Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Warmtepomp boiler zwembad verwarmen

Warmtepomp plaatsen

Warmtepomp plaatsen

Op zoek naar een alternatief voor traditionele verwarmingsketels? Ontdek de pro's en contra's van warmtepompen of vraag gratis offertes aan bij vakmensen uit je buurt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt energie uit de bodem, het grondwater of uit de lucht en transporteert die via een koelvloeistof naar jouw woning. Die vloeistof verdampt al bij zeer lage temperaturen.

De damp die zo ontstaat gaat door een compressor en komt onder hoge druk te staan, waardoor de temperatuur stijgt. Het warme gas geeft zijn warmte via een condensator af aan de centrale verwarming, waardoor je huis kan opwarmen.

Als laatste wordt de druk terug verlaagd. De damp koelt verder af, condenseert opnieuw en de cyclus kan herbeginnen.

Verschillende soorten warmtepompen

Lucht-waterwarmtepomp

Deze warmtepompen onttrekken warmte aan de lucht en voeren die via een watercyclus naar je centrale verwarming. Ze zijn vergelijkbaar met de lucht-luchtsystemen, maar hier wordt de warmte dus effectief naar je cv-installatie gebracht.

Grootste vijand van dit type warmtepompen is koude lucht. Tijdens de winter kan het rendement dus een pak lager liggen.

Lucht-luchtwarmtepomp

Lucht-luchtwarmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht. De warme lucht passeert niet via de centrale verwarming maar gaat rechtstreeks naar de ventilatoren in het huis.  In de zomer kan het proces omgedraaid worden en werkt de hele installatie als een airco. Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden is met één of meerdere binnenunits.

Water-waterwarmtepomp

Het grondwater onder of in de buurt van je woning heeft het hele jaar een temperatuur van ongeveer 10°C. Een water-waterwarmtepomp pompt dit water naar boven, onttrekt er warmte uit en geeft die warmte door aan je centrale verwarming. Voor je aan dit water kan, moet je enkele grondboringen doen en dat is niet goedkoop. Voor particulieren zijn dit soort pompen dus minder geschikt.

Geothermische warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt de warmte uit de grond rondom je woning via een groot netwerk van verticale of horizontale buizen. Die buizen vangen warmte op waarmee je centrale verwarming wordt opgewarmd.

Net als bij een water-waterpomp ligt de initiële investering hoog. Je moet een grote oppervlakte uitgraven en een buizennet installeren. Maar ook hier ligt het rendement hoog, dus verdien je je investering op termijn terug.

Hybridewarmtepomp

Dit is een combinatie van een gasketel en een lucht-waterwarmtepomp. De warmtepomp vormt een uitbreiding op de standaard installatie en het verbruik wordt verdeeld over beide systemen. Afhankelijk van de temperatuur buiten en de warmte die de pomp uit de omgeving kan halen, zal je gasketel meer of minder verbruiken.

Op zoek naar een vakman?

Wil je wat meer info over de mogelijkheden van warmtepompen of zou je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit je regio.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Een warmtepomp installeren is een stevige investering, maar het is er wel eentje die je op termijn kan terugverdienen. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs die rond de €10.000 schommelt. In de tabel vind je een overzicht van de richtprijzen per type warmtepomp.

Soort warmtepomp Richtprijs voor installatie
Lucht-lucht warmtepomp vanaf € 1.500
Lucht-water warmptepomp € 5.000 - € 7.000
Geothermische warmtepomp € 10.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp € 7.500 - € 10.000
Hybridewarmtepomp € 5.000 - € 7.000

Een warmtepomp is een duurzamere optie dan de klassieke verwarmingstechnieken. De Vlaamse overheid wil dat stimuleren en dus stellen ze enkele premies ter beschikking. De premie geldt per wooneenheid en bedraagt maximaal 40% van de factuur. Voor een volledig overzicht van de voorwaarden kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Soort warmtepomp Premie
Geothermische warmptepop € 4.000
Lucht-water warmtepomp € 1.500
Hybride warmtepomp € 800
Lucht-lucht warmtepomp € 300

Offertes warmtepomp aanvragen

Recente opdrachten warmtepomp plaatsen

dinsdag 18 januari 2022

Plaatsen warmtepomp

We hebben een bestaande woning 400m² die verbouwd moet worden en we zouden graag een warmtepomp installeren. Die mag werken op zonnepanelen.


