Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Warmtepomp boiler zwembad verwarmen

Warmtepomp plaatsen

Op zoek naar een alternatief voor traditionele verwarmingsketels? Ontdek de pro's en contra's van warmtepompen of vraag gratis offertes aan bij vakmensen uit je buurt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt energie uit de bodem, het grondwater of uit de lucht en transporteert die via een koelvloeistof naar jouw woning. Die vloeistof verdampt al bij zeer lage temperaturen.

De damp die zo ontstaat gaat door een compressor en komt onder hoge druk te staan, waardoor de temperatuur stijgt. Het warme gas geeft zijn warmte via een condensator af aan de centrale verwarming, waardoor je huis kan opwarmen.

Als laatste wordt de druk terug verlaagd. De damp koelt verder af, condenseert opnieuw en de cyclus kan herbeginnen.

Verschillende soorten warmtepompen

Lucht-waterwarmtepomp

Deze warmtepompen onttrekken warmte aan de lucht en voeren die via een watercyclus naar je centrale verwarming. Ze zijn vergelijkbaar met de lucht-luchtsystemen, maar hier wordt de warmte dus effectief naar je cv-installatie gebracht.

Grootste vijand van dit type warmtepompen is koude lucht. Tijdens de winter kan het rendement dus een pak lager liggen.

Lucht-luchtwarmtepomp

Lucht-luchtwarmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht. De warme lucht passeert niet via de centrale verwarming maar gaat rechtstreeks naar de ventilatoren in het huis.  In de zomer kan het proces omgedraaid worden en werkt de hele installatie als een airco. Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden is met één of meerdere binnenunits.

Water-waterwarmtepomp

Het grondwater onder of in de buurt van je woning heeft het hele jaar een temperatuur van ongeveer 10°C. Een water-waterwarmtepomp pompt dit water naar boven, onttrekt er warmte uit en geeft die warmte door aan je centrale verwarming. Voor je aan dit water kan, moet je enkele grondboringen doen en dat is niet goedkoop. Voor particulieren zijn dit soort pompen dus minder geschikt.

Geothermische warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt de warmte uit de grond rondom je woning via een groot netwerk van verticale of horizontale buizen. Die buizen vangen warmte op waarmee je centrale verwarming wordt opgewarmd.

Net als bij een water-waterpomp ligt de initiële investering hoog. Je moet een grote oppervlakte uitgraven en een buizennet installeren. Maar ook hier ligt het rendement hoog, dus verdien je je investering op termijn terug.

Hybridewarmtepomp

Dit is een combinatie van een gasketel en een lucht-waterwarmtepomp. De warmtepomp vormt een uitbreiding op de standaard installatie en het verbruik wordt verdeeld over beide systemen. Afhankelijk van de temperatuur buiten en de warmte die de pomp uit de omgeving kan halen, zal je gasketel meer of minder verbruiken.

Op zoek naar een vakman?

Wil je wat meer info over de mogelijkheden van warmtepompen of zou je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit je regio.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Een warmtepomp installeren is een stevige investering, maar het is er wel eentje die je op termijn kan terugverdienen. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs die rond de €10.000 schommelt. In de tabel vind je een overzicht van de richtprijzen per type warmtepomp.

Soort warmtepomp Richtprijs voor installatie
Lucht-lucht warmtepomp vanaf € 1.500
Lucht-water warmptepomp € 5.000 - € 7.000
Geothermische warmtepomp € 10.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp € 7.500 - € 10.000
Hybridewarmtepomp € 5.000 - € 7.000

Een warmtepomp is een duurzamere optie dan de klassieke verwarmingstechnieken. De Vlaamse overheid wil dat stimuleren en dus stellen ze enkele premies ter beschikking. De premie geldt per wooneenheid en bedraagt maximaal 40% van de factuur. Voor een volledig overzicht van de voorwaarden kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Soort warmtepomp Premie
Geothermische warmptepop € 4.000
Lucht-water warmtepomp € 1.500
Hybride warmtepomp € 800
Lucht-lucht warmtepomp € 300

Offertes warmtepomp aanvragen

Recente opdrachten warmtepomp plaatsen

vrijdag 24 juni 2022

Warmtepomp lucht- lucht plaatsen

Installatie lucht-lucht warmtepomp, voor minimum in woonkamer op gelijkvloers, eventueel ook in kamer(s) op eerste verdieping aan zelfde gevelzijde op dit moment is het CV op gas.


CV en verwarming Langdorp
donderdag 23 juni 2022

Warmtepomp lucht - water / hybride plaatsen

Ik ben geïnteresseerd in een hybride warmtepomp om mijn hoogrendementsketel op gas aan te vullen. Ik heb een behoorlijk goed geïsoleerd huis met veelal oude radiatoren (huis is 100 jaar oud maar recent gerenoveerd). Halfopen bebouwing.


CV en verwarming Mont-Saint-Guibert
donderdag 23 juni 2022

Vloerverwarming plaatsen

In een bestaand gebouw wensen wij vloerverwarming te plaatsen (vanwege overschakeling van gas cv naar warmtepomp). Het is een betonnen vloerplaat met een tegelvloer (die al dan niet verwijderd wordt) waarin we uitsparingen voor vloerverwarming wensen te laten frezen. Hierop komt dan een keramische tegel (1cm).


CV en verwarming Erembodegem
dinsdag 21 juni 2022

Warmtepompboiler plaatsen

Ik heb op dit moment een gasboiler die ik zou willen laten vervangen door een warmtepompboiler.


CV en verwarming Ekeren (Antwerpen)
dinsdag 21 juni 2022

Warmtepomp lucht-lucht plaatsen

warmtepomp plaatsen verwarmen living en keuken 50m² (nu accumulatie) Bouwjaar huis 1995


CV en verwarming Blankenberge
dinsdag 21 juni 2022

Warmtepomp installeren

Momenteel hebben wij een aardgasketel met radiators. Wij zouden graag een warmtepomp willen bijplaatsen (lucht-lucht?).


CV en verwarming Koksijde
Offertes aanvragen