Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Fundering

Fundering maken

Een goede fundering is de basis van je woning? Op zoek naar handige tips of wil je een beeld krijgen van de kostprijs? Hier ontdek je wat je nodig hebt.

De basis van elke woning

Een fondke leggen. Het gematigde feestbeest in u en ik kent dit ongetwijfeld. Maar ook in de bouwsector is een goede basis leggen belangrijk. Een goede fundering beschermt je woning tegen verzakking en afhankelijk van het type woning en ondergrond zijn er verschillende mogelijkheden.

Op zoek naar een vakman of ingenieur die je kan helpen met jouw fundering? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio. Elk van deze vakbedrijven is financieel gezond en in het bezit van het Erkend Vakwerk keurlabel.

Soorten fundering

Om de draagkracht of stabiliteit van de grond te vergroten, kan je een grondverbetering uitvoeren. Denk aan de grond samendrukken of consolideren, grondstabilisatie of een grondlaag vervangen. Grondverbetering gebeurt voor het beton gegoten wordt en zorgt voor een extra stevige fundering.

Strokenfundering

Veel bouwprojecten krijgen een strokenfundering ter ondersteuning. Dit zijn dikke balken gewapend beton die onder de draagmuren liggen. Onder structurele bouwelementen of op plaatsen waar de fundering extra stevig moet zijn, kan je ook funderingsblokken leggen.

Fundering op staal

Een vreemde benaming voor een fundering waar helemaal geen staal aan te pas komt. Een fundering op staal is identiek aan de strokenfundering van hierboven, op één verschil na. Hier wordt stortbeton gebruikt in plaats van gewapend beton. Een rechtstreekse fundering als deze zie je vooral bij lichte constructies. De principes blijven dezelfde: een fundering aanbrengen onder alle muren.

Funderingsplaat

Zoals je uit de naam kan afleiden, wordt er hier meer dan enkel stroken beton gelegd. Vooral bij een slechte ondergrond kan het verstandig zijn om een volledige plaat te leggen en niet enkel onder de muren werken. Meer beton gieten betekent een grotere kost.

Een funderingsplaat is een goede oplossing wanneer je op een natte grond bouwt waar de stevige grond dieper ligt.

Paalfundering

Een fundering op palen is vaak het laatste redmiddel. Bij drassige gronden waar de draagkracht heel diep zit worden op strategische punten funderingspalen in de stevig in de grond geboord of geheid. Dit is werk voor grote machines, dus bij bepaalde werven is dit geen ideale oplossing. Paalfunderingen brengen een grote kost met zich mee. Het duur langer om de fundering te leggen, dus lopen de kosten op.

Fondering
De basis van elke woning
Heipalen

Wat kost een fundering?

Zoals je al kan afleiden, schommelt de kostprijs voor funderingen nogal. Oppervlakte van de fundering speelt een rol. Hoe groter de fundering, hoe meer beton (en staal) en hoe groter de kostprijs. Daarnaast is het type fundering belangrijk. Vooral een constructie met funderingsplaten of paalfunderingen is prijzig.

Type fundering Richtprijs
Strokenfundering € 12.000
Fundering op staal € 10.000
Funderingsplaat € 25.000 - € 30.000
Paalfundering € 30.000 - € 35.000

Hoe diep moet de fundering zijn?

De onderkant van de fundering moet vorstvrij zijn. Dat wil zeggen dat je sleuven moet graven die zeker 60 tot 80 cm diep zijn. Dit hangt wel af van hoe diep de vaste grond zit. Je architect of studiebureau kunnen je adviseren over de beste diepte voor jouw project.

Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmensen

Snel na mijn aanvraag voor een herstelling aan mijn garage, kreeg ik een aantal contactgegevens van aannemers. De voorgestelde aannemer nam snel contact op en de opdracht werd snel en professioneel uitgevoerd!

Herman Bijttebier

Meer reviews lezen

Recente opdrachten:

donderdag 26 mei 2022

Plaatsen tuinhuis met extensie

Graag willen wij ons Tuinhuis Luna 295 x 295 cm + extensie 380 cm van Makro laten plaatsen, inclusief dakgoot. Fundering en vloer is al voorzien.


Garage en carport Velm
dinsdag 17 mei 2022

Renovatie 1ste verdiep

Eerste verdieping moet gerenoveerd worden. totale ruimte is 55 m2 de huidige status zoals bijgevoegd (foto) Wat moet er gedaan worden: 1- (Laag van isolatie) op de uitsnijding OSB 2- Het verdelen van de ruimte naar slaapkamer en badkamer. (met behulp van hout of een licht materiaal) 3- Spuitpleister op de muren 4- overweging van de fundering op dit moment geen behoefte aan afwerking van een van de plafonds of vloeren


Renovatie Vilvoorde
dinsdag 17 mei 2022

Blokhut plaatsen

Graag willen wij een Tuinhuis Cambridge 505 x 295 cm + extensie laten plaatsen. Ook voorzien we een extra achterwand voor de extensie. Ook dient er een betonnen fundering voorzien te worden. Dakgoten en vloeren plaatsen we zelf, ook de verfwerken doen we zelf. https://www.makroshop.be/nl/rm_1387360/tuinhuis-cambridge-505-x-295-cm-extensie#pdp-specification


Garage en carport Maaseik
maandag 16 mei 2022

Blokhut plaatsen

Graag willen wij een tuinhuis Edelweis (505x385) laten plaatsen. De betonplaat (fundering) zal reeds aanwezig zijn.


Garage en carport Sint-Joris (Beernem)
zaterdag 14 mei 2022

Blokhut plaatsen

Graag willen wij volgende tuinhuis laten plaatsen, inclusief de fundering in beton. Tuinhuis Lounge 295 x 295 cm + extensie 285 cm stalen dak met anti-condensdoek Dikte planken: 28 mm Dubbele deur met wit getint plexiglas (uitzicht melkglas) en cilinderslot Raam met hetzelfde plexiglas in de zijkant Hoeken met aluminium profielen Dakbedekking: staalplaat met anti-condensdoek


Garage en carport Roosdaal
woensdag 11 mei 2022

Tuinhuis plaatsen en vloer erin leggen

We zouden graag een tuinhuis van de Makro willen laten plaatsen door een vakman. Er ligt al een betonnen fundering. In het tuinhuis zou er eventueel wel nog een vloer moeten gelegd worden.


Tuinaanleg en -onderhoud Baasrode
Offertes aanvragen