Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Domotica Bord

Besparen met domotica: kan het en hoe werkt het?

Wat is domotica?

Domotica is een centraal systeem dat alle elektronische toestellen in en rond je huis beheert. Je bepaalt zelf wat je erop aansluit - Wat dacht je van verlichting, verwarming, huishoudtoestellen, verduistering of bewakingssystemen? Vanaf dan heb je volledige controle over je verbruik. Met domotica houd je je andere energieverbruikers in toom houden

Hoe werkt het?

Voor je koffiezet of je centrale verwarming automatisch doet wat jij wil, moeten ze verbonden zijn met elkaar. De oplossing? Het internet! Je propt een sensor in elk toestel, installeert een applicatie op je gsm of tablet en via je wifi-netwerk wordt de info heen en weer gestuurd. Klein addertje onder het gras: je moet kabels voorzien van en naar elk onderdeel dat je wil aansluiten op het systeem. Daarnaast kan het zijn dat je je zekeringkast moet uitbreiden. Hoe meer comfort je wil, hoe meer kabels en werk. En kabels en werkuren hebben ook hun prijs.

Het mooie is dat domotica blijft evolueren. Bij de eerste installaties had je een centraal paneel in jouw huis waarop je hooguit je verlichting en verduistering kon regelen. Nu smartphones even prominent aanwezig zijn als wannabe influencers op Instagram, zijn de mogelijkheden gigantisch uitgebreid. Je kan bij wijze van spreken de sokken rond je voeten laten vliegen.

Domotica

Hoe daalt je verbruik?

Energie besparen door extra apparaten te installeren. “Zever, gezever”, zou Franky in Het Eiland zeggen. Maar toch zit er waarheid in. Het toverwoord is efficiëntie. Domotica trimt alle overbodig verbruik weg. Dat kan drastisch: controleren welke verwarmingselementen nog branden, toestellen die in stand-by staan uitschakelen op het einde van de dag, verlichting die enkel brandt wanneer het nodig is. Maar het kan ook subtieler. Je kan kiezen wanneer welke toestellen draaien om zo gebruik te maken van voordelige energietarieven.  Je bepaalt zelf hoeveel energie waar en wanneer gebruikt wordt.

En tegen welke prijs?

Een domoticasysteem heeft een basiskost met eventueel extra opties. De basiskost omvat de installatie, het leggen van alle kabels en de automatisering van alles. Daarvoor mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 3.500. Die prijs kan stijgen afhankelijk van hoeveel onderdelen je wil aansluiten en hoeveel comfort je nodig hebt. Op voorhand nadenken over welk toestel je waar wil bespaart je een hoop kapwerk. Kan je dingen bij elkaar plaatsen om zo wat minder kabel te moeten leggen?

Nieuwbouw of renovatie heeft ook een invloed. Een renovatieproject is altijd iets duurder dan een nieuwbouw. De werkuren liggen iets hoger en vaak wordt er meer draadloos gewerkt. Zo vermijd je openkappen of ingrijpende werken, maar het materiaal is dus iets duurder.

Benieuwd wat jouw project kost? Vul het onderstaande formulier in en ontvang een aantal vrijblijvende offertes van elektriciens in de regio.

Vergelijk gratis offertes

Gratis offertes aanvragen