Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
vaste airco installeren

Hoe de juiste airconditioner kiezen?

Het uitkiezen van een airconditioningsysteem is niet eenvoudig. Er bestaan veel verschillende soorten, maten en merken. Tijdens het aankoopproces van een airconditioningsysteem zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven wij je een aantal tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken van een geschikte unit.

De kostprijs

Baseer je keuze van een toestel niet alleen op de aankoopprijs. Het komt vaak voor dat de goedkopere toestellen veel meer energie verbruiken. Hierdoor is het vaak interessanter om voor een duurder model te kiezen. De duurdere en meer geavanceerde modellen verbruiken doorgaans minder energie, wat positief is voor je energiefactuur. Naast de prijs van het toestel dien je ook rekening te houden met de installatiekosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het type toestel en het aantal werkuren.

Energieverbruik

Een airconditioningsysteem verbruikt vaak veel energie. Houd hier ook rekening mee bij het selecteren van een toestel. Airco’s zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel. Het energielabel verdeeld toestellen in verschillende klassen op basis van een score van A tot G.  Een score A geeft aan dat de airco zeer zuinig is en een score G geeft aan dat het toestel zeer energieverslindend is.

Het type airconditioningsysteem

Op de markt van aircosystemen wordt er een onderscheid gemaakt tussen mobiele en vaste airco’s. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen toestellen met of zonder buiteneenheid en vaste en mobiele airco’s:  

  • Met buitenunit: deze eenheden bestaan uit 2 delen (split system). Het ene deel wordt binnen het huis geïnstalleerd en het andere deel buiten het huis. Deze units zijn zeer stil, omdat de luide delen zich aan de buitenkant van het huis bevinden.
  • Zonder buitenunit: Een monoblock airco zonder buiteneenheid bestaat enkel en alleen uit een binneneenheid. Het nadeel is dat alle onderdelen zich binnen bevinden, waardoor sommige units lawaaierig zijn. Meestal zijn deze units goedkoper dan een splitsysteem.
  • Vaste airconditioner: Dit type wordt aan een muur bevestigd. Deze units zijn stiller dan mobiele airconditioners. Deze toestellen zijn ideaal voor slaapkamers of ruimtes die het hele jaar door gekoeld moeten worden.
  • Mobiele Airco: Dit type systeem is verplaatsbaar naar andere ruimtes. Zij verbruiken doorgaans meer energie en zijn vooral interessant voor mensen die een specifieke ruimte gedurende kortere periodes willen koelen.
airco installeren in bestaande woning

Functionaliteiten

Het ene apparaat is het andere niet. Sommige airconditioners zijn voorzien van allerlei technische snufjes en sensoren. Stel voor jezelf een lijstje op met enkele zaken waaraan de airconditioner moet voldoen:

  • Zowel koelen als verwarmen?
  • Een ingebouwde wifi-ontvanger?
  • Regelbaar vanop afstand?
  • Treedt hij automatisch in werking als het warmer wordt dan een ingestelde temperatuur?

Service

Kies voor de installatie van een airco voor een partij die je kan vertrouwen en die bekend staat voor zijn goede dienstverlening. Geïnteresseerd in een airconditioningsysteem? Neem contact op met een airco expert bij jou in de buurt voor vragen over het onderhoud, de totale kosten, de installatie, het energieverbruik en de functies.

Offertes airco plaatsen aanvragen

Recent ontvangen opdrachten

zondag 22 mei 2022

Verticvale airco plaatsen.

We zouden graag een verticale airco zonder buitenunit willen laten plaatsen voor het verkoelen van een leefruimte van ongeveer 30m².


CV en verwarming Anderlecht
donderdag 19 mei 2022

Airco installeren

Ik ben op zoek naar een vakman voor het installeren van een airco.


CV en verwarming Menen
donderdag 19 mei 2022

Airco installeren

Wij hadden graag een airo in huis laten installeren op 2 verschillende verdiepen. Indien een binnenunit voldoende dekking kan bieden gaat onze voorkeur uit hiernaar. Zo niet is een airco met buitenunit ook mogelijk. In totaal zou het dus gaan om 2 units in huis.


CV en verwarming Turnhout
donderdag 19 mei 2022

Monoblock airco installeren

Mijn slaapkamer is veel te warm in de zomer. Ze bevindt zich aan de voorkant van de straat, op de 2e verdieping. Daarom zou ik er graag een airco plaatsen zonder buitenunit.


CV en verwarming Borgerhout (Antwerpen)
donderdag 19 mei 2022

Airco plaatsen

Airco zonder buitenunit plaatsen.


CV en verwarming Halle
donderdag 19 mei 2022

Monoblock airco plaatsen

The studio is in old building in antwerp. would like to have airco without outside unit monoblock.


CV en verwarming Antwerpen
Offertes aanvragen