Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
vaste airco installeren

Hoe de juiste airconditioner kiezen?

Het uitkiezen van een airconditioningsysteem is niet eenvoudig. Er bestaan veel verschillende soorten, maten en merken. Tijdens het aankoopproces van een airconditioningsysteem zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven wij je een aantal tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken van een geschikte unit.

De kostprijs

Baseer je keuze van een toestel niet alleen op de aankoopprijs. Het komt vaak voor dat de goedkopere toestellen veel meer energie verbruiken. Hierdoor is het vaak interessanter om voor een duurder model te kiezen. De duurdere en meer geavanceerde modellen verbruiken doorgaans minder energie, wat positief is voor je energiefactuur. Naast de prijs van het toestel dien je ook rekening te houden met de installatiekosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het type toestel en het aantal werkuren.

Energieverbruik

Een airconditioningsysteem verbruikt vaak veel energie. Houd hier ook rekening mee bij het selecteren van een toestel. Airco’s zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel. Het energielabel verdeeld toestellen in verschillende klassen op basis van een score van A tot G.  Een score A geeft aan dat de airco zeer zuinig is en een score G geeft aan dat het toestel zeer energieverslindend is.

Het type airconditioningsysteem

Op de markt van aircosystemen wordt er een onderscheid gemaakt tussen mobiele en vaste airco’s. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen toestellen met of zonder buiteneenheid en vaste en mobiele airco’s:  

  • Met buitenunit: deze eenheden bestaan uit 2 delen (split system). Het ene deel wordt binnen het huis geïnstalleerd en het andere deel buiten het huis. Deze units zijn zeer stil, omdat de luide delen zich aan de buitenkant van het huis bevinden.
  • Zonder buitenunit: Een monoblock airco zonder buiteneenheid bestaat enkel en alleen uit een binneneenheid. Het nadeel is dat alle onderdelen zich binnen bevinden, waardoor sommige units lawaaierig zijn. Meestal zijn deze units goedkoper dan een splitsysteem.
  • Vaste airconditioner: Dit type wordt aan een muur bevestigd. Deze units zijn stiller dan mobiele airconditioners. Deze toestellen zijn ideaal voor slaapkamers of ruimtes die het hele jaar door gekoeld moeten worden.
  • Mobiele Airco: Dit type systeem is verplaatsbaar naar andere ruimtes. Zij verbruiken doorgaans meer energie en zijn vooral interessant voor mensen die een specifieke ruimte gedurende kortere periodes willen koelen.
airco installeren in bestaande woning

Functionaliteiten

Het ene apparaat is het andere niet. Sommige airconditioners zijn voorzien van allerlei technische snufjes en sensoren. Stel voor jezelf een lijstje op met enkele zaken waaraan de airconditioner moet voldoen:

  • Zowel koelen als verwarmen?
  • Een ingebouwde wifi-ontvanger?
  • Regelbaar vanop afstand?
  • Treedt hij automatisch in werking als het warmer wordt dan een ingestelde temperatuur?

Service

Kies voor de installatie van een airco voor een partij die je kan vertrouwen en die bekend staat voor zijn goede dienstverlening. Geïnteresseerd in een airconditioningsysteem? Neem contact op met een airco expert bij jou in de buurt voor vragen over het onderhoud, de totale kosten, de installatie, het energieverbruik en de functies.

Offertes airco plaatsen aanvragen

Recent ontvangen opdrachten

donderdag 01 juni 2023

Monoblock airco particulier

op een appartement aan zee bouwjaar 1965 hebben we nu 2 accumulatiekachels van 6000 w.Het is een hoek appartement waarvan er enkel éénn opstaande buitenmuur is met hoogte80 cm. de rest zijn ramen. Op de terrassen zijn geen split modellen toegelaten.opp appt := ca 52m²dank voor uw offerte ... Ik overweeg om 1 monoblock te plaatsen en 1 accumullatie-like kachel ...goed idee ? Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: Weet ik niet


CV en verwarming Oostduinkerke
donderdag 01 juni 2023

Monoblock airco particulier

airco voor kamer, 20 m2 voor een hoogte van 2.2 meter, is ongeveer 30m3 (kamer onder schuin dak) airco met laterale buiten aansluiting, graag prijs + aansluiting, prijs per mail, liefst geen telefoonis contact Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ja, na het vergelijken van offertes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 1 ruimte


CV en verwarming De Panne
dinsdag 30 mei 2023

Monoblock airco particulier

Beste, ik had graag een offerte gehad voor het plaatsen van een airco zonder buitenunit. Deze hadden we graag geplaatst in de slaapkamer. Eventueel 2. De afmeting van de kamer is ongeveer 20 vierkante meter. Dus graag prijs van toestel + plaatsing. alvast bedankt MVG Steven Buytaert Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ja, na het vergelijken van offertes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: Weet ik niet


CV en verwarming Heist-aan-Zee
zondag 28 mei 2023

Monoblock airco particulier

Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ja, na het vergelijken van offertes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 1 ruimte


CV en verwarming Borgerhout (Antwerpen)
zondag 28 mei 2023

Monoblock airco particulier

Airco plaatsen woonkamer (+- 35 m²) zonder buitenunit Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 1 ruimte


CV en verwarming Vilvoorde
woensdag 24 mei 2023

Split airco particulier

Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split airco), Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 3 of meer ruimtes


CV en verwarming Zelzate
Offertes aanvragen