt volledig verzakt. De sanitaire voeg is losgekomen en staat enkele mm open. Ook enkele tegelvoegen zijn gebarsten; de afvoer en de sifon vertonen tijdens de lozingstesten geen lekkage; de lozingstesten op de afvoer hebben ook geen invloed op het schadebeeld; we voeren een 2e lozingstest op de openstaande voegen uit. Een grote hoeveelheid water die via de sanitaire voegen infiltreert, is zichtbaar en dit is ook onmiddellijk zichtbaar op het gelijkvloers in het schadebeeld


Loodgieterij Bost
vrijdag 30 december 2022

Leidingen woning vernieuwen + afvoer keukens en 2 badkamers

Ik zoek een loodgieter om de leidingen in mijn woning te vernieuwen. Daarnaast dienen er nieuwe afvoer leidingen aangelegd te worden voor een keuken en 2 badkamers.


Loodgieterij Deurne
zondag 25 december 2022

Lek afvoer herstellen

De afvoer van de pompbak is nog aan elkaar gesoldeerde buizen en aan die aaneenzetting is een lek.


Loodgieterij Borgerhout (Antwerpen)
vrijdag 23 december 2022

Leidingwerk in badkamer en toilet

Er zouden leidingen en afvoer gelegd moeten worden voor een badkamer en keuken op het 2de verdiep.


Loodgieterij Hasselt
zondag 18 december 2022

Afvoerbuizen herstellen en ontstoppen

We hebben een oud appartementsgebouw (1938) in mede-eigendom me tintussen heel wat problemen met de afvoerbuizen - lekkende hoofdafvoerbuis tussen het plafond van de gelijkvloers en de vloer van de 1ste verdieping - verstopte afvoer in de keuken op de 1ste verdieping (ter hoogte van het toilet) - verstopte afvoer (boiler en wasmachine) in de badkamer op de 2de verdieping - lekkende afvoer (douche) in de badkamer op de 2de verdieping - lekkende afvoer (douche) in de badkamer op de 3de verdieping - afdekking schouw op het dak vervangen Er wordt een rapport van lekdetectie opgesteld, maar we ontvangen dat pas dinsdag


Loodgieterij Berchem-Sainte-Agathe
maandag 05 december 2022

In badkamer oude radiator verwijderen en nieuwe radiator installeren

Oude radiator te verwijderen en nadien in samenspraak met muur-betegelaar een nieuwe radiator installeren. Nieuwe radiator aan te sluiten op het CV-circuit (warm water). De toevoerleiding en afvoerleiding van de oude radiator verleggen en hergebruiken (indien mogelijk).


Loodgieterij Evergem
Offertes aanvragen