Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
airco installeren in bestaande woning

Airco installeren in je woning?

Wat kost het om een airco te plaatsen? Kan ik dit zelf of is het verstandiger dit te laten doen? Alle nuttige informatie vind je hier.

Airco installeren in bestaande woning

Is het eindelijk tijd om je huis die extra upgrade te geven? Of ben je het gewoon beu dat je elke zomer voor je ventilator moet kruipen bij warme temperaturen? Airco's vind je in veel ruimtes in de woning: in de slaapkamer, de woonkamer, ... Een airco kopen is voor veel mensen een manier om de nadelen van de zomer perfect op te vangen. 

Zoek je meteen een vakman voor een airco bij jou thuis?

Klik dan snel hieronder en wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met de beste vakbedrijven uit jouw buurt. 

Waar begin ik met zoeken voor de plaatsing van airconditioning? Normaal zou je eerst moeten beslissen of je het systeem zelf wilt monteren of het systeem laat plaatsen door een airco installateur. Het moet gezegd dat het enkelingen zijn die zich zelf aan de installatie wagen. Airconditioning wordt bijna altijd door een airco installateur gemonteerd. Deze professionele installateurs hebben ook ervaring met de bekende merken zoals Daikin, LG of Samsung. Hun expertise zorgt ervoor dat ze de airco snel en efficiënt kunnen plaatsen in jouw woning.   

Graag meer informatie en een aantal vrijblijvende prijsoffertes? Via het groene formulier kan je offertes aanvragen voor het installeren van een airco.

Aangezien je geen superhandige klusser bent, ben je er nu wel uit dat je beroep gaat doen op een plaatser voor je airconditioning. Logische volgende stap is je af te vragen welke soorten of welke types installaties er op de markt zijn. Wij helpen je verder!

vaste airco installeren

Soorten airco

Ga jij voor een airco met of zonder buitenunit? Of kies je toch voor een mobiel toestel? Wij lijsten kort op hoe elk type toestel functioneert.

Airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit heeft een opvallend voordeel: alles zit in één toestel. De installatie is daardoor heel eenvoudig en voordeliger dan bij een airco met buitenunit.

Geen buitenunit betekent wel dat de compressor mee in de woning hangt. Dit zorgt voor een extra geluidshinder. Gelukkig zijn de toestellen vandaag al een pak stiller, waardoor die geluidshinder goed meevalt.

Airco installeren met buitenunit

Bij dit type split airco wordt de compressor buiten het gebouw gemonteerd. Vrij vertaald betekent dit geen lawaaihinder meer binnen. Bij zo'n splitsysteem hangen enkel de koelbatterij en de ventilator binnen. Een vaste airco neemt minder plaats in en oogt op esthetisch vlak een pak gelikter.

Bij een airco met multi split systeem kan je ook verschillende binnenapparaten aansluiten op de buitenunit. Je kan dus via één systeem meerdere ruimtes koelen. Je kan hierbij per ruimte kiezen of en hoeveel je de ruimte wil koelen. Je hebt hiervoor dus niet meerdere buitenunits nodig, het kan met één 'bak' die buiten hangt.

Een vaste airco is op veel vlakken een veel beter keuze, al is de kostprijs natuurlijk een stuk hoger.

Mobiele airco?

Ook bij mobiele airco's kan je kiezen voor eentje met of zonder buitenunit. Een monoblock airco is het populairst omdat die gemakkelijk te gebruiken is. Mobiele airco's zijn goedkoper dan de ingebouwde variant, maar zijn vaak veel minder efficiënt. Voor wie af en toe verkoeling nodig heeft, zijn mobiele airco's wel een prima investering.

Kijk ook eens naar het verbruik van het toestel dat je wil aankopen. Je kan dit zien op het energielabel. Basismodellen hebben meestal een energielabel A+. Duurdere systemen met een lagere impact hebben vaak A++ of zelfs A+++.

Airco plaatsen prijs

Wat is de prijs om een airco te installeren? De kostprijs hangt af van een aantal factoren. Het type toestel of de installatie zelf brengt uiteraard de meeste kosten met zich mee. Een mobiele airco is veel goedkoper dan vaste airco's met meerdere units en een afvoer. Ook de installatiekosten van de installateur en de voorrijkosten mogen we niet vergeten.

Airconditioning prijzen inclusief montage

Hoeveel kost nu exact de montage van airconditioning door een vakman? Dat is onmogelijk te zeggen aangezien elke vakman zijn eigen tarief stelt. Bij Casius zetten we je wel graag op de juiste weg door je een aantal richtprijzen te bezorgen. Zo krijg jij een concreet beeld van de prijs en verschillende kosten.

Type airco Richtprijs
Vaste airco zonder binnenunit €1.250 - €3.250
Splitsysteem met buitenunit €1.500 - €3.500
Mobiele airco €350 - €700

* Airconditioning prijzen incl. btw en montage door een vakman

* Benieuwd naar meer prijsinformatie? Lees dan het artikel kosten airco installeren

Tip: Vergelijk vrijblijvend een aantal prijsoffertes en bespaar honderden euro's! Ook airco onderhoud kan je de vakmannen aansrpeken.

Airco zelf installeren of toch beter laten doen?

Zoals hierboven kort aangehaald is de montage van je airco geen makkelijke opdracht. Ben je een handige harry met redelijk wat kluservaring en technisch inzicht? Dan kan je een poging wagen. Aan duidelijke montage- en instructieplannen en video’s geen gebrek.

Het grootste probleem is vaak het ontbreken van het geschikte werkmateriaal. Je kan dit materiaal wel gaan huren maar dit brengt ook extra kosten met zich mee. Als je alle extra kosten, de uren dat je er mee bezig bent en mogelijks een hoop frustraties optelt, kan je stellen dat de airco zelf plaatsen de prijs niet veel zal drukken.

Airco laten plaatsen in je woning

Zo goed als altijd wordt de montage overgelaten aan een professionele airco plaatser. Het grote voordeel is dat je zeker bent dat je installatie perfect en van de eerste keer gaat werken. De installateurs hebben vaak jarenlange ervaring en weten hoe ze je airco snel en efficiënt kunnen plaatsen.

split airco met buitenunit

Met een vaste airco prijs je je zeker tijdens de volgende hittegolf zeker gelukkig. De installatie is duurder, maar het rendement en comfort is veel groter ten opzichte van een mobiele airco.

Airco plaatser gezocht?

Ben je op zoek naar een professionele vakman voor je airco? Bij Casius brengen we je gratis en zonder verplichtingen in contact met de beste airco installateurs in de regio. Gratis en zonder verplichtingen brengen we zo de particulier al meer dan 20 jaar in contact met de beste stielmannen in de regio.

Recente aanvragen

Recente opdrachten

donderdag 01 juni 2023

Monoblock airco particulier

op een appartement aan zee bouwjaar 1965 hebben we nu 2 accumulatiekachels van 6000 w.Het is een hoek appartement waarvan er enkel éénn opstaande buitenmuur is met hoogte80 cm. de rest zijn ramen. Op de terrassen zijn geen split modellen toegelaten.opp appt := ca 52m²dank voor uw offerte ... Ik overweeg om 1 monoblock te plaatsen en 1 accumullatie-like kachel ...goed idee ? Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: Weet ik niet


CV en verwarming Oostduinkerke
donderdag 01 juni 2023

Monoblock airco particulier

airco voor kamer, 20 m2 voor een hoogte van 2.2 meter, is ongeveer 30m3 (kamer onder schuin dak) airco met laterale buiten aansluiting, graag prijs + aansluiting, prijs per mail, liefst geen telefoonis contact Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ja, na het vergelijken van offertes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 1 ruimte


CV en verwarming De Panne
dinsdag 30 mei 2023

Monoblock airco particulier

Beste, ik had graag een offerte gehad voor het plaatsen van een airco zonder buitenunit. Deze hadden we graag geplaatst in de slaapkamer. Eventueel 2. De afmeting van de kamer is ongeveer 20 vierkante meter. Dus graag prijs van toestel + plaatsing. alvast bedankt MVG Steven Buytaert Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ja, na het vergelijken van offertes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: Weet ik niet


CV en verwarming Heist-aan-Zee
Offertes airco installeren