Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Gevelbekleding hout

Houten gevelbekleding plaatsen

Een pas geïsoleerde gevel bekleden met houten panelen geeft jouw huis een rustieke toets. Ontdek wat de mogelijkheden zijn en vraag gratis offertes aan bij onze erkende vakmannen.

Soorten hout om de gevel te bekleden

Hardhout

Hardhout was lange tijd gegeerd. Er zijn ook Europese soorten, maar de tropische hardhoutsoorten zijn de populairste. Je hoeft ze niet te behandelen met vernis en na verloop van tijd vergrijst dit hout. Tropisch hardhout is duur en ecologisch bijna niet meer te verantwoorden. Enkele voorbeelden van (tropisch) hardhout zijn: Europees eikenhout, ipé en padoek.

Thermowood

Thermisch hout of thermowood is speciaal behandeld dennenhout. Door langdurige verhitting verandert de structuur van het hout. Na behandeling is het duurzamer en bestand tegen schimmels en insecten. Dennenhout groeit in Europa en lijkt sterk op hardhout. Beiden hebben weinig onderhoud nodig, maar thermowood is een stuk ecologischer verantwoord.

Multiplex

Opgepast, Multiplex is geen houtsoort, maar bestaat uit verschillende lagen hout die verlijmd worden. Het is de opvolger van triplex. Multiplex is sterk maar niet vochtbestendig. Je moet het behandelen met een beits of coating voor je het als gevelbekleding kan gebruiken.

Al deze verschillende houtsoorten worden ook vaak gebruikt bij het aanleggen van een terras.

Voor- en nadelen van een houten bekleding

Hout is stijlvol. Hout is tijdloos. Hout is goud waard. Maar het is een natuurlijk materiaal. Het 'leeft' en er komt dus wat onderhoud bij kijken. Kortom, er zijn voor- en nadelen wanneer je werkt met hout.

  • Natuurlijke, rustieke look
  • Gemakkelijk te plaatsen
  • Eenvoudig te repareren
  • Hout vergt onderhoud
  • Tropische houtsoorten zijn niet ecologisch

Duurzaamheid houtsoorten

Om te beslissen welk hout je wil gebruiken, kan je kijken naar de duurzaamheidsklasse. Houtsoorten worden onderverdeeld in 5 klassen. Hoe hoger de klasse, hoe minder duurzaam het hout. We zetten als voorbeeld ook een aantal populaire houtsoorten bij elke duurzaamheidsklasse.

Klasse Duurzaamheid hout Levensduur in jaren Voorbeeld houtsoort
1 Zeer duurzaam >25 Afzelia, groenhart, okan, padoek, teak
2 Duurzaam 15-25 Europese eik, kastanje, taxus
3 Matig duurzaam 10-15 Amerikaanse witeik, cedrorana, Douglas fir
4 Weinig duurzaam 5-10 Amerikaanse roodeik, iepen, dennen,
5 Niet duurzaam <5 Berken, Europese beuk, esdoorn, sugi, populier

Hoeveel kost hout als gevebekleding?

De prijs voor een nieuwe gevelbezetting met houten afwerking varieert sterk. Het eindtotaal is afhankelijk van het type isolatie, de dikte van die isolatie, de totale oppervlakte, de houtsoort. Gemiddeld mag je toch al snel rekenen op € 100 tot € 225 per vierkante meter.

Wil je graag een exacte prijs voor jouw woning, vraag dan gratis offertes aan bij onze erkende vakmannen.

Vraag jouw gratis offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio

Recente opdrachten houten gevelbekleding

dinsdag 02 augustus 2022

Buitengevel renoveren

Het betreft een hoek gebouw waarvan ik 2 of 3 gevels wens aan te pakken. 2 gevels betreffen enkel het hervoegen en eventueel inpregneren. 1 gevel betreft herschilderen en eventueel impregneren. De bestaande houte ramen zouden ook geschuurd en gevernisd moeten worden. Het gaat om een appartement van 11m op 11m met 2 verdiepingen en een dakverdieping.


Gevel- en metselwerken Halle
donderdag 30 juni 2022

Leien achtergevel verwijderen en nieuwe plaatsen

Bestaande leien achtergevel verwijderen, isoleren en nieuwe leien aanbrengen. Gevel +- 70m²


Gevel- en metselwerken Borgerhout (Antwerpen)
zondag 19 juni 2022

Gevelbekleding plaatsen

Ik zoek iemand voor de bekleding van de gevels van een nieuwbouw. Voor de zijgevels zijn het leien, de voor en achtergevel is in hout.


Gevel- en metselwerken Baasrode
vrijdag 10 juni 2022

Metsen van buitenmuur

Buitenmuur metsen op betonplaat op de perceelsgrens waartegen houten tuinhuis wordt geplaatst. Muur is 7, 5 m lang en 3 m hoog.


Gevel- en metselwerken Reet
dinsdag 07 juni 2022

Kunststof gevelbekleding

Ik wil mijn gevel opnieuw laten bekleden. Bestaande houten planchetten vervangen in composiet planchetten. De oppervlakte is ongeveer 30m².


Gevel- en metselwerken Linter
maandag 30 mei 2022

Herstellen gevelbekleding na stormschade

Aan de gevel van een appartementsgebouw (3 appartementen) is de gevelbekleding beschadigd door de storm. Graag willen we de gevelbekleding laten herstellen (vernieuwen) op de 3 verdiepingen (zie foto's in bijlage). Het zijn een soort houten platen.


Gevel- en metselwerken Brugge
vrijdag 27 mei 2022

Gevels bekleden

Afwerking zijgevels in leien of ruitleien, Oppervlakte gevels 32.9m² per kant. Uitvoering najaar 2022 (start houtskelet is gepland op 13/6).


Gevel- en metselwerken Gent
vrijdag 27 mei 2022

Schoorsteen renoveren

We gebruiken de schoorsteen niet. We willen de schouw in de living behouden, decoratief. En de gietijzeren houtkachel uit de schouw verwijderen. Er is een tweede, aparte schoorsteen voor de mazoutketel. We gaan de mazoutketel verwijderen. Als deze schoorsteen niet moet verwijderd worden zouden we hem liever houden.


Gevel- en metselwerken Vorst
woensdag 25 mei 2022

Gevelplinten plaatsen

Binnenkort wordt onze aanbouw bekleed met hout, voordien willen wij graag een gevelplint laten plaatsen. Hoogte +/- 25cm, Totale lengte +/- 22 m.


Gevel- en metselwerken Boutersem
donderdag 19 mei 2022

Houten gevelbekleding plaatsen

Ik zou graag mijn zijgevel willen laten bekleden met muurpanelen. Door bijvoorbeeld sidings, ypriside panelen,... Het gaat om een groot oppervlak. De diepte is ongeveer 13m en het is een huis met 2 verdiepen.


Gevel- en metselwerken Halle
Offertes aanvragen