Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
vaste airco installeren

Hoe de juiste airconditioner kiezen?

Het uitkiezen van een airconditioningsysteem is niet eenvoudig. Er bestaan veel verschillende soorten, maten en merken. Tijdens het aankoopproces van een airconditioningsysteem zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven wij je een aantal tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken van een geschikte unit.

De kostprijs

Baseer je keuze van een toestel niet alleen op de aankoopprijs. Het komt vaak voor dat de goedkopere toestellen veel meer energie verbruiken. Hierdoor is het vaak interessanter om voor een duurder model te kiezen. De duurdere en meer geavanceerde modellen verbruiken doorgaans minder energie, wat positief is voor je energiefactuur. Naast de prijs van het toestel dien je ook rekening te houden met de installatiekosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het type toestel en het aantal werkuren.

Energieverbruik

Een airconditioningsysteem verbruikt vaak veel energie. Houd hier ook rekening mee bij het selecteren van een toestel. Airco’s zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel. Het energielabel verdeeld toestellen in verschillende klassen op basis van een score van A tot G.  Een score A geeft aan dat de airco zeer zuinig is en een score G geeft aan dat het toestel zeer energieverslindend is.

Het type airconditioningsysteem

Op de markt van aircosystemen wordt er een onderscheid gemaakt tussen mobiele en vaste airco’s. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen toestellen met of zonder buiteneenheid en vaste en mobiele airco’s:  

  • Met buitenunit: deze eenheden bestaan uit 2 delen (split system). Het ene deel wordt binnen het huis geïnstalleerd en het andere deel buiten het huis. Deze units zijn zeer stil, omdat de luide delen zich aan de buitenkant van het huis bevinden.
  • Zonder buitenunit: Een monoblock airco zonder buiteneenheid bestaat enkel en alleen uit een binneneenheid. Het nadeel is dat alle onderdelen zich binnen bevinden, waardoor sommige units lawaaierig zijn. Meestal zijn deze units goedkoper dan een splitsysteem.
  • Vaste airconditioner: Dit type wordt aan een muur bevestigd. Deze units zijn stiller dan mobiele airconditioners. Deze toestellen zijn ideaal voor slaapkamers of ruimtes die het hele jaar door gekoeld moeten worden.
  • Mobiele Airco: Dit type systeem is verplaatsbaar naar andere ruimtes. Zij verbruiken doorgaans meer energie en zijn vooral interessant voor mensen die een specifieke ruimte gedurende kortere periodes willen koelen.
airco installeren in bestaande woning

Functionaliteiten

Het ene apparaat is het andere niet. Sommige airconditioners zijn voorzien van allerlei technische snufjes en sensoren. Stel voor jezelf een lijstje op met enkele zaken waaraan de airconditioner moet voldoen:

  • Zowel koelen als verwarmen?
  • Een ingebouwde wifi-ontvanger?
  • Regelbaar vanop afstand?
  • Treedt hij automatisch in werking als het warmer wordt dan een ingestelde temperatuur?

Service

Kies voor de installatie van een airco voor een partij die je kan vertrouwen en die bekend staat voor zijn goede dienstverlening. Geïnteresseerd in een airconditioningsysteem? Neem contact op met een airco expert bij jou in de buurt voor vragen over het onderhoud, de totale kosten, de installatie, het energieverbruik en de functies.

Offertes airco plaatsen aanvragen

Recent ontvangen opdrachten

woensdag 20 september 2023

Nieuwbouw zetten

Ik ben van plan om eind 2023 of begin 2024 met de bouw van mijn huis te beginnen. Ik heb in februari 2023 de bouwvergunning gekregen. Als u interesse hebben kan ik deze meetstaten: Ruwbouw, Wapening en Beton (van iGenia), Dakwerken, Buitenschrijnwerk, Gevelwerken, Binnenafwerking, Buitenaanleg, Electriciteit, Ventilatie, Vloerverwarming, airco, Sanitair en Zonnepanelen van mijn architect naar u sturen. Ook kan ik sturen de meetstaat en lastenboek stabiliteit van iGenia (een volledige meetstaat voor alle elementen die te maken hebben met de stabiliteit van het gebouw zoals vloerplaten, balken en kolommen, … de posten die door hun beschreven en opgenomen zijn in hun meetstaat staan niet in meetstaat ruwbouw van architect).


Nieuwbouw Gijzegem
donderdag 14 september 2023

Grote elektriciteitswerken

Volledige elektra vernieuwen. Het is een kleine woning. Indien mogelijk (niet verplicht) evens in de offerte plaatsing van zonnepanelen en airco + verwarmen meenemen. Het is niet zeker of deze ook geplaatst gaan worden. Dat is afhankelijk van de offerteprijs


Elektriciteit Overpelt
maandag 04 september 2023

stacaravan volledig renoveren

Ik heb een stacaravan en zoek eigenlijk iemand die een volledige renovatie kan doen zodat het permanent bewoonbaar wordt, dus ook qua isolatie enzo. Maar ook badkamer en wc. Airco + verwarming in één heb ik ook nodig.


Renovatie Merksem
dinsdag 22 augustus 2023

Airco installeren

Ik zoek een bedrijf dat een airco kan installeren voor de drie slaapkamers in mijn huis, samen ong 90 vierkante meter


CV en verwarming Antwerpen
zondag 20 augustus 2023

Airco installeren (warmen & koelen)

Graag had ik airco geplaatst in dak appartement, 1 buitenunit en 2 binnenunits. Focus ligt op prijs en verbeteren van de EPC waarde.


CV en verwarming De Panne
vrijdag 18 augustus 2023

Cv-ketel repareren of uitbreiden

Ik heb momenteel luchtverwarming, maar dit systeem is best verouderd, dus ik wou bekijken of ik een nieuwe installatie kon doen, zodat het minder lawaai maakt, beter te regelen is, minder warmte verliest,... eventueel ook in combinatie met ventilatie en airco. Momenteel hangt er een gasketel van Saver / Ultra 90 Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel repareren Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Melsele
Offertes aanvragen