Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Totaalrenovatie

Totaalrenovatie

Een oude woning van A tot Z vernieuwen?
Casius brengt je in contact met de beste aannemers voor totaalrenovatie uit de buurt.

Op zoek naar een aannemer voor renovatiewerken?

Gaan we voor een nieuwbouw of renoveren we een oudere woning? Dat is ongetwijfeld een van de meest gestelde vragen voor iedereen die op zoek is naar een woning. Aangezien de prijzen van een bouwgrond in Vlaanderen voortdurend stijgen, is een nieuwbouw voor velen budgettair gezien geen optie. Maar wat is de kostprijs van een totaalrenovatie? Op deze pagina komt u meer te weten over hoe u best een totaalrenovatie aanpakt.

Totaalrenovatie beter voor je budget

Het is geen verrassing dat een groot aantal mensen ervoor kiest om een oudere woning gedeeltelijk of compleet te renoveren. Hoewel je de afmetingen van je woning meestal niet zelf kan bepalen, kan je de woning wel volledig strippen zodat het terug tot op de ruwbouw staat. Zo kan je de woning helemaal inrichten naar jouw smaak. Een totaalrenovatie is ook interessant omdat je in aanmerking komt voor verschillende premies en bonussen. De overheid wil het immers stimuleren dat de schaarse bouwgrond in Vlaanderen optimaal wordt gebruikt, en geeft dus graag extra subsidies aan het renoveren van een bestaande woning. Die financiële duwtjes in de rug maken vaak een groot verschil.

Bij een energiezuinige renovatie staat of valt alles met het verzorgen van de ‘buitenste schil’ van je woning. Het zijn dus in de eerste plaats je muren en je dak die het snelst voor het beste rendement zorgen. Het zijn dan ook de investeringen die zich het snelst terugverdienen bij een totaalrenovatie.

Gratis offertes vergelijken

Hoe beginnen aan een totaalrenovatie?

Elk project voor totaalrenovatie is anders. Het is dus altijd een heel persoonlijk verhaal. De eerste stap is altijd om een architect aan te spreken. Hij zal in heel het proces van de totaalrenovatie jouw sidekick zijn: informatie geven, plan maken, bouwaanvraag indienen, het opvolgen van de werken het opleveren van je verbouwing, …

Het is de architect die het beste zicht heeft op de mogelijkheden van de bestaande woning en weet wat mogelijk is voor jouw budget.

Totaalrenovatie begint met een bouwkundige check-up

Hoe je het draait of keert: een bouwkundige analyse van je woning is bij een totaalrenovatie altijd een noodzaak. Het is de enige manier om te weten te komen of je in de loop van het renovatieproject niet voor onvoorziene problemen komt te staan én dus ook voor onvoorziene kosten.

Een bouwkundige analyse geeft je een goed beeld over de algemene staat van het pand. Zo kom je te weten of de algemene stabiliteit nog in orde is, de waterleidingen nog voldoen, hoe het met de dakbedekking is gesteld, enz. Je kan bij je architect of bij een aannemer terecht om deze analyse te laten uitvoeren.

totaalrenovaties

Ben je op zoek naar een aannemer voor jouw totaalrenovatie? Wij bezorgen je snel enkele kwaliteits-offertes van onze specialisten.

Wat is de prijs van totaalrenovatie?

De kosten om een woning tot in de kleinste details te vernieuwen kunnen sterk uiteenlopen. Reken als ruwe schatting toch tussen de € 750 en € 1.250 per vierkante meter. Je kan deze kosten uiteraard drukken door een deel van het werk zelf te doen of waar mogelijk mee te helpen met de vakman. Ook de materiaalkeuze speelt een grote rol in het uiteindelijke kostenplaatje van je totaalrenovatie.

Nog enkele richtprijzen bij een totaalrenovatie

Ramen vervangen Bij een totaalrenovatie zal je doorgaans de ramen dienen te vervangen. Het plaatsen van hoogrendementsglas is een investering die zichzelf snel terugverdient. De kostprijs komt bij een totaalrenovatie op ongeveer € 15.000.
Elektriciteit vervangen De elektriciteit vernieuwen is bij een totaalrenovatie ook altijd heel belangrijk. Meestal wordt de elektriciteit van een oude woning toch afgekeurd. Ook dit zorgt al snel voor een kostprijs van ongeveer € 10.000.
Dak vernieuwen Een dak laten vernieuwen (en laten isoleren) is meestal een must bij een totaalrenovatie. Reken hiervoor bij een rijwoning op een bedrag tussen € 12.500 en € 17.500. Bij een vrijstaande woning kan dit oplopen tot een bedrag van € 40.000.

