Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Warmtepomp boiler zwembad verwarmen

Warmtepomp plaatsen

Op zoek naar een alternatief voor traditionele verwarmingsketels? Ontdek de pro's en contra's van warmtepompen of vraag gratis offertes aan bij vakmensen uit je buurt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt energie uit de bodem, het grondwater of uit de lucht en transporteert die via een koelvloeistof naar jouw woning. Die vloeistof verdampt al bij zeer lage temperaturen.

De damp die zo ontstaat gaat door een compressor en komt onder hoge druk te staan, waardoor de temperatuur stijgt. Het warme gas geeft zijn warmte via een condensator af aan de centrale verwarming, waardoor je huis kan opwarmen.

Als laatste wordt de druk terug verlaagd. De damp koelt verder af, condenseert opnieuw en de cyclus kan herbeginnen.

Verschillende soorten warmtepompen

Lucht-waterwarmtepomp

Deze warmtepompen onttrekken warmte aan de lucht en voeren die via een watercyclus naar je centrale verwarming. Ze zijn vergelijkbaar met de lucht-luchtsystemen, maar hier wordt de warmte dus effectief naar je cv-installatie gebracht.

Grootste vijand van dit type warmtepompen is koude lucht. Tijdens de winter kan het rendement dus een pak lager liggen.

Lucht-luchtwarmtepomp

Lucht-luchtwarmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht. De warme lucht passeert niet via de centrale verwarming maar gaat rechtstreeks naar de ventilatoren in het huis.  In de zomer kan het proces omgedraaid worden en werkt de hele installatie als een airco. Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden is met één of meerdere binnenunits.

Water-waterwarmtepomp

Het grondwater onder of in de buurt van je woning heeft het hele jaar een temperatuur van ongeveer 10°C. Een water-waterwarmtepomp pompt dit water naar boven, onttrekt er warmte uit en geeft die warmte door aan je centrale verwarming. Voor je aan dit water kan, moet je enkele grondboringen doen en dat is niet goedkoop. Voor particulieren zijn dit soort pompen dus minder geschikt.

Geothermische warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt de warmte uit de grond rondom je woning via een groot netwerk van verticale of horizontale buizen. Die buizen vangen warmte op waarmee je centrale verwarming wordt opgewarmd.

Net als bij een water-waterpomp ligt de initiële investering hoog. Je moet een grote oppervlakte uitgraven en een buizennet installeren. Maar ook hier ligt het rendement hoog, dus verdien je je investering op termijn terug.

Hybridewarmtepomp

Dit is een combinatie van een gasketel en een lucht-waterwarmtepomp. De warmtepomp vormt een uitbreiding op de standaard installatie en het verbruik wordt verdeeld over beide systemen. Afhankelijk van de temperatuur buiten en de warmte die de pomp uit de omgeving kan halen, zal je gasketel meer of minder verbruiken.

Op zoek naar een vakman?

Wil je wat meer info over de mogelijkheden van warmtepompen of zou je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit je regio.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Een warmtepomp installeren is een stevige investering, maar het is er wel eentje die je op termijn kan terugverdienen. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs die rond de €10.000 schommelt. In de tabel vind je een overzicht van de richtprijzen per type warmtepomp.

Soort warmtepomp Richtprijs voor installatie
Lucht-lucht warmtepomp vanaf € 1.500
Lucht-water warmptepomp € 5.000 - € 7.000
Geothermische warmtepomp € 10.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp € 7.500 - € 10.000
Hybridewarmtepomp € 5.000 - € 7.000

Een warmtepomp is een duurzamere optie dan de klassieke verwarmingstechnieken. De Vlaamse overheid wil dat stimuleren en dus stellen ze enkele premies ter beschikking. De premie geldt per wooneenheid en bedraagt maximaal 40% van de factuur. Voor een volledig overzicht van de voorwaarden kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Soort warmtepomp Premie
Geothermische warmptepop € 4.000
Lucht-water warmtepomp € 1.500
Hybride warmtepomp € 800
Lucht-lucht warmtepomp € 300

Offertes warmtepomp aanvragen

Recente opdrachten warmtepomp plaatsen

donderdag 01 december 2022

Vloerverwarming en warmtepomp plaatsen

Vloerverwarming + warmtepomp in woning van 1985. Oppervlakte vloerverwarming ongeveer 70m² op het gelijkvloers.


CV en verwarming Steendorp
dinsdag 29 november 2022

Warmtepomp lucht - lucht

Warmtepomp Lucht-lucht warmtepomp insalleren voor verwarming van rijhuis met vloerisolatie.


CV en verwarming Oostduinkerke
dinsdag 29 november 2022

Warmtepomp met ketel plaatsen

Ik wil een offerte voor de optie van een hybride condensatieketel met een lucht-water warmtepomp.


CV en verwarming Nijlen
dinsdag 29 november 2022

Warmtepomp plaatsen

We hebben op dit moment een gasketel, maar we zouden een warmtepomp lucht - lucht willen laten plaatsen om minder afhankelijk te zijn van het gas.


CV en verwarming Hove
maandag 28 november 2022

Warmtepomp lucht - lucht

Ik wil een Lucht-lucht warmtepomp ter verwarming. Mijn Vrijstaande woning heeft Dakisolatie en Spouwmuurisolatie.


CV en verwarming Grembergen
maandag 28 november 2022

Warmtepomp lucht - lucht laten installeren

Lucht-lucht warmtepomp plaatsen voor Verwarming Vrijstaande woning met Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, Isolatieglas


CV en verwarming Werchter
Offertes aanvragen