Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Snoeiwerken

Snoeien in de tuin?

Zoek je iemand om snoeiwerken uit te voeren in de tuin? Op deze pagina vind je meer info en de snelste weg naar de beste vakman.

Snoeien houdt je tuin 'in vorm'

Hmmm... snoeien? Waarom is dat nodig? In de natuur gebeurt dat toch ook niet, daar groeit alles gewoon door en blijft de bloem, struik of boom toch gewoon in leven? Dat klopt wel, maar in je tuin is het toch een ander verhaal. Daar wil je op een beperkte plaats toch het maximum halen uit de begroeiing. En dan is snoeien een noodzaak.

Zoek je meteen een tuinier voor snoeiwerken in jouw tuin? Klik dan snel hieronder en we brengen je snel, gratis en 100% vrijblijvend in contact met een erkende vakman uit jouw buurt.

Waarom is snoeien nodig?

Door te snoeien gaan we de planten gunstig beïnvloeden. Het doel is dat ze beter gaan bloeien of beter zullen groeien. Een andere reden kan zijn om alles wat in toom te houden zodat je tuin niet overwoekerd geraakt. Een derde reden kan zijn omdat het zorgt dat de vruchten voller en lekkerder worden (zoals bij de vijgenboom).

Enkele voorbeelden van waarom snoeien nodig is:

  • Door een roos in maart te snoeien zullen er zich jonge scheuten vormen waardoor de roos mooi gaat bloeien aan nieuwe knoppen. 
  • Een sierlijke vlinderstruik kan fors groeien. Door de struik in het voorjaar kort te snoeien krijg je jonge scheuten die rijkelijk met bloemenpracht strooien. 
  • Bij buxus zorgt snoeien voor de typische vorm.
Snoeiwerken in de tuin

Goed advies is belangrijk!

Snoeien is niet zomaar wat knippen. Snoeien is weten wat je doet en wanneer je het doet. Wij zich hierop toelegt kan dit ongetwijfeld zelf, maar de meeste mensen hebben baat bij professioneel advies. Ook bij het aanleggen van je tuin kan je best al weten wat je doet en hoe de tuin er binnen een aantal jaar zou kunnen uitzien. Zo is het handig om te weten hoe groot dat kleine boompje ooit zal worden in je tuin. 

Wil je snel, gratis en vrijblijvend contact met een vakman uit jouw buurt?

Klik hieronder en wij brengen je in contact met een professionele tuinier in jouw buurt.

Enkele voorbeelden:

Hortensia snoeien

Hortensia's zijn altijd duidelijk aanwezig in een tuin. Hun vaak grote bloemen kleuren meteen de tuin in verschillende kleuren. En die kleurpracht zie je tijdens een lange periode: een half jaar aan een stuk laat een hortensia zijn volle pracht zien. Dat maakt hem een graag geziene gast in veel tuinen. Bovendien heb je aan een hortensia niet veel werk. Hij heeft wel wat water nodig, maar voorts is hij niet gevoelig voor ziektes. Een blijver dus!

Maar je doet er wel goed aan om hortensia's regelmatig te laten snoeien. Elk jaar is niet nodig, maar om de twee jaar is wel een goed idee. Je hortensia snoeien zorgt ervoor dat de bloem in topvorm blijft en je krijgt zo de mooiste bloemen. Je houdt de plant zo ook in toom, want anders kunnen ze te groot worden.

Enkele tips bij hortensia snoeien:

  • Hortensia snoeien doe je in de late winter of in het voorjaar.
  • Enkel klimhortensia's snoei je best in de zomer kort nadat ze uitgebloeid zijn.
  • Bij bolhortensia's dien je enkel de uitgebloeide oude bloemen te verwijderen laat in het voorjaar.
  • Wacht bij klimhortensia's een paar jaar voor je ze laat snoeien. Hun groei moet meestal wat op gang komen voor je de volle pracht kan zien.

Opgelet: Elke soort hortensia dien je op een andere manier te snoeien. En er zijn heel wat verschillende soorten, die vaak een Latijnse naam krijgen: hydrangea macrophylla, hydrangea arborescens, hydrangea quercifolia, hydrangea paniculata, hydrangea aspera, ...

Verkeerd snoeien van de hortensia kan de heester beschadigen. Twijfel je? Laat het werk dan over aan een erkend vakman. Klik hieronder en ontvang snel en gratis enkele vrijblijvende offertes van tuiniers uit jouw buurt.

Lavendel onderhouden
Moet je lavendel snoeien?

Moet je lavendel snoeien?

Een vleugje 'Franse Provence' in je tuin? Daar zorgt lavendel natuurlijk voor. Dit is ook een gemakkelijk te houden plant, maar het is zeker belangrijk om jouw lavendel te snoeien en mooi in vorm te houden. Snoei je niet, dan zullen de bloemen minder talrijk worden en in het midden zullen de bloemen zelfs verdwijnen. De twijgen 'verhouten' dan en zullen geen scheuten meer krijgen.

