Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
vaste airco installeren

Hoe de juiste airconditioner kiezen?

Het uitkiezen van een airconditioningsysteem is niet eenvoudig. Er bestaan veel verschillende soorten, maten en merken. Tijdens het aankoopproces van een airconditioningsysteem zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven wij je een aantal tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken van een geschikte unit.

De kostprijs

Baseer je keuze van een toestel niet alleen op de aankoopprijs. Het komt vaak voor dat de goedkopere toestellen veel meer energie verbruiken. Hierdoor is het vaak interessanter om voor een duurder model te kiezen. De duurdere en meer geavanceerde modellen verbruiken doorgaans minder energie, wat positief is voor je energiefactuur. Naast de prijs van het toestel dien je ook rekening te houden met de installatiekosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het type toestel en het aantal werkuren.

Energieverbruik

Een airconditioningsysteem verbruikt vaak veel energie. Houd hier ook rekening mee bij het selecteren van een toestel. Airco’s zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel. Het energielabel verdeeld toestellen in verschillende klassen op basis van een score van A tot G.  Een score A geeft aan dat de airco zeer zuinig is en een score G geeft aan dat het toestel zeer energieverslindend is.

Het type airconditioningsysteem

Op de markt van aircosystemen wordt er een onderscheid gemaakt tussen mobiele en vaste airco’s. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen toestellen met of zonder buiteneenheid en vaste en mobiele airco’s:  

  • Met buitenunit: deze eenheden bestaan uit 2 delen (split system). Het ene deel wordt binnen het huis geïnstalleerd en het andere deel buiten het huis. Deze units zijn zeer stil, omdat de luide delen zich aan de buitenkant van het huis bevinden.
  • Zonder buitenunit: Een monoblock airco zonder buiteneenheid bestaat enkel en alleen uit een binneneenheid. Het nadeel is dat alle onderdelen zich binnen bevinden, waardoor sommige units lawaaierig zijn. Meestal zijn deze units goedkoper dan een splitsysteem.
  • Vaste airconditioner: Dit type wordt aan een muur bevestigd. Deze units zijn stiller dan mobiele airconditioners. Deze toestellen zijn ideaal voor slaapkamers of ruimtes die het hele jaar door gekoeld moeten worden.
  • Mobiele Airco: Dit type systeem is verplaatsbaar naar andere ruimtes. Zij verbruiken doorgaans meer energie en zijn vooral interessant voor mensen die een specifieke ruimte gedurende kortere periodes willen koelen.
airco installeren in bestaande woning

Functionaliteiten

Het ene apparaat is het andere niet. Sommige airconditioners zijn voorzien van allerlei technische snufjes en sensoren. Stel voor jezelf een lijstje op met enkele zaken waaraan de airconditioner moet voldoen:

  • Zowel koelen als verwarmen?
  • Een ingebouwde wifi-ontvanger?
  • Regelbaar vanop afstand?
  • Treedt hij automatisch in werking als het warmer wordt dan een ingestelde temperatuur?

Service

Kies voor de installatie van een airco voor een partij die je kan vertrouwen en die bekend staat voor zijn goede dienstverlening. Geïnteresseerd in een airconditioningsysteem? Neem contact op met een airco expert bij jou in de buurt voor vragen over het onderhoud, de totale kosten, de installatie, het energieverbruik en de functies.

Offertes airco plaatsen aanvragen

Recent ontvangen opdrachten

vrijdag 27 januari 2023

Warmtepomp lucht - lucht

De warmtepomp zou bedoeld zijn als bijverwarming/verwarming in de winter/het tussenseizoen in de living en evt als airco in de zomer. Voorlopig is er nog geen vloerisolatie, maar we zijn van plan om 10 cm te laten aanbrengen tegen het plafond van garage en kelder.


CV en verwarming Bost
donderdag 12 januari 2023

Schade herstellen van buiten gevel

Herstellen aan buitengevel van ons zorgwoning . Wij hebben airco gekocht bij een firma die ze komen plaatsen heeft maar jammer genoeg op de verkeerde plaats . Ze hebben ze komen herplaatsen maar nu zitten we met schade die we graag laten herstellen.


Gevel- en metselwerken Houthalen
donderdag 12 januari 2023

Centraal ventilatiesysteem plaatsen

We wonen in een rijwoning met 4 verdiepen en willen graag ventilatie type D laten plaatsen, voordien was er een airconditioning unit aanwezig en we hopen de ruimtes die hiervoor voorzien waren te herbruiken voor bekabeling en buizen in de mate van het mogelijke.


CV en verwarming Kalmthout
woensdag 11 januari 2023

Centraal ventilatiesysteem plaatsen

Voor een kleine studio 25m² met badkamer, leefruimte en berging zoek ik een vakman voor het plaatsen van een ventilatiesysteem c+. Alle buizen kunnen in opbouw. Ook interesse in een airco als hoofdverwarming voor deze studio.


CV en verwarming Deurne
woensdag 04 januari 2023

Split airco plaatsen

Ik heb op dit moment een elektrische vloerverwarming, maar ik zou graag een split airco willen laten plaatsen om minder te verbruiken.


CV en verwarming Landegem
dinsdag 03 januari 2023

Split airco plaatsen

Ik zou graag een split arci willen laten plaatsen met 2 binenunits. Living 1 , +- 30 Zolder 1, +-30 Liefst van daikin.


CV en verwarming Letterhoutem
Offertes aanvragen