Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Prefab woning bouwen

Prefab woningen

Prefab bouwen is als een puzzel in elkaar leggen. Benieuwd naar wat kan? Ontdek hier handige tips of vraag gratis offertes aan bij vakmensen uit je buurt.

De voor- en nadelen van een prefab woning

Niet iedereen is fan van prefab of systeembouw. Je huis wordt voor het grootste deel in een fabriek gemaakt en dus zie je het niet groeien doorheen de tijd. Fan of niet, een prefabwoning heeft voor- en nadelen en die sommen we graag even op.

  • Sneller dan traditioneel bouwen
  • Geen last van ongunstig weer
  • Je bent zeker van je prijs: alles ligt op voorhand vast
  • Net als bij houtbouw moet je op voorhand veel beslissen
  • Niet voor creatievelingen: je ontwerp hangt vast aan de mogelijkheden van de fabriek

Hoe goed zijn prefab woningen?

Over de kwaliteit van een prefab huis moet je tegenwoordig niet meer twijfelen: die kwaliteit is doorgaans top! Waar een prefab huis vroeger al eens de naam had om ‘minderwaardig’ te zijn, is dat zeker op vlak van constructiekwaliteit allerminst nog het geval. Anders dan bij traditionele bouw kunnen deze huizen met een strikte kwaliteitscontrole gebouwd worden met een zelfs machinale precisie. De kans op fouten op de werf is daardoor veel kleiner.

Hoe duur is een prefab woning?

Prefab bouwen heeft een aantal voordelen op vlak van planning en het optimaliseren van het productieproces. Dat kan ook de kosten drukken! Bij systeembouw kan je zowel besparen op tijd al sop kosten. De verschillende dak- en gevelelementen worden in een atelier gebouwd en op de werf aan elkaar gemonteerd. Bij het bouwen heb je op die manier minder hinder door bijvoorbeeld weersomstandigheden: in het atelier kan altijd doorgewerkt worden.

De prijs van een prefab woning wordt grotendeels bepaald door de mate van afwerking. Prefab bouwen leent zich ook perfect om een woning in ruwbouw te laten afleveren. Zeker wie zelf handig is kan vervolgens al het winnenwerk zelf onder handen nemen. Dat spaart natuurlijk heel wat kosten uit.  

Anderzijds moeten ook prefab woningen tegenwoordig voldoen aan de strengste energienormen. Ook hier betaal je voor de extra investering… ook al win je die binnen een aantal jaar zeker terug.

Wat kost nu een prefab woning?

Veel hangt af van hoe persoonlijk je wil bouwen. Bij prefab-bouwfirma’s kan je op basis van jouw wensen een woning laten ontwerpen, maar je kan ook kiezen uit verschillende standaardwoningen. Je kiest daarbij uit een catalogus en de woning wordt ‘copy paste’ voor jou gebouwd. Wel kan je nog kiezen met welke materialen het afgewerkt wordt. Dat is de meest voordelige optie en in deze formule kan je voor ca. € 150.000 een volledige afgewerkte woning vinden, btw inbegrepen.

Systeembouw

Gratis offertes bij vakmensen uit je regio?

Recente opdrachten nieuwbouw bouwen

woensdag 21 september 2022

Het bouwen van een halfopen eengezinswoning

Het betreft nieuwbouw van een halfopen eengezinswoning. Draagstructuur uitgevoerd in baksteen en betonnen welfsels. Dak in houten structuur met pannen.


Nieuwbouw Herdersem
vrijdag 26 augustus 2022

Ruwbouw nieuwbouwwoning

Op zoek naar een aannemer ruwbouw voor het bouwen van open nieuwbouw gezinswoning in Mechelen. Meetstaat zal beschikbaar zijn eind september. Bouwvergunning wordt verwacht ten laatste eind oktober. 250m² bruto bewoonbare oppervlakte.


Nieuwbouw Mechelen
donderdag 14 juli 2022

Nieuwbouwwoning bouwen

IK heb een algemene aannemer nodig die voor onze nieuwbouwwoning. Ik zoek voor ruwbouw, verwarming, elektriciteit, dakwerken, pleisterwerken, Isolatie plaatsen, vloer/tegels leggen en loodgieter. Plannen beschikbaar.


Nieuwbouw Paal
Offertes aanvragen