Lavendel die maar net is aangeplant kan je best al wat inknippen. Zo krijg je een vollere groei omdat je het vormen van nieuwe scheuten stimuleert. Je lavendel wordt op die manier veel mooier.

Oudere lavendelplanten ga je in het voorjaar snoeien, op het moment dat de kans op strenge nachtvorst verdwenen is. Knip de planten af op ca. 15 - 20 cm van de grond. Na dit snoeien zal de plant snel opnieuw scheuten vormen die je een zomer lang mooie bloemen zullen geven.

Ook in het najaar is het een goed idee om de uitgebloeide bloemen af te knippen.

Zie je het snoeien niet zelf zitten?

Snoeien is heel wat werk, en het moet juist gebeuren. Na het snoeien dien je ook het 'afval' af te voeren. Zie je dat niet zitten en zoek je een professional om jouw lavendel te snoeien? Die vind je snel en makkelijk via Casius!

Vlinderstruik snoeien

Een vlinderstruik heeft zijn naam niet gestolen. Een bloeiende struik in je tuin is in de zomer de garantie op het bezoek van talloze vlinders. Dat is vaak ook de reden om een vlinderstruik in je tuin te kiezen. Maar hoe onderhoud je een vlinderstruik? Wij geven je graag enkele nuttige tips.

Als je wil dat je in de zomer een mooie bloei hebt, snoei de vlinder struik dan in het voorjaar. Je geeft deze heester zo veel kracht om mooi te bloeien. Je doet dit als de nachtvorst voorbij is. Na de bloeiperiode kan je de uitgebloeide bloemen afknippen, als is dat niet echt nodig.

Hoe krijg ik een volle vlinderstruik?

Wil je dat je struik mooi bloeit en rijk is aan bloemen? Dan kan je best in maart de plant flink snoeien. Je kan best alle takken net boven de grond of tot ongeveer 30 cm van de grond afzagen. Daaruit ontspringen de nieuwe twijgen die nog diezelfde zomer mooi zullen bloeien.

Wil je een hoge vlinderstruik?

Dan moet de struik natuurlijk niet kort gesnoeid worden. Je kan de grotere takken achteraan hoog laten en de dunnere takken vooraan wat bijsnoeien. Zo zal de struik hoger groeien.

Kan ik de struik ook gewoon niet snoeien?

Het is niet altijd nodig om een vlinderstruik elk jaar te snoeien. Eens een jaar overslaan is geen probleem. Je struik zal dan zelfs vroeger in bloei staan. Maar nooit snoeien is geen goed idee. Op den duur zal je struik steeds minder bloemen voortbrengen. 

Kan ik de vlinderstruik in het najaar snoeien?

Echt snoeien van de vlinderstruik doe je in het voorjaar, meestal in maart als de nachtvorst verdwenen is. In het najaar kan je wel de uitgebloeide bloemen afknippen en de struik zo klaar te maken voor de winter.

Vlinderstruik snoeien

Hoe snoeien van vijgenboom?

De beste periode om een vijgenboom te snoeien is de periode dat hij niet groeit. Bij de vijgenboom is dat logisch de winterperiode tussen december en februari. De ideale periode is februari, want dan vermijd je dat je aan het begin van de zomer opnieuw de boom zal moeten bijsnoeien.

Kan je een vijgenboom klein houden?

Je kan de vijgenboom ook in de zomer snoeien, maar dat is op zich niet nodig voor de gezondheid van je boom. Je zal er dan wel voor zorgen dat hij niet te groot wordt. Ga je in de zomer niet snoeien, dan kan je vijgenboom zelfs 4 tot 6 meter groot worden. Dat past niet in elke tuin. De ideale periode voor een 'zomersnoei' voor het verwijderen van oude takken is eind juni of begin juli.

Tip! De boom in de zomer nog wat bijknippen heeft nog een voordeel: de vruchten worden hierdoor smaakvoller en lekkerder!

Zoek je iemand die met kennis van zaken jouw vijgenboom kan snoeien?  Klik hieronder en wij brengen je snel, gratis en vrijblijvend in contact met erkende tuiniers uit jouw buurt.

Vijgenboom in toom houden

Vraag gratis offertes voor snoeiwerken in je tuin

Recente aanvragen

woensdag 20 september 2023

Tuinonderhoud

Grote notenboom en een berk te snoeien + hout versnipperen Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Tuinaanleg en -onderhoud Halle
zaterdag 16 september 2023

Tuinonderhoud

sparren snoeien Waar heeft u de hovenier voor nodig?: Onderhoud van mijn tuin


Tuinaanleg en -onderhoud Oordegem
donderdag 07 september 2023

Klimop snoeien

Ik woon in een rijhuis midden in het stad. Mijn tuintje is omringd door muren. Op twee van die muren heeft de klimop het volledig overgenomen. Dit gaat om muren van twee verdiepingen hoog. Deze zouden terug in toom moeten kunnen worden gebracht.


Tuinaanleg en -onderhoud Brugge
Offertes aanvragen