CV en verwarming Nossegem
maandag 10 januari 2022

Verwarming updaten door elektrische installatie

Wij willen onze centrale verwarming met gas vervangen door een electrische oplossing. In die oplossing moet ook gedacht worden aan warmwater voor sanitair Wij hebben zonnepanelen. Ik bekijk graag het lange termijn verhaal. Eventueel een warmtepomp.


CV en verwarming Oostkamp
maandag 10 januari 2022

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Wij hebben 15 jaar geleden onze mazoutketel laten vervangen door een gasketel. Nu heeft men ons verteld na onderhoud ketel, dat het nu toch interessant is om onze ketel te vervangen. Nu dat de gasprijzen zo in de hoogte zijn gegaan en we in de toekomst willen afstappen van fossiele brandstoffen, dachten wij aan een hoge rendementsketel of een hybride systeem, dat we dan in de toekomst vrij gemakkelijk kunnen overstappen naar een warmtepomp. Wij wonen in een HOB met een opp. van 231 m² (105 m² + 63 m² en terras van 42 m² + 63 m²).


CV en verwarming Edegem
maandag 10 januari 2022

Mazoutketel vervangen door warmtepomp

We zoeken een firma die bekend is met warmeluchtverwarmingssystemen Er is een warmelucht verwarming (1981) die onderhoud nodig heeft of aan vervanging toe is. Die werkt nu op mazout (vermoedelijk) en ik zou graag overschakelen naar warmtepomp of iets anders. Er is geen gas aanwezig.


CV en verwarming Geraardsbergen
zaterdag 08 januari 2022

Plaatsen van vloerverwarming op gelijkvloers

We zouden graag vloerverwarming hebben . Nu hete lucht verwarming op mazout. Maar we zouden graag van de mazout af. En eerst vloerverwarming leggen om later over te schakelen naar eventueel warmtepomp. Gaat over de begane grond. Woning is volledig onderkelderd. Op eerste verdieping zijn radiatoren.


CV en verwarming Mol
woensdag 05 januari 2022

uitvoeren van renovatie

Vakman moet in 2 tot 5 ruimtes verwarming leggen met radiatoren, plaatsen van een verwarmingsketel op aardgas. Beneden zouden we graag vloerverwarming hebben. We zitten in een renovatieproject van onze woning waar we geen structurele veranderingen gaan aanbrengen. Zouden eigenlijk het liefs met warmtepomp doen.


CV en verwarming Boechout
maandag 03 januari 2022

vervangen oude gasketel

Ik ben aan het uitkijken voor vervanging van mijn huidige gasketel. Ik zou graag een milieu-/budgetvriendelijk systeem verkiezen. Warmtepomp of waterstofsysteem.


CV en verwarming Kapellen (Antwerpen)
zondag 02 januari 2022

Warmtepomp lucht - lucht plaatsen

Ik had graag een warmtepomp laten plaatsen die aansluit op de bestaande radiatoren in onze woning.


CV en verwarming Merksem
dinsdag 28 december 2021

Warmtepomp plaatsen

Warmtepomp voor een renovatieproject. Type warmtepomp bepaal ik graag met de vakman ter plaatse.


CV en verwarming Bonheiden
zondag 26 december 2021

Vloerverwarming plaatsen met warmtepomp

We wensen vloerverwarming met een warmtepomp die ook sanitair warm water voorziet. De woning wordt goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. 70m²


CV en verwarming Mortsel
donderdag 16 december 2021

CV ketel en radiatoren vervangen

wij hebben stookolie ketel voor verwarming die moet vervangen worden: een nieuwe cv te plaatsen op aardgas of warmtepomp / zonneboiler.


CV en verwarming Mol
zondag 21 november 2021

Warmtepomp lucht - lucht plaatsen

Graag warmtepomp met split voor meerdere ruimtes: 3 slaapkamers, living met open keuken + mengkraan mogelijk aansluiting op cv verwarming - rijwoning. Momenteel cv op aardgas.


