Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Fundering

Fundering maken

Een goede fundering is de basis van je woning? Op zoek naar handige tips of wil je een beeld krijgen van de kostprijs? Hier ontdek je wat je nodig hebt.

De basis van elke woning

Een fondke leggen. Het gematigde feestbeest in u en ik kent dit ongetwijfeld. Maar ook in de bouwsector is een goede basis leggen belangrijk. Een goede fundering beschermt je woning tegen verzakking en afhankelijk van het type woning en ondergrond zijn er verschillende mogelijkheden.

Op zoek naar een vakman of ingenieur die je kan helpen met jouw fundering? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio. Elk van deze vakbedrijven is financieel gezond en in het bezit van het Erkend Vakwerk keurlabel.

Soorten fundering

Om de draagkracht of stabiliteit van de grond te vergroten, kan je een grondverbetering uitvoeren. Denk aan de grond samendrukken of consolideren, grondstabilisatie of een grondlaag vervangen. Grondverbetering gebeurt voor het beton gegoten wordt en zorgt voor een extra stevige fundering.

Strokenfundering

Veel bouwprojecten krijgen een strokenfundering ter ondersteuning. Dit zijn dikke balken gewapend beton die onder de draagmuren liggen. Onder structurele bouwelementen of op plaatsen waar de fundering extra stevig moet zijn, kan je ook funderingsblokken leggen.

Fundering op staal

Een vreemde benaming voor een fundering waar helemaal geen staal aan te pas komt. Een fundering op staal is identiek aan de strokenfundering van hierboven, op één verschil na. Hier wordt stortbeton gebruikt in plaats van gewapend beton. Een rechtstreekse fundering als deze zie je vooral bij lichte constructies. De principes blijven dezelfde: een fundering aanbrengen onder alle muren.

Funderingsplaat

Zoals je uit de naam kan afleiden, wordt er hier meer dan enkel stroken beton gelegd. Vooral bij een slechte ondergrond kan het verstandig zijn om een volledige plaat te leggen en niet enkel onder de muren werken. Meer beton gieten betekent een grotere kost.

Een funderingsplaat is een goede oplossing wanneer je op een natte grond bouwt waar de stevige grond dieper ligt.

Paalfundering

Een fundering op palen is vaak het laatste redmiddel. Bij drassige gronden waar de draagkracht heel diep zit worden op strategische punten funderingspalen in de stevig in de grond geboord of geheid. Dit is werk voor grote machines, dus bij bepaalde werven is dit geen ideale oplossing. Paalfunderingen brengen een grote kost met zich mee. Het duur langer om de fundering te leggen, dus lopen de kosten op.

Fondering
De basis van elke woning
Heipalen

Wat kost een fundering?

Zoals je al kan afleiden, schommelt de kostprijs voor funderingen nogal. Oppervlakte van de fundering speelt een rol. Hoe groter de fundering, hoe meer beton (en staal) en hoe groter de kostprijs. Daarnaast is het type fundering belangrijk. Vooral een constructie met funderingsplaten of paalfunderingen is prijzig.

Type fundering Richtprijs
Strokenfundering € 12.000
Fundering op staal € 10.000
Funderingsplaat € 25.000 - € 30.000
Paalfundering € 30.000 - € 35.000

Hoe diep moet de fundering zijn?

De onderkant van de fundering moet vorstvrij zijn. Dat wil zeggen dat je sleuven moet graven die zeker 60 tot 80 cm diep zijn. Dit hangt wel af van hoe diep de vaste grond zit. Je architect of studiebureau kunnen je adviseren over de beste diepte voor jouw project.

Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmensen

Snel na mijn aanvraag voor een herstelling aan mijn garage, kreeg ik een aantal contactgegevens van aannemers. De voorgestelde aannemer nam snel contact op en de opdracht werd snel en professioneel uitgevoerd!

Herman Bijttebier

Meer reviews lezen

Recente opdrachten:

donderdag 01 juni 2023

Gevel metsen + fundering tuinmuur & tuinmuur metsen

Ik zoek iemand voor het opmetsen van de zijgevel van onze rijwoning (muur ligt op koer buurman) van 6,40 hoog over 5m diep en 3,5 hoog over nog 2m. Daarachter in hetzelfde verband een tuinmuur van 3,5m hoog en 7m lang. De oude tuinmuur dient nog afgebroken te worden en de fundering vervangen te worden. De lengte hiervan is zo’n 7m. Steen is een klassieke rode gevelsteen. De kant van de muur van de buurman is volledig in gemetste steen, onze kant tuinmuur is om later te schilderen/ beplaasteren.


Verbouwing Geel
donderdag 25 mei 2023

Fundering nieuwe achterbouw

Ik zoek iemand om de fundering plus betonplaat te gieten voor een nieuwe houtskelet achterbouw. Het afbreken en uitgraven doen we zoveel mogelijk zelf. Betreft een achterbouw van plusminus 6 op 8.


Andere / klussen Halen
dinsdag 23 mei 2023

Bouwarchitect

Voorgevel afbreken en een nieuwe gevel plaatsen tegen binnenmuur op een bestaande fundering.


Renovatie Rumst
zaterdag 20 mei 2023

Beton fundering storten

Wij zijn op zoek naar een aannemer voor onze ruwbouw voor ons totaal renovatieproject. Het zou gaan over een aanbouw van een nieuwe gedeelte en opmeten van bestaand dak samen met vervangen vloeren gelijkvloers. Is het mogelijk ons hierrond terug te contacteren. Liefst via mail. Voor wat voor project wil je een aannemer inschakelen?: Uitbouwen, Fundering leggen


Andere / klussen Kalmthout
donderdag 18 mei 2023

Een tuinmuur die scheefzakt vervangen

Wij zoeken een betrouwbare vakman om de linker tuinmuur in onze stadswoning te vervangen. Waarschijnlijk is zowel een fundering in beton nodig, en dan ook de nieuwe muur (17 meter lang en max 2 meter hoog met een deksteen. We willen dat achteraf kaleien.


Gevel- en metselwerken Ledeberg (Gent)
woensdag 17 mei 2023

Fundering in beton voor terras thv huis en terras achteraan

Fundering in beton thv huis afmetingen ong 25m2 dan Fundering terras achteraan (30-40m verder) om te betegelen. Beide 12a15cm dik met bewapening. Afgraven wordt zelf gedaan bekisting plaatsen, gieten en beide afstrijken zodanig er nadien betegeld kan worden. Bereikbaarheid enkel eenrichtingsstraat of langs servitude achteraan doorgang beperker.


Andere / klussen Antwerpen
Offertes aanvragen