Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Elektriciteit vernieuwen

Elektriciteit vernieuwen

Elektriciteit vernieuwen helpt besparen op je energiefactuur. Met enkele gerichte aanpassingen stel je jouw netwerk gericht af op wat je nodig hebt. Ontdek info, vergelijk prijzen en krijg offertes op maat.

Elektriciteit vernieuwen in je oude woning

Elektrische installaties die al een tijd meegaan kunnen in slechte staat zijn. In dat geval moet je het netwerk gaan renoveren. Vooral oudere woningen hebben een onveilig elektriciteitsnetwerk en worden al eens afgekeurd. Er zit dan niets anders op dan onderdeel per onderdeel te gaan controleren en herstellen. Elektriciteit vernieuwen is geen eenvoudige zaak, maar soms zeker nodig om je woning veilig te houden.

 

Tip! Vraag meteen prijs voor vernieuwing elektrische installatie!

Elektriciteit vernieuwen is een uitgebreide en ingewikkelde opdracht waarvoor je best beroep doet op een erkende elektricien. Ben je benieuwd naar de kostprijs van zo'n renovatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij elektriciens in je buurt.

Elektriciteit vernieuwen, wat komt aan bod?

Zekeringskast

Bij elke renovatie komt de zekeringskast sowieso aan bod. Zekeringen worden anders ingedeeld en vaak het je er meer nodig. Uitzoeken hoe de oude zekeringen aangesloten zijn, een nieuwe plannen opmaken of extra zekeringen installeren is geen sinecure, dus meestal moet je beroep doen op een erkende elektricien.

Let op: sinds 1 juni 2020 geldt het nieuwe AREI (Algemeen Reglement op Elektrische Installaties). Hierin staan de belangrijkste voorschriften waaraan installaties moeten voldoen. Denk hier dus aan wanneer je je elektrische netwerk laat vernieuwen.

Vernieuwing elektrische installatie

Draden vervangen

Je hoeft niet altijd de kabels te vervangen. Als de isolatie van de draden in orde is en je hebt geen nood aan zwaardere exemplaren, dan kan je deze stap overslaan.

Kijk je toch aan tegen een nieuw netwerk van draden, dan kijk je best even of je de oude kabelleidingen nog kan gebruiken. Dat bespaart je een hoop kap- en breekwerk. Moet je toch een hamer bovenhalen, noteer dan duidelijk waar je welke kabels legt.

Zekeringkast elektricien

Stopcontacten en schakelaars

Stopcontacten en (licht)schakelaars vervangen is standaard en kan snel gaan. Let goed op de isolatie van de elektrische draden. Verleng je de oude kabels, zorg dan dat er geen kortsluiting kan ontstaan.

Let op: wanneer je je elektrische installatie laat keuren, worden de stopcontacten streng gecontroleerd. Correcte aarding en juiste isolatie zijn belangrijke punten.

Stopcontact

Wat kost het om elektriciteit te vernieuwen?

Wat is de prijs voor het vernieuwen van de elektriciteit in een oude woning? Wie zelf een deel van het werk op zich neemt, kan de prijs drukken. Je kan stopcontacten en schakelaars vervangen, leidingen blootleggen en eventueel de zekeringskast al onder handen nemen. Op die manier kan je besparen op de werkuren van je vakman.

In totaal mag je toch uitgaan van minimum € 4.000 euro, afhankelijk van het tarief van je elektricien en de grootte van de werken. Benieuwd naar de kostprijs van jouw project? Vraag dan gratis offertes aan en vergelijk de prijs van erkende vakmensen uit je regio.

Welke premies kan ik krijgen voor mijn elektriciteit?

Renovatiepremie

De Vlaamse Overheid biedt een renovatiepremie aan wanneer je je elektrische installatie (gedeeltelijk) vervangt. Aan die premie hangen enkele voorwaarden vast. De opvallendste zijn:

  • je huis moet ouder zijn dan 30 jaar,
  • de woning moet in het Vlaamse Gewest staan,
  • de woning moet (hoofdzakelijk) bestemd zijn voor huisvesting. Kamers of studentenkamers komen niet in aanmerking,
  • je inkomen.

Voor een volledige lijst met alle voorwaarden voor premies rond elektriciteit in Vlaanderen vind je op deze pagina.

Gemeentelijke premie

Sommige gemeentes voorzien premies of een renteloze lening voor renovaties. Extra uitleg kan je bij jouw gemeente of stad krijgen.

Gratis en vrijblijvend offertes vernieuwing elektriciteit aanvragen

Offertes aanvragen