Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Warmtepomp boiler zwembad verwarmen

Warmtepomp plaatsen

Op zoek naar een alternatief voor traditionele verwarmingsketels? Ontdek de pro's en contra's van warmtepompen of vraag gratis offertes aan bij vakmensen uit je buurt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt energie uit de bodem, het grondwater of uit de lucht en transporteert die via een koelvloeistof naar jouw woning. Die vloeistof verdampt al bij zeer lage temperaturen.

De damp die zo ontstaat gaat door een compressor en komt onder hoge druk te staan, waardoor de temperatuur stijgt. Het warme gas geeft zijn warmte via een condensator af aan de centrale verwarming, waardoor je huis kan opwarmen.

Als laatste wordt de druk terug verlaagd. De damp koelt verder af, condenseert opnieuw en de cyclus kan herbeginnen.

Verschillende soorten warmtepompen

Lucht-waterwarmtepomp

Deze warmtepompen onttrekken warmte aan de lucht en voeren die via een watercyclus naar je centrale verwarming. Ze zijn vergelijkbaar met de lucht-luchtsystemen, maar hier wordt de warmte dus effectief naar je cv-installatie gebracht.

Grootste vijand van dit type warmtepompen is koude lucht. Tijdens de winter kan het rendement dus een pak lager liggen.

Lucht-luchtwarmtepomp

Lucht-luchtwarmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht. De warme lucht passeert niet via de centrale verwarming maar gaat rechtstreeks naar de ventilatoren in het huis.  In de zomer kan het proces omgedraaid worden en werkt de hele installatie als een airco. Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden is met één of meerdere binnenunits.

Water-waterwarmtepomp

Het grondwater onder of in de buurt van je woning heeft het hele jaar een temperatuur van ongeveer 10°C. Een water-waterwarmtepomp pompt dit water naar boven, onttrekt er warmte uit en geeft die warmte door aan je centrale verwarming. Voor je aan dit water kan, moet je enkele grondboringen doen en dat is niet goedkoop. Voor particulieren zijn dit soort pompen dus minder geschikt.

Geothermische warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt de warmte uit de grond rondom je woning via een groot netwerk van verticale of horizontale buizen. Die buizen vangen warmte op waarmee je centrale verwarming wordt opgewarmd.

Net als bij een water-waterpomp ligt de initiële investering hoog. Je moet een grote oppervlakte uitgraven en een buizennet installeren. Maar ook hier ligt het rendement hoog, dus verdien je je investering op termijn terug.

Hybridewarmtepomp

Dit is een combinatie van een gasketel en een lucht-waterwarmtepomp. De warmtepomp vormt een uitbreiding op de standaard installatie en het verbruik wordt verdeeld over beide systemen. Afhankelijk van de temperatuur buiten en de warmte die de pomp uit de omgeving kan halen, zal je gasketel meer of minder verbruiken.

Op zoek naar een vakman?

Wil je wat meer info over de mogelijkheden van warmtepompen of zou je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit je regio.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Een warmtepomp installeren is een stevige investering, maar het is er wel eentje die je op termijn kan terugverdienen. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs die rond de €10.000 schommelt. In de tabel vind je een overzicht van de richtprijzen per type warmtepomp.

Soort warmtepomp Richtprijs voor installatie
Lucht-lucht warmtepomp vanaf € 1.500
Lucht-water warmptepomp € 5.000 - € 7.000
Geothermische warmtepomp € 10.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp € 7.500 - € 10.000
Hybridewarmtepomp € 5.000 - € 7.000

Een warmtepomp is een duurzamere optie dan de klassieke verwarmingstechnieken. De Vlaamse overheid wil dat stimuleren en dus stellen ze enkele premies ter beschikking. De premie geldt per wooneenheid en bedraagt maximaal 40% van de factuur. Voor een volledig overzicht van de voorwaarden kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Soort warmtepomp Premie
Geothermische warmptepop € 4.000
Lucht-water warmtepomp € 1.500
Hybride warmtepomp € 800
Lucht-lucht warmtepomp € 300

Offertes warmtepomp aanvragen

Recente opdrachten warmtepomp plaatsen

maandag 20 maart 2023

Warmtepomp lucht - lucht

mijn interesse gaat naar een warmwatersteem met doorstroming, de verwarming wordt slechts sporadichs gebruikt ofpermanent om de koude wat te breken in de gang; nu verwarm ik met radiatoren ,airco en hout In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-water warmtepomp Budget: vanaf €5.000 - 9.000, Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000, Grond-water warmtepomp Budget: vanaf €20.000 - 30.000, Water-water warmtepomp Budget: vanaf €15.000 - 20.000, Hybride warmtepomp Budget: vanaf €8.000 - 15.000 Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel kopen Type verwarming: Anders Welke manier van elektrisch verwarmen overweeg je?: Warmtepomp Op welke brandstof moet de cv ketel werken?: Elektriciteit Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Zolder
zondag 19 maart 2023

Warmtepomp plaatsen

Warmtepomp voor vloerverwarming


CV en verwarming Emelgem
zaterdag 18 maart 2023

Warmtepomp lucht - lucht

in een bungalow met plat dak wil ik 4 airco van samen 9Kw. 1 centrale unit op het dak zorgt voor verwarming van het huis van 120m2 2 airco voor 2 naast elkaar plaatsen. bekabeling op plat dak in kabelgoot op blokken en onder kornis door de buitenmuur naar binnen Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ja, na het vergelijken van offertes In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, Isolatieglas Type woning: 2-onder-1 kap woning


CV en verwarming Sint-Niklaas
donderdag 16 maart 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie Type woning: Appartement


CV en verwarming Rillaar
zondag 12 maart 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Wij zijn aan het kijken om de beneden verdieping van onze woning te renoveren en ook alle ramen te vervangen, gevelisolatie aan te brengen en dan ook voor lucht/lucht verwarming te kiezen. Wij zijn op zoek naar verschillende offertes mvg Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ja, na het vergelijken van offertes In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, Isolatieglas Type woning: Hoekwoning


CV en verwarming Ledeberg (Gent)
zaterdag 11 maart 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000, Lucht-water warmtepomp Budget: vanaf €5.000 - 9.000, Grond-water warmtepomp Budget: vanaf €20.000 - 30.000, Water-water warmtepomp Budget: vanaf €15.000 - 20.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie Type woning: Vrijstaande woning


CV en verwarming Loppem
Offertes aanvragen