Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Waterput in tuin boren

Waterput nodig in jouw tuin?

Informatie, prijzen en offertes op maat van vakmannen uit de buurt voor het installeren of renoveren van een waterput.

Waarom een hemelwaterput?

Een waterput installeren helpt je besparen op de waterfactuur. Het regenwater kan je onder meer aansluiten op een buitenkraan waar je anders duur stadswater voor gebruikte. Ook toiletten doorspoelen of zelfs de wasmachine laten draaien lukt perfect met water uit je put. Dat spaart heel wat op je waterfactuur waardoor het echt een heel goed idee is om een (grote) waterput te voorzien in je tuin.

Naast het financiële aspect is een regenwaterput laten plaatsen ook goed voor het milieu. Regenwater wordt efficiënt gebruikt en bij droge zomers kom je minder snel zonder water te zitten. 

Een grondwaterput is jammer genoeg een pak minder goed voor het milieu en kan in tijden van grote droogtes het probleem vergroten. Ook bestaat de mogelijkheid om bepaalde heffingen op het gebruik van grondwater toe te passen.

Wil je snel een regenwaterput laten plaatsen door een vakman?

Via de groene knop kan je snel, gratis en vrijblijvend tot drie offertes aan vragen bij erkende vakbedrijven uit jouw buurt. Zo kan je snel enkele prijzen vergelijken en de beste aannemer kiezen.

Regenwaterput of grondwaterput?

Het zijn allebei waterputten, maar wat is nu exact het verschil? Een regenwaterput is een reservoir dat in de grond wordt ingegraven. Het regenwater komt via je dakgoten in dit reservoir terecht. Even aansluiten op het sanitair en voortaan kan je je toilet altijd met regenwater doorspoelen. Een regenput installeren doe je dus vooral om water te hergebruiken en minder (kostbaar) drinkwater te moeten gebruiken.

Bij een grondwaterput komt het water niet uit de hemel maar uit de grond. Je boort een put tot op een diepte waar grondwater zit opgeslagen. Via een pompsysteem of een putboring kan je dit water aanspreken.

Opgelet: Vraag altijd eerst na bij jouw gemeente of een waterput boren toegestaan is. De kans bestaat dat de winning van het water dat in de grond zit in jouw regio niet toegelaten is of dat je een vergunning moet aanvragen. De regels kan je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij vinden. Een grondwaterput boren zal op steeds minder plaatsen mogelijk zijn omdat het grondwater afneemt in volume.

Hoeveel kost het om een regenwaterput te plaatsen?

Bij een regenwaterinstallatie moet je rekening houden met een aantal kosten. Een overzicht van wat een regenwaterput laten plaatsen kost, vind je in de tabel hieronder.

Een eerste factor die de kostprijs bepaalt, is de keuze voor een dompelpomp of een zelfaanzuigende pomp. Wil je een installatie aanschaffen, dan moet je die verplicht laten keuren. Het is belangrijk dat de kwaliteit van het drinkwater niet wordt aangetast door gebruik van regenwater. Drink- en regenwater moeten altijd strikt gescheiden blijven. Deze kost verschilt afhankelijk van waar je woont en wie je waterleverancier is. Je kan ook opteren voor een omschakelsysteem, waarbij je automatisch overschakelt op kraantjeswater als er niet voldoende water in de put is. Een laatste kost is het installeren van een filtersysteem om verstoppingen te vermijden.

Product Richtprijs
Regenwaterput in beton € 700 - € 1.000
Regenwaterput in kunststof € 1.200 - € 1.400
Pompinstallatie € 500 - € 700
Keuring € 100 - € 150
Omschakelsysteem € 1.000 - € 1.300
Filterinstallatie € 200 - € 300
Installatiekosten € 400 - € 1.000

Een reservoir moet minstens 5.000 liter bevatten. Wil je meer, dan moet je natuurlijk ook meer betalen. Volumes van 7.500 liter komen vaak voor, 10.000 liter is het maximum. De kosten bij een renovatie zullen hoger oplopen dan bij een nieuwbouw. Dit komt omdat er meer graafwerken nodig zijn en omdat er meer kap- en breekwerk nodig is bij de bestaande leidingen en buizen.

Regenwaterput reinigen

Een regenwaterput wordt op termijn vuil vanbinnen. Het maakt niet uit of je een regenwaterput hebt uit beton of kunststof. Ooit is je regenwaterput reinigen aan de orde. Die wordt onder meer vuil door het water dat van het dak wordt meegenomen naar de put. 

Je regenwaterput reinigen kost ongeveer € 225 - € 275.

Kan ik een subsidie krijgen voor mijn hemelwaterput?

De Vlaamse overheid stimuleert het gebruik van regenwater (hemelwater). Dit water is perfect bruikbaar om toiletten door te spoelen, te poetsen, de wasmachine te doen draaien, … Daarom zijn er heel wat gemeenten die een subsidie geven als jij investeert in een regenwaterinstallatie.

Check snel of jij recht hebt op een premie

Of jij een premie kan krijgen kan je hier checken. Vul daar je postcode in en selecteer de categorie 'Rond het huis' en zo ontdek je of je recht hebt op een premie. 

 

Wat kost het plaatsen van een regenput?

Wil je naar grondwater boren? Een waterput boren is iets anders dan een regenwaterput plaatsen. Een waterput boren voor het oppompen van grondwater gaat veel dieper. De prijs van de putboring hangt af van de diepte en samenstelling van de ondergrond waar je de boring wilt laten uitvoeren. Hiernaast moet je naast de waterput boren ook nog de pompinstallatie voorzien, wat vaak minstens even duur is al de putboring zelf. Reken voor een complete installatie op 3000 à 6000 euro.

Heb je een vergunning nodig voor een regenput?

Ook voor ondergrondse constructies zoals waterputten is er een vergunningsplicht. Maar toch is dit vaak mogelijk zonder dat je een vergunning nodig hebt. Dat is het geval als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • De waterput ligt niet voor de rooilijn of in een achteruitbouwstrook.
  • De put zal dichter dan 30 meter bij de woning liggen.

Opgelet! 

Dit zijn de regels die algemeen gelden in Vlaanderen. Elke gemeente kan zelf bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor je regenwaterput. Meer info over de regels bij het plaatsen van een regenwaterput vind je hier.

Wie plaatst regenputten?

In ons netwerk hebben we verschillende erkende aannemers die installaties voor hemelwater plaatsen. Vul het groene formulier in en we brengen je snel, gratis en vrijblijvend in contact met bedrijven die waterputten plaatsen.

Zo kan je offertes vergelijken om de beste keuze te maken!

regenput plaatsen

Plaats je opdracht

Bespaar door meerdere offertes te vergelijken voor jouw waterput.

Offertes aanvragen

Offertes aanvragen voor plaatsen regenwaterput

Gratis offertes aanvragen