Vergelijk altijd meerdere prijsoffertes voor grote renovatiewerken. Aangezien het altijd gaat om een groot bedrag, kan je daarmee snel al enkele duizenden euro’s winnen. Gebruik onze gratis dienst om de prijsofferte met de beste prijs-kwaliteit te kiezen.

Gratis offertes vergelijken

De voordelen van een totaalrenovatie

Je weet nu al dat een verbouwing meestal goedkoper is dan het bouwen van een nieuwbouw op een lap bouwgrond. Toch zijn er nog heel wat meer voordelen aan het verbouwen van een bestaande woning, zoals deze:

  • Renoveren kan sneller gaan dan een volledig nieuw huis bouwen. Je kan dus sneller verhuizen naar je woning en dat spaart mogelijk ook huurkosten.
  • Een goede architect kan met enkele slimme ingrepen in een bestaande woning wonderen verrichten. Het binnenbrengen van extra licht van buiten kan bijvoorbeeld een afgeleefde woning meteen een heel ander gevoel geven.
  • De grond is schaars in ons land en daarom stimuleert de overheid het verbouwen van een bestaande woning. Daarom zijn er ook tal van premies waar u van kan genieten. Dat drukt zeker de kosten.
  • Met een totaalrenovatie verhoog je de waarde van het pand dat je hebt gekocht. Zeker door de woning energiezuiniger te maken kan je van een oude woning een nieuw pareltje maken dat voldoet aan alle modern comfort.
Totaalrenovatie kostprijs

Totaalrenovatie verplicht?

Het is al enkele decennia duidelijk dat energie een kostpaar goed is. Meer en meer wordt energie ook een ‘duur’ goed. Het is dus voor iedereen een voordeel om zo energiezuinig te wonen. Vroeger was dat vaak nog een keuze, maar dit wordt in de nabije toekomst een verplichting. In Vlaanderen wordt het in 2023 verplicht om een woning die je koopt energiezuinig te verbouwen. Ook al vergt een energiezuinige totaalrenovatie in het begin een extra kost, het blijft op langere termijn de beste investering die je kan doen.

Een woning energiezuinig verbouwen noemt ook ‘BENOveren’. Hoe je het aanpakt om je woning slim te verbouwen kan je lezen in een brochure die je hier kan downloaden.

Hoeveel kost een totaalrenovatie van een appartement?

Het is bij veel mensen nog de droom om te wonen in een ruime woning in een landelijke omgeving. Toch is de trend om steeds compacter te gaan wonen. Bouwgronden worden steeds duurder en bouwen zoals we het vorige eeuw kenden is zo goed als onbetaalbaar geworden voor de meeste mensen.

Wonen in een appartement wordt daarom steeds meer een prima oplossing. Je woont vaak in de stad met alle diensten dichtbij en je kan veel energiezuiniger wonen. Een totaalrenovatie van een appartement is ook veel voordeliger. Bij een appartement van 70 m² is een totaalrenovatie van € 30.000 zeker een realistische schatting. Je kan dan op een kleinere oppervlakte genieten van optimaal wooncomfort.

De Belg blijft geboren met een baksteen in de maag, maar de droom van een ruime woning op het platteland is stilaan onbetaalbaar. Mede dankzij de premies van de overheid is het voor veel mensen realistischer om een bestaande woning volledig te verbouwen. Het kan met een kleiner budget, en je hoeft geenszins in te boeten op vlak van woonkwaliteit en -comfort. Het is meestal een slimme oplossing om te kiezen voor een totaalrenovatie.

Ben je op zoek naar een aannemer voor een totaalrenovatie? Vraag snel enkele offertes via Casius.be

Vergelijk gratis offertes voor renovatie

Recente opdrachten totaalrenovatie

zaterdag 16 september 2023

Balkon renovatie oude rijwoning

Ik zoek een goede vakman om de dringende renovatie van het balkon aan te pakken- Er vielen stukken steen ( beton?) naar beneden De politie heeft de stad laten Nadarhekkens plaatsen om de veiligheid van voetgangers te garanderen . Dus is er sprake van hoogdringendheid!


Renovatie Heverlee
dinsdag 12 september 2023

Renovatie: isolatie, ventilatie en zonnenpanelen

Ik zoek verschillende aannemers die mij kunnen helpen met een renovatie van een ouder huis. De geplande werken zijn dak- en muurisolatie, plaatsen van zonnepanelen en het plaatsen van ventilatie D


Renovatie Lichtervelde
maandag 11 september 2023

Balkon renoveren

De houten planken van ons balkon en dat van de buurvrouw onder ons zijn aan vervanging toe. De planken rusten op een metalen constructie die nog in goede staat is. De balkons zijn 3 en 4 hoog en hebben elk een oppervlakte van 12m2.


Renovatie Berchem-Sainte-Agathe
Offertes aanvragen