Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Warmtepomp boiler zwembad verwarmen

Warmtepomp plaatsen

Op zoek naar een alternatief voor traditionele verwarmingsketels? Ontdek de pro's en contra's van warmtepompen of vraag gratis offertes aan bij vakmensen uit je buurt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt energie uit de bodem, het grondwater of uit de lucht en transporteert die via een koelvloeistof naar jouw woning. Die vloeistof verdampt al bij zeer lage temperaturen.

De damp die zo ontstaat gaat door een compressor en komt onder hoge druk te staan, waardoor de temperatuur stijgt. Het warme gas geeft zijn warmte via een condensator af aan de centrale verwarming, waardoor je huis kan opwarmen.

Als laatste wordt de druk terug verlaagd. De damp koelt verder af, condenseert opnieuw en de cyclus kan herbeginnen.

Verschillende soorten warmtepompen

Lucht-waterwarmtepomp

Deze warmtepompen onttrekken warmte aan de lucht en voeren die via een watercyclus naar je centrale verwarming. Ze zijn vergelijkbaar met de lucht-luchtsystemen, maar hier wordt de warmte dus effectief naar je cv-installatie gebracht.

Grootste vijand van dit type warmtepompen is koude lucht. Tijdens de winter kan het rendement dus een pak lager liggen.

Lucht-luchtwarmtepomp

Lucht-luchtwarmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht. De warme lucht passeert niet via de centrale verwarming maar gaat rechtstreeks naar de ventilatoren in het huis.  In de zomer kan het proces omgedraaid worden en werkt de hele installatie als een airco. Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden is met één of meerdere binnenunits.

Water-waterwarmtepomp

Het grondwater onder of in de buurt van je woning heeft het hele jaar een temperatuur van ongeveer 10°C. Een water-waterwarmtepomp pompt dit water naar boven, onttrekt er warmte uit en geeft die warmte door aan je centrale verwarming. Voor je aan dit water kan, moet je enkele grondboringen doen en dat is niet goedkoop. Voor particulieren zijn dit soort pompen dus minder geschikt.

Geothermische warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt de warmte uit de grond rondom je woning via een groot netwerk van verticale of horizontale buizen. Die buizen vangen warmte op waarmee je centrale verwarming wordt opgewarmd.

Net als bij een water-waterpomp ligt de initiële investering hoog. Je moet een grote oppervlakte uitgraven en een buizennet installeren. Maar ook hier ligt het rendement hoog, dus verdien je je investering op termijn terug.

Hybridewarmtepomp

Dit is een combinatie van een gasketel en een lucht-waterwarmtepomp. De warmtepomp vormt een uitbreiding op de standaard installatie en het verbruik wordt verdeeld over beide systemen. Afhankelijk van de temperatuur buiten en de warmte die de pomp uit de omgeving kan halen, zal je gasketel meer of minder verbruiken.

Op zoek naar een vakman?

Wil je wat meer info over de mogelijkheden van warmtepompen of zou je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit je regio.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Een warmtepomp installeren is een stevige investering, maar het is er wel eentje die je op termijn kan terugverdienen. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs die rond de €10.000 schommelt. In de tabel vind je een overzicht van de richtprijzen per type warmtepomp.

Soort warmtepomp Richtprijs voor installatie
Lucht-lucht warmtepomp vanaf € 1.500
Lucht-water warmptepomp € 5.000 - € 7.000
Geothermische warmtepomp € 10.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp € 7.500 - € 10.000
Hybridewarmtepomp € 5.000 - € 7.000

Een warmtepomp is een duurzamere optie dan de klassieke verwarmingstechnieken. De Vlaamse overheid wil dat stimuleren en dus stellen ze enkele premies ter beschikking. De premie geldt per wooneenheid en bedraagt maximaal 40% van de factuur. Voor een volledig overzicht van de voorwaarden kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Soort warmtepomp Premie
Geothermische warmptepop € 4.000
Lucht-water warmtepomp € 1.500
Hybride warmtepomp € 800
Lucht-lucht warmtepomp € 300

Offertes warmtepomp aanvragen

Recente opdrachten warmtepomp plaatsen

woensdag 20 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

We zijn aan het kijken naar een vrijstaand huis van 215m² dat momenteel met elektrische convectoren verwarmd wordt. We zouden graag volledig het huis met een warmtepomp met radiatoren verwarmen. Er is reeds een zonneboiler voor warm water en zonnepanelen aanwezig. In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000, Lucht-water warmtepomp Budget: vanaf €5.000 - 9.000, Grond-water warmtepomp Budget: vanaf €20.000 - 30.000, Water-water warmtepomp Budget: vanaf €15.000 - 20.000 Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: Warmtepomp plaatsen Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Ben je eigenaar van de woning?: Nee, ik overweeg een pand te kopen


CV en verwarming Bornem
woensdag 20 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Opwarmen van leefruimte 34 vierkante meter,hebben38 zonnepanelen liggen In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Spouwmuurisolatie, Isolatieglas Type woning: Vrijstaande woning


CV en verwarming Ingelmunster
vrijdag 15 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, Isolatieglas Type woning: Vrijstaande woning


CV en verwarming Turnhout
maandag 11 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Installatie (nieuw) voor verwarming van een huis In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie Type woning: Hoekwoning


CV en verwarming Wommelgem
zondag 10 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Appartement op stookolie omvormen naar warmtepomp 90 m2 In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: Warmtepomp plaatsen Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Zolder
woensdag 06 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Plaatsing van L/L warmtepomp voor (bij-) verwarming en koeling, voornamelijk ik woonruimte 44 m2 In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, Isolatieglas Type woning: Vrijstaande woning


CV en verwarming Hoogstraten
Offertes aanvragen