Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
trapgat maken in beton

Trapgat maken

Trapgat maken

Wil je een trapgat laten maken, vergroten of dichtmaken? Bij Casius lees je alles over de verschillende mogelijkheden.

Een trapgat naar de zolder nodig?

Tijd om eindelijk die oude zolder te renoveren tot een volwaardige slaapkamer of living? Dan is het vervangen van die oude vlizotrap ook een must. Meestal brengt wat werken aan het trapgat met zich mee. Uiteraard heeft het maken, verplaatsen of dichtmaken van een trapgat niet altijd betrekking op de zolder. Bij een renovatieproject wordt vaak de indeling van de hele woning gewijzigd. Hierdoor kan ook de locatie van de trap helemaal verschuiven.

Welke vakman spreek je dan best aan? Dat hangt af van het materiaal waaruit de vloer is opgebouwd. Gaat het om een houten vloer, dan kom je al snel uit bij dezelfde schrijnwerker die de vaste trap plaatst. Voor een trapgat in een betonnen vloer ga je beter te rade bij een vakman die betonzaagwerk of betonboringen doet.

Trapgat zagen in beton

Een betonvloer kan verschillende samenstellingen hebben: betonnen gewelven of welfsels, gewapend beton, gestorte beton, liggers met gebakken potten. Een vakman houdt altijd rekening met de draagrichting en de samenstelling van de beton bij het maken van een trapgat. Correct bepalen en nadien weet je welke diamantboor of diamantzaagmachine nodig is. Afmetingen van het trapgat opnemen en alles is klaar voor het boren.

Na het afmeten is het tijd om het trapgat te zagen in beton. Om de hoeveelheid stof te beperken is een watergekoelde zaag geen overbodige luxe. In sommige gevallen moet de expert een raveling of raveel gaan gebruiken. Dit stalen draaganker zorgt voor extra stabiliteit. Eens het trapgat uitgezaagd is, wordt met een elektrische breekhamer het betonnen dek verwijderd en wordt het steengruis dat weggevoerd.

Trapgat in een houten vloer

Is een vloer niet uit beton opgebouwd, dan is het bijna altijd een houten roostering. Op dit houten rooster ligt een houten plankenvloer, denk maar aan parket of laminaat. Vaak zullen schrijnwerkers eerst de vloer verwijderen om een duidelijk beeld van de de houten balken eronder te krijgen. Volgende stap is de draagrichting van de houten balken bepalen, zodat je die op maat kan afzagen. Net zoals bij het maken van een betonnen trapgat zal de vakman rondom het trapgat een raveelconstructie voor extra stabiliteit voorzien. Liggen er elektrische leidingen op de locatie van het trapgat? Geen probleem. Even doorzagen, rondom het trapgat leggen en achteraf kan je die rustig terug aansluiten.

trapgat maken in houten vloer

Trapgat dichtmaken

Je wilt een vaste trap verplaatsen en het oude trapgat dichten? Bij een houten vloer is dat een relatief simpel proces. Een beetje maatwerk is genoeg om het oude trapgat dicht te maken. Zit je met een gat in een betonvloer? Ook hier is hout vaak de eerste optie. Eerst worden een aantal houten balken geïnstalleerd waarop nadien een houten plaat uit multiplex of osb wordt getimmerd. Volgende stap is bekisten en opvullen met beton.

Trapgat schilderen

Een trapgat schilderen is een lastige klus. Dit type binnenschilderwerk wordt dan ook vaak uitbesteed aan een vakman. De professionele schilder beschikt namelijk over het nodige materiaal: speciale stellingen die passen in en rond een trap of trapgat.

