Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Lening

Lenen voor een renovatieproject, welke optie kies jij?

Een nieuwbouw is gemiddeld 20% duurder dan een bestaande woning te kopen. Dit wil niet zeggen dat een bestaande woning goedkoop is, integendeel, de renovatiekosten kunnen zeer snel en hoog oplopen.

Het is essentieel om vooraleer men aan een renovatieproject begint een duidelijk en realistisch budget op te stellen. Aangezien het algemeen geweten is dat men het vooropgestelde budget bij een renovatie makkelijk overschrijdt, is het een goede tip om zeker 5 à 10% marge aan dit budget toe te voegen. Eens er een budget is opgesteld, stelt zich voor de meeste verbouwers de logische vraag hoe men dit project gaat financieren. Het afsluiten van een lening is hier uiteraard bij de meeste mensen een logisch gevolg. Eens men kiest voor een lening aan te gaan kan men nog kiezen tussen een aantal verschillende mogelijkheden om de renovatie te bekostigen:

Huidige woonlening herzien

De eerste optie is om de huidige woonlening die je bent aangegaan voor de aankoop van de woning te laten herzien. Op deze manier kan je de kosten die je maakt bij het renoveren in eenzelfde lening onderbrengen. Om deze optie te kunnen uitvoeren moet men wel over een voldoende terugbetaalcapaciteit beschikken en reeds een deel van de huidige lening hebben terugbetaald. Dit is dus enkel mogelijk indien je gaat renoveren nadat je al enkele jaren de woning hebt afbetaald. Voor deze optie raadpleeg je dus best je bank om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Nieuwe hypotheek afsluiten

Indien men bij de vorige optie niet mogelijk is, kan men ook opteren om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Opgepast, dit gaat enkel voor grote bedragen boven de 50 000 euro en dan zijn er zowel akte- als notariskosten waar men rekening mee moet houden. Hiernaast ligt de rente bij een afzonderlijke renovatielening ook lager, waardoor deze optie misschien minder aantrekkelijk is.

Een aparte renovatielening afsluiten

Dit is de meest voorkomende en logische oplossing. Interessant is dat men hiervoor geen notaris nodig heeft, wat betekent dat er geen notariskosten betaald moeten worden.  Hiernaast is er hier geen sprake van een waarborg en is de administratieve afhandeling relatief snel en gemakkelijk. Tot slot is een renovatielening ook flexibel, wat belangrijk is aangezien er bij een renovatieproject onvoorziene kosten kunnen opduiken. Het grote minpunt is dat men bij dit soort lening een hogere rente zal betalen dan bij een ander hypothecair krediet.

Een handige tip is om bij Spaargids verschillende verbouwingsleningen te vergelijken. Op deze manier kan men kijken bij welke financiële instelling het op het moment dat u de lening aangaat de voordeligste tarieven beschikbaar zijn. U hoeft enkel het gewenste bedrag en de duurtijd van de lening aan te geven. Eens u dat heeft gedaan kan u de verschillende voorwaarden bij elke kredietinstelling vergelijken en zo een weloverwogen keuze maken.

Premie om te isoleren, verwarmen of verbouwen

Groene energielening aangaan

De voorlaatste optie is kiezen voor een groene energielening. Om aanspraak te maken op dit soort lening moet er wel sprake zijn van een energiebesparende verbouwing of renovatie. Het plaatsen van hoogrendementsbeglazing is een goed voorbeeld van een energiebesparende investering. De verbouwing of renovatie moet voor minstens de helft uit dergelijke energiebesparende investeringen bestaan om deze alternatieve lening aan te kunnen aangaan. Bij deze lening liggen de rentepercentages lager dan bij de traditionele renovatielening.

Lening bij familie of vrienden

Deze optie, in de volksmond ook beter bekend als een zwarte lening, is ook een vaak voorkomend fenomeen. Hieronder verstaan we dat men dus geld leent van een vertrouwenspersoon. Het grote voordeel is dat men hier meestal overeenkomt dat er geen sprake is van interest. Deze optie is voornamelijk financieel zeer aantrekkelijk maar toch ook risicovol. Eens er een probleem is tussen de twee partijen staat er echter niks op papier en heb je dus geen garantie dat je de geleende som terugkrijgt. Wij raden dus aan om voor een van de eerste vier, officiële opties te kiezen.

Is de lening in orde maar zoek je nu professionele vakmannen voor het renovatieproject? Gebruik onze gratis dienst en vergelijk een aantal vrijblijvende prijsoffertes op maat. Enkel en alleen erkende vakmannnen uit de regio.

Offertes aanvragen
Offertes aanvragen