Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Zoldertrap plaatsen

Zoldertrap plaatsen

Trap naar zolder? Een prima idee!

Bij zowel oude als nieuwe woningen wordt de zolder steeds meer als volwaardige ruimte bekeken. Vroeger werd de zolder in de meeste gevallen gebruikt als extra opslagruimte maar meer en meer mensen kiezen ervoor om deze ruimte nu ook in te richten als (extra) slaapkamer of badkamer. Een zoldertrap is dan een logische stap. Of het nu gaat om een zolder van een nieuwbouw of het verbouwen van een zolder bij een renovatieproject, een stevige en praktische zoldertrap is onmisbaar.

Nood aan een vaste zoldertrap?

Bij nieuwe woningen wordt er de dag van vandaag zo goed als altijd voor vaste zoldertrappen gekozen. Voornamelijk bij oudere woningen zitten we nog met de klassieke opvouwbare- of uitschuifbare zoldertrappen. Zoals eerder vermeld was de zolder vroeger vaak uitsluitend opbergruimte en voldeed een simpele trap voor occasioneel gebruik.

Bij zowel de uitschuifbare- als de opvouwbare zoldertrap is het grote nadeel dat deze trappen allesbehalve stevig zijn. Ideaal dus voor als je af en toe op de zolder moet zijn maar een regelrechte hel als je de zolder schikt in te richten tot volwaardige (slaap)kamer. Wij adviseren dus iedereen met concrete zolderplannen om te kiezen voor het installeren van een stevige, vaste trap naar de zolder.

uitschuifbare zoldertrap

Vaste zoldertrappen

Het spreekt voor zich dat een vaste trap duurder is dan het uitschuifbare- of opvouwbare alternatief. Je krijgt er uiteraard ook wel een pak meer comfort voor terug. Naast het comfort is een vaste trap ook een pak veiliger dan de alternatieven. Je kan hier ook nog opteren om een trapleuning of balustrade te plaatsen. Zeker als je de zolder wilt inrichten tot kinderkamer is het interessant om voor extra veiligheid te zorgen.

Je hebt verschillende soorten vaste trappen naar de zolder. Zo kan je kiezen voor een rechte steektrap, een draaitrap of wenteltrap. Wil je nog iets anders of een combinatie van verschillende mogelijkheden? Schakel een schrijnwerker in die je een zoldertrap op maat kan bezorgen.

Materialen voor een zoldertrappen

Je hebt verschillende mogelijkheden op vlak van materiaal voor je trap naar de zolder. Metalen zoldertrappen, aluminium zoldertrappen maar voornamelijk houten zoldertrappen zijn populair. Hout vergt meer onderhoud dan de andere opties maar is in het algemeen ook goedkoper. Er zit uiteraard ook nog veel verschil in prijs tussen de verschillende houtsoorten. Pols gerust bij je schrijnwerker naar de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen van bepaalde houtsoorten.

Trapgat maken voor de zoldertrap

Of je nu kiest voor een uitschuifbare- of vaste zoldertrap, een trapgat heb je altijd nodig om de trap in de zolder te laten uitkomen. Bij renovatieprojecten is er vaak al een trapgat gemaakt maar het kan zijn dat je het trapgat moet laten vergroten of aanpassen voor de nieuwe trap. Het toemaken van het huidige trapgat en een trapgat op een andere plaats maken is natuurlijk ook een optie.

Meer informatie lees je op onze pagina trapgat maken.

trapgat maken in houten vloer

Wat kost een trap naar de zolder?

Ben je benieuwd naar kosten voor het plaatsen van een zoldertrap? Als je de werken laat doen zijn het materiaal en de werkuren van de vakman de belangrijkste factoren wat prijs betreft. In onderstaande tabel geven we je een aantal richtprijzen mee. De genoemde prijzen zijn gericht op het laten doen van de werken dus inclusief de montage van een erkende vakman.

Type werk Richtprijs
Uitschuifbare zoldertrap € 250 - € 500
Vaste zoldertrap € 1.000 - € 3.000
Vaste zoldertrap met draai € 1.500 - € 4.000
Trapleuning plaatsen € 200 - € 400
Trapgat maken in een betonnen vloer € 1.200 - € 1.500
Trapgat maken in een houten vloer € 400 - € 600
Trapgat dichtmaken € 300 - € 500

Wil je een zoldertrap laten installeren?

Twijfel je om zelf een zoldertap te installeren of het te laten doen door een vakman? Een ervaren klusser kan dit zelf doen maar we raden toch aan om een schrijnwerker in te schakelen voor deze klus. Een zoldertrap vergt de nodige expertise om hem correct en efficiënt te monteren. Als je werkt met een vakman is het grote voordeel dat je de zoldertrap op maat kan laten maken. Denk hierbij ook aan de balustrade of leuning van de trap als je dit wenst.

Bij het installeren van een vaste of uitschuifbare zoldertrap moet je ook vaak een trapgat maken of aanpassen. Het spreekt voor zich dat een ervaren timmerman met zijn ervaring efficiënt en sneller kan uitvoeren dan een doe-het-zelver.

Wat kost het plaatsen van een vlizotrap?

Een vlizotrap of vlieringtrap is een uitschuifbare of opvouwbare zoldertrap. Het is bij uitstek de trap die na het bouwen van een woning toch wordt geplaatst om de zolder (ook wel vroeger 'vliering' genoemd) te kunnen gebruiken. Vlizo is de samentrekking van VLiering en ZOldertrap. Meer info over een vlizotrap vind je hier.

Een vlizotrap is een voordelige oplossing om je zolder bereikbaar te maken. Een trap kost ongeveer tussen de €100 en de €300. Inclusief plaatsing kom je vaak uit rond €500. 

Vlizotrap

Vergelijk gratis offertes!

Ben je op zoek naar een aantal prijsoffertes van professionele vakmannen voor je nieuwe zoldertrap te installeren? Via Casius kan je gratis en zonder verplichtingen de beste lokale schrijnwerkers vergelijken. Op deze manier ben je er zeker van dat je de beste offerte kiest. Plaats vrijblijvend je opdracht en wij brengen je contact!

Offertes zoldertrap installeren

Soortgelijke opdrachten

donderdag 21 september 2023

Zoldertrap met luik installeren

Momenteel beschikken we over een zolderluik. Dit luik is te klein om met een standaard doos door te gaan. Graag willen we het luik laten vergroten en een uittrektrap laten plaatsen.


Trappen Diepenbeek
dinsdag 19 september 2023

Uitschuifbare zoldertrap

Plaatsen van een uitschuifbare zoldertrap


Trappen Oudenburg
maandag 18 september 2023

Zolder trap met luik, opvouwbaar

Ik heb 2 zolders, 1tje is al voorzien van zoldertrap, de andere zou ik graag identiek ook met een luikje met opvouwbare trap laten maken


Trappen Merksem
Offertes zoldertrap plaatsen