Als je toch beslist het trapgat zelf te verven, zijn er een aantal opties. Zo kan je de verfkwast vastmaken aan een houten lat om zo het trapgat te schilderen. Het spreekt voor zich dat het moeilijk is om op deze manier nauwkeurig te schilderen. Andere optie is om zelf een telescopische verfstok aan te schaffen. Het geeft je een stevigere handgreep en je hebt meer ruimte om te bewegen tijdens het schilderen. Als laatste optie kan je ook zelf een stelling gaan huren. Wij raden alvast aan het schilderen van een trapgat te laten doen door een vakman. Dit zal je veel tijd besparen en je bent zeker van een goed resultaat.

Prijs trapgat

Wat zijn de kosten voor het maken van een trapgat? Het materiaal waaruit de vloer is opgebouwd heeft de grootste invloed op de kostprijs. In onderstaande tabel geven we je een aantal richtprijzen voor het maken, verplaatsen, schilderen of dichtmaken van een trapgat.

Type werk Richtprijs
Trapgat maken in een betonnen vloer €1.200 - €1.500
Trapgat maken in een houten vloer €400 - €600
Trapgat dichtmaken €300 - €500
Trapgat schilderen €200 - €300

Offertes trapgat maken

Dankzij Casius vond ik iemand die zijn vak kende. Het was de eerste keer samenwerken met Casius, maar ik zal zeker nog gebruik maken van hun dienst.

Romain Dieu

Laat je trapgat in beton maken door een vakman

Het spreekt voor zich dat een trapgat in hout heel wat eenvoudiger is dan een trapgat in beton. Het is daarom een goed idee om voor een trapgat in beton altijd een vakman aan te spreken. Zij hebben het gepaste materiaal om door beton, gewapend beton en natuursteen een nieuw trapgat te zagen. Voor dit soort werk is een diamantzaagmachine noodzakelijk, en dat heb je als doe-het-zelver meestal niet in huis.

Recente opdrachten trapgat maken

dinsdag 28 december 2021

Trapgat maken in betonnen vloer en nieuwe houten trap plaatsen

Wij willen te toegang naar onze zolder herbekijken. Tragpat voorzien in betonnenvloer. Er liggen potgewelven tussen de verdiepen. Natuurlijk willen we de stabiliteit van ons huis ook niet in gevaar brengen. Indien mogelijk ook een houten trap plaatsen. U-vormige trap, ook in de bochten blijven omhoog gaan, 2x hoek van 90 graden, moet boven de huidige trap van gelijkvloers naar de eerste verdieping.


Timmerwerken Loppem
maandag 27 december 2021

Trapgat maken in betonnen welfsels

Er dient een trapgat gemaakt te worden om een vaste houten trap te kunnen. Afmetingen te bespreken met de vakman.


Timmerwerken Dessel
zaterdag 25 december 2021

Oude trap vervangen door vaste, houten trap

De oude vlizotrap vervangen door een vaste rechte houten trap. Het trapgat moet ook groter worden gemaakt. Afstand van 3m10 te overbruggen


Timmerwerken Deurne
maandag 06 december 2021

Trapgat in zoldervloer maken

Wij zouden graag een vaste trap naar de zolder willen plaatsen, maar hiervoor moet eerst een trapgat worden gemaakt. Het trapgat moet in de berging komen, aangezien de trap daar zal komen. De afmetingen van de berging zijn 160x299. Het trapgat mag zo groot zijn als het plafond in de berging.


Timmerwerken Heers
woensdag 17 november 2021

Trapgat maken, ander trapgat dichten en vaste trap steken

We willen een vaste trap naar de zolder, daarvoor moet er een trapgat gemaakt worden in de betonnen vloer, en een ander trapgat gedicht worden. Wij zouden dan graag ook ineens een trap laten plaatsen. Het is een betonnen vloer.


Timmerwerken Gent
zaterdag 06 november 2021

Trapgat maken en afsluiten + trap plaatsen

We willen de zolder renoveren tot slaapkamer en wensen een vaste trap in hout te laten plaatsen. Hiervoor zou ook we het bestaande trapgat (houten structuur) moeten worden afgesloten en een nieuwe opening laten maken.


Timmerwerken Harelbeke
Offertes trapgat aanvragen