CV en verwarming Rumst
zondag 21 november 2021

Warmtepomp (L-L) installeren met binnenunits kanaalmodel

Voor een appartement met 3 slaapkamers, living en aparte keuken (in totaal zo'n 100 m²) wil ik graag een warmtepomp lucht-lucht laten installeren. Pand bevindt zich op de 7e verdieping (lift in het gebouw), langs linker- en rechterzijde ingesloten, en nog 1 appartement. De lucht-lucht warmtepomp buitenunit zou op één van de twee balkons komen. De warme lucht wil ik via roosters in de ruimten brengen, waarbij de kanalen boven een vals plafond lopen, (tussenwanden zijn opgetrokken uit bakstenen, ik vermoed geen dragende structuren) dus niet via opbouwunits.


CV en verwarming Genk
zaterdag 20 november 2021

Warmtepomp en -boiler installeren

Voor een geplande renovatie willen we een warmtepomp lucht-lucht laten plaatsen. Wij zijn naar Lambrechts in Hasselt geweest en ze raden ons Midea aan. Het zou gaan over 1 buitenunit en 3 binnen unit. Buitenunit 7910 WATT + binnenunit 2x 3500 WATT en 1x 2600 WATT Daarbovenop willen we ook graag een warmtepompboiler laten plaatsen. Lambrechts raden ons Midea 700 1930 aan.


CV en verwarming Koersel
donderdag 18 november 2021

Warmtepomp installeren

Voor een alleenstaande woning bekijken we graag de mogelijkheden om over te schakelen naar verwarmen via een warmtepomp of een andere energiezuinige verwarmingsoplossing. Momenteel hebben we centrale verwarming, en stoken we bij met een houtkachel. Graag willen we weten in welke mate dit interessant kan zijn voor onze situatie: kelder - glv - +1 - zolder.


CV en verwarming Zottegem
woensdag 17 november 2021

Warmtepomp plaatsen voor een renovatieproject

Voor het renoveren van een rijwoning, geen totaalrenovatie, ben ik op zoek naar een installateur om een warmtepomp te installeren. Het type warmtepomp bespreek ik graag met de vakman om te kijken welk type het interessants is voor mijn situatie.


CV en verwarming Kortrijk
woensdag 17 november 2021

Warmtepomp lucht - lucht plaatsen

Bezig met een totaalrenovatie van een ééngezinswoning. Momenteel geen verwarming maar op zoek naar een nieuwe verwarmingsinstallatie in de vorm van een warmtepomp. Warmtepomp type lucht-lucht lijkt interessant.


CV en verwarming Alken
dinsdag 16 november 2021

Warmtepomp lucht - lucht installeren

We willen onze dakverdieping verwarmen met een warmtepomp. De afmetingen van de ruimte zijn 9x7m, met nog een ruimte in de nok van het dak van ongeveer 4x5m. Graag een warmtepomp type lucht-lucht te plaatsen door de installateur. Het gaat om een appartement.


CV en verwarming Geel
maandag 15 november 2021

Warmtepomp lucht plaatsen en aansluiten op radiatoren

Mijn huis heeft een oppervlakte van 45 vierkante meter en een bewoonbare oppervlakte van 72 vierkante meter. Ik zou graag een warmtepomp laten plaatsen maar weet niet wat het beste is. Moet sowieso worden aangesloten op bestaande radiatoren. Het hele huis verwarmen ermee of enkel de beneden verdiep te verwarmen via een lucht-lucht warmtepomp in de keuken? Momenteel verwarmen we met gasboiler.


CV en verwarming Bredene
maandag 15 november 2021

Warmtepomp lucht - lucht plaatsen

Ik ben op zoek naar een aircoheater in combinatie met een lucht/luchtwarmtepomp om een deel van mijn electrische verwarming te vervangen.


CV en verwarming Pellenberg
dinsdag 09 november 2021

Warmtepomp lucht - lucht plaatsen

De woonruimte wordt nu verwarmd met accumulatie kachels en de kamers met convectors. Deze wil ik behouden en een warmtepomp lucht - lucht plaatsen. Het gaat om een halfopen bebouwing.


CV en verwarming Putte
Offertes aanvragen