Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
airco installeren in bestaande woning

Airco installeren in je woning?

Wat kost het om een airco te installeren? Kan ik dit zelf of is het verstandiger dit te laten doen? Alle nuttige informatie vind je hier.

Wil je een airco installeren?

Is het eindelijk tijd om je huis die extra upgrade te geven? Of ben je het gewoon beu dat je elke zomer voor je ventilator moet kruipen bij warme temperaturen? Airco's vind je in veel ruimtes in de woning: in de slaapkamer, de woonkamer, ... Een airco kopen is voor veel mensen een manier om de nadelen van de zomer perfect op te vangen. 

Ben je snel op zoek naar een vakman voor het installeren van airco bij jou thuis?

Klik dan snel hieronder en wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met e beste dvakbedrijven uit jouw buurt. 

Waar begin ik met zoeken voor de plaatsing van airconditioning? Normaal zou je eerst moeten beslissen of je het systeem zelf wilt monteren of het systeem laat installeren door een airco installateur. Het moet gezegd dat het enkelingen zijn die zich zelf aan de installatie wagen. Airconditioning wordt bijna altijd door een airco installateur gemonteerd. Deze professionele installateurs hebben ook ervaring met de bekende merken zoals Daikin, LG of Samsung. Hun expertise zorgt ervoor dat ze de airco snel en efficiënt kunnen installeren in jouw woning.   

Graag meer informatie en een aantal vrijblijvende prijsoffertes? Via het groene formulier kan je offertes aanvragen voor het installeren van een airco.

Aangezien je geen superhandige klusser bent, ben je er nu wel uit dat je beroep gaat doen op een plaatser voor je airconditioning. Logische volgende stap is je af te vragen welke soorten of welke types installaties er op de markt zijn. Wij helpen je verder!

vaste airco installeren

Soorten airco

Ga jij voor een airco met of zonder buitenunit? Of kies je toch voor een mobiel toestel? Wij lijsten kort op hoe elk type toestel functioneert.

Welke airco wil jij laten installeren?

Airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit heeft een opvallend voordeel: alles zit ineen en dus hoef je maar één onderdeel te installeren. De kosten voor installatie liggen dus lager dan bij een airco met buitenunit.

Geen buitenunit betekent wel dat de compressor mee in de woning hangt. Dit zorgt voor een extra geluidshinder. Gelukkig zijn de toestellen vandaag al een pak stiller, waardoor die geluidshinder goed meevalt.

Vaste airco installeren met buitenunit

Bij dit type split airco wordt de compressor buiten het gebouw gemonteerd. Vrij vertaald betekent dit geen lawaaihinder meer binnen. Bij zo'n splitsysteem hangen enkel de koelbatterij en de ventilator binnen. Een vaste airco installeren neemt minder plaats in en oogt op esthetisch vlak een pak gelikter.

Bij een airco met splitsysteem kan je ook verschillende binnenapparaten aansluiten op de buitenunit. Je kan dus via één systeem meerdere ruimtes koelen. Een vaste airco installeren is op veel vlakken een veel beter keuze, al is de kostprijs natuurlijk een stuk hoger.

Mobiele airco installeren

Ook bij mobiele airco's kan je kiezen voor eentje met of zonder buitenunit. Een monoblock versie is het populairst omdat die gemakkelijk te gebruiken is. Mobiele airco's zijn goedkoper dan de ingebouwde variant, maar zijn vaak veel minder efficiënt. Voor wie af en toe verkoeling nodig heeft, zijn mobiele airco's wel een prima investering.

Kijk ook eens naar het verbruik van het toestel dat je wil aankopen. Je kan dit zien op het energielabel. Basismodellen hebben meestal een energielabel A+. Duurdere systemen met een lagere impact hebben vaak A++ of zelfs A+++.

Airco plaatsen prijs

Wat is de prijs om een airco te installeren? De kostprijs hangt af van een aantal factoren. Het type toestel of de installatie zelf brengt uiteraard de meeste kosten met zich mee. Een mobiele airco is veel goedkoper dan vaste airco's met meerdere units en een afvoer. Ook de installatiekosten van de installateur en de voorrijkosten mogen we niet vergeten.

Airconditioning prijzen inclusief montage

Hoeveel kost nu exact de montage van airconditioning door een vakman? Dat is onmogelijk te zeggen aangezien elke vakman zijn eigen tarief stelt. Bij Casius zetten we je wel graag op de juiste weg door je een aantal richtprijzen te bezorgen. Zo krijg jij een concreet beeld van de prijs en verschillende kosten.

Type airco Richtprijs (inclusief BTW en montage)
Vaste airco zonder binnenunit €1.250 - €3.250
Splitsysteem met buitenunit €1.500 - €3.500
Mobiele airco €350 - €700

Tip: Vergelijk vrijblijvend een aantal prijsoffertes en bespaar honderden euro's! Ook airco onderhoud kan je de vakmannen aansrpeken.

Airco zelf installeren of toch beter laten doen?

Airco zelf installeren in bestaande woning

Zoals hierboven kort aangehaald is de montage van je airco geen makkelijke opdracht. Ben je een handige harry met redelijk wat kluservaring en technisch inzicht? Dan kan je een poging wagen. Aan duidelijke montage- en instructieplannen en video’s geen gebrek.

Het grootste probleem is vaak het ontbreken van het geschikte werkmateriaal. Je kan dit materiaal wel gaan huren maar dit brengt ook extra kosten met zich mee. Als je alle extra kosten, de uren dat je er mee bezig bent en mogelijks een hoop frustraties optelt, kan je stellen dat de airco zelf plaatsen de prijs niet veel zal drukken.

Airco laten plaatsen in je woning

Zo goed als altijd wordt de montage overgelaten aan een professionele airco plaatser. Het grote voordeel is dat je zeker bent dat je installatie perfect en van de eerste keer gaat werken. De installateurs hebben vaak jarenlange ervaring en weten hoe ze je airco snel en efficiënt kunnen installeren.

split airco met buitenunit

Met een vaste airco prijs je je zeker tijdens de volgende hittegolf zeker gelukkig. De installatie is duurder, maar het rendement en comfort is veel groter ten opzichte van een mobiele airco.

Airco plaatser gezocht?

Ben je op zoek naar een professionele vakman voor het installeren van je airco? Bij Casius brengen we je gratis en zonder verplichtingen in contact met de beste airco installateurs in de regio. Gratis en zonder verplichtingen brengen we zo de particulier al meer dan 20 jaar in contact met de beste stielmannen in de regio.

Recente aanvragen

Soortgelijke opdrachten

zondag 22 mei 2022

Verticvale airco plaatsen.

We zouden graag een verticale airco zonder buitenunit willen laten plaatsen voor het verkoelen van een leefruimte van ongeveer 30m².


CV en verwarming Anderlecht
donderdag 19 mei 2022

Airco installeren

Ik ben op zoek naar een vakman voor het installeren van een airco.


CV en verwarming Menen
donderdag 19 mei 2022

Airco installeren

Wij hadden graag een airo in huis laten installeren op 2 verschillende verdiepen. Indien een binnenunit voldoende dekking kan bieden gaat onze voorkeur uit hiernaar. Zo niet is een airco met buitenunit ook mogelijk. In totaal zou het dus gaan om 2 units in huis.


CV en verwarming Turnhout
donderdag 19 mei 2022

Monoblock airco installeren

Mijn slaapkamer is veel te warm in de zomer. Ze bevindt zich aan de voorkant van de straat, op de 2e verdieping. Daarom zou ik er graag een airco plaatsen zonder buitenunit.


CV en verwarming Borgerhout (Antwerpen)
donderdag 19 mei 2022

Airco plaatsen

Airco zonder buitenunit plaatsen.


CV en verwarming Halle
donderdag 19 mei 2022

Monoblock airco plaatsen

The studio is in old building in antwerp. would like to have airco without outside unit monoblock.


CV en verwarming Antwerpen
Offertes airco installeren