Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Fundering

Fundering maken

Een goede fundering is de basis van je woning? Op zoek naar handige tips of wil je een beeld krijgen van de kostprijs? Hier ontdek je wat je nodig hebt.

De basis van elke woning

Een fondke leggen. Het gematigde feestbeest in u en ik kent dit ongetwijfeld. Maar ook in de bouwsector is een goede basis leggen belangrijk. Een goede fundering beschermt je woning tegen verzakking en afhankelijk van het type woning en ondergrond zijn er verschillende mogelijkheden.

Op zoek naar een vakman of ingenieur die je kan helpen met jouw fundering? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio. Elk van deze vakbedrijven is financieel gezond en in het bezit van het Erkend Vakwerk keurlabel.

Soorten fundering

Om de draagkracht of stabiliteit van de grond te vergroten, kan je een grondverbetering uitvoeren. Denk aan de grond samendrukken of consolideren, grondstabilisatie of een grondlaag vervangen. Grondverbetering gebeurt voor het beton gegoten wordt en zorgt voor een extra stevige fundering.

Strokenfundering

Veel bouwprojecten krijgen een strokenfundering ter ondersteuning. Dit zijn dikke balken gewapend beton die onder de draagmuren liggen. Onder structurele bouwelementen of op plaatsen waar de fundering extra stevig moet zijn, kan je ook funderingsblokken leggen.

Fundering op staal

Een vreemde benaming voor een fundering waar helemaal geen staal aan te pas komt. Een fundering op staal is identiek aan de strokenfundering van hierboven, op één verschil na. Hier wordt stortbeton gebruikt in plaats van gewapend beton. Een rechtstreekse fundering als deze zie je vooral bij lichte constructies. De principes blijven dezelfde: een fundering aanbrengen onder alle muren.

Funderingsplaat

Zoals je uit de naam kan afleiden, wordt er hier meer dan enkel stroken beton gelegd. Vooral bij een slechte ondergrond kan het verstandig zijn om een volledige plaat te leggen en niet enkel onder de muren werken. Meer beton gieten betekent een grotere kost.

Een funderingsplaat is een goede oplossing wanneer je op een natte grond bouwt waar de stevige grond dieper ligt.

Paalfundering

Een fundering op palen is vaak het laatste redmiddel. Bij drassige gronden waar de draagkracht heel diep zit worden op strategische punten funderingspalen in de stevig in de grond geboord of geheid. Dit is werk voor grote machines, dus bij bepaalde werven is dit geen ideale oplossing. Paalfunderingen brengen een grote kost met zich mee. Het duur langer om de fundering te leggen, dus lopen de kosten op.

Fondering
De basis van elke woning
Heipalen

Wat kost een fundering?

Zoals je al kan afleiden, schommelt de kostprijs voor funderingen nogal. Oppervlakte van de fundering speelt een rol. Hoe groter de fundering, hoe meer beton (en staal) en hoe groter de kostprijs. Daarnaast is het type fundering belangrijk. Vooral een constructie met funderingsplaten of paalfunderingen is prijzig.

Type fundering Richtprijs
Strokenfundering € 12.000
Fundering op staal € 10.000
Funderingsplaat € 25.000 - € 30.000
Paalfundering € 30.000 - € 35.000

Hoe diep moet de fundering zijn?

De onderkant van de fundering moet vorstvrij zijn. Dat wil zeggen dat je sleuven moet graven die zeker 60 tot 80 cm diep zijn. Dit hangt wel af van hoe diep de vaste grond zit. Je architect of studiebureau kunnen je adviseren over de beste diepte voor jouw project.

Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmensen

Snel na mijn aanvraag voor een herstelling aan mijn garage, kreeg ik een aantal contactgegevens van aannemers. De voorgestelde aannemer nam snel contact op en de opdracht werd snel en professioneel uitgevoerd!

Herman Bijttebier

Meer reviews lezen

Recente opdrachten:

dinsdag 17 januari 2023

Plaatsen betonplaat

Voor het plaatsen van een tuinhuis achteraan in onze tuin zijn wij op zoek naar een aannemer die voor ons een betonplaat kan storten als fundering voor het tuinhuis. De gewenste betonplaat moet 3 x4 meter zijn en voorzien worden van een onderwapening. Ik heb in bijlage een plan toegevoegd met aanduiding van de zone waar de betonplaat gelegd mag worden (lot 25). Het betreft een halfopen bebouwing, dus het terrein is makkelijk bereikbaar.


Tuinaanleg en -onderhoud Oud-Turnhout
maandag 16 januari 2023

Metselen nieuwe achtergevel

Graag willen we de achterwand vervangen door een gemetselde muur. 1. Afbreken en verwijderen stalen wand en houtconstructie. 2. graven en storten van gewapende fundering. 3. opmetselen muur. 4. leveren en plaatsen van 2 garagepoorten, 300 x 300cm.


Verbouwing Oostende
zondag 15 januari 2023

Steenkorven plaatsen in tuin

Fundering moet ook geplaatst worden. Is 2m hoog. Zou in de voortuin zijn dus gemakkelijk te bereiken. Deze aanvraag is om een indicatie te krijgen van de prijs. Bent dit mee dan worden de zijkanten van de woning in de toekomst ook gedaan.


Tuinaanleg en -onderhoud Steendorp
zondag 15 januari 2023

Aanbouw/ tuinberging bouwen

Tuinberging van 10 meter op 3,5 meter waarvan het linker deel van 6 meter op 3,5 meter een tuinberging en aansluitend een terras van 4 meter op 3,5 meter op fundering (gepolierde betonplaat) en volledig afgewerkt. Overkapt terras maar langs rechts en vooraan open.


Aan-, uit en opbouw Ranst
zaterdag 07 januari 2023

Fundering maken, betonplaat en chape

Fundering voor uitbouw, betonplaat en chape 100²m.


Andere / klussen Bonheiden
donderdag 05 januari 2023

Vloer autowerkplaats egaliseren met chape

Egaliseren voor een autowerkplaats. Momenteel ben ik de funderingen aan het uitpikeren voor de Autobruggen. Hierna een egalisatie laag aanbrengen over heel de garage om er daarna een epoxylaag op te zetten. Grootte +-130m²


Vloerwerken Genoelselderen
Offertes aanvragen