Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
buitenverlichting plaatsen

Buitenverlichting plaatsen

Zet je tuin in de schijnwerpers met de passende tuinverlichting

Is een gewone spot niet genoeg?

Tuinverlichting laten plaatsen is niet langer een luxe-investering. Als de schijnbaar eindeloze reeks lockdowns ons één ding leren, is het wel dat de tuin een verlengstuk van je woonkamer kan zijn. Een terras wordt een living of het grasveld wordt een speelkamer. En dat vraagt om het plaatsen van aangepaste buitenverlichting. Dan bedoelen we niet zo’n breedstraler die je netvlies in brand lijkt te steken. Met een beetje planning en gerichte buitenverlichting tover je je tuin helemaal om. En dankzij LED verlichting hoeft het niet eens duur te zijn.

Standaard tuinverlichting aanvullen

Buitenverlichting installeren is tot op zekere hoogte al ingeburgerd. Denk aan spots die ingebouwd zijn onder de dakrand of wat LED lichten die naar de tuintafel op het terras zijn gericht. Maar je kan die basisverlichting ook aanvullen met extra sfeerverlichting om je tuin ’s avonds of ’s nachts op een magische manier tot leven te wekken.

De eerste stap is de functionele verlichting op orde te brengen. Daarmee bedoelen we de tuinverlichting die absoluut noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat je niet in het pikdonker buiten hoeft te zitten. Denk aan de tuintafel, de ruimte rond de achterdeur of het terras in het algemeen. Eens die verlichting uitgewerkt is, kan je de rest van je tuin of terras onder handen nemen.

buitenverlichting lampen

Terras verlichten

Zijn er nog die een eeuwig brandende haat tegenover spots of lampen die de hele avond in je ogen schijnen? Je moet de hele avond je ogen dichtknijpen of je handen tegen het licht houden om niet met die vervelende, dansende vlekken op je ogen te zitten.

Geen paniek, er is genoeg tuinverlichting waarmee je alles wel aangenaam en functioneel kan verlichten. Een terras is het centrale punt van jouw tuin, dus door gepaste verlichting te plaatsen, richt je hier nog extra aandacht op. Combineer functioneel met stijlvol en ga voor up- en downlighters. Dit zijn lampen die licht naar boven en beneden schijnen, langs de wand, zonder te fel op te vallen. Of ga voor enkele gezellige hanglampen om jouw terras te verlichten. Wat je ook kiest, denk na over een verlichting die dimbaar is. Zo kan je de intensiteit altijd aanpassen aan het moment van de dag.

Zwembad in de spotlight

Het zou zonde zijn te investeren in een zwembad, zonder aandacht te besteden aan de verlichting. Naast praktische verlichting om je zwembad ook tijdens de latere uurtjes te kunnen gebruiken, kan je het als een verlengde van de buitenverlichting beschouwen. Een extra bovenop de rest, zeg maar.

Kleine waarschuwing: spots en zwembadverlichting in het algemeen zitten natuurlijk onder of dicht bij water en moeten daar tegen bestand zijn. Hou dus altijd de IP-waarde van lampen, spots of andere verlichting die je wil aankopen in de gaten. Onderwaterverlichting moet altijd een IP-waarde van 68 hebben. Dat is de hoogste waarde. Zie je op de verpakking of in de winkel een andere waarde staan die lager is? Dan laat je die lampen beter links liggen.

Let op: Buitenverlichting installeren kan gevaarlijk zijn, zeker in en rond een zwembad. Doe altijd eerst beroep op een vakman om je te adviseren en om de installatie voor zijn of haar rekening te nemen.

Buitenverlichting

Buitenverlichting als accent

Wil je nog een stap verder gaan en je tuin omtoveren tot een plek die in de boekskes thuishoort? Dan kan je met gerichte spots of LED verlichting jouw hele tuin omtoveren. Ga op zoek naar enkele grote objecten in je tuin die verlicht kunnen worden. Bomen, een standbeeld, jouw nieuwe afsluiting, een plantenperk of bloembak of – zoals hierboven – het zwembad.

Je hebt keuze uit twee type spots: grondspots of prikspots. Grondspots zitten letterlijk in de grond ingegraven en schijnen altijd naar omhoog. Prikspots hangen vast aan een ijzeren staaf en prik je zo de grond in. Zo kan je kiezen waar je de lichtbundel op wil schijnen.

Welke spot je ook neemt, hou rekening met de sterkte van het licht en de breedte van de lichtbundel. Een smalle lichtbundel laat een standbeeld mooi tot zijn recht komen, maar kan geweldig lelijk zijn bij een boom. Je verlicht er maar een klein deel van de boom mee, waardoor de zijkanten in duisternis blijven gehuld. Meet op voorhand even op wat je wil verlichten, zodat je in de winkel onmiddellijk de juiste keuze kan maken.

Ben je op zoek naar een tuinman of een elektricien om je te adviseren bij de keuze van jouw buitenverlichting? Vraag gratis enkele offertes aan bij erkende vakmensen uit jouw buurt. Ze komen bij je langs en kunnen gratis een offerte opstellen die je kan vergelijken.

Gratis offertes aanvragen

Offertes verlichting aanvragen