Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Bouwformules Architect

De verschillende bouwformules op een rijtje

Sleutel-op-de-deur of architect?

Ben jij als particulier van plan om een nieuwbouw te zetten? Dan begint alles met het kiezen van de geschikte bouwformule. Ga je voor sleutel-op-de-deur, dwingt die baksteen in de maag je om alles zelf te bouwen of kies je iets tussenin? Bouwbedrijven spelen hierop in door verschillende formules aan te bieden. Bij Casius zetten we de populairste bouwformules op een rijtje om jouw droomhuis te bouwen.

Optie 1: Bouwen met een architect en aannemer

De traditionele manier van bouwen kent iedereen. Een architect tekent de plannen en een aannemer bouwt. Maar je kan een architect ook inschakelen voor de verdere opvolging van je nieuwbouw:  interieurinrichting, coördinatie- en werfopvolging of het opstellen van een tuinplan.

Het grote voordeel van een architect is controle en kennis. Architecten coördineren de werkzaamheden en zorgen dat de bouw geen vertraging oploopt. Ze zorgen dat de elektricien voor de stukadoor komt zodat alles efficiënt verloopt.

Het netwerk waarin architecten op zoek gaan is hun grote voordeel. Iedereen kent de verhalen van een bouw die maanden vertraging oploopt door het faillissement van een aannemer of onderaannemer. Kan brute pech zijn, maar net op dat moment kan een architect snel de juiste schilder, vloerder of aannemer contacteren.

Expertise zorgt voor efficiëntie en dus bespaart deze formule je een hoop kopzorgen. Expertise zorgt helaas ook voor een hoger prijskaartje, dus bouwen met architect verhoogt de kosten van jouw huis. Zelf bouwen buiten beschouwing gelaten, is dit de goedkoopste bouwformule. Het vergelijken en afwegen van verschillende offertes bij verschillende vakmannen is hier de belangrijkste factor.

Kies niet altijd blindelings voor de goedkoopste prijsofferte. Ga altijd in zee met een erkend bouwbedrijf dat de nodige referenties en ervaring kan voorleggen. Bij Casius brengen we je graag vrijblijvend in contact met vakmannen die voldoen aan de eisen van het Erkend Vakwerk keurmerk.

Optie 2: Bouwen met een algemene aannemer

Aannemers zoeken voor de constructie van een woning is verdorie veel werk. Een alternatief is om te bouwen met een algemene aannemer. Deze aannemer neemt het complete bouwproces van a tot z voor zijn of haar rekening. Meestal zullen ze niet zelf alle werken uitvoeren, maar doen algemene aannemers een beroep op hun eigen netwerk van onderaannemers. Ook bij eventuele constructieproblemen of vertragingen is de algemene aannemer verantwoordelijk.

Architecten blijven een rol spelen, maar die is een stuk kleiner. Net zoals bij optie 1 zijn architecten verantwoordelijk voor het ontwerpen van de woning. In samenspraak kan de architect ook mee coördineren en de bouw opvolgen, maar meestal neemt de aannemer die taak op zich. Eens de werken gestart zijn, heeft de architect een adviserende functie.

122 Architect Bouwkundig Adviseur

Optie 3: Bouwen met de sleutel-op-de-deur methode

Bij een sleutel-op-de-deurwoning ga je langs bij een bouwfirma om je voorkeuren te bespreken en het budget te bepalen. Afhankelijk van het budget kies je welke woning het best aansluit bij je wensen. Bouwfirma’s werken vaak samen met enkele vaste architecten of architectenbureaus. Je moet dus altijd rekening houden met een vast plan of een aanbod typewoningen. Je hebt keuze uit materialen, je kan vensters verplaatsen of vergroten, maar je begint wel altijd vanuit een vaste blauwdruk.

De sleutel-op-de-deurmethode heeft een aantal interessante voordelen. Veel grote bouwbedrijven beschikken over kijkwoningen die je op voorhand kan bezoeken. Daar vind je info over bouwmaterialen, welke leveranciers meewerken of kan je de indeling van de kamers bekijken. Je krijgt onmiddellijk een realistisch beeld van wat je kan verwachten als je voor de sleutel-op-de-deurwoning bij deze bouwfirma kiest. In vergelijking met de andere bouwformules blijf je gemakkelijker binnen het budget én wordt de planning vaker nageleefd.

Het budget ligt vaak wat hoger dan bij de voorgaande opties. Sleutel-op-de-deur is te vergelijken met reizen boeken bij een touroperator: alles wordt voor jou geregeld, maar daar hoort een meerprijs bij. Particulieren die graag zelf meebouwen of voorbereidende werken doen, vinden deze formule minder interessant. Om dit wat te counteren, spelen steeds meer sleutel-op-de-deurbedrijven hierop in. Ze bieden opties aan laten ruimte om mee te werken aan de opbouw van je nieuwe huis.

Optie 4: Zelf bouwen

Jong en leergierig? Of heb je al wat kennis van verbouwen? Dan kan je wel overwegen om je nieuwbouw zelf te zetten. Naast bloed, zweet en tranen kost dit pittig wat tijd, maar je kan gemakkelijk tienduizenden euro’s besparen. Neem je ook de afwerking - bijvoorbeeld vloeren en schilderen - voor je rekening? Dan loopt het uitgespaarde bedrag vlot op tot 50.000 euro.

Bouw- en verbouwers kiezen sneller om bepaalde opdrachten in eigen handen te nemen. Bij renovatieprojecten nemen meer dan de helft van de personen de afbraakwerken voor hun rekening. Ook het aanbod in zelfbouwpakketten wordt groter. Denk hierbij voornamelijk aan verwarming, sanitair, ventilatie en elektriciteit.

Wie twijfelt aan zijn eigen kunnen: een erkend technicus kan je begeleiden en bij installatie en onderhoud van je werk.

Recente opdrachten

zondag 19 maart 2023

Aanbouw kamer

We willen bovenop een uitbouw nog een kamer bouwen. Momenteel is die kamer een bergruimte onder een schuin dak. We willen graag het dak optrekken en een beetje uitbouwen, bovenop een onderliggende uitbouw.


Bouwtekening en ontwerp Kessel-Lo
vrijdag 17 maart 2023

Regularisatie aangebouwde veranda

Voor de aanvraag van een vergunning voor een gevelisolatieproject moet eerst een aangebouwde veranda geregulariseerd worden. Ik zoek iemand om de juiste documenten/tekeningen op te maken.


Bouwtekening en ontwerp Herentals
woensdag 15 maart 2023

Plan opmaken voor totaalrenovatie rijwoning 1950

architect gezocht voor totaalrenovatie rijwoning(1950) tot lichtrijk, open, ruimtelijk huis met eigentijds wooncomfort. Hierbij denken we ook aan nieuwe vormgeving stadstuin met integratie tot tuinkamer/keuken ?


Bouwtekening en ontwerp Berg (Limburg)

Bouwformule: de conclusie

De belangrijkste vraag - naast de grootte van je budget - is hoeveel je zelf kan en wil doen. Wil je besparen en ben je niet vies om zelf wat te doen? Ga er dan voor! Of ga op zijn minst eens samenzitten met een bouwfirma of architect om de afweging te maken.

Heb je best wat financiële middelen en wil je vooral een vlekkeloze bouwperiode? Dan is een sleutel-op-de-deurwoning geen slecht idee. Wat je ook doet, vergelijk altijd een aantal prijsoffertes. Op deze manier kies jij voor de vakman met de beste prijs-kwaliteit en vermijd je problemen.

Gratis offertes vergelijken

Offertes aanvragen