Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Fundering

Fundering maken

Een goede fundering is de basis van je woning? Op zoek naar handige tips of wil je een beeld krijgen van de kostprijs? Hier ontdek je wat je nodig hebt.

De basis van elke woning

Een fondke leggen. Het gematigde feestbeest in u en ik kent dit ongetwijfeld. Maar ook in de bouwsector is een goede basis leggen belangrijk. Een goede fundering beschermt je woning tegen verzakking en afhankelijk van het type woning en ondergrond zijn er verschillende mogelijkheden.

Op zoek naar een vakman of ingenieur die je kan helpen met jouw fundering? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio. Elk van deze vakbedrijven is financieel gezond en in het bezit van het Erkend Vakwerk keurlabel.

Soorten fundering

Om de draagkracht of stabiliteit van de grond te vergroten, kan je een grondverbetering uitvoeren. Denk aan de grond samendrukken of consolideren, grondstabilisatie of een grondlaag vervangen. Grondverbetering gebeurt voor het beton gegoten wordt en zorgt voor een extra stevige fundering.

Strokenfundering

Veel bouwprojecten krijgen een strokenfundering ter ondersteuning. Dit zijn dikke balken gewapend beton die onder de draagmuren liggen. Onder structurele bouwelementen of op plaatsen waar de fundering extra stevig moet zijn, kan je ook funderingsblokken leggen.

Fundering op staal

Een vreemde benaming voor een fundering waar helemaal geen staal aan te pas komt. Een fundering op staal is identiek aan de strokenfundering van hierboven, op één verschil na. Hier wordt stortbeton gebruikt in plaats van gewapend beton. Een rechtstreekse fundering als deze zie je vooral bij lichte constructies. De principes blijven dezelfde: een fundering aanbrengen onder alle muren.

Funderingsplaat

Zoals je uit de naam kan afleiden, wordt er hier meer dan enkel stroken beton gelegd. Vooral bij een slechte ondergrond kan het verstandig zijn om een volledige plaat te leggen en niet enkel onder de muren werken. Meer beton gieten betekent een grotere kost.

Een funderingsplaat is een goede oplossing wanneer je op een natte grond bouwt waar de stevige grond dieper ligt.

Paalfundering

Een fundering op palen is vaak het laatste redmiddel. Bij drassige gronden waar de draagkracht heel diep zit worden op strategische punten funderingspalen in de stevig in de grond geboord of geheid. Dit is werk voor grote machines, dus bij bepaalde werven is dit geen ideale oplossing. Paalfunderingen brengen een grote kost met zich mee. Het duur langer om de fundering te leggen, dus lopen de kosten op.

Fondering
De basis van elke woning
Heipalen

Wat kost een fundering?

Zoals je al kan afleiden, schommelt de kostprijs voor funderingen nogal. Oppervlakte van de fundering speelt een rol. Hoe groter de fundering, hoe meer beton (en staal) en hoe groter de kostprijs. Daarnaast is het type fundering belangrijk. Vooral een constructie met funderingsplaten of paalfunderingen is prijzig.

Type fundering Richtprijs
Strokenfundering € 12.000
Fundering op staal € 10.000
Funderingsplaat € 25.000 - € 30.000
Paalfundering € 30.000 - € 35.000

Hoe diep moet de fundering zijn?

De onderkant van de fundering moet vorstvrij zijn. Dat wil zeggen dat je sleuven moet graven die zeker 60 tot 80 cm diep zijn. Dit hangt wel af van hoe diep de vaste grond zit. Je architect of studiebureau kunnen je adviseren over de beste diepte voor jouw project.

Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmensen

Snel na mijn aanvraag voor een herstelling aan mijn garage, kreeg ik een aantal contactgegevens van aannemers. De voorgestelde aannemer nam snel contact op en de opdracht werd snel en professioneel uitgevoerd!

Herman Bijttebier

Meer reviews lezen

Recente opdrachten:

woensdag 20 september 2023

Grondwerk

voorbereidende werken om elektriciteit in de grond te leggen. Nodig: - watervaste multiplexplaat; - aansluitkabel EL - EXVB kabel 4X16mm² - het heel traject zoals uitgestippeld. Kabel moet lang genoeg zijn van bovenkant paal tot aan de plaats waar de nieuwe meterkast komt te hangen – in een wachtbuis ter bescherming; - kabel tussen meterkast en zekeringskast – XVB 4X10mm²; - voor EL+KTV: muurdoorvoer waar kabel binnenkomt in de woning/kelder; - aansluitkabel KTV – kabel PE11 – lengte zelfde traject als EL en ook in een wachtbuis; - graafwerken + wachtbuizen voor EL+KTV op privé-grond; Fluvius doet de rest. Welk type grondwerken moet er gebeuren?: Uitgraven van kelders, putten of funderingen


Tuinaanleg en -onderhoud Beverst
vrijdag 08 september 2023

Grondwerk

Welk type grondwerken moet er gebeuren?: Uitgraven van kelders, putten of funderingen


Tuinaanleg en -onderhoud Merksem
maandag 28 augustus 2023

Bouwen garage inclusief fundering

Plaatsen van garage met funderingen. De vergunning is al voorzien voor de bouw


Garage en carport Blankenberge
maandag 28 augustus 2023

Afbraak woning

Sloop privé woning. Afbraak bestaande woning (200m2 leefruimte en 4 slaapkamers) plus een tuinhuis (met ruwe beton vloer) - afbraak terras verhardingen (noteer de kasseien oprit worden gerecycleerd voor het nieuwe huis) - afbraak kelder (30m2) en funderingen (maagdelijke grond) - afvoer puin - geen asbest aanwezig in het huis (ge-checked bij aankoop in 2019) De woning dateert van 1968 en er is aangebouwd in 2010. Het dak is leisteen.


Andere / klussen Astene
woensdag 16 augustus 2023

Betonnen fundering tuinhuis

Ik zoek iemand die voor ons een betonnen fundering kan gieten voor een tuinhuis (6mX6m)


Vloerwerken Overijse
maandag 14 augustus 2023

Stabiliteitswerken

Typeoplossing stabiliteit kelder Stalen ligger HE160B onder scheuren in plafond kelder. - ligger in uitkraging Stalen kolommen 100/100/5 ter ondersteuning van de stalen ligger. - hoogte kelder 1,90m - kolommen op ± 2m van elkaar Betonnen sokkels op de keldervloer onder de stalen kolommen. - afmetingen sokkels i.f.v. fundering onder vloer (betonplaat of zandbed): - in geval van betonplaat: 300mm x 300mm x 150mm (l x b x h) - in geval van zandbed: 500mm x 500mm x 150mm (l x b x h)


Verbouwing Bonheiden
Offertes aanvragen