Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Gevelbekleding hout

Houten gevelbekleding plaatsen

Een pas geïsoleerde gevel bekleden met houten panelen geeft jouw huis een rustieke toets. Ontdek wat de mogelijkheden zijn en vraag gratis offertes aan bij onze erkende vakmannen.

Soorten hout om de gevel te bekleden

Hardhout

Hardhout was lange tijd gegeerd. Er zijn ook Europese soorten, maar de tropische hardhoutsoorten zijn de populairste. Je hoeft ze niet te behandelen met vernis en na verloop van tijd vergrijst dit hout. Tropisch hardhout is duur en ecologisch bijna niet meer te verantwoorden. Enkele voorbeelden van (tropisch) hardhout zijn: Europees eikenhout, ipé en padoek.

Thermowood

Thermisch hout of thermowood is speciaal behandeld dennenhout. Door langdurige verhitting verandert de structuur van het hout. Na behandeling is het duurzamer en bestand tegen schimmels en insecten. Dennenhout groeit in Europa en lijkt sterk op hardhout. Beiden hebben weinig onderhoud nodig, maar thermowood is een stuk ecologischer verantwoord.

Multiplex

Opgepast, Multiplex is geen houtsoort, maar bestaat uit verschillende lagen hout die verlijmd worden. Het is de opvolger van triplex. Multiplex is sterk maar niet vochtbestendig. Je moet het behandelen met een beits of coating voor je het als gevelbekleding kan gebruiken.

Al deze verschillende houtsoorten worden ook vaak gebruikt bij het aanleggen van een terras.

Voor- en nadelen van een houten bekleding

Hout is stijlvol. Hout is tijdloos. Hout is goud waard. Maar het is een natuurlijk materiaal. Het 'leeft' en er komt dus wat onderhoud bij kijken. Kortom, er zijn voor- en nadelen wanneer je werkt met hout.

  • Natuurlijke, rustieke look
  • Gemakkelijk te plaatsen
  • Eenvoudig te repareren
  • Hout vergt onderhoud
  • Tropische houtsoorten zijn niet ecologisch

Duurzaamheid houtsoorten

Om te beslissen welk hout je wil gebruiken, kan je kijken naar de duurzaamheidsklasse. Houtsoorten worden onderverdeeld in 5 klassen. Hoe hoger de klasse, hoe minder duurzaam het hout. We zetten als voorbeeld ook een aantal populaire houtsoorten bij elke duurzaamheidsklasse.

Klasse Duurzaamheid hout Levensduur in jaren Voorbeeld houtsoort
1 Zeer duurzaam >25 Afzelia, groenhart, okan, padoek, teak
2 Duurzaam 15-25 Europese eik, kastanje, taxus
3 Matig duurzaam 10-15 Amerikaanse witeik, cedrorana, Douglas fir
4 Weinig duurzaam 5-10 Amerikaanse roodeik, iepen, dennen,
5 Niet duurzaam <5 Berken, Europese beuk, esdoorn, sugi, populier

Hoeveel kost hout als gevebekleding?

De prijs voor een nieuwe gevelbezetting met houten afwerking varieert sterk. Het eindtotaal is afhankelijk van het type isolatie, de dikte van die isolatie, de totale oppervlakte, de houtsoort. Gemiddeld mag je toch al snel rekenen op € 100 tot € 225 per vierkante meter.

Wil je graag een exacte prijs voor jouw woning, vraag dan gratis offertes aan bij onze erkende vakmannen.

Vraag jouw gratis offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio

Recente opdrachten houten gevelbekleding

donderdag 01 december 2022

Houten gevelbekleding voor houtskeletbouw

Bekleding van een reeds geplaatste houtskeletopbouw + mee bekleden van aansluitende carport. Voorkeur voor afwerking in hout, maar we staan open voor tips.


Gevel- en metselwerken Oostkamp
maandag 28 november 2022

Gevels isoleren en bekleden

We hebben een houtbouw met 2 gevels die we graag zouden willen laten isoleren en bekleden. Met PVC latten. De oppervlakte is ongeveer 60m².


Gevel- en metselwerken Torhout
maandag 28 november 2022

Houtskelet met ytong gevels isoleren en bekleden

Houtskeletbouw en ytong buitengevels waar de oude afwerking afgehaald word (dit doen we zelf). Deze muren zouden langs de buitenkant (bij-)geïsoleerd moeten worden en daarna bekleed worden met gevelplaten (type nog te bespreken)


Gevel- en metselwerken Zichem
woensdag 23 november 2022

Gevelbekleding van gevels vervangen

Op dit moment zijn de puntgevel en zij- en voorgevel bekleed met houten latten (wit) en aangezien wij onze ramen gaan vervangen, willen wij de bekleding op dezelfde moment aanpakken. Minstens 50 m², maar de exacte oppervlakte valt nog na te meten


Gevel- en metselwerken Waasmunster
maandag 21 november 2022

Hoeken gevel met koper renoveren

Het gaat over de 4 hoeken van mijn woning, de verticale zijkant van de dakoversteek. Dit is een driehoek van ong 2m2 per hoek. Dit is nu in hout maar dit is gedeeltelijk aangetast. Ik zou dit willen renoveren met koper platen ofwel met staande naad of met losanges.


Gevel- en metselwerken Merchtem
maandag 21 november 2022

Voegwerk herstellen

Wij zouden graag onze voorgevel een achtergevel willen laten uithakken een terug opvoegen. Betonherstelling zouden er ook moeten gebeuren en een beschermlaag met hydrofuge.


Gevel- en metselwerken Borgerhout (Antwerpen)
donderdag 17 november 2022

Gevel bekleden

Ik zou graag de gevel van ons huis willen bekleden met een houten gevelbekleding. Isolatie hangt er al. De oppervlakte is ongeveer 80m².


Gevel- en metselwerken Oostkamp
zondag 13 november 2022

Gevel chalet bekleden + isoleren

Alle gevels bekleden en isoleren met hout of kunststof. Allesinds een houtlook. Chalet vab 60 m².


Gevel- en metselwerken Wechelderzande
donderdag 10 november 2022

Bijbouw afwerken met steenstrip of hout

Bijbouw van 40 m2 (grondoppervlakte) met redelijk grote ramen in is momenteel in ruwbouw (ythong). Deze dient nu afgewerkt te worden, eventueel met steenstrip (gelijk aan bestaande gevelsteen + kalei) of een (horizontale) hout afwerking.


Gevel- en metselwerken Asse
dinsdag 08 november 2022

Isoleren gevel en crepi of gekaleide steenstrips

De gevel zou volledig langs de buitenkant geïsoleerd moeten worden. Hierop zouden we opteren voor crepi of gekaleide steenstrips. Een deel van de gevel zou ook afgewerkt worden in houten latwerk (bovenop de isolatie). Oppervlakte minstens 100 m²


Gevel- en metselwerken Sint-Kruis (Brugge)
Offertes aanvragen