Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Dagkanten afwerken

Dagkanten afwerken

Dagkanten afwerken? Informatie, prijzen en offertes vind je bij Casius.

Dagkanten pleisteren

Wat is een dagkant van een raam?

Een dagkant is de binnenkant van een raam, deur of poort. Het is de rechte binnenkant van het kozijn die dwars op de muur staat. Er wordt vaak beroep gedaan op een stukadoor voor het afwerken van de dagkanten van de ramen of deuren.

Het afwerken van dagkanten aan ramen en deuren was altijd een tijdrovende opdracht voor een vakman. Je werkt met kleine oppervlaktes, veel hoeken en kanten en uiteindelijk gaat het nog altijd om precisiewerk. En precisiewerk kost tijd.

Tegenwoordig plaats je dagkanten een pak sneller dankzij de zogenaamde dagkantelementen. Da’s een veel te ingewikkelde naam voor niets meer dan platen in verschillende diktes en lengtes. Opmeten, snijden en rondom ramen of deuren plaatsen gaat heel snel en bespaart je veel tijd. Je vindt dagkantelementen terug in verschillende materialen, waardoor je ze kan afstemmen op de omlijsting of het kozijn. Kies je voor een kwalitatief materiaal, dan komt er voor je stukadoor vaak geen extra plamuur-, schilder- of timmerwerk aan te pas.

Stukadoren

Dagkanten afwerken: wat zijn de opties?

Dagkantelementen zijn beschikbaar in verschillende materialen, maar vooral de schimmelresistente platen springen in het oog. Deze zijn ideaal voor ruimtes zoals de badkamer of de keuken, waar het vocht van de douche of van het koken op de ramen en dagkanten kan condenseren.

Kwalitatieve materialen verhogen de isolatiewaarden van de woning. Zeker als jouw vakman de dagkanten ook nog eens gaat isoleren tijdens de afwerking. In de ruimte tussen de muren en kozijnen/dagkanten, wordt een extra laag isolatie aangebracht.

Dagkanten afwerken met gyproc 

Afwerken van dagkanten gebeurt meestal met gyproc. Deze gipsplaten zijn in verschillende afmetingen en diktes beschikbaar. Gemakkelijk te verzagen, licht maar stevig en niet te duur. Als er echt maatwerk aan te pas komt, is gyproc dus een logische keuze.

Dagkanten afwerken met MDF

Een andere optie is om houten afwerkingsprofielen te gebruiken. MDF, een mix van gemalen houtvezels en kunstharslijm, is een populair alternatief om dagkanten van ramen en deuren af te werken. Zowel gyproc als MDF kan je hierna schilderen. De kleur van de muren of die van de kozijnen, dat kan je zelf kiezen. Des goûts et des couleurs, toch?

En wat kost het?

Dagkanten afwerken is wel een precisiewerkje. De kosten om dagkanten van ramen of deuren af te werken hangt voornamelijk af van het uurloon van de vakman en het gebruikte materiaal. Bij een goede stukadoor mag je voor het afwerken van de dagkanten rekenen op een richtprijs van 30 à 40 euro per uur.

Vraag gratis offertes aan

Dankzij Casius vond ik iemand die zijn vak kende. Het was de eerste keer samenwerken met Casius, maar ik zal zeker nog gebruik maken van hun dienst.

Romain Dieu

Offertes